11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - SM-kilpailut

Pulkkanen ja Tamminen ylivoimaisia Aulangolla

Suomen mestarit mallia 2012. Noora Tamminen ja Tapio Pulkkanen. Kuva: Tapio Sillanpää

Lyöntipelin SM-turnauksen suurin jännitysmomentti menetettiin voittokamppailun osalta jo perjantaina, kun Kymen Golfin Tapio Pulkkanen ja Tammer Golfin Noora Tamminen karkasivat kilpakumppaneiltaan tavoittamattomiin. Kaikesta huolimatta Hämeenlinnan Aulangolla oli lauantainakin tarjolla mielenkiintoista ja näyttävää kansallista golfia.

Pulkkanen otti lopulta toisen peräkkäisen suomenmestaruutensa 11 lyönnin erolla Nokian River Golfin Erik Myllymäkeen. Yhteistulos 23 alle parin on kautta aikain kovin 72 reiän saldo miesten SM-kisoissa. Pulkkanen rikkoi myös Aulangon Eversti-kentän ennätyksen kahteen eri otteeseen: tulos 65 ehti säilyä ennätyksenä vain vuorokauden, kun sama mies pisti perjantaina vielä kolme lyöntiä paremmaksi.

SM-kisojen edellinen 72 reiän ennätys oli vuodelta 2003, kun Ari Savolainen ja Roope Kakko päätyivät Salossa tasatulokseen -17.

”Ensimmäinen kierros oli hieman tahmea, muuten olen kyllä todella tyytyväinen tähän neljän päivän urakkaan”, Pulkkanen sanoi.

Selkeässä johtoasemassa finaalikierrokselle lähteminen ei ole kaikkein helpointa. Tähän Pulkkasen mielestä kaikkein parhaana lääkkeenä toimi normaali valmistautuminen tavallisine rutiineineen. Vaikka hänen pelinsä ei ollut lauantaina aivan samalla tasolla kuin kahtena aikaisempana päivänä, on 67 lyönnin kierrosta vaikeata moittia.

Kolme reikää 15 alle

Etuyhdeksikkö sujui Pulkkaselta mallikkaasti, kunnes hänen koneensa alkoi yskähdellä kierroksen jälkikpuoliskolla (14 ja 15) ensimmäisen kerran sitten keskiviikon. Pulkkanen kuittasi sisääntulon peräkkäiset bogin ja tuplan kuitenkin vielä yhdellä birdiellä ja eaglella.

Tilastollisesti Pulkkasen parhaat reiät Everstillä olivat 5, 8 ja 18, jotka hän pelasi yhteensä 15 alle. Näille kolmelle reiälle hän ei tehnyt yhtään birdietä heikompaa tulosta. Yhdeksästä bogistaan Pulkkanen teki yhtä lukuun ottamatta kaikki rei’illä 2, 14 ja 17.

Tommi Nousiaisen valmentaman pelaajan seuraava haaste odottaa parin viikon päästä Kytäjällä, jossa pelataan kauden kotimaisiin kohokohtiin lukeutuva Challenge Tourin kilpailu. Tässäkin turnauksessa kovakuntoinen Pulkkanen lähtee tavoittelemaan voittoa.

”Vietän seuraavan viikon Kotkassa harjoitellen ja Kytäjää varten akkuja lataillen. Toivottavasti samanlainen vire säilyy sinne saakka”, sanoi Pulkkanen, joka aikoo juhlia mestaruuttaan tyttöystävänsä kanssa.

Pulkkanen pelasi Aulangolla varmasti yhden elämänsä kilpailuista, mutta Vuosaaren Finnish Openin voiton hän laittanee sanojensa mukaan pelillisesti ainakin samalle viivalle SM-turnauksen kanssa.

Jossain vaiheessa syksyllä Pulkkanen aikoo osallistua myös Euroopan kierteen esikarsintoihin.

”Tapion kiinniottaminen oli etukäteen mahdotonta”

Erik Myllymäki pelasi Aulangolla ennakkoluulottomasti. Kuva: Tapio Sillanpää

Erik Myllymäki pelasi Aulangolla ennakkoluulottomasti. Kuva: Tapio Sillanpää

Erik Myllymäki on pelannut tällä kaudella niin hyvin, että hänen menestystään Aulangolla osattiin odottaa. Nokialainen osallistui ensimmäistä kertaa miesten SM-kisoihin ja heti kopsahti hopeamitali.

”Tulin tänne tavoitteena mitali ja siinä myös onnistuin. Tietysti hyvä mieli tästä itselle jäi, kun pystyin näin ehjään esitykseen. Toinen kierros (76) oli mitä oli, mutta muuten pelasin tosi hyvin”, Myllymäki sanoi.

”Tapion kiinniottaminen oli etukäteen mahdotonta. Tämän enempää ei Aulangolta olisi nyt ollut otettavissa.”

Pääsy niin Kytäjän CT-kisaan kuin miesten MM-kilpailuihin on hänen osaltaan epävarmaa. Myllymäen kauden jatkotavoitteet liittyvätkin lähinnä reikäpelin SM-turnaukseen ja Finnish Tourin kisoihin.

Tarinagolfin Lauri Ruuska oli Aulangon SM-kisojen suurin yllättäjä valmiin oloisella pelillään. Hän asetti tavoitteekseen pääsyn viiden joukkoon, tämä toteutui upeasti pronssimitalin muodossa.

”Kun pystyy pelaamaan kolme alle -kärkiryhmässä, ei voi olla kuin tyytyväinen. Muutaman lyönnin olisin voinut nipistää, mutta onhan mitali kova juttu”, 18-vuotias siilinjärveläinen sanoi. ”Lähestymislyönnit olisivat voineet olla parempia, mutta tein tulokseni hyvillä avauksilla ja puteilla.”

Mitali oli toisissa miesten SM-kisoissaan pelanneelle Ruuskalle ensimmäinen yleisessä sarjassa. Hänellä on ennestään yksi hopeamitali junioreista.

”Hyvin tämä kausi on sujunut, olen jotenkin oppinut pitämään pääni ja ajatukseni kasassa”, teinivuosiin saakka pesäpalloa Siilinjärven Pesiksen junioreissa pelannut Ruuska sanoi.

Ruuska oli viime talvena pitkään Espanjassa, jossa Tapani Saarentola ohjelmoi hänen harjoitteluaan. Saarentola on sittemmin liittynyt Janne Eskolan rinnalle Ruuskan valmennustiimiin.

Varusmiespalvelus on edessä vuoden kuluttua, mutta Ruuska on menossa tätä silmällä pitäen lähiaikoina Lahden Urheilujoukkojen testeihin.

Niin ikään tyylikkäästi Aulangolla esiintynyt Pickalan Juuso Kahlos pystyi parantamaan kahden edellisen päivän tulostaan kolmella lyönnillä. Hän nousi kisassa neljänneksi lopputuloksellaan kolme alle.

Tamminen ei hellittänyt missään vaiheessa

Noora Tamminen rientää jo sunnuntaina Sloveniaan. Kuva: Tapio Sillanpää

Noora Tamminen rientää jo sunnuntaina Sloveniaan. Kuva: Tapio Sillanpää

Naisten kisassa Noora Tamminen (-3) sai pelata lauantaina rauhassa omaa peliänsä. Sen verran mestari kuitenkin ”innostui”, että löi finaalikierroksella päivän parhaan tuloksen 72 lyöntiä. Hän oli naisista ainoa, joka pelasi lopputuloksensa alle parin. Voittomarginaalia toiseksi sijoittuneeseen Krista Bakkeriin jäi lopulta kahdeksan lyöntiä.

”Voitto tuntuu todella hyvältä”, ensimmäisen naisten sarjan SM-mitalinsa saavuttanut Tamminen sanoi. ”Asetan kuitenkin viimevuotisten EM-kisojen viidennen sijan saavutuksena tätä korkeammalle.”

Kovin pitkään niin Tamminen kuin naisten muutkaan mitalistit eivät ehdi menestystään juhlimaan. Naisten kuusihenkinen joukkue lähtee sunnuntai-iltapäivänä Sloveniaan, jossa pelataan ensi viikolla EM-kilpailut.

Tamminen aikoo osallistua loppukaudesta LET-kiertueen karsintoihin, hieman pidemmän ajan tähtäin on kesäolympialaisissa: ”Olisi aikamoinen haaveiden täyttymys, jos pääsisin vuoden 2016 tai 2020 olympialaisiin.”

Tamperelaisen urakehitys on pelaajan itsensä mukaan menossa koko ajan eteenpäin. Tähän on helppo yhtyä pelkästään Tammisen tuloksia ja tekemisiä seuraamalla. Hänen valmennuksestaan vastaavat Esa Lehti ja Petteri Nykky. Lehden vastuulla ovat lyöntitekniset asiat, Nykky puolestaan huolehtii enemmän mentaalisesta osastosta.

”Olemme alkaneet kiinnittää yhä enemmän huomiota fyysiseen puoleen. Olen opetellut ahkerasti erilaisia painonnostotekniikoita”, rautapelin vahvuudekseen mainitseva Tamminen sanoi.

”Tänä vuonna on tullut mailan verran pituutta lisää lyönteihin.”

Bakkerit nousussa

<a href=Krista Bakkerista on kasvanut Hollannin vuosina todellinen lupaus." src="/wp-content/uploads/2012/07/12072121542667.jpg" width="505">

Krista Bakkerista on kasvanut Hollannin vuosina todellinen lupaus.

Krista Bakker on ollut yksi tämän kauden valopilkkuja naisten golfissa. Hopeamitalistaan ilahtunut pelaaja asui perheineen muutaman vuoden Hollannissa, missä hän voitti viime kaudella amatöörinaisten mestaruuden. Bakkerit muuttivat Hollannista Seinäjoelle, kun isä Kari pestautui Etelä-Pohjanmaan Golfin proksi.

Kari Bakker on tehnyt jälkikasvunsa kanssa hyvää työtä, sillä Kristan isoveli Teemu on hyvää vauhtia matkalla miesten kotimaiseen eliittiin. Teemu Bakker sijoittui Aulangolla viidenneksi, lopputuloksellaan -2: ”Hyvin tämä meidän perheen valmennuskuvio toimii. Pelaamme ja harjoittelemme paljon yhdessä”, Krista sanoi.

Krista Bakkerillakin on tulevaisuudessa tähtäin kansainvälisille kentille, hän aikoo osallistua LET:n karsintoihin kahden vuoden sisällä.

”Kausi olisi täydellinen jos sijoittuisin Slovenian EM-kisoissa viiden joukkoon ja voittaisin pari kisaa kotimaassa”, Krista sanoi, mutta antoi ymmärtää että vähempikin voisi riittää.

”Osallistun loppukaudesta myös Ranskan avoimiin mestaruuskisoihin.”

Tarinagolfin hyväntuulinen Marika Voss (+11) nousi pronssille, kun Masterin Jenna Mäihäniemi (+13) kompuroi finaalikierroksen ulosmenossa.

Pelaajat tyytyväisiä

Aulangolla tehtiin kaikki voitava, jotta kenttä olisi ollut maan eturivin amatööreille mahdollisimman hyväkuntoinen ja haasteellinen. Ensin mainitussa onnistuttiin, mutta kentän virittämistä kiusasi alkuviikolle saakka jatkuneet sateet: griinejä ei sittenkään ehditty saada niin liukkaiksi kuin tarkoitus oli.

Griinien perjantain ja lauantain stimpmeter-lukema alkoi kolmosella, mikä täyttää konkreettisesti nopeiden viheröiden kriteerit. Kahdella ensimmäisellä kierroksella stimpit jäivät 2,8:aan, joten kisaisäntien tavoitteet toteutuivat tämän suhteen puolittain.

Pulkkanen ja Myllymäki pelasivat kisakierroksensa yhteensä 35 alle parin. Tämä kertoo, että ensimmäisen kerran kansallisen huipputason turnauskenttänä toiminut Eversti ei lähinnä pituutensa – lähinnä muutamat par-viitoset – vuoksi täytä kansainvälisen kilpagolfin kriteerejä. Toinen asia sitten on, tarvitseeko sen täyttääkään.

Kisajärjestelyt saivat pelaajilta varauksetonta kiitosta, myös hyväkuntoista kenttää jaksettiin kehua useassa eri yhteydessä. Monien kilpailijoiden ja kisakoneistoon kuuluneiden mielestä Everstillä rikottiin ainakin päätöskierroksen osalta SM-kisojen yleisöennätys.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje