27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Suomi 15:s European Nations Cupissa - Ruotsi vei trillerin

Sophie Gustafson löi kisan kannalta ratkaisevimman lyönnin 18:lla, 180-metristä kahden metrin päähän reiästä. © Getty Images

Kahden lyönnin johdossa European Nations Cupin finaalikierrokselle lähtenyt ennakkosuosikki Ruotsi sai huomata päivän kuluessa joutuneensa takaa-ajajaksi. Kun joukkue oli 18. lyöntipaikalla oli toinen kärkiryhmässä pelannut joukkue eli Australia kahden lyönnin johdossa, eikä juuri kukaan tainnut enää epäillä sen voittoa tässä vaiheessa.

Mutta sitten sattui yllättävä käänne. Ruotsalaisten oli periaatteessa tehtävä eagle viimeisellä (par-5) reiällä noustakseen vielä Australian (Karrie WebbKaren Lunn) kanssa tasoihin.

Anna Nordqvist löi hienon avauksen keskelle väylää, josta Sophie Gustafson jatkoi pitkällä raudalla kahteen metriin reiästä; kylmähermoinen Nordqvist ei erehtynyt eagleputissaan. Ruotsi ja Australia uusintaan tasatilanteessa -21.

Uusinnassa niin ensimmäinen kuin toinenkin reikä tasattiin, kunnes ruotsalaiset tekivät seuravalla reiällä ratkaisevan birdien.

”Loistava tunne. Erityisesti minulla, sillä tämä oli ensimmäinen ammattilaisvoittoni Euroopassa”, maailmanlistalla seitsemäntenä oleva Nordqvist sanoi.

Kaksi hienoa viikonloppua putkeen Nordqvistilta, joka voitti viime sunnuntaina myös LPGA Tourin kalenteriin kuuluvan Jamaikain turnauksen.

Italia (Giulia SergasVeronica Zorzi) sijoittui kolmanneksi, jääden kaksi lyöntiä paikasta uusintaan.

Ursula

Ursula Wikström oli pettynyt Suomen panokseen kisan viimeisellä kierroksella. Kuva: Tristan Jones/LET

Suomen yhdistelmä Ursula WikströmJenni Kuosa (-5) ylsi Alicantessa välttävään suoritukseen. Avauspäivän jälkeen joukkue oli vielä peränpitäjänä, mutta onnistui seuraavana päivänä nostamaan sijoitustaan kolme pykälää. Tämän jälkeen Suomen sijoitus (15:s) ei 18 joukkueen kilpailussa enää muuttunutkaan. Finaalikierroksella Wikström ja Kuosa pelasivat tuloksen 72.

Suomen parasta antia oli European Nations Cupin kaksi keskimmäistä kierrosta, jotka sujuivat 69 lyönnillä. Mikäli joukkue olisi pystynyt sunnuntaina pelaamaan samanlaisen kierroksen kuin perjantain Valencian Cup -kierroksella, olisi sen sijoitus ollut 12:s. Nyt tästä jäätiin siis kolme lyöntiä.

Tänään ei Suomi ollut oikein iskussa. Peli oli kaiken kaikkiaan melko vaisua ja varsinkin lähipelissä olisi molemmilla ollut paljon parannettavaa. Nyt vietetään viikko Suomessa ja sen jälkeen suunnataan Turkin Belekiin, jossa seuraava kiertueen osakilpailu pelataan toukokuun ensimmäisellä viikolla”, Wikström sanoi.

Marko Kuivasaari

Ruotsi pysyttelee Alicanten joukkuekisan kärjessä – Suomi 15:ntenä

Vaikka

Vaikka Anna Nordqvistin Ruotsi ei ollutkaan lauantaina parhaimmillaan, on joukkue edelleen selvä ennakkosuosikki European Nations Cupin voittajaksi. &copy Getty Images

Yhdistelmä Anna Nordqvist-Sophie Gustafson säilytti Ruotsin kahden lyönnin johdon European Nations Cupissa kolmannen pelipäivän päätteeksi. Suomen Ursula Wikström ja Jenni Kuosa pelasivat tuloksen kolme alle pysytellen kisassa edelleen 15. sijalla. Päivän pelimuotona oli best ball.

Ruotsin maailmantähdet Anna Nordqvist sekä Sophie Gustafson (-17) saivat pidettyä joukkueensa kahden lyönnin johtoaseman European Nations Cupin viimeistä edellisenä kilpailupäivänä. Tulos 70 ei ollut lauantaina alkuunkaan parhaasta päästä, mutta kun lähimpänä uhkaajana ollut Espanja tyri oikein huolella, ei päivän parhaat joukkueet päässeet aivan Ruotsin iholle kiinni.

Lauantaina Alicantessa pelattiin best ball -säännöin, mutta finaalikierroksen Valencian Cupin pelimuoto suo helpommin isoja eroja ja yllätyksiä. Siksi Ruotsin kahden lyönnin johto on tässä vaiheessa kaikkea muuta kuin selvä. Se ei silti maailmanlistan seitsemäntenä Nordqvistin ja 14 sijaa alempana olevan Gustafsonin voittajasuosikin asemaa horjuta.

Kolmannella kierroksella tuloksen 67 pelanneet Tanska (Iben TinningLisa Holm Sörensen) sekä Australia (Karrie WebbKaren Lunn) jakavat toisen sijan. Varsinkin Tinningin ja Webbin rutiini voi vielä sunnuntaina puhaltaa Ruotsin pahimpien haastajien purjeisiin kunnolla tuulta.

Maria

Maria Verchenova johdatti Venäjän joukkueen mukavaan lentoon kolmantena kisapäivänä. &copy Getty Images

Ranska (Gwladys NoceraJade Schaeffer) ja Italia (Giulia SergasVeronica Zorzi) jakavat neljännen sijan, tuloksellaan -14.

Päivän kovimmista kierrostuloksesta, 65 lyöntiä, vastasivat kuudentena oleva USA (Beth DanielMeg Mallon) sekä nyt Espanjan kanssa seitsemännen sijan jakava Venäjä (Anastasia KostinaMariaVerchenova).

Suomi pelasi perjantain tavoin lauantaina varsin mukiinmenevästi, vaikka toinen peräkkäinen 69 lyönnin kierros ei Ursula Wikströmin ja Jenni Kuosan joukkueen sijoitusta kohentanutkaan. Suomi jatkaa European Nations Cupin finaalikierrokselle 15. sijalta.

”Tänään tuli birkkuja ihan ok määrä, mutta kolmella väylällä jouduimme tyytymään bogiin. Niitä kun ei best ballissa saisi tulla ollenkaan. Omassa pelissäni päivän ilonaiheita olivat ehdottomasti hyvin onnistuneet putit. Kirittävää jäi viimeiselle päivälle kuitenkin aikalailla”, Wikström sanoi.

Marko Kuivasaari

Ruotsi hurjana European Nations Cupissa

Sophie

Sophie Gustafson esitti perjantaina yhdessä parinsa Anna Nordqvistin kanssa vakuuttavaa peliä. &copy Getty Images

Ruotsin joukkue Anna Nordqvist-Sophie Gustafson oli perjantaina häikäisevässä iskussa, Alicantessa pelattavassa naisten joukkueturnauksessa. Tulos 62 vei ryhmän kahden lyönnin johtoon ennen Espanjaa. Ursula Wikström ja Jenni Kuosa saivat hilattua Suomen pois jumbopaikalta.

European Nations Cupissa ensimmäisen päivän jälkeen kolmantena ollut Ruotsi oli perjantain kierroksella kuin tulta ja tappuraa. Valencian Cup -pelimuodolla pelattu tulos 62 oli päivän selvästi paras noteeraus, nostaen ruotsalaiset kahden lyönnin turvin kisan johtopaikalle.

Anna Nordqvistin ja Sophie Gustafsonin (-15) tahti vain yltyi loppua kohden toisella kierroksella, sillä ulosmenon neljä alle sai vielä lisänostetta sisääntulon kuudesta birdiestä. Näistä neljä syntyi viiden viimeisen reiän sisällä.

Vahva oli myös toisena olevan Espanjan aloitus toisella kierroksella. Tania Elosegui ja Emma Cabrera-Bello tekivät etuyhdeksiköllä viisi birdietä ja yhden eaglen, kunnes ote katosi kotiyleisön pettymykseksi yllättäen sisääntulossa. Tulos 65 piti heidät kuitenkin vielä mukavasti Ruotsin kannassa.

Jenni

Jenni Kuosa ja Ursula Wikström (sylissä Erni-poika) nostivat Suomen 15:nneksi Alicanten joukkueturnauksen puolivälissä. Kuva: Veijo Kuosa

Kolmannen sijan jakavat Australia (Karrie Webb- Karen Lunn), Italia (Giulia Sergas-Veronica Zorzi) sekä Tanska (Iben Tinning-Lisa Holm Sörensen), tuloksellaan -10.

Myös Suomen ryhmä (-2) sai perjantaina hieman paremmin juonen päästä kiinni. Best ballin jälkeen peränpitäjänä ollut Ursula Wikströmin ja Jenni Kuosan joukkue pelasi Valencian Cupissa tuloksen kolme alle, joka oli jaetusti päivän seitsemänneksi paras.

Samalla Suomi heitti hyvästit jumbosijalle, nousten kisan puolivälissä 15:nneksi. Perjantain kierroksen alku ei kahden bogin myötä lupaillut joukkueelle ensiksi kovin hyvää, mutta viiden birdien kuorruttama virheetön peli sisääntulossa piti kuin pitikin tuloksen kuutosella alkavana.

”Eilen pelattu avauskierros oli meille aika hankala. Olimme molemmat vaikeuksissa aina samalla väylällä ja tulos oli sen mukainen. Greenit ovat täällä melko kovat ja itselläni on ollut vähän hankaluuksia lähilyöntien kanssa”, Wikström sanoi.

”Tänään perjantaina peli sen sijaan sujui jo huomattavasti paremmin ja minäkin sain jo muutaman tärkeän putin sisään. Treenasin viime viikolla yhdessä valmentajani kanssa ja teimme kovasti töitä juuri putin kanssa. Tänään puttaaminen tuntui jo paremmalle. Huomenna on jälleen vuorossa Best Ball ja toivotaan, että sama meno jatkuu.”

Mainittakoon, että Nicole Gergelyn vuoden takainen painajainen (100 lyöntiä) ei ollut perjantaina lähelläkään toistua. Hän pelasi Alicanteen viime tipassa ennen kisaa ehtineen Stefanie Michlin kanssa tuloksen par eli 72 lyöntiä. Itävaltalaiset joutuivat tosin jättämään avauspäivän kärkipaikan nyt yhdeksän lyönnin päähän.

Lauantaina European Nations Cupissa on vuorossa jälleen best ball -kierros.

Marko Kuivasaari

Suomalaisilla vaisu päivä Alicantessa

Kiirettä

Kiirettä piti Stefanie Michlillä ehtiä ajoissa Alicanteen, mutta se ei haitannut tahtia torstaina. &copy Getty Images

Suomen kaksikko Ursula Wikström-Jenni Kuosa oli statistin asemassa Espanjassa, Alicantessa pelatun European Nations Cupin avauskierroksella. Suomen ryhmä sysättiin torstaina armotta 18 joukkueen kilpailussa peränpitäjäksi tuloksellaan 73. Kärjessä ovat tasatuloksessa yllättäjä Itävalta sekä Espanja.

Islannin tulivuoren pölläyttämien tuhkapilvien vuoksi järjestyksessään kolmannen European Nations Cupin aloituspäivän siirto näytti pitkään todennäköiseltä. Pelaajat saapuivat Alicanteen kuka mistäkin, mutta useimmat melkoisen monimutkaisella tavalla. Turnauksen aattona kaikki olivat kuitenkin maisemissa, eikä aikataulun muutoksiiin ollut lopulta tarvetta.

Lähes legendaariselta kuulosti myös Stefanie Michlin rantautuminen Espanjaan. Hän ilmestyi Madridin lentokentälle myöhään keskiviikkona ilman mailoja ja matkatavaroita, ja kohtasi peliparinsa Nicole Gergelyn klo 00.30 torstain puolella.

Melkoisen univelan uuvuttamana Michlin olisi luullut olevan aamulla kentällä kuin nukkuneen rukous, mutta mitä vielä. Michl ja Gergely olivat todella vakuuttavia bestballina (parempi tulos kultakin reiältä korttiin) pelatulla avauskierroksella. Tulos 66 (-6) vei itävaltalaiset yllättäen joukkueturnauksen kärkeen tasatuloksella Espanjan Tania Eloseguin ja Emma Cabrera-Bellon kanssa.

Itävaltalaisten suorituksen arvoa nostaa se, että Gergely joutui jakamaan mailattoman Michlin kanssa arsenaalinsa; tähän heidän onnekseen joukkuepelimuoto antoi mahdollisuuden.

Kolmannen sijan jakavat lyönnin päässä kärjestä Ranska (Gwladys Nocera-Jade Schaeffer), USA (Beth Daniel-Meg Mallon) sekä Ruotsi (Anna Nordqivist-Sophie Gustafson).

Ursula Wikströmin ja Jenni Kuosan peli oli torstaina ruosteessa. Suomalaisten tulos 73 on yhden yli La Sellan kentän parin ja kaksikko on perjantain kierrokselle lähdettäessä seitsemän lyöntiä kärkeä jäljessä.

Michlin kanssa torstaina onnistunut Gergely ei varmasti halua muistella oman joukkueensa edesottamuksia European Nations Cupissa tasan vuosi sitten perjantaina. Tuolloin Gergely tarvitsi yhdessä Eva Steinbergerin kanssa toisella kierroksella peräti 100 lyöntiä, joka on naisten Euroopan Tourin tasoisessa kilpailussa harvinaista. Itävaltalaiset olivat vuonna 2009 avauskierroksen vielä jälkeen kymmenen parhaan joukossa.

Perjantain pelimuoto on hieman erikoisempi eli ns. Valencian Cup, joka on eräänlainen greensomen ja scramblen välimuoto. Tässä hieman tarkemmin Valencian Cupista:

Par-kolmosilla molemmat lyövät avauksensa. Parempi valitaan ja tästä pelataan vuorotellen reikään asti. Par-nelosilla molemmat lyövät avauksensa. Tämän jälkeen vaihtaen, lyöden toiset lyöntinsä toisen avauksesta, jonka jälkeen parempi pallo valitaan ja pelataan loppuun vuorotellen. Par-viitosilla molemmat avaavat. Kakkoslyönnit lyödään pelikaverin palloa, kolmannet taas omaa. Tämän jälkeen parempi valitaan ja pelataan vuorotellen reikään.

Marko Kuivasaari

<bUrsula Wikström saa Alicantessa seuraa pitkän automatkan tehneestä Jenni Kuosasta. Kuva: Tristan Jones/LET src=”/wp-content/uploads/ihmiset/golffaajat/10030512004539.jpg” width=460>

Tavalla jos toisella Alicanteen

Islannin tulivuoren purkauksesta syntyneet tuhkapilvet ovat laittaneet myös ammattilaisgolfarit ahtaalle. Kisapaikoille pääsy ei ole vanhalla mantereella näinä päivinä ollut helppoa, ja Alicantessa torstaina käynnistyvään European Nations Cupiinkin on pelaajia saapunut alkuviikosta ripotellen. Suomea LET:n kalenteriin kuuluvassa kilpailussa edustavat Ursula Wikström ja Jenni Kuosa.

Vaikka Euroopan lentoliikenne on parhaillaan enemmän tai vähemmän pysähdyksissä, eivät tulevana viikonloppuna European Nations Cupiin osallistuvat pelaajat ole jääneet ihmettelemään sormi suussa. Toki joitakin lentovuoroja on pystytty toteuttamaan, mutta suuri osa pelaajista on lähtenyt matkaan neljällä pyörällä.

Tällä hetkellä suurin jännitysmomentti piilee siinä, kuinka pelaajat ehtivät saada asettumaan itsensä Alicanteen sillä tavalla, että joukkuekisan ensimmäinen kierros on mahdollista käynnistää torstaina. Kisajärjestäjät ovatkin myöhästymisten varalle varautuneet siirtämään kisan aloitusta perjantaille.

Alkuviikosta Alicantessa ei kilpailijoita vielä paljon ollut, mutta eri ilmansuunnista matkaa taitettiin erilaisten mahdollisuuksien rajoittamana. Viime vuoden yllätysvoittajat, Hollannin Christel Boeljon ja Marjet van der Graaff lähtivät tuulimyllyjen maasta liikkeelle maanteitse jo viikonloppuna, joten aikataulun puolesta heillä ei pitäisi olla hätää.

Aiemmassa uutisessamme kerroimme, että Suomea tänä vuonna European Nations Cupissa edustavat Ursula Wikström ja Jenni Kuosa reagoivat myös lentokieltoihin nopeasti. Kuosa lähti lauantaina 3700 kilometrin meri- ja maantietaipaleelleen isänsä kanssa Suomesta, Sveitsistä matkustaneen Wikströmin etapin oltua pelipariaan huomattavasti lyhyempi.

Montego Bayssä viime viikonvaihteessa LPGA Touria pelanneet Sophie Gustafson ja kisan voittanut Anna Nordqvist joutuivat hetken aikaa odottelemaan Jamaikalla Barcelonan lentokentän aukeamista. Samaan koneeseen tuli myös Saksan Sandra Gal. Lentoteitse ilman suurempia häiriöitä Alicanteen saapuivat lisäksi USA:n Beth Daniel ja Meg Mallon.

Useiden aikataulumuutosten jälkeen myös Australian Karen Lunn löysi tiensä Karrie Webbin seuraksi Alicanteen Abu Dhabin kautta.

European Nations Cupiin on ilmoittautunut 18 joukkuetta, joista suurimpana voittajasuosikkina pidetään Ruotsia. Vuosi sitten Suomea edustaneet Wikström ja Kaisa Ruuttila sijoittuivat 12:nneksi, 20 joukkueen turnauksessa.

Sen sijaan Marokossa tällä viikolla pelattavaksi aiottu Challenge Tourin turnaus jouduttiin peruuttamaan vaillinaisten lentoyhteyksien vuoksi. Kiertueen tavoitteena on kuitenkin löytää Moroccan Golf Classicille uusi ajankohta Challenge Tourin kalenterissa myöhemmin tällä kaudella.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje