[11][17]

[11][17]

Sami Välimäki upeasti seitsemänneksi European Tourilla

Välimäki kirjautti jälleen suomalaista kilpagolfin historiaa ottamalla kaikkien aikojen nopeimman top 10 -sijoituksen ET:n kilpailuissa.

Sami Välimäki (-11) teki Australian etelärannikolla Geelongissa Victoriassa päättyneessä European Tourin kilpailussa hienon tempun venymällä lopputuloksissa jaetulle seitsemännelle sijalle.

Välimäen esitystä ilmensi sunnuntain navakassa tuulessa samankaltainen tasapainoisuus kuin aiempinakin pelipäivinä. Neljän birdien ohella korttiin merkittiin vain yksi bogey, 13th Beach Golf Linksin Beach-kentän 17. reiällä.

”Tänään oli tosi hyvää lyömistä ja rauhallista tekemistä. Hyvä että sain loppuun pari birkkua”, uransa isoimman palkintosumman, vajaat 24 000 euroa tienannut Välimäki iloitsi.

Tuloksen 69 päätöspäivänä pelannut Välimäki teki koko kilpailussa vain kolme bogia ja yhden tuplabogin. Birdiejä hän tehtaili kaikkiaan 16 eli keskimäärin neljä kappaletta kierrosta kohden. Kisa eteni hänen osaltaan päivästä toiseen nousujohteisesti, ja ennen viimeistä kierrosta kiertuetulokas jakoi 11. sijaa.

Välimäki, 21, nousee suorituksellaan suomalaistilaston kärkeen haalittuaan kotimaisista ET-pelaajista kaikkien aikojen nopeimman top 10 -sijoituksen pääkiertueella. Tähän hän pystyi jo viidennessä ET-kilpailussaan.

Kim Koivu tarvitsi ensimmäiseen top 10 -sijoitukseensa ET:llä kahdeksan kilpailua, kuten myös Mikko Ilonen, joka sijoittui kahdeksannessa kisassaan, vuoden 2001 Open Championshipissä, yhdeksänneksi. Kyseessä oli tuolloin Ilosen viides ET-turnaus ammattilaispelaajana.

Vain kortin haltijat huomioiden Koivu saavutti seitsemännen sijan kolmannessa ET-kilpailussaan, vuoden 2018 Portugal Mastersissa, joten tällä osastolla ennätys on edelleen hänen nimissään. Välimäki tarvitsi vastaavaan neljä turnausta − varsin poikkeuksellista, ottaen huomioon, että hän aloitti pääkiertueella olemattomalla CT-kokemuksella.

Timo Karvisen valmennettava ennätti myös napata viime vuoden karsintafinaalista ET-kortin historian nuorimpana suomalaispelaajana.

Saavutus on siinäkin mielessä merkittävä, että suomalaiset eivät ole tavanneet haalia kovia sijoituksia Australiassa pelatuista kilpailuista, sillä paikalliset olosuhteet poikkeavat huomattavasti niistä, mihin suomalaispelaajat ovat tottuneet. Kyseessä on myös suomalaisten ensimmäinen top 10 -sijoitus Euroopan kiertueella kuluvalla kaudella. Välimäki oli ennen tämän viikon turnausta Race to Dubai -listalla sijalla 169, mutta nousee seuraavassa päivityksessä sadan joukkoon.

Top 10 -sijoitus avaa European Tourilla automaattisesti paikan seuraavaan kilpailuun, mutta sääntö ei koske WGC-sarjan turnauksia, jollainen käydään 20.−23. helmikuuta Meksikossa. Tämän jälkeen Omanissa pelattavaan ET-kisaan Välimäellä oli jo entuudestaan varma pääsy omalla kategorialla.

ISPS Handa Vic Open -kilpailun neljännelle kierrokselle kärkipaikalta lähtenyt isäntämaan Min Woo Lee (-19) piti pintansa loppuun saakka. Eroa toiseksi sijoittuneeseen Uuden-Seelannin Ryan Foxiin kertyi kaksi lyöntiä. Ranskan Robin Sciot-Siegrist (-14) oli kolmas.

Muista eurooppalaisista Englannin Sam Horsfield (-11) ylsi Välimäen kanssa samalle, jaetulle seitsemännelle sijalle.

Juttua muutettu ja täydennetty 9.2. klo 18.03 Kim Koivun tilastoja käsittelevässä kohdassa.