[10][12]

[10][12]
Kilpagolf - PGA Tour

Jon Rahm teki hirmutempun Havaijilla, kun Collin Morikawa suli reilussa johtoasemassa

Unelmakierros toi Jon Rahmille ykköstilan Tournament of Champions -kilpailussa. Kuva: Getty Images

Rahm saavutti vuoden avausturnauksessa 16. voittonsa pääkiertueilla.

Kapalua Resortissa Havaijilla koettiin yksi viime vuosien pahimmista sulamisista, kun kuuden lyönnin johtoasemasta PGA Tourin kisan päätöspäivään lähtenyt Collin Morikawa menetti paikkansa kärjessä. Hurjassa lennossa sunnuntaina ollut Jon Rahm sai hengen päälle, ja kiilasi tuloksellaan 63 kahden lyönnin voittoon ennen Morikawaa.

Rahm oli Plantation Coursen 12. tiille saapuessaan kuusi lyöntiä Morikawasta, kunnes hän aloitti loppunäytöksensä. Kolmea peräkkäistä birdieä seurasi 15. reiän eagle, ja viimeisellä tullut birdie sinetöi hienon kierroksen.

Kaksi ryhmää taaempana pelannut Morikawa teki neljännen kierroksen 14. reiällä ensimmäisen boginsa koko kilpailussa. Hermoilu johti kolmen bogin putkeen, ja Morikawa sai todeta finaalikierroksella seitsemässä lyönnissä käyneen etumatkansa vaihtuneen raskaaksi ja odottamattomaksi tappioksi.

”Tappio tulee tekemään kipeää, mutta tästä on päästävä yli, sillä vuosi on vasta alussa”, pettynyt Morikawa sanoi.

Morikawalle hyytyminen on toinen lyhyen ajan sisällä. Edellinen tuli hieman toista vuotta sitten Hero World Challengessa, missä viiden lyönnin johto ei riittänyt viimeisellä kierroksella voittoon. Ykköstila olisi tuolloin vienyt hänet maailmanlistan kärkeen.

Kaikkiaan kahdeksan pelaajaa on menettänyt PGA Tourilla 54 reiän jälkeen hankkimansa kuuden lyönnin etumatkan. Viimeksi näin kävi Dustin Johnsonille vuoden 2017 WGC-HSBC Champions -kilpailussa. Scottie Scheffler koki saman viime vuoden Tour Championshipissä, mutta tuolloin etumatka oli hankittu FedEx Cupin pisteiden turvin.

Päätöspäivän kovimman tuloksen pelanneelle Rahmille (-27) voitto oli balsamia haavoille. Vuosi sitten hän taisteli lujasti Cameron Smithin kanssa Tournament of Championsin voitosta, mutta PGA Tourin 72 reiän ennätyksen, -34, tehnyt australialainen oli lyönnin verran parempi.

Rahmin saldo kahdessa edellisessä Kapalua Resortin kilpailussa on järisyttävä, -60.

Baskimaalta kotoisin oleva 28-vuotias pelaaja on voittanut kahdeksan turnausta sekä PGA Tourilla että DP World Tourilla. Yhdysvaltain kiertueella voittoja on tullut joka vuosi sen jälkeen, kun hän liittyi täyden kortin haltijana PGA Tourille tammikuussa 2017. Rahmin viiden edellisen turnauksen voittoprosentti on mairea, 60.

Tournament of Champions oli ensimmäinen PGA Tourin uuteen, rahakkaampien elevated-turnausten sarjaan kuuluva kilpailu. Turnauksessa oli 15 miljoonan dollarin palkintopotti, josta Rahm kuittasi 2,7 miljoonaa taalaa.

Scottie Schefflerillä oli mahdollisuus nousta Kapalua Resortilla maailmanlistan kärkeen, avauskisan sivuttaneen Rory McIlroyn edelle. Se olisi edellyttänyt vähintään yksin otettua kolmatta sijaa, mutta tämä tavoite jäi seitsemännen sijan jakaneelta Scheffleriltä kolmen lyönnin päähän.

Kilpailun tulostaso oli vahvan pelaajakaartin läsnä ollessa totutun kova. Loppuun asti pelasi 38 kilpailijaa. Heistä 33 alitti parin kaksinumeroisesti, eikä yhdenkään tulos noussut plussan puolelle.