11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Stensonia juhlittiin Etelä-Afrikassa

Henrik Stenson kuittasi Johannesburgissa 158 500 euron voittopotin. © Getty Images

Henrik Stensonin (-17) piinallinen odotus päättyi, kun hän voitti samanaikaisesti Hongkongin kisan kanssa pelatun SA Open Championshipin. Voitto oli Stensonille ensimmäinen kolmeen ja puoleen vuoteen, edellisestä ykköstilasta Euroopan kiertueella oli ehtinyt vierähtää jo viisi vuotta. Ruotsalainen jätti toiseksi sijoittuneen George Coetzeen kolmen lyönnin päähän.

Vaikka Stensonilla oli 54 reiän jälkeen kolmen lyönnin johto, sai Coetzee kurottua eron umpeen finaalikierroksen puolivälissä. Stenson ei jäänyt sen koommin suremaan yhdeksännellä reiällä veteen lyömäänsä avausta, vaan teki heti seuraavalla birdien. Coetzee tuli vielä kerran tasoihin 11. reiällä, mutta ei pystynyt enää vastaamaan Stensonin lopussa tekemään kahteen peräkkäiseen birdieen.

Stenson oli ET:n Race to Dubai -listalla sijalla 59 ennen Johannesburgin kisaa. Hän lähtee torstaina käynnistyvään kauden huipennukseen 14 sijaa korkeammalta, kun mukaan pääsee listan 60 ensimmäistä. Viimeisen paikan Dubain turnaukseen sai Englannin Richard Bland.

”Olen todella tyytyväinen tästä voitosta, sillä olen joutunut taistelemaan kentällä melko kovasti viimeiset vuodet”, Stenson sanoi.”Kun aika ilman voittoja venyy, sitä alkaa miettiä miten kauan tässä voikaan vielä mennä. Tässä lajissa on vain taisteltava tiukasti ja tehtävä kovasti töitä palatakseen takaisin voittojen tielle.”

George Coetzee pelaa hyvin, mutta voitto jäi taas haaveeksi. © GettyImages

George Coetzee pelaa hyvin, mutta voitto jäi taas haaveeksi. © GettyImages

”Pelasin aggressiivisesti ja tein voittoon tarvittavat birdiet. George (Coetzee) pelasi hyvin, hän tulee vielä saamaan voittonsa ennemmin tai myöhemmin”, Stenson lohdutteli pelikaveriaan.

Coetzee saavutti sunnuntaina jo kauden kahdeksannen Top-10-sijoituksensa. Hän on R2D-listalla (20:s) ja World Rankingilla (70:s) hämmästyttävän korkealla, vaikka voitot antavat odottaa itseään.

Thomas Aiken ja Martin Kaymer (-13) jakoivat kolmatta sijaa. Charl Schwartzel (-11) oli viides. Yksi kisan tyytyväisimpiä pelaajia oli Tommy Fleetwood, joka tarvitsi Johannesburgissa hyvän sijoituksen välttääkseen ET:n karsinnat. Nuori britti kesti kuitenkin hyvin paineet ja sijoittui lopputuloksissa hienosti kuudenneksi.

Turnauksen voittoa puolustanut Hennie Otto oli SA Open Championshipissä kolmas pelaaja, joka rikkoi Serengetin kentän ennätyksen. Sunnuntaina tuloksen 62 pelannut Otto (-9) oli turnauksessa yhdeksäs.

Roope Kakko (+3) menetti sijoituksissa parisenkymmentä pykälää tehtyään loppuun neljä peräkkäistä bogia. Kakko pelasi kentän kahdeksannen reiän neljänä päivänä yhteensä viisi alle, sillä hän onnistui tekemään ulosmenon toiseksi viimeisellä eaglen. Kakolle ei merkitty sunnuntaina yhtään birdietä, bogeja tuli peräti seitsemän. Tulos 77 pudotti espoolaisen sijalle 55. Kakon kanssa finaalikierroksella pelannut Niclas Fasth päätyi samaan lopputulokseen.

Kakon seuraavat haasteet odottavat ensi viikon lauantaina Gironassa käynnistyvässä ET:n karsintafinaalissa.

Marko Kuivasaari 18.11. klo 19.38

Stenson pitää pintansa Serengetin kentän ennätys rikottiin SA Open Championshipissä jo toistamiseen, mutta Henrik Stenson (-16) ei anna kärjessä periksi. Roope Kakko (-2) pelaa finaalikierroksella Niclas Fasthin kanssa.

Onko <a href=Henrik Stenson matkalla SA Open Championshipin voittoon? &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12111719314506.jpg" width="505">

Onko Henrik Stenson matkalla SA Open Championshipin voittoon? &copy Getty Images

Viimeksi kolme ja puoli vuotta sitten voittaneella Henrik Stensonilla (-16) on ennen Johannesburgin turnauksen päätöskierrosta kolmen lyönnin johto. Kolmantena olevan toisen ruotsalaisen Magnus A Carlssonin (-12) ja Stensonin puristuksissa on ensimmäistä ET-voittoaan jahtaava George Coetzee, joka antoi lauantaina muille myrskyvaroituksen.

Coetzee siirsi Merrick Bremnerin torstaina tekemän kenttäennätyksen nopeasti historiaan iskemällä tuloksen 63. Eteläafrikkalaisen kolmannen kierroksen kortti oli kirjava, sillä reikätuloksista vain kolmannes oli pareja. Yhdeksän birdien ja yhden eaglen lisäksi Coetzee teki bogin sisääntulon molemmilla par-kolmosilla.

Stenson on menossa nähdyllä pelillä kirkkaasti ET:n finaaliturnaukseen, mutta tuskinpa Dubaissa asuvaa sytyttää sunnuntaina mikään muu kuin voitto. SA Open Championship tullee olemaan Stensonin, Coetzeen ja Carlssonin kauppa, sillä neljättä sijaa jakavat Darren Fichardt ja Merrick Bremner ovat jo kuuden lyönnin päässä kärjestä.

Kuudetta sijaa jakavien joukosta löytyy mm. Ryder Cup -sankari Martin Kaymer (-8).

Roope Kakko (38:s) pelasi toisen peräkkäisen kierroksen par-tuloksella. 12 parin lisäksi Kakolle kirjattiin kolme birdietä ja kolme bogia. Hauskana yksityiskohtana Kakko on Etelä-Afrikan avoimissa ainoa, joka ei ole tehnyt kentän ulosmenon rei’illä yhtään bogia.

Kakko (-2) aloittaa kisan neljännen kierroksen sijalta 38. Klo 8.45 kuulutettavassa startissa seuraa Kakolle tekee Ruotsin Niclas Fasth.

Marko Kuivasaari 17.11. klo 18.58

Stenson otti komennon Etelä-Afrikassa

Henrik Stensonilla (-13) on Johannesburgin turnauksessa hyvä tilaisuus katkaista pitkäksi venähtänyt voitoton jakso. Roope Kakko (-2) on menossa jatkokierroksille.

<a href=Henrik Stensonilla on neljän lyönnin johto SA Open Championshipissä. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12111619194306.jpg" width="505">

Henrik Stensonilla on neljän lyönnin johto SA Open Championshipissä. &copy Getty Images

Johannesburgissa meneillään oleva SA Open Championship jouduttiin keskeyttämään perjantai-iltapäivänä ukkosen vuoksi. Kun sää ei rauhoittunut muutaman tunnin odottelun jälkeen, päätettiin toista kierrosta jatkaa lauantaina klo 7.30 paikallista aikaa.

Etelä-Afrikan avoimen mestaruusturnauksen avauspäivänä tuloksen 70 pelannut Roope Kakko jatkoi toisella kierroksella tasapainoisia esityksiään. Kahdeksannen reiän birdie jäi ainoaksi, mutta peli oli virheetöntä toiseksi viimeiselle saakka. Tulos 72 siirsi hänet kokonaistilanteeseen -2, joka tulee riittämään jatkokierroksille. Kakon sijoitus on tässä vaiheessa 42:s.

Kisan ykköseksi nousi Henrik Stenson, joka Kakon tavoin ehti pelata toisen kierroksensa loppuun hyvissä olosuhteissa. Tuloksen 65 lyönyt ruotsalainen on 36 reiän jälkeen kokonaistilanteessa -13. Stenson aloitti perjantaina viidellä parilla, kunnes alkoi tapahtua. Seuraavat seitsemän reikää tuottivat hänelle viisi birdietä. Hienon kierroksen kruunasi kahdeksannella reiällä (päivän 17.) tullut eagle.

Stenson on ennen ensi viikon finaaliturnausta ET:n ansiolistalla sijalla 59, joten paikka Dubain kisaan alkaa olla plakkarissa. Race to Dubai -listan 60 parasta tulee saamaan kutsun kauden loppuhuipennukseen.

”Olisin voinut pelata kolme-neljä lyöntiä paremman tuloksen. Mutta ei ole syytä valittaa, jos on 13 alle”, Stenson sanoi. ”Olen luultavasti käyttänyt kahden ensimmäisen päivän aikana draiveria enemmän kuin koko kaudella”, tunnetusti puukolmosella avaava pelaaja jatkoi.

Stensonille maistusi varmasti voitto Etelä-Afrikan avoimissa, sillä hänen edellisestä ykköstilastaan on vierähtänyt jo yli kolme ja puoli vuotta.

Ruotsalaisilla on kisassa kaksoisjohto, sillä Magnus A Carlsson jakaa torstaina kenttäennätyksen tehneen Merrick Bremnerin (32) reikää kanssa kakkostilaa. He ovat Stensonia neljä lyöntiä jäljessä. Skotlannin ikilupaus Lloyd Saltman (-8) on neljäntenä.

Marko Kuivasaari 16.11. klo 19.12

Bremner sähäkästi liikkeelle Kenttäennätyksen tehnyt Merrick Bremner (64) johtaa Etelä-Afrikan avoimia avauspäivän jälkeen. Roope Kakko (70) säilytti hyvän näköyhteyden kärjen tuntumaan.

Merrick Bremnerillä oli avauspäivänä ruuti kuivaa.  &copy Getty Images

Merrick Bremnerillä oli avauspäivänä ruuti kuivaa. &copy Getty Images

Merrick Bremner aloitti tyylikkäästi Johannesburgissa käynnistyneen SA Open Championshipin. Eteläafrikkalainen muotoili Serengeti Golf & Wildlife Estate -kentän ennätyslukemat uusiksi tuloksellaan 64. Bremner pitää kisan kärkipaikkaa hallussaan kahden lyönnin erolla Matthew Carvelliin ja Henrik Stensoniin.

Tuloksen 67 lyöneet Craig Lee ja Alex Haindl jakavat neljättä sijaa. Kotiyleisön suursuosikki Charl Schwartzel (68) kuuluu seuraavaan kahdeksan pelaajan ryppääseen.

Viime aikoina vahvoja otteita Sunshine Tourilla esittänyt Bremner iski neljän ensimmäisen reiän sisällä kolme birdietä. Uusi hyökyaalto koitti rei’illä 7-11, jonka jälkeen hän oli kierrostaan jo seitsemän alle. Päivän viimeisen birdiensä Bremner teki sisääntulon loppupuolella.

Stenson on ennen ensi viikolla pelattavaa kauden finaaliturnausta ET:n ansiolistalla sijalla 59. Kohtalainen sijoitus Etelä-Afrikan avoimissa sinetöisi ruotsalaisen osallistumisen Dubain kisaan, johon valikoituu rahalistan 60 ensimmäistä.

Roope Kakko (27:s) pelasi torstaina varsin ehjän kierroksen. Kolmen birdien lisäksi hänelle merkittiin yksi bogi kentän 14. reiälle. Tuloksellaan 70 Kakko on vain kahden lyönnin päässä kuudennesta sijasta. Saman tuloksen espoolaisen kanssa pelasivat mm. kisan suurimpiin voittajasuosikkeihin lukeutuvat Martin Kaymer ja George Coetzee.

Kaikkiaan 26 kilpailijaa alitti avauskierroksella 70 lyönnin rajan. Vähintään tulos par oli 79 pelaajan kortissa.

Marko Kuivasaari 15.11. klo 19.57

Schwartzel mestaruusjahdissa Charl Schwartzel on voittanut seitsemän kertaa ET:llä, mutta Etelä-Afrikan mestaruus ei ole vielä osunut kohdalle. Roope Kakko tuo kisaan suomalaisväriä

Charl Schwarzel odottaa menestystä Ekurhulenissa.  &copy Getty Images

Charl Schwarzel odottaa menestystä Ekurhulenissa. &copy Getty Images

Etelä-Afrikassa pelataan samanaikaisesti Fanlingin kisan kanssa toinenkin Euroopan kiertueen turnaus, SA Open Championship. Osallistujakaarti ei ole aivan Hong Kong Openin veroinen, mutta eteläafrikkalaisilla on Ekurhulenissa tuttuun tapaan nimekäs paikallinen edustus. Charl Schwartzel, Branden Grace, George Coetzee, Richard Sterne ja Jbe Kruger kuuluvat kisan suurimpien menestyssuosikkien joukkoon.

Eurooppalaisista kärkitaisteluun odotetaan ainakin Martin Kaymeria ja Henrik Stensonia, lisäksi ensimmäistä ET-voittoaan tavoittelevien Tommy Fleetwoodin ja AndreaPavanin nimet on syytä painaa ennakkoon mieleen.

Vaikka eteläafrikkalaiset ovat juhlineet lähes mielin määrin maansa avoimissa mestaruuskisoissa, puuttuu voittopystistä edelleenkin Charl Schwartzelin nimi. Lähimpänä mestaruutta Schwartzel on ollut vuonna 2005, jolloin hän sijoittui toiseksi Tim Clarkin jälkeen.

”SA Open on ehdottomasti yksi niistä kisoista, jonka haluaisin voittaa urallani. Olemme menestyneet kansakuntana hyvin tässä turnauksessa, mutta toivottavasti nyt on minun vuoroni tuottaa suurimmat ilonaiheet kotiyleisölle”, Schwartzel sanoi turnauksen alla.

Kisan voittoa puolustaa Hennie Otto, joka sai kuin saikin pidettyä vuosi sitten hyvin taistelleen Bernd Wiesbergerin takanaan. Meneillään oleva kausi on sujunut Otolta alavireisesti, mihin selkävammalla on ollut oma vaikutuksensa. Toisin on Branden Gracen kohdalla, jolla on viikonvaihteessa mahdollisuus voittaa jo viides ET-turnaus saman kauden aikana. Viimeksi tähän pystyi Lee Westwood 12 vuotta sitten.

Suomalaisväriä Etelä-Afrikan avoimiin tuo syksyllä hyvän pelituntuman löytänyt Roope Kakko. Espoolaisen ei tarvitse lähteä säästellen kisaan, sillä vain voitto toisi hänelle suoran paikan Euroopan kiertueelle ensi kaudeksi.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje