23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

McIlroy vailla paineita Hongkongiin

Voittajan on helppo hymyillä. Loppusuoralla oleva kausi on ollut Rory McIlroylle kuin ruusuilla tanssimista. © Getty Images

Voittoa puolustava Rory McIlroy johdattaa huojentunein mielin kovatasoisen pelaajajoukon Fanlingiin torstaina alkavassa Hong Kong Openissa. Maailman ykkönen onnistui sunnuntaina varmistamaan PGA Tourin rahalistan voiton lisäksi ET:n Race to Dubai -listan ykköstilan. Molempien pääkiertueiden kuninkuudet olivat näin toistamiseen yhden ja saman pelaajan käsialaa, sillä Luke Donald pystyi vastaavaan vuonna 2011.

”Toinen major-voitto teki jo tästä kaudesta loistokkaan, mutta World Rankingin ykköspaikka sekä rahalistan voitot Euroopassa ja USA:ssa ovat kuin kirsikka kakun päällä”, McIlroy sanoi.

”Tunnen suurta ylpeyttä, että nimeni liitetään noiden lukuisten tähtipelaajien jatkeeksi ansiotilaston ykkösenä. Voiton varmistuminen ennen Hongkongin ja Dubain turnauksia mahdollistaa pelaamisen kauden viimeisissä kisoissa ilman ylimääräisiä paineita.”

McIlroysta ,23, tuli Euroopan kiertueen nuorin numero 1 sitten Sandy Lylen, joka voitti ET:n rahalistan 21-vuotiaana kaudella 1979. Lyle tienasi eniten vanhan mantereen kiertueella myös seuraavana vuonna. ET:n rahalistan voitto on ollut pohjoisirlantilaisille harvinaista herkkua, sillä McIlroyn lisäksi tähän on pystynyt vain Ronan Rafferty vuonna 1989.

”Kaudesta on jäljellä kaksi kisaa ja tavoitteeni olisi voittaa niistä ainakin toinen. Sen jälkeen aion pitää kunnon tauon. Minulla on tukeva johto maailmanlistalla, mutta liian kauan ei auta levätä laakereilla – Atlantin molemmilla puolilla on niin paljon hyviä pelaajia. Päämääräni on paiskia töitä kunnolla heti vuoden vaihduttua”, McIlroy kertoi suunnitelmistaan.

”Monty (Colin Montgomerie) voitti rahalistan kahdeksan kertaa, joten kyllähän tässä vielä on runsaasti työsarkaa.”

Euroopan kiertueen ansiolistan nuorimmat voittajat vuodesta 1972 lähtien: Seve Ballesteros, 19-21, 1976-1978 Sandy Lyle, 21-22, 1979-1980 Dale Hayes, 23, 1975 Rory McIlroy, 23, 2012

Mikko Ilosella olisi mahdollisuus rikkoa 300 000 euron kausiansiot hyvällä pelillä.  &copy Getty Images

Mikko Ilosella olisi mahdollisuus rikkoa 300 000 euron kausiansiot hyvällä pelillä. &copy Getty Images

Suomalaiset ovat Fanlingissa mukana isolla joukolla: Joonas Granberg, Mikko Ilonen, Jaakko Mäkitalo ja Kalle Samooja. Suurimmat odotukset asettuvat luonnollisesti Ilosen kohdalle, mutta hyvän pelivireen osuessa kohdalle jatkoonpääsyä voidaan odottaa nelikosta keneltä tahansa muultakin. Kaksi suomalaista viikonlopun kierroksilla veisi yleisarvosanan vähintään kiitettävän rajamaille, riippuen lopullisista sijoituksista.

Ilosen edellisestä kisasta on kulunut yli kolme viikkoa. Australiassa tuli karsiutuminen, mutta sitä ennen hän sijoittui kolmessa peräkkäisessä kisassaan 30:n joukkoon. Tällä kaudella 22 turnausta ET:llä pelannut lahtelainen on kiertueen rahalistalla sijalla 88. Tienestejä Ilonen on koonnut 259 176 euroa.

Ilonen pelasi Hong Kong Openissa jo vuonna 2002, jolloin hän oli ennen finaalikierrosta sijalla 12. Viimeinen pelipäivä pudotti hänet lopputuloksissa 28 pykälää alaspäin.

Granberg, Mäkitalo ja Samooja ovat pelanneet Aasian kiertueella jo sen verran, etteivät Hongkongin vaihtelevat sääolosuhteet pääse yllättämään. Kaikki kolme ovat uusimassa paikkansa AT:lle myös ensi kaudeksi. Ensin mainittu on ansiolistalla sijalla 50, Samooja on 67:s. Mäkitalolta ja Samoojalta löytyy yksi Top-10-sijoitus. Granbergin (87:s.) kauden paras noteeraus on 11:s sija Filippiineiltä.

Hong Kong Open on Euroopan ja Aasian kiertuiden yhteisturnaus, jossa on jaossa palkintorahaa 1 576 000 euroa. Kisa on samalla viimeinen mahdollisuus tunkeutua ET:n Race to Dubai -listalla 60 joukkoon ja ensi viikolla Dubaissa pelattavaan kauden loppuhuipennukseen.

Paul Casey on saanut pelin kuosiinsa.  &copy Getty Images

Paul Casey on saanut pelin kuosiinsa. &copy Getty Images

Tällä hetkellä 60. sijaa pitää hallussaan Peter Lawrie, jota David Howell jahtaa 15 000 euron päässä. Lawrien kintereillä ovat myös Brett Rumford ja Anthony Wall.

Toisenlaista kamppailua käydään 55 sijaa alempana, kun 115 ensimmäiselle on luvassa automaattinen pelioikeus kaudelle 2013. Tjaart Van der Valt, Richard Bland, Rhys Davies ja Bradley Dredge ovat niukasti rajan huonommalla puolella, joten heille Fanlingin kisa on elintärkeä.

Tarkkaile häntä:Paul Casey loukkasi viime joulun tienoolla olkapäänsä, ja toipuminen on vienyt aikaa. Caseyn kolme edellistä starttia ovet tuoneet sijoitukset: 5:s, 6:s ja 10:s, joten britti on tekemässä vahvaa paluuta omalle tasolleen. Viime aikojen esityksillä Casey on luettava voittajasuosikkien joukkoon.

Musta hevonen: Australian Marcus Fraser oli Hong Kongissa vuosi sitten 11:s. Hän on Aasian kiertueen ansiolistalla toisena ja Race to Dubai -listalla 28:ntena. Fraser esitti jämäkkää peliä Singaporessa, mutta erityisesti Fanlingin kentän pitäisi sopia hänen pelilleen. Aussi ei lyö pitkälle, mutta sitäkin tarkemmin. Fraser on myös loistava puttaaja, mistä puttitilaston toinen sija kertoo omaa kieltään.

Suomalaisten peliryhmät ja starttiajat (Suomen aikaa) 1. kierroksella: 01.00 Kalle Samooja-Jason Knutzon-Felipe Aguilar 06.50 Mikko Ilonen-Stephen Gallacher-Namchok Tantipokhakul (tii 11) 07.00 Andrew Parr-Joonas Granberg-Jaakko Mäkitalo

Poimintoja: 01.50 Jose Maria Olazabal-Miguel Angel JImenez-John Daly (tii 11) 05.50 Y.E. Yang-Paul Lawrie-Gaganjeet Bhullar 06.00 Rory McIlroy-Matteo Manassero-Wenchong Liang 06.10 Matt Kucher-Anders Hansen-Pablo Larrazabal

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje