23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista

23.7.–30.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][25]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Web.com Tour Toni Hakulan ykköstavoitteena

Jordan Spiethin entinen yliopistojoukkuekaveri saavutti karsinnoista rajoitetun kortin PGA Tour Canada -kiertueelle. Peliotteiden kohentumisesta hän kiittää uutta valmentajaansa.

Toni Hakula (-3) sijoittui kevään kolmannessa PGA Tour Canadan karsintakilpailussa jaetulle 36. tilalle, kun Sebringissä, Floridassa pelatun turnauksen 40 parasta kuittasi vähintään rajoitetun statuksen kiertueelle kaudeksi 2017. Peli oli mennä Hakulan (71–72–71–71) osalta jännittäväksi, sillä hän teki kilpailun viimeisellä reiällä tuplabogin. Paikka 40:n joukossa säilyi kuitenkin lyönnin turvin.

Mackenzie Tourin nimellä tunnetulla kiertueella pelataan kevään aikana kaikkiaan viisi karsintaturnausta, joista jokaisesta 16 ensimmäistä saa vahvan kortin. Sijoille 17–40 päätyneille on luvassa osittainen kategoria.

Myös viime vuonna karsintojen kautta osittaisen kategorian kiertueelle saaneen Hakulan pääsy Mackenzie Tourin kisoihin riippuu pitkälti siitä, kuinka paljon niihin on tunkua. Hän pelasi vuonna 2016 myös PGA Tour Latinoamerica -kiertueella, mutta ei onnistunut uusimaan korttiaan tammikuussa käydyissä karsinnoissa.

”Kategorialla, jonka sain karsinnoista, ei valitettavasti paljon kisoja tule. Lähempänä kautta pystyn sanomaan paremmin, mutta toivottavasti muutamaan kisaan pääsen mukaan. Ensimmäisiin tuskin, mutta heinä-elokuun kisoihin voi hyvinkin olla mahdollista päästä”, 25-vuotias Hakula sanoi.

Pelattuaan viime vuonna sekä Kanadassa että Etelä-Amerikassa, Hakula osaa selittää kiertueiden eroavaisuuksia.

”Molemmat kiertueet ovat erittäin hyviä, mutta kokonaisuudessaan aika erilaisia kokemuksia. Kanadassa kaikki sujui aika helposti matkustelun ja paikallaolon kannalta ja järjestelyt oli ihan mahtavat. Etelä-Amerikassa taas kielimuuri oli aika suuri, siellä ei pahemmin kukaan puhunut englantia. Ja itse joutui aika paljon enemmän huolehtimaan kyydeistä kentän, hotellin ja lentokentän välillä. Etelä-Amerikassa tosin golfkentät oli mun mielestä paljon parempia ja oikeastaan ihan älyttömän hyviä kenttiä.”

Espoon Golfseuran kasvatin tämän vuoden ykköstavoite on saada täysi kortti Web.com Tourille kaudeksi 2018.

Hakula on pelannut alkukeväästä joitain turnauksia Yhdysvaltain pienemmällä APT Tourilla. Hän karsiutui kauden avauskisassa maaliskuun toisella viikolla, mutta sijoittui heti seuraavassa vajaan 170 000 dollarin Coca-Cola Dr Pepper Open -turnauksessa 21:nneksi. Espoolaistaustainen pelaaja osallistuu myös APT Tourin seuraavaan, ensi viikon keskiviikkona Louisianassa käynnistyvään kilpailuun.

Varmaan aika paljon kierrän jatkossakin APT-kisoja, riippuen kuinka paljon pääsen Kanadaan pelaamaan. Sen lisäksi kalenterissa on aika monta maanantaikarsintaa Web.com Tourin kisoihin, joten toivottavasti tulee useampia Webin kisoja myös. Itse asiassa pääsen toukokuussa yhteen Webin kisaan suoraan. Sieltä hyvä sijoitus, niin saattaa kesän suunnitelmat muuttua ihan kokonaan. – Toni Hakula

Mackenzie Tourin kausi alkaa Vancouverissa kesäkuun ensimmäisenä päivänä. Syyskuun puoliväliin saakka pelattava kiertue 2017 käsittää kaikkiaan 11 turnausta. PGA Tour Canadan turnauspalkkiot eivät poikkea merkittävästi esimerkiksi APT Tourin rahapoteista, mutta ensin mainittu on huomattavasti parempi väylä kohti isompia kiertueita. Mackenzie Tourin rankingin viisi parasta saa kortin Yhdysvaltain kakkoskiertueelle Web.com Tourille seuraavaksi kaudeksi.

Hakula nousi jo kymmenen vuotta sitten suomalaista kilpagolfia seuraavien tietoisuuteen yhtenä viime vuosikymmenen lahjakkaimmista kotimaisista pelaajista. Monivuotinen maajoukkuepelaaja opiskeli Texasin yliopistossa ja pelasi koulun maineekkaassa Longhorns-college-golfjoukkueessa muun muassa Jordan Spiethin joukkuekaverina. Hakula ylsi vuonna 2013 Royal Cinque Ports -kentällä pelatun British Amateurin finaaliotteluun, jossa hän kärsi tappion englantilaiselle Garrick Porteoukselle. Ammattilaiseksi Hakula siirtyi vuonna 2014.

Uusi valmentaja sai pelin raiteilleen

Austinissa, Teksasissa asuva Toni Hakula myöntää, että viime kausi oli hänelle pelillisesti varsin raskas. Muutoksia onkin tuoreen valmentajan johdolla tehty, jotta esityksiin saataisiin kaivattua tasaisuutta.

”Talven ajan tein paljon muutoksia peliin, ja käynnistin yhteistyön San Antoniossa toimivan uuden valmentajani Bryan Gathrightin kanssa. Pistettiin aika paljon asioita uusiksi svingissä ja putissa, jotta saisin tasaisuutta peliin.”

”Kokonaisuudessaan peli on tosi paljon mennyt eteenpäin viime vuodesta ja tulokset ovat olleet huomattavasti parempia. Muutokset vievät aina aika paljon aikaa, ja se on prosessi, joka kantaa hedelmää pidemmällä tähtäimellä kuitenkin. Ehkä isoin muutos on ollut putissa. Viime kausi oli putin osalta erittäin hankala. Tämä vuosi alkanut huomattavasti paremmin, ja hyvä puttaaminen on tuonut paljon enemmän luottoa myös pitkään peliin.”

Isossa kuvassa Hakulan tavoitteena on saada täysi kortti Web.com Tourille ensi vuodeksi.

”Tuntuu siltä, että kaikki työ mitä olen tehnyt Bryanin (Gathright) kanssa svingin ja pelin eteen, on erittäin positiivista, ja kaikki tähtää siihen, että syyskuussa kun karsinnat alkaa, olen parhaimmassa pelikunnossa mitä voin olla.”

Seuraava Suomen visiitti ei Hakulan mukaan mahtune tämän vuoden puolelle. Sen verran tiiviiltä hänen kesän kilpailukalenterinsa juuri nyt näyttää.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje