26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Profiili: Graeme McDowell

Saattoiko Ken McDowell enää parempaa isänpäivälahjaa pojaltaan toivoa? © Getty Images

Varhainen maanantai-aamu kantoi Pohjois-Irlantiin iloisen uutisen kelle milläkin tavalla: Graeme McDowell on voittanut Pebble Beachillä US Openin. McDowellin menestys onkin ollut yksi päivän merkittävimmistä puheenaiheista myös Irlannin eteläisemmässä osassa. Pohjoisen Belfast Telegraph ”osasi odottaa G-Macin tekevän jotain suurta lähiaikoina”. Etelämpänä Irish Times puolestaan julisti: ”McDowell, yksi maailman suurista”. Voittoa osattiin odottaa, mutta ei kuitenkaan ihan vielä. Saman lehden Philip Reid kysyi: ”Kuka osasikaan unelmoida juuri tästä voitosta ?”

Graeme McDowellista tuli sunnuntaina kaikkien aikojen ensimmäinen US Openin irlantilaisvoittaja. Saavutuksen makeutta täydensi vielä vuodesta 1970 kestänyt jakso, jolloin ylipäänsä yksikään eurooppalainen pelaaja ei ollut pystynyt valloittamaan US Openia. Kisaa oli pidetty jo pitkään major-turnauksena, jonka voitosta eurooppalaisten saattoi olla turhaa edes haaveilla.

Mutta Graeme McDowell haaveili ja toteutti haaveensa. Heinäkuun 30. vuonna 1979 Portrushissa syntynyt McDowell on noussut yhtä harkitun tasaisesti maailmanhuipulle kuin on hänen olemuksensakin. Riippumatta kilpailusta, McDowell on ulospäin poikkeuksellisen rauhallisen ja tasapainoisen oloinen: ikään kuin pelaisi mitä tahansa harjoituskierrosta.

Huolella rakennettu ura juontaa juurensa aina vuosituhannen vaihteessa Alabaman yliopistossa vietettyihin vuosiin, jolloin McDowellista kehkeytyi todellinen yliopistoturnausten tähti. Vuonna 2001 hän pelasi Georgiassa Iso-Britannian ja Irlannin voitokkaassa Walker Cup -joukkueessa USA:ta vastaan ja sai seuraavana vuonna koko maan yliopistojen parhaalle pelaajalle myönnettävän Haskins Award -palkinnon.

Hän siirtyi välittömästi tämän jälkeen ammattilaiseksi voittaen jo neljännellä yrittämällään Euroopan Tourin turnauksen, Volvo Scandinavian Mastersin. Seuraava voitto tuli vuonna 2004 Telecom Italia Openista, kunnes kauden päätteeksi McDowell listattiin Euroopan kiertueen Order of Meritillä kuudenneksi.

Mahtuuko

Mahtuuko maailmanlistan kärkikymmenikköön pian kaksi pohjoisirlantilaista? &copy Getty Images

Vuonna 2005 McDowell pelasi sekä Euroopan Tourilla että PGA Tourilla. Vaikka hän ei ollut Yhdysvaltain kiertueen jäsen, kutsuja Atlantin toisella puolella pelattaviin turnauksiin tuli hyvän maailmanlistasijoituksen (top-50) ansiosta.

Kaksi top-ten –sijoitusta ja Bay Hill Invitationalin kakkostila toivat McDowellille sen verran ansioita, että hän sai seuraavaksi kaudeksi täyden pelioikeuden PGA Tourille. Kausi 2006 sujui hänen osaltaan kuitenkin niin kehnosti, että ”jenkkitourin” kortin menettänyt McDowell päätti palata Eurooppaan.

Pohjoisirlantilainen voitti kaudella 2008 Ballantine’s Championshipin sekä Scottish Openin. Myöhemmin syksyllä McDowell tienasi Euroopalle 2,5 pistettä Ryder Cupissa, jonka USA voitti kotitantereellaan, Louisvillessä.

Viime kaudella voittoja ei tullut, mutta tasaisen laadukkaat – kärkenä PGA Championshipin kymmenes sija – edesottamukset kaikissa major-turnauksissa osasivat jo antaa osviittaa hitaasti mutta varmasti kypsyvästä suurten turnausten pelaajasta.

180 cm pituinen ja 76 kiloa painava Graeme McDowell harrastaa vapaa-aikanaan snookeria ja autoja. Lisäksi hän on intohimoinen Manchester Unitedin kannattaja. Lisää McDowellista allaolevasta linkistä.

Marko Kuivasaari

Graeme McDowellin kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje