[11][15]

[11][15]

Viimeisen reiän tupla pudotti Mikko Ilosen yhdeksänneksi Portugal Mastersissa

Mikko Ilonen oli koko kisan ajan kärkikymmenikössä, jättpotti jäi kuitenkin saavuttamatta. Yhdeksäs tila oli uran 20:s top-ten sijoitus. © Getty Images

Mikko

Mikko Ilonen saavutti kauden viidennen top-ten sijoituksensa Euroopan Tourilla pelattuaan sunnuntaina Oceanico Victoria Golf Coursella tuloksen 72. Yhteistulokseksi Iloselle tuli 274, 14 alle parín. (65-68-69-72) jolla hän jakoi yhdeksännen sijan seitsemän muun pelaajan kanssa. Ilonen kuittaa kilpailusta palkintorahoja 51.825 euroa joiden ansiosta hän nousee rahalistalla 67:ksi.

Eroa kisan voittaneeseen Richard Greeniin kertyi lopulta neljä lyöntiä. Vasemmmalta puolelta pelaavalle ausssille ykköstila oli uran kolmas, kisoja on takana yli 300. Green lähti päätöspäivään seitsemän lyöntiä johtanutta Pablo Martinia jäljessä. Kierros oli varsinaista hurlumheitä, paréja hän teki nimittäin vain kolme, birdejä kertyi peräti 11, neljästä bogeysta kaksi viimeistä kirjattiin korttiin reiíllä 16 ja 18.

Päätösreiällä Green otti kolme puttia.

Richard”Lähtiessäni kierrokselle pidin mahdollisuuksiani varsin pieninä. Silti olin piirtänyt mieleeni luvun 64 jolla ajattelin voivani yltää korkealle. Kun puttasin viimeisellä kolmasti, kuvittelin menettäneeni mahdollisuuteni”, kaukana kärkimiesten edellä pelannut Green kertoi voittopysti kainalossaan.

Kolmella lyönnillä johtanut Espanjan Pablo Martin näytti kulkevan kohden ykköstilaa. Hän kasvatti johtonsa jo neljään, mutta palautui lähes riviin seitsemännen tuplan johdosta. Sisääntulossa hän teki bogeyt reiíilllä 13,15 ja 16. Päätösväylällä Martin löi seitsemännnen tapaan avauksensa veteen, teki tuplan ja jäi kolmen lyönnin päähän Greenistä jakamaan kuudetta sijaa.

”Hermoilin pahastai viimeisten reikien aikana, sen varmasti kaikki näkivät. Tein emämunaukset kahdessa avauksessa jossa menin juuri sille puolelle jota ehdottomasti pitäisi välttää, Martin harmitteli.

Kilpailun neljäs kierros meni kuten etukäteen oli helppo ennustella.Takaa-ajajat tekivät kovia tuloksia, kärkiryhmissä pelaavat hyytyivät. Erikoisin tapaus oli toista sijaa jakamaan päätyneen Francesco Molinarin sarja neljältä kierrokselta. 74-62-74-62. Vastaavaa ei varmasti ole ET:n historiassa aiemmin tehty. Italialainen sijoittui siis edellisvuoden tavoin kakkoseksi.

Kolmen kierroksen jälkeinen kärkikikolmikko takelteli pahast. Martin sai tuloksekseen 75, samoin hänen pelikaverinsa Jeppe Huldahl. Ikikakkonen Oliver Wilson kirjautti korttiinsa 73 lyöntiä.

Ilonen manaili puttipeliään

Mikko Ilonen aloitti mainiosti ollen viiden reiän jälkeen päiväänsä kaksi alle ja tässä vaiheessa jaetulla toisella sijalla. Kolme bogeyta kuuden reiän jaksossa laskivat kärkimiehet karkumatkalle. Sisääntulossa Ilonen teki kolme birdietä. Viimeisellä reiällä Ilonen teki kalliin tuplabogeyn joka pudotti hänet yhdeksänneksi. Par olisi tuonut jaetun kakkostilan. Martinin tavoin myös Ilonen löi avauksensa päätösväylällä veteen.

”Annoin itselleni mahdollisuuden nousta taistelemaan tämän kisan voitosta. Lyöminen oli siihen riittävän hyvää, mutta putit eivät vaan uponneet.Siltä osalta sain kotiläksyjä kauden seuraavia kisoja varten”, Ilonen ynnäili. Hän puttasi päätöspäivänä 32 kertaa, voittaja Greenillä vastaaava luku oli 27.

Ilonen oli koko kisan ajan kärjen tuntumassa. Avauskierroksen jälkeen sijoitus oli neljäs, toisen jälkeen toinen ja ennen viimeistä taas neljäs. Yhdeksäs sija on erinomainen suoritus tasaisessa kilpailussa, mutta huomattavasti parempikin sijoitus oli varsin lähellä. Mikäli viimeisellä reiällä tuloskorttiin olisi napsahtanut par tuplabogeyun sijaan, Ilonen olisi ansainnut Vilamourasta yli 180.000 euroa ja sementoinut paikkansa rahalistalla 60:n joukossa kauden loppuun asti.

Seuraavan kerran Ilonen pelaa reilun viikon kuluttua torstaina käynnistyvävässsä Andalucia Valderrama Mastersissa johon otetaan vain 96 pelaajaa. Valderramasa Ilonen on pelannut kilpailun vain kerran. Volvo Masters vuonna 2007 meni penkin alle, suomalainen jäi häntäpäähän.

Marraskuuussa hän osallistuu vielä Singaporen ja Hongkongin kisoihin. Paikka Dubai World Champiionshipiin on mahdollinen, mutta varsin tiukassa. Mikko tarvinnee 60:n ensimmäisen joukkoon noustakseen vielä reilut 100.000 euroa. Nyt rajallle on vajaat 39.000 euroa.