21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Ryder Cup -sankarit juhlakaluina Dunhill Links Championshipissa

Rory McIlroy ja Graeme McDowell edustavat taattua laatua torstaina käynnistyvässä Dunhill Cupissa. © Getty Images

Eurooppalaisesta näkökulmasta riemukasta golfjuhlaa on tiedossa myös meneillään olevan viikon jälkipuoliskolla, kun vanhan mantereen kiertueen kalenterissa saa vuoronsa Alfred Dunhill Links Championship. 72 reiän turnaus pelataan Skotlannin itäpuolella kolmella eri kentällä, St Andrews’ssa, Carnoustiessa sekä Kingsbarnsissa. Pro-Am -tyyppisessä kisassa kussakin peliryhmässä on mukana yksi amatööri aina lauantaihin saakka, kunnes cut-raja erottaa St Andrews’ssa sunnuntaina pelattavalle finaalikierrokselle yltävät ammattilaiset.

Palkintoarvoltaan viiden miljoonan dollarin kisasta ei tähtiä puutu, sillä mukana on valtaosa maanantaina USA:n Ryder Cupissa kellistäneestä Euroopan joukkueen pelaajista: vain Luke Donald, Miguel Angel Jiménez sekä Ian Poulter ovat jättäytyneet ADLC:stä sivuun. RC-joukkueen jäsenistä Dunhillin voittoa ovat aiemmin tuuletelleet Padraig Harrington (2002 ja 2006), Lee Westwood (2003) ja kapteeni ColinMontgomerie (2005).

Westwoodille tämä viikko tuo tullessaan mahdollisuuden nousta maailmanykköseksi ohi Tiger Woodsin, mikäli hän sijoittuu Dunhillissä vähintään toiseksi.

Muista turnauksen aikaisemmista voittajista viivalle ovat lähdössä isäntämaan Paul Lawrie (2001) ja StephenGallacher (2004), Ruotsin Robert Karlsson (2008) sekä britit Nick Dougherty (2007) ja Simon Dyson (2009).

Ryder Cup -sankarit tulevat saamaan Skotlannissa taatusti erityishuomion, mutta upeasti kapteenin tehtävänsä hoitanut Montgomerie sekä koko kisan Euroopalle ratkaissut Graeme McDowell lienevät torstaina todennäköisimmin kaikkien suurimpien hurraa-huutojen kohteina.

”Rakastan pelaamista links-kentillä, joten tämä turnaus on yksi suosikeistani. US Openin ja Ryder Cupin voitot ovat tehneet tästä vuodesta unohtumattoman, mutta Dunhillin voitto tekisi siitä jotain aivan ainutlaatuista”, McDowell hehkutti kisan aattona.

Muita Alfred Dunhill Links Championshipissä mukana olevia mielenkiintoisia nimiä ovat mm. Mikko Ilonen, Ernie Els, Retief Goosen, John Daly sekä Matteo Manassero.

Ilonen startaa ensimmäiselle kierrokselleen torstaina kello 12.50 Suomen aikaa Kingsbarnsin kentällä, jossa hän myös harjoitteli keskiviikkona. Suomalaiselle pitää seuraa avauskierroksen aikana Irlannin kokenut Damien McGrane. Ilonen sijoitettiin ns. kuuman ryhmän kanssa kiertämään kolmea kenttää samassa järjestyksessä. Perjantaina suomalainen starttaa St.Andrews’ssa klo 12.06 ja lauantaina Carnoustiessa klo 11.33. Toisella kierroksella Ilosen kanssa kiertää kenttää Ranskan Jean Francois Lucquin ja kolmannella kierroksella Paraguayn Fabrizio Zanotti.

Edellisvuonna Ilonen oli Dunhillissä 26:s, ilman toiseksi viimeisen reiän tuplaparia sijoitus olisi ollut seitsemäs.

Marko Kuivasaari

Mikko Ilonen valmiina St.Andrewsin kilpailuun

Mikko Ilonen on valmistautunut sunnuntaista eteenpäin Alfred Dunhill Links Championshipiin paikanpäällä Skotlannissa. Edellisvuoden ”lumiukko” päätöspäivältä ei paina mieltä, kolmesta kisakentästä legendaarinen St.Andrewsin Old Course on Iloselle mieluisin.

Mikko

Mikko Ilonen aloittaa torstaina pelinsä Alfred Dunhill Links Championshipissa Skotlannissa. Neljän kierroksen kisa pelataan kolmella maineikkaalla links-kentällä, St.Andrews Old Course, Carnoustie ja Kingsbarns isännöivät pelaajia. Kunkin pron parina on vähintään kolmen kierroksen ajan amatööri jonka kanssa pelataan bestballia. Pelaajia on amatöörit mukaanlaskien peräti 336.

Edellisvuonna Ilonen sijoittui 26:ksi tehtyään kisan toiseksi viimeisellä reiällä, kuuluisalla Road Holella tupla-parin väärän mailavalinnan seurauksena. Parílla hän olisi ollut seitsemäs. Tuolloin loistavan avauksen jälkeen lyhyellä raudalla hivenen pitkäksi mennyt lyönti aiheutti katastrofin.

”Ei se paina mieltä. Tulen tänne aina erittäin mielelläni. Pitkä, mutta antoisa viikko on meneillään, kuhinaa on paljon ja kentät parhaasta päästä. Täällä on hyvä pärjätä, jotta nousisi listoilla ylöspäin. Suhtaudun luottavaisesti, kaikki hyvin, Ilonen raportoi tiistai-iltana majapaikastaan jossa hän valmistautui palkatun kokin loihtimaan meksikolaiseen iltaan.

”Meillä on tavan mukaan oma ”mökki” vuokrattuna, täältä saa hyvän spiritin muiden pelikaverien kanssa valmistautuessa”. Samassa taloudessa viikkoaan viettävät mm. Alvaro Quiros, Johan Edfors, Sören Kjeldsen sekä Alex Noren.

Ilonen ei vielä tiistaina tiennyt sitä, miltä kentältä hän aloittaa ja kuka on amatööri joka kulkee matkassa kolme kierrosta. Edellisvuonna hän oli puolivälissä kisassa neljäntenä, vain lyönnin päässä kärjestä pelattuaan ensimmäisellä Old Coursen kierroksellaan tulokseksi 64, johon mahtui silloin jopa yksi uloslyöty avaus kakkosella.

”Maanantaina oli Carnoustiessa ja tiistaina Old Coursella joita molempia pelasin. Keskiviikkona käyn vielä ottamassa tuntumaan Kingsbarnsiin.Ainakin kaksi ensimmäistä olivat hyvässä kunnossa, Old Coursella mielestäni tavallista enemmän ruohoakin,” Ilonen raportoi.

Koska amatöörejä on mukana, karheikot ovat melkoisen helppoja pelattavia.

Yhdeksän Ryder Cup-tähteä,Monty ja John Daly….

ErnieVarsinaisia pelaajia kisassa on 168, näiden joukossa peräti yhdeksän maanantaina Ryder Cup-juhlinnan aloittanutta eurooppalaista. Kapteeni Colin Montgomerie joka on voittanut Alfred Dunhill Linksin on myös mukana, samoin villillä kortilla vuoden 1995 Open-voittaja St.Andrewsin Old Courselta, John Daly. Supersuosikkkien joukkoon lukeutuvat myös Etelä-Afrikan Ernie Els ja Retief Goosen.

Palkintosumma on muhkea, yhteensä viisi miljoonaa taalaa.Edellisvuonna kisa venyi maanantaille kovan tuulen pyyhkäistyä yhden päivän pelit tieltään.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje