30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista

30.4.–7.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][5]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ryder Cup

Ryder Cupissa kääntyy uusi sivu kahdeksan ensikertalaisen myötä

Sam Burns (vas.) ja Max Homa eivät ole pelanneet aikaisemmin Ryder Cupissa. Kuva: Getty Images

Molempien joukkueiden rakentumisessa kapteeneilla on merkittävä päätösvalta.

Ryder Cup pelataan Roomassa reilun kolmen viikon päästä. Euroopan joukkueen kapteeni Luke Donald ilmoitti maanantaina valintansa lopulliseen joukkueeseen. USA julkaisi joukkueensa jo aiemmin. Kapteenit pääsevät vaikuttamaan valinnoillaan puoleen joukkueesta. Kuusi pelaajaa määräytyy automaattisesti ja loput kuusi kapteenien valitsemana.

Euroopan joukkueesta huokuu raikkaus ja sama pätee suurelta osin myös USA:n joukkueeseen. Kummassakin joukkueessa on neljä pelaajaa, jotka eivät ole aikaisemmin pelanneet Ryder Cupissa. Euroopan ensikertalaisista Robert McIntyre varmisti paikkansa joukkueessa ranking-pisteiden kautta. Muut kolme “rookieta” ovat Donaldin valintoja.

USA:n kapteeni Zach Johnson ei ollut aivan yhtä uskalias nimetessään haluamansa kuusikon joukkueeseensa. Hänen valitsemistaan pelaajista ainoastaan Sam Burns ei ole pelannut Ryder Cupissa.

Euroopan joukkue (suluissa Ryder Cupit):
Ludvig Åberg (-)
Matt Fitzpatrick (2)
Tommy Fleetwood (2)
Tyrrell Hatton (2)
Nicolai Hojgaard (-)
Viktor Hovland (1)
Shane Lowry (1)
Robert McIntyre (-)
Rory McIlroy (6)
Jon Rahm (2)
Justin Rose (5)
Sepp Straka (-)

USA:n joukkue:
Sam Burns (-)
Patrick Cantlay (1)
Wyndham Clark (-)
Rickie Fowler (4)
Brian Harman (-)
Max Homa (-)
Brooks Koepka (3)
Collin Morikawa (1)
Xander Schauffele (1)
Scottie Scheffler (1)
Jordan Spieth (4)
Justin Thomas (2)

Konkarit saivat väistyä

Euroopan joukkueen valintasysteemi muuttui tämän vuoden Ryder Cupiin. Kaksi vuotta sitten kapteenilla oli käytössään kolme korttia. Niistä kaksi meni konkariosastolle, kun Padraig Harrington nimesi joukkueeseensa Sergio Garcian ja Ian Poulterin. Heidän lisäkseen pelaamalla tiensä joukkueeseen raivanneet Paul Casey ja Lee Westwood olivat voittaneet DP World Tourilla ennen kuin Nicolai Hojgaard (Euroopan joukkueen nuorin) oli päässyt vaipoistaan eroon.

Tämä osoittaa konkreettisesti, että uusi sivu on kääntynyt ja käännetty Ryder Cupissa. Hiuksia voidaan halkoa Justin Rosen osalta, mutta lienee ymmärrettävää, että joukkueessa on yksi isähahmo rauhoittamassa tilannetta tarpeen vaatiessa.

Euroopan joukkueen osalta spekulaatiot kohdistuvat ehkäpä eniten Shane Lowryn valintaan ja Adrian Meronkin jättämiseen rannalle. Lowry kyykkäsi muun joukkueen tavoin edellisessä Ryder Cupissa ja hänen viimeisin top 10 -sijoitus on PGA Tourin kisasta helmikuulta. Irlantilaisen ei voi sanoa pelanneen tällä kaudella huonosti, kuten ei kenenkään muunkaan Ryder Cup -spekulaatioissa olevan, mutta hänen tämän hetken vireensä on arvoitus.

Meronk puolestaan voitti toukokuussa DP World Tourin kilpailun Marco Simone Golfissa, jossa Ryder Cup nyt pelataan. Meronk olikin vahvassa vedossa keskellä kesää voittonsa jälkeen ja jos hän olisi pystynyt säilyttämään tuon pelivireen tähän saakka, hänet olisi ollut vaikea sivuuttaa. Toki viime sunnuntain 13. sija European Mastersissa puhuu sen puolesta, että ei puolalainen huono valinta olisi joukkueeseen ollut.

USA puolustaa voittoa

Kuten Ryder Cupissa aina, niin tänäkin vuonna USA:lla on heittää tiskiin maailman parhaita pelaajia. Tämän vuoden joukkueesta tasan puolet oli kaksi vuotta sitten antamassa selkäsaunaa (19–9) Euroopalle.

USA:n tulokkaista mielenkiintoinen nimi on Sam Burns. Hän sai tulikasteensa kovissa joukkuereikäpeliotteluissa viime vuonna Presidents Cupissa. Tänä vuonna hän voitti WGC Match Playn, jossa hän kukisti muun muassa Scottie Schefflerin.

Jos kapteeni Johnsonin valinnoista joku pitäisi nostaa tikunnokkaan, on se Justin Thomas. Hänen meriittinsä ovat komeaa luettavaa ja nimenomaan historia puoltaa Thomasin valintaa. Edelliset kahdeksan kilpailua ovat silti tuottaneet Thomasille viisi cut-merkintää tilastoihin. Kauden neljässä majorissa hän läpäisi cutin vain PGA Championshipissa (T65).

Tämän vuoden Ryder Cupista ei ole ennakkokaavailuiden mukaan tulossa kummankaan joukkueen paraatimarssia voittoon. Jos jotain pitäisi ennustaa, niin nälkäisten pelaajien taistellessa maineesta ja kunniasta, voitto ratkeaa vasta sunnuntain viimeisissä kaksinpeleissä.

Tuoreimmassa Golfpiste podcastin jaksossa käytiin läpi lähtöasetelmat Ryder Cupiin. Haastattelussa myös uransa ensimmäisen voiton Challenge Tourilla hiljattain ottanut Lauri Ruuska.

Golfpiste Podcast · #228 – Voitto lisäsi Lauri Ruuskan nälkää – Tasaisista asetelmista Ryder Cupiin
Lue seuraavaksi: Euroopan Ryder Cup -joukkue on kasassa – Mukaan mahtui melkoinen yllätysnimi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje