16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista

16.4.–23.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][17]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Mikko Ilonen karsiutui, Thomas Björn kärjen kannassa Celtic Manorissa

Mikko Ilonen ei saanut peliään toimimaan Walesin avointen avauskierroksella. © Getty Images

Thomas

Thomas Björn on pudonnut tanskalaisten keskinäisellä listalla neljänneksi &copy Getty Images

Mikko Ilonen aloitti pirteästi birdiellä toisen päivän urakkansa Walesin avoimissa heikon avauspäivän jälkeen (77). Birdie ykkösellä sai kuitenkin jatkokseen pian bogeja, vaikka birdejä syntyi päivän mittaan neljä, ensimmäisten reikien bogeyt joita syntyi kierroksen mittaan peräti viisi, veivät jo varhain toiveet jatkopaikasta.

-Pelasin ja löin kyllä paremmin kuin torstaina. Nyt treenaan lauantaina täällä, sunnuntaina kierran Sunningdalen vanhan kentän maanantaista 36 reiän karsintaa varten, Ilonen suunnitteli tuoreeltaan pelin jälkeen.

Ilonen osui perjantaina 12 kertaa oikealla lyöntimäärällä viheriöihin. Birdien määrä on tähän nähden vähintään kohtuullinen. Se, että Ilonen onnistui vain kerran kuudesta selvittämään itselleen viheriön missattuaan parín oli pettymys. Bunkkereista näitä yrityksiä hän teki neljästi onnistumatta kertaakaan.

Kilpailun kärkipäässä on tasaista, johtotuloksessa kuusi alle ovat Saksan pitkään alamaissa ollut Marcel Siem sekä Australian Andrew Todt. Euroopan Tourin ehdottomiin huippuhin 2000-luvun alkupuolella lukeutunut Thomas Björn koettaa kuvaannollisesti karistaa mörköjä näkökentästään. Walesissa hän on lyönin päässä kärkiparista. Edellisestä voitosta joita on kaikkiaan yhdeksän, on aikaa jo lähes neljä vuotta. Björn on edustanut Euroopppaa Ryder Cupissa vuosina 1997 ja 2002. Kaudella 2004 hän oli Bernhard Langerin apulaiskapteeni.

Björnin paluuta ehdottomalle huipulle on odotettu pitkään. Miehen sielua on pitkään syönyt tappio British Openissa 2003 jolloin hän söpsöili 16:n bunkkerissa voiton Ben Curtisille.

Teemu Tyry

Mikko Ilonen pelasi torstaina Celtic Manorin Twenty Ten -kentällä tuloksen 77 (+6), jolla hän tulee olemaan avaupäivän jälkeen jälkijoukossa. Kun kierros on vielä kesken, Ilosen sijoitus on 135:s. Eroa johtavaan Chris Woodiin (65) on 12 lyöntiä, kahdelle viimeiselle kierrokselle oikeuttavaan sijaan oletettavasti kuusi lyöntiä.

”Kaikki huonot lyöntini olivat lähes identtisiä, suoraan oikealle työnnettyjä, osumaltaan hyvän tuntuisia vetoja. Ajoitus oli suorituksissa karvan verran pielessä, kolme kertaa uitin palloni vesiesteeseenkin”, Ilonen manaili. Perjantaina Ilonen pelaa iltapäivällä (klo 14.35 Suomen aikaa). Päästäkseen jatkoon hänen pitäisi oletettavasti saada aikaan tulos 65-66.

”Tästä asetelmasta on nyt vain voitettavaa, ilman paineita lähden rakentamaan mahdollisimman hyvää tulosta.” Vaikka kohtalona olisikin karsiutuminen, Ilosen urakka jatkuu maanantaina Sunningdalessa, jossa pelataan 36-reiän mittainen British Openin karsinta.

Päivän nimi Celtic Manorissa oli Wood, jonka tulos 65 sivuaa Twenty Ten -kentän ennätystä. Se oli suorastaan balsamia pitkänhuiskean pelaajan haavoille, joka Wentworthin kisan johtoasemassa pelasi viimeisen kierroksensa 77 lyönnillä ja pudoten samalla kärjen ulkopuolelle.

Chris

Chris Wood esitti torstaina erehtymätöntä peliä. &copy Getty Images

Bristolilainen on joka tapauksessa osoittanut pienen suvantovaiheen jälkeen mukavaa nousukuntoa. Kolmen edellisen kisan sijotukset: 3:s, 5:s ja 6:s ovat innostaneet joitakin ennustamaan viime kauden ykköstulokasta jo Euroopan Ryder Cup -joukkueseen.

”Ei Ryder Cup ole minulle mikään päätavoite, vaikka tiedän että pystyn pelaamaan riittävän hyvin silläkin tasolla”, 22-vuotias Wood sanoi.

”Nyt aion keskittyä vain voittamaan tämän kilpailun. Olen alkanut viime aikoina päästä kisoissa hyviin asemiin, joten mitä useammin näin käy sitä suurempi todennäköisyys voitollekin jossain vaiheessa on.”

Woodin näyttävin birdie syntyi torstaina kentän 16:nnella, jonka väyläbunkkerista hän täräytti rautaysillään n. metrin päähän reiästä.

Toisen sijan jakavat Bradley Dredge ja Andrew Dodt tuloksellaan 66. Walesilaisten lempilapseksi nopeasti noussut Rhys Davies on neljäntenä, yhdessä Edoardo Molinarin, Richard McEvoyn ja Raphaël Jacquelinin kanssa. Tämä nelikko on tuloksessa 67.

Madridin kisan viime viikonloppuna voittanut Luke Donald ei saanut lentoa peliinsä, vaan löytyy tuloksellaan 75 sijalta 111.

Marko Kuivasaari

Rhys Davies valmiina kotiyleisönsä syleilyyn – Ilonen aamuvuorossa

Tulevan viikonvaihteen Wales Open pelataan samalla Celtic Manorin Twenty Ten -kentällä kuin lokakuun Ryder Cup. Siksi ei ole sattumaa, että useat Euroopan joukkueeseen vahvasti ehdolla olevat pelaajat ovat mukana Newportin turnauksessa. Kotiyleisö odottaa innokkaasti Rhys Daviesin kohtaamista. Torstai-aamuna klo 7.25 urakkansa käynnistävä Mikko Ilonen on tunnetusti viihtynyt Celtic Manorissa…

Walesilaiset

Walesilaiset ovat saamassa Rhys Daviesista todellisen timantin. &copy Getty Images

Vaikka Ryder Cupiin on vielä pitkä matka, käy syksyn kohokohta yhä yleisemmäksi puheenaiheeksi walesilaisten keskuudessa. Silloin kun Ryder Cupia on pelattu Euroopassa, on tapahtumapaikkana ollut lähes järjestäen Englanti. Vuoden 2006 joukkueturnaus pelattiin Irlannissa ja vasta tänä vuonna Ryder Cup pelataan toisen kerran peräkkäin jossain muualla kuin brittien kotimaassa.

Walesilaisia ei näillä näkymin ole Euroopan joukkueeseen tarjolla, ellei sitten viime viikonloppuna niukasti Luke Donaldille hävinnyt Rhys Davies ole toista mieltä. Tulokaskauttaan Euroopan Tourilla pelaava Davies on osoittanut vanhan mantereen pääkiertueella sellaisia otteita, että kämmenet syyhyten hänestä ollaan jo Walesissa leipomassa uutta Ian Woosnamia.

Davies osoitti maaliskuussa olevansa voittajatyyppiä, kun hän hoiteli nimiinsä Marokossa pelatun Hassan Trophyn. Mutta Daviesin Ryder Cup -joukkueeseen nouseminen olisi aikamoinen pommi. Kysymys ei ole siitä, etteivätkö Daviesin kyvyt pelata kivenkovaa joukkueturnausta olisi riittävät, mutta vielä viime vuonna Challenge Tourilla pelanneella 25-vuotiaalla bridgendiläisellä on vielä tuohon tavoitteeseen matkaa. Jopa sen verran, ettei hän itsekään ota koko asiaa millään tavalla puheeksi.

”On aina hienoa pelata kotiyleisön edessä, paikalla on vielä ystävät ja sukulaisetkin. Toivottavasti pystyn yhtä tasokkaaseen esitykseen kuin Madridissa”, maailmanlistalla jo 55:nneksi noussut Davies sanoi.

”Olin viime vuonna 20 parhaan joukossa, sitä lähden parantamaan. Pidän kisakentästä, koska se istuu silmääni ja tuntuu sopivan pelilleni.”

Wales Openissa on mukana kaikkiaan 11 jossain vaiheessa Ryder Cupissa esiintynyttä pelaajaa mukaan lukien kapteeni Colin Montgomerie. Potentiaalisista syksyn joukkueeseen tarjolla olevista pelaajista ovat mukana mm. Madridissa voittanut Luke Donald, Martin Kaymer, Ross McGowan, Simon Dyson,Alexander Norén, Alvaro Quiros, Graeme McDowell sekä Francesco Molinari.

Mikko

Mikko Ilonen taistelee tällä viikolla Celtic Manorissa kovista sijoituksista. &copy Getty Images

Myös Mikko Ilonen on parin viikon tauon jälkeen tekemässä paluun kisaruljanssiin. Ilosella on hyviä muistoja Walesin avoimista, sillä hän oli Celtic Manorissa vuonna 2002 kolmas, Paul Lawrien voittaessa. Lahtelaisen kausi on sujunut toistaiseksi mukavasti, sillä hän on tienannut kauden 12 kilpailussaan n. 232 000 euroa. Tämä riittää kiertueen ansiolistalla 50. sijaan.

Iloselle Walesin kisa on sikäli ainutlaatuinen, että se on ainoa jossa hän on useammin kuin kerran sijoittunut kymmenen parhaan joukkoon. Plakkarissa on myös kuudes sija vuodelta 2007.

”Kenttä on hyvässä kunnossa, vaikuttaa siltä, että sitä pelataan varsin pitkänä vaikka täällä on ollut kuivat kelit. Joidenkin viheriöiden ympärillä koko alue on leikattu väyläksi ja se tuo yllättäviäkin tilanteita niilllä, joilla on vesieste ympärillä. Hyvätkin lyönnit voivat päätyä esteisiin”, Ilonen sanoi. Ilonen lähtee kierrokselleen varhain aamulla, klo 7.25 paikallista aikaa, peliseuranaan Richard Bland sekä viime vuonna Irlannin avoimet amatöörinä voittanut Shane Lowry. ”Jalat ovat vielä hieman hapoilla tiistaina tekemämme fysiikkatreenin johdosta, mutta torstaina kropan ja mielen pitäisi olla täysin valmiina. Viihdyn hyvin Celtic Manorissa, menestystä lähden luonnollisesti hakemaan.” Ilosen urakka jatkuu viikonlopun jälkeen jo maanantaina Lontoossa, jossa pelataan British Openin 36-reikäiset karsinnat Sunningdalen kentällä. Walesin avointen viimevuotista voittoa puolustaa Jeppe Huldahl, joka löi jännittävässä loppuhuipennuksessa toisen pohjoismaalaisen, Niclas Fasthin yhdellä lyönnillä.

”Tuskin maltan odottaa, että pääsen puolustamaan voittoani. Nautin todella paljon Twenty Ten -kentästä – loppureiät ovat todella vaativia, mutta hauskoja pelata. Näin se pitää ollakin”, Huldahl sanoi.

”En pystynyt viime vuonna valitettavasti juhlimaan kunnolla, koska vaimoni oli kahdeksannella kuulla raskaana. Hän ei voinut maistaa voittomaljaa. Mutta meillä oli vähän myöhemmin mukavat juhlat, kun saimme kauniin tyttäremme.”

Newportin kisaan starttaa myös Simon Khan, joka otti upean voiton pari viikkoa sitten kovatasoisessa BMW PGA Championshipissä. Khanillakin on mieluisia kokemuksia Celtic Manorista, sillä hän voitti Wales Openin vuonna 2004.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje