[11][17]

[11][17]
European Tour - Kilpagolf

Samooja kahdeksas Dubaissa – Pulkkanen ainoana suomalaisena ET:n finaaliin

Kalle Samooja teki kaiken voitavansa finaalipaikan eteen. Bonuksena oli kuitenkin hieno, kauden viides top 10 -sijoitus. Kuva: Getty Images

Mikko Korhonen jäi täpärästi rannalle finaaliturnauksesta.

Kalle Samooja (-19) otti kauden viidennen top 10 -sijoituksensa sunnuntaina Dubaissa Jumeirahin golfkeskuksessa päättyneessä European Tourin kilpailussa. Hän pelasi kisan viimeisellä kierroksella tuloksen 70, ja ylsi mainiosti jaetulle kahdeksannelle tilalle.

Samoojalla oli viikonvaihteessa paljon pelissä, sillä tavoitteena oli selviytyä mukaan ensi viikolla käytävään kiertueen finaaliturnaukseen. Vaatimus oli kova, sillä se edellytti Dubai Championshipissä voittoa tai vähintään yksin otettua kakkossijaa.

Toiveet finaalipaikasta kohenivat kierroksen puolivälissä, kun Samooja upotti lämmenneellä kulmaraudalla kaksi birdie-puttia Fire-kentän rei’illä 10 ja 12. Tätä seurasi kaksi peräkkäistä kolmen putin griiniä, jotka söivät lyönnin päässä kärjestä käyneen pelaajan taistelutahtoa, ja lopulta vauhdittivat hänen jäämistään päätöskisan ulkopuolelle.

”Oli kyllä mies hyvällä peli-ilmeellä liikenteessä ja fokus oli hyvä. Veto tuntui ehkä jopa viikon parhaalta. 12 reikää meni niin, että peli oli ihan hanskassa. 13:lla ohi mennyt birkku oli vähän kolaus momentumille ja varsinkin 14:n bogey perään”, Samooja kertoi tiedotteessa.

”En oikein saanut enää sitten paikkoja luotuja. Vikalle hyvä birdie, ja sijoitus kympin joukkoon. Aika mones jo tähän kauteen”, reilut 25 000 euroa palkintorahaa kuitannut pelaaja jatkoi.

Race to Dubai -listalla sijalle 73 päätynyt Samooja joka tapauksessa laittoi kaiken tyylikkäällä tavalla peliin, ja otti uran 11. top 10 -sijoituksensa European Tourilla. Viisi top-kymppiä on myös Samoojan ennätys yhden kauden aikana.

Turkulaisen kauden paras sijoitus tuli huhti-toukokuun vaihteessa Teneriffalla, jossa hän oli kolmas. Elokuun puolivälissä Englannissa otetun kahdeksannen sijan jälkeen näkymät finaaliin olivat vielä hyvät, mutta syksyn vaisut otteet (mm. kolme karsiutumista) veivät junaa tärkeässä paikassa väärään suuntaan.

Keinot korjausliikkeeseen löytyivät, mutta sittenkin liian myöhään. Kokonaisuutena Samooja kertoi olevansa kauteen kohtalaisen tyytyväinen.”Miksi paikka finaaliin ei auennut, selittyy lähinnä sillä, etten isoissa kisoissa saanut tarpeeksi hyvä tuloksia. Alkukausi oli vahvaa, mutta jälkimmäisellä puolikkaalla Tokion (olympialaisten) jälkeen en päässyt oikein enää samalle tasolle. Tilastollisesti kausi oli varsin hyvä: tärkeimmät pilarit, pallonlyöminen ja putti, olivat koko kauden ajan varsin hyvää”, hän analysoi.

”Nyt otetaan huilia ja katsotaan, milloin seuraava kausi startataan.”

Tapio Pulkkanen eteni finaaliin

Tapio Pulkkasen (-13) ryhdikäs 68 lyönnin päätöskierros piti hänet niiden 54 pelaajan joukossa, joille avautuu pääsy DP World Tour Championshipiin. Pulkkanen teki teki bogittomalla kierroksellaan neljä birdieä. Erityisen makeaksi ja tärkeäksi osoittautui 18. reiän nelimetrinen birdie-putti, joka sinetöi hänen debyyttinsä finaalissa.

Aika paljon harkkakierroksia olen siellä pelannut, ja koen, että pystyn hyviä tuloksia kentällä tekemään.

”Vahva kierros tänään. Ei bogeja, mikä on aina hyvä juttu. Vähän tuhlasin birdie-paikkoja puolivälissä, mutta hyvä loppu onneksi. Kutkuttavaa oli pelata, ja nyt katsotaan mihin riittää. Oma duuni on paketissa”, sanoi 44. sijan jakanut Pulkkanen, jonka finaalipaikka oli vielä tuossa vaiheessa epävarma.

”Jos ensi viikkoon riittää, niin vesikielellä odotan Earth-kentän pelaamista. Aika paljon harkkakierroksia olen siellä pelannut ja koen, että pystyn hyviä tuloksia kentällä tekemään.”

Tapio Pulkkanen pääsee ensimmäisen kerran urallaan ET:n päätösturnaukseen. Kuva: Getty Images

Myös Mikko Korhosella (-15) oli viikonvaihteessa hyvät mahdollisuudet edetä samassa golfkeskuksessa pelattavaan finaalikisaan. Hän pelasikin ehyen turnauksen, mutta on näillä näkymin jäämässä kolmen sijan päähän loppuhuipennuksesta.

Kilpailussa 24. sijan jakanut Korhonen teki 69 lyönnin kierroksellaan viisi birdieä ja kaksi bogia. Kierros päättyi kahteen peräkkäiseen birdieen, mutta loppukiri olisi pitänyt saada käyntiin hieman aikaisemmin. Finaalipaikka jäi pisteissä 56:nneksi sijoittuneelta Korhoselta kahden lyönnin päähän.

”Ei voi olla pettynyt. Ihan ok peliä sillä, mitä nyt oli antaa. Väsymys tuntuu kropassa pitkän kauden jälkeen. Yleensä on aina vähän sama fiilis marraskuussa. Entistä parempaan kuntoon täytyy itsensä laittaa tuossa kisatauon aikana. Nyt oli pari viimeistä päivää henkisesti kiva pelata, kun osasi ottaa rennommin”, Korhonen kommentoi.

Kausi oli Korhoselle monella mittarilla onnistunut. Rankingissa hän on sijoittunut kausilla 2018 ja 2019 korkeammalle kuin tänä vuonna, mutta kauden kierroskeskiarvo – 69,98 lyöntiä – oli uran paras. Kärkikymmenikköön hän ylsi 19 startissaan neljästi ollen parhaimmillansa kahdesti kolmas.

Täysin lukkoon lyöty ei Race to Dubai -listalla 54. pelaajan kohdalla oleva finaalipaikan raja kuitenkaan ole, sillä mahdollisia poisjääntejä saattaa vielä tulla.

Sami Välimäki (-6) pelasi sunnuntaina tuloksen 73, ja sijoittui jaetulle 64. sijalle. Välimäen päätöspäivän esityksellä oli koko kauden kaltaiset kasvot. Birdiejä tuli usein riittävästi, mutta korttiin lipsahteli liian helposti bogeja ja välillä vähän isompiakin lukuja.

Esimerkiksi kilpailun voittanut Joachim B. Hansen teki koko viikon aikana vain kolme birdieä enemmän kuin Välimäki, mutta selviytyi urakastaan yhdellä bogilla. Jälkimmäiselle kirjattiin kaikkiaan kymmenen bogia, yksi tuplabogey sekä yksi tuplapar.

”Tyhjä oli tankki, ei jaksanut enää puristaa tänään”, Välimäki sanoi.

”Todella vaikea kausi, missään kohtaa peli ei lähtenyt sujumaan, eikä mieli ollut enää mukana loppupuolella. En tiedä miksi, muuten olisin jo korjannut. Täytyy vähän pohtia mitä pitää tehdä, mutta paljon ainakin”, hän jatkoi.

Välimäki ei aio osallistua jo tämän vuoden puolella Etelä-Afrikassa pelattaviin kauden 2022 kolmeen ensimmäiseen turnaukseen.

Kärkikamppailussa Joachim B. Hansen (-23) jätti hyvin kirineen Bernd Wiesbergerin ja Francesco Laportan lyönnin päähän. Laporta oli lähellä pakottaa Hansenin uusintaan, mutta 18. reiän pitkä birdie-putti ei aivan taittunut viimeisillä senteillä oikeaan osoitteeseen.

Voitto oli Hansenille, 31, uran maukkain ja kaikkiaan toinen European Tourilla. Ensimmäinen tuli lähes tarkalleen vuosi sitten Johannesburgissa. Voittonsa ansiosta tanskalainen avaa ensimmäisen kerran portit kauden päätöskilpailuun. Hän oli ainoa, joka nousi tällä viikolla top 54 -listan ulkopuolelta finaaliin ja Korhonen vastaavasti ainoa, joka putosi listalta pois.

Myös Finnish Amateur Championshipin eli Erkko Trophyn pokaalia Talissa 11 vuotta sitten nostellut Hansen on kauden neljäs tanskalaisvoittaja ET:llä. Siitä huolimatta Challenge Tour -pelaaja Marcus Helligkilde jatkaa maan ykköspelaajana maailmanlistalla.

Lue seuraavaksi: Kolme tanskalaista on voittanut tänä vuonna ET:llä – maan ykkösnimi pelaa kuitenkin kakkoskiertueella