16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista

16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Mikko Ilosen hurja tilasto

Mikko Ilonen on kuluvan kauden aikana ollut useammin kuin koskaan aiemmin ( 13x) ET:n kisoissa 25:n ensimmäisen joukossa. Ainutlaatuisen tilastosta tekee se, että kymmenen joukkoon hän ei ole yltänyt kertaakaan.

Suomen golfin ykköspelaajana koko 2000-luvun ajan vaikuttanut Mikko Ilonen pelaa uransa tasaisinta ja jopa vankinta kauttaan.  Kisoja on takana 23, näistä hän on ollut 13 kertaa sijoilla 12-25.

Tiettyä perspektiiviä tähän tilastoon antaa koko uraa koskeva vertailu. Vuosina 2000-2015 Ilonen on ollut 38 kertaa sijoilla 11-25. Prosentiksi tulee 11,3.

Tämänvuotinen lukema antaa viisinkertaisen  prosentin, 56,5 joka on ylivoimaisesti suurin niistä ET:n pelaajista joilla ei ole top ten- sijoituksia. Kyseessä on kärkipäähän menevä tilastokummajainen huomattavasti pidemmässäkin vertailussa.

Kun jatkoonpääsyjä on 15 ( olympialaiset mukaanlaskien) , Ilonen on nostanut itsensä 13 kertaa ensimmäiseen kolmannekseen viikonlopun pelaajista. Näillä kerroilla keskimääräinen sijoitus on kunnioitettava 16,5.

Niinä kahtena vuonna (2007,2014) jolloin Ilonen voitti kahdesti vastaava määrä top 25- sijoituksissa oli kymmenen.

2007 Ilonen oli viidesti kymmenen joukossa, viidesti sijoilla 11-25.

2014 vastaavat luvut olivat seitsemän ja kolme.

Kympin joukkoon sijoittuminen ja kaksi voittoa kautta kohden ajavat luonnollisesti kärjen tuntumaan (11-25) pelatun kauden ohi.

Volvo World Match Play Championshipin ensimmäinen ykkönen oli <a href=Arnold Palmer. Voittopysti on ollut pian kaksi vuotta Ilosella Lahdessa.. Kuva: Getty Images" width="630" height="442" />

Volvo World Match Play Championshipin ensimmäinen ykkönen oli Arnold Palmer. Voittopysti on ollut pian kaksi vuotta Ilosella Lahdessa.. Kuva: Getty Images

Vuosi 2014 oli Ilosen juhlaa, voitot Irish Openissa ja Volvo World Match Play Championshipissa, kakkostila uusinnan jälkeen Sergio Garcian voittamassa Qatarin kisassa ja PGA Championshipissa uran paras major-sijoitus (7.)

Tätä taustaa vasten vuosi 2015 tuotti valtavan pettymyksen. Ilonen pääsi pelaamaan suurimman osan isoista kisoista jääden ilman mainittavaa menestystä myös tavallisisssa kisoissa.

Paras sijoitus oli 18., 25:n ensimmäisen joukkoon hän ylsi vain kolmasti.

Ilosen harjoittelua ja pelejä vaikeuttivat sairastelut sekä niskan jumiutuminen.

Päättyvä kausi on ollut taas iso loikka takaisin kohden huippua.

”Mikko on ollut tasainen, kokonaisvaltaisesti vahva pelinsä kaikilla osa-alueilla. Hän on treenannut hyvällä intensiteetillä putkeen minun määritelmäni mukaan jo 2,5 vuotta”, tiivistää näkemyksensä valmentaja Timo Rauhala.

”Selittelypuolelle ei voi liian syvälle mennä, mutta kyllä Mikolla on ollut huonoa tuuria niskan ja terveytensä kanssa kuluvallakin kaudella. Liian usein harjoittelun ja kilpailun tielle on tullut näihin liittyviä takaiskuja. Ei ole pystytty valmistautumaan kisoihin tai pelistä on vienyt terävyyden sairastuminen. Nämä seikat huomioiden kausi 2016 on ollut hyvä, vaikka niitä kärkisijoituksia aina lähdetäänkin hakemaan”, Rauhala jatkaa.

Mikko Ilosen ammattilaisuran parhaita paloja:

-Viisi voittoa. Tilastollisesti vahva loppuratkaisuissa, kakkostiloja on neljä, kolmosia kaksi. Kymmenen joukossa yhteensä 34 kertaa.

-Maailmanlistan paras sijoitus 37. vuonna 2014

-ET:n yhden kierroksen eagelien ennätys (4) vuonna 2003 Spanish Openissa

-Palkintorahaa ET:lla 6,882 miljoonaa euroa

-Nousi varsin nopeasti takaisin ET:lle 2006 haettuaan muutaman kuukauden vauhtia Challenge Tourilta

-Paransi kierroskeskiarvoaan kaudella 2006 peräti 2,88 lyönnillä edelliskaudesta. 70,26 on edelleen uran paras

Ja niitä hetkiä jolloin ei ole mennyt aivan putkeen.

-Kaudella 2003 karsiutui kauden loppuvaiheilla yhdeksän kertaa peräkkäin

-Vuoden 2015 lopulla 17 viimeistä kisaa pääkiertueella, karsiutui näissä 15 kertaa. Kierroskeskiarvo 73,16

Kaksi tai kolme kisaa jäljellä

Mikko Ilonen pelaa kuluvalla kaudella vielä ainakin Turkissa ja Etelä-Afrikassa Race to Dubain finaalikisat.

Dubain päätöskisaan hän pääsee, mikäli on listalla Etelä-Afrikan jälkeen 60:n joukossa. Nyt sijoitus on 59.

<a href=Patrick Reed tuo Dubain kilpailuun varmasti fiilistä ja muistikuvia katselijoille Ryder Cupista. Kuva getty images" width="3155" height="2104" />

Patrick Reed tuo Dubain kilpailuun varmasti fiilistä ja muistikuvia katselijoille Ryder Cupista. Kuva getty images

Päätöskisassa ratkeaa lopullisesti koko Tourin voittajan nimi. Sähköä tapahtumaan tuo USA:n  Ryder Cup- sankari Patrick Reed, joka on European Tourin jäsen.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje