18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Reggie tekee Ilosen pelaamisesta tarkat tilastot

Caddie Reginald Mokhosi tekee Mikko Ilosen pelistä tarkat merkinnät, jotka maalikolle näyttävät lähinnä salakirjoitukselta. Kuva Jari Jokinen

European Tour tilastoi pelaajien suorituksia kauden aikana muun muassa draivien pituuksien, tarkkuuden, viheriöosumien ja puttien osalta. Noista luvuista saa yleisluonteisen kuvan kunkin pelaajan vahvoista alueista, mutta tuo kuvakulma on pelaajien näkökulmasta liian laaja. Esimerkiksi puttien määrä riippuu paljon siitä, miten lähelle lippua lähestyminen on tullut.

Mikko Ilosen caddie Reginald ”Reggie” Mokhosi kirjaa kentän tapahtumat paljon tarkemmin kierroksen aikana, siirtää ne illalla tilastolomakkeelle ja alan erikoisfirma työstää niistä hyvin tarkkoja tietoja. Saman tilastoyrityksen palveluja käyttää myös muun muassa Graeme McDowell.

Jo ET:n tilastot osoittavat, että Ilonen on kahden viime vuoden aikana parantanut puttaamistaan merkittävästi. Kaudella 2012 Ilonen oli tilastossa sijalla 145 ja keskimäärin hän puttasi 30,4 kertaa kierroksen aikana. Vuotta myöhemmin lukemat olivat 22. ja 29,1. Ja ennen Dubain päätöskisaa Mikko on noussut kiertueen parhaiden puttaajien joukkoon: rankingissa 6. ja puttien määrä 28,5. Parannusta on tullut lähes kaksi lyöntiä per kierros ja neljän rundin kisassa tuon eron merkitys on jo valtava erityisesti siksi, että pelin muilla osa-alueilla ei ole tapahtunut merkittäviä muutoksia ainakaan ET:n tilastojen perusteella.

”Nuo ET:n tilastot eivät huomio kentän tapahtumia niin paljon, että niistä voisi vetää ihan suoria yhtäläisyyksiä. Meidän omat tilastot kertovat asiat tarkemmin, mutta on selvää, että puttaaminen on parantunut”, toteaa Ilonen.

Reggien Da Vinci-koodi

Jo television lähetyksistä moni katsoja on huomannut, että Reggie ottaa usein vielä Mikon lyönnin jälkeen erilaisia mittoja ja kaivaa muistikirjansa esiin. Sinne piirtyy siistillä käsialalla maallikolle käsittämättömiä merkintöjä, jotka hän siirtää iltaisin A4-kokoiseen taulukkoon. Kun Reggie esittelee esimerkiksi Ilosen Turkin kisan yhden kierroksen merkintöjä, tulee ensimmäiseksi mieleen, että niitä tulkitsemaan tarvitaan kirjailija Dan BrowninDa Vinci-koodista tuttu symboliikan asiantuntija Robert Langdon. Mutta kun Ilosen eteläafrikkalainen luottomies vuodesta 2006 lähtien alkaa avata merkintöjä, niin paperin viesti alkaa selvitä.

”Lähetän joka kisan jälkeen nämä tilastot koodinmurskaajalle, joka tekee niistä selkokielisiä. Meidänkin tilastot kertovat, että Mikon puttaaminen on parantunut”, kertoo Reggie.

Caddie kuitenkin korostaa, että tilastot kuitenkin ovat ainoastaan pelaajan tukena, varsinainen työ on tehty harjoituksissa.

”Mikko on tehnyt paljon töitä ja hän on nyt kiertueen parhaita puttaajia. Kun tulemme viheriölle ja näemme, missä pallo on, niin tiedämme varsin tarkkaan, millä todennäköisyydellä pallo on kupissa. Se tuo peliin itseluottamusta. Keskimäärin Mikko upottaa lähes kaikki putit alle kolmesta metristä”, toteaa Reggie tyytyväisenä.

Race to Dubain finaalisarjan ensimmäisessä kisassa BMW Mastersissa Ilonen olisi Reggien mukaan voittanut, ellei sairastuminen olisi haitannut pelaamista. Nyt Ilosen sijoitus oli 10.

”Jos putti olisi kulkenut samalla tavalla kuin tilastot tältä kaudelta osoittavat, ei muilla olisi ollut mitään mahdollisuuksia.”

Jari Jokinen

Dubai

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)