11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

McIlroy loisti Dubaissa

Rory McIlroy sai palkintokuvissa seuraa tyttöystävästään Caroline Wozniackista. © Getty Images

Rory McIlroy sinetöi Euroopan kiertueen kauden 2012 mahdollisimman upealla tavalla. Hän voitti Dubaissa pelatun ET:n finaaliturnauksen jännittävien vaiheiden jälkeen tuloksellaan 265 (-23). McIlroyn voitto oli kaikkea muuta kuin helppo, sillä upean loppukirin järjestänyt Justin Rose ehti kiivetä sisääntulossa kilpailun johtoon.

Vaikka kisan päätöskierroksesta ennustettiin McIlroyn ja Luke Donaldin keskinäistä vääntöä, oli Rose toista mieltä. Hän muotoili sunnuntaina Earth Coursen uusiksi ennätyslukemiksi tuloksen 62. Britti teki hehkeällä kierroksellaan kahdeksan birdietä ja eaglen 14. reiällä. Toinenkin eagle oli lähellä, mutta n. 30-metrinen putti 18. griinin takaa ei aivan pudonnut kuppiin.

Häikäisevästi pelannut Rose johti McIlroyta parhaimmillaan kahdella lyönnillä, mutta maailmanlistan kärjessä oleva pelaaja ei ollut käyttänyt vielä kaikkia panoksiaan.

Sisääntulon puolivälissä päivän kolmannen boginsa tehnyt McIlroy kääri hihansa ylös ja iski kierroksen loppuun viisi birdietä putkeen. Jo kolmannen kerran tuloksen 66 pelannut nuorukainen päihitti Rosen lopulta kahden lyönnin erolla.

Charl Schwartzel ja yllättävän säyseästi pelannut Donald jakoi kolmatta sijaa, viisi lyöntiä voittajalle hävinneinä. Louis Oosthuizen (-17) oli viides ja tällä kaudella neljä turnausta voittanut Branden Grace (-16) kuudes.

McIlroy tienasi DP World Tour Championshipin voitollaan 1 822 520 euroa. Kauden kokonaisansiot 5 519 117 euroa on uusi kauden tienestiennätys Euroopan kiertueella. Tähän hän tarvitsi vain 15 turnausta. McIlroy voitti kaudella 2012 viisi kilpailua, joista arvokkain oli uran toinen major-voitto PGA Championshipissä. Euroopan kiertueen rahalistan voiton lisäksi McIlroy korjasi nimiinsä PGA Tourin dollarikuninkuuden.

<a href=Justin Rose laittoi Rory McIlroylle tiukasti hanttiin. &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12112518235492.jpg" width="505">

Justin Rose laittoi Rory McIlroylle tiukasti hanttiin. &copy Getty Images

McIlroy tiivisti päivänsä ja koko kauden yhdellä sanalla: ”Uskomatonta.” ”Kuulin yleisön huudon ja olin tietoinen Justinin (Rose) noususta. Mutta pelasin kierroksen lopun loistavasti”, hän jatkoi. ”En olisi voinut toivoa tästä vuodesta parempaa. Toinen major-voitto ja mahtava Ryder Cup tekivät tästä unelman.”

”Toivottavasti ensi vuonna sujuu yhtä hyvin tai jopa paremmin.”

Kakkossijastaan 694 312 euroa ansainnut Rose ohitti maailmanlistalla Dubaissa tahmeasti pelanneen Lee Westwoodin. Roselle World Rankingin neljäs sija on uran paras noteeraus, Westwood puolestaan putosi Top-4:n ulkopuolelle ensimmäisen kerran kolmeen vuoteen.

Neljännellä kierroksella tehtiin myös kaksi hole-in-onea. Niistä vastasivat StephenGallacher (4. reikä) ja Joost Luiten (6. reikä). Gallacher (-12) ja Luiten (-12) jakoivat kisassa 16. sijaa mm. viime sunnuntaina Hongkongissa voittaneen Miguel Angel Jimenezin ja Dubaissa kolmen miljoonan euron kausiansiorajan rikkoneen Peter Hansonin kanssa.

Tuloslistaa silmäillessä huomaa, että tänä viikonloppuna Jumeirah Estate -golfkeskuksessa oli paikalla vain Euroopan kiertueen todellinen eliitti. 56 kilpailijasta ainoastaan kolmen pelaajan kokonaistulos ylitti parin. Saldo yhdeksän alle ei riittänyt edes 30 ensimmäisen joukkoon. Rory McIlroy pähkinänkuoressa:

Ikä: 23 Syntymä- ja asuinpaikka: Holywood, Pohjois-Irlanti Mitat: 175 cm, 73 kg Perhesuhteet: avoliitossa tennistähti Caroline Wozniackin kanssa Harrastukset: Manchester United, autot, tennis, elokuvat ja musiikki Ammattilaiseksi: vuonna 2007 (hcp +6) Kaudet Euroopan kiertueella: vuodesta 2007 lähtien Voitot ET:llä: 5 Voitot PGA Tourilla: 6 Major-voitot: US Open (2011) ja PGA Championship (2012) Kotisivut: www.rorymcilroy.com Muuta: maailmanlistan ykkönen

Marko Kuivasaari 25.11. klo 17.22

Kirkkaimmat tähdet edelleen tasoissa DP World Tour Championship on huipentumassa sunnuntaina arvoisellaan tavalla. Maailmanlistan ykkönen ja kakkonen johtavat ET:n finaaliturnausta kolmella lyönnillä ennen seuraavia.

Luke Donaldin virheetön peli jatkui lauantaina.  &copy Getty Images

Luke Donaldin virheetön peli jatkui lauantaina. &copy Getty Images

Luke Donald ja Rory McIlroy eivät saaneet Euroopan kiertueen finaaliturnauksen kolmantena päivänä eroa toisiinsa. Maailmanlistan kaksi parasta ovat esittäneet DP World Tour Championshipissä sen verran loistavaa peliä, että voittotaistelu käytäneen sunnuntaina heidän kesken. Kaksikko on kisassa 54 reiän jälkeen tilanteessa -17. Charl Schwartzel ja Louis Oosthuizen kärkkyvät kolmen lyönnin päässä.

Joost Luiten ja Branden Grace jakavat viidettä sijaa lukemissa -12.

Lauantaina tuloksen 66 pelannut Luke Donald ei ole tehnyt kisassa vielä yhtään paria huonompaa reikätulosta. Donaldin edellinen Earth Coursella tekemä bogi on peräisin vuodentakaisen finaaliturnauksen toiselta kierrokselta!

Vahvasti aloittanut Donald kiskoi tasaisesti eroa muihin, mutta ykkösellä bogiin sortunut Rory McIlroy hyppäsi britin kyytiin: maailman ykkönen teki kolmannella kierroksella viisi birdietä ja strategisesti tärkeän eaglen 14. reiällä.

Niin ikään tuloksen 66 pelannut McIlroy on kärsinyt Dubaissa auringonpistoksesta, eikä kunto ole vieläkään aivan normaali: ”Heräsin aamuyöllä neljältä ja olo tuntui huonolta. Adrenaliini saa kuitenkin homman toimimaan”, hän sanoi.

Kruunaako <a href=Rory McIlroy upean kautensa voitolla? &copy Getty Images" src="/wp-content/uploads/2012/11/12112417365792.jpg" align="left" width="218">

Kruunaako Rory McIlroy upean kautensa voitolla? &copy Getty Images

”Olen innoissani huomisesta ja monet muutkin varmasti ovat. Se on hieno tapa päättää kausi 2012 Euroopan kiertueella.”

Donald ja McIlroy ovat tyyliltään erilaiset pelaajat. Siinä missä ensin mainittu on konemainen ja hieman eleetönkin, ei McIlroysta voi sanoa samaa. Pohjoisirlantilainen lyö palloa räväkästi ja paikkaa virheensä mestarillisesti sivummaltakin. Tasaisuuden perikuvalla, Donaldilla, on hyvä mahdollisuus pelata ensimmäinen kilpailu ET:llä ilman bogeja sitten 90-luvun. Ruotsin Jesper Parnevik pystyi tähän viimeksi vuonna 1995.

Donald oli ihmeissään kuultuaan hämmästyttävän pitkästä bogittomasta putkestaan: ”En ole varma uskonko tuota. Se on jo aika hyvin. Mutta tämä perustuu minun pelitapaani – en juuri tee virheitä.”

Johtopallossa McIlroyn kanssa pelannut Marc Warren ei pystynyt kolmannella kierroksella rentoon esitykseen. Skotti löi toisella reiällä avauksensa vasemmalle puskiin ja teki bogin. Tämän jälkeen hänen pelinsä kävi junnaavaksi, mutta sisääntulon kolme birdietä pitivät tuloksen parissa. Tilanteessa -11 oleva Warren jakaa seitsemättä sijaa.

Toisella kierroksella kenttäennätyksen tehnyt Sergio Garcia (-6) päätti lauantain urakkansa kahteen tuplabogiin. Hän pääsi nauttimaan ennätyksestään yksin vain vuorokauden, sillä myös Jeev Milkha Singh pelasi kolmantena päivänä tuloksen 64. Se muodostui yhdeksästä birdiestä ja yhdestä bogista.

Luke Donald ja Rory McIlroy starttaavat Dubain finaaliturnauksen päätöskierrokselle klo 10.25 Suomen aikaa.

Marko Kuivasaari 24.11. klo 16.42

Tunnelma tiivistyy Dubaissa

Rory McIlroy nousi Luke Donaldin seuraksi ET:n finaaliturnauksen kärkeen. Marc Warren jakaa paalupaikkaa kolmantena pyöränä.

Auringonpistoksesta kärsinyt <a href=Rory McIlroy on pelannut Dubaissa vakuuttavasti. © GettyImages" src="/wp-content/uploads/2012/11/12112316111563.jpg" width="505">

Auringonpistoksesta kärsinyt Rory McIlroy on pelannut Dubaissa vakuuttavasti. © GettyImages

Euroopan kiertueen finaaliturnaus DP World Tour Championship jatkuu lauantaina tasaisista asetelmista. Kisaa avauspäivän jälkeen johtaneen Luke Donaldin rinnalle kiipesivät toisella kierroksella Rory McIlroy sekä yllättäjä Marc Warren. Kolmikko on kisan puolivälissä tilanteessa -11.

Kaikkiaan viisi pelaajaa mahtuu lyönnin sisälle kärjestä, sillä Branden Grace ja Louis Oosthuizen jakavat neljättä sijaa lukemissa kymmenen alle.

”Tunsin eilen kentältä poistuttuani päänsärkyä ja olo oli kuumeinen. Luulisin, että se oli lievä auringonpistos”, McIlroy sanoi. ”Otin vähän rohtoa ja sain itseni kuntoon. Nyt vaikuttaa siltä, että aurinko on iskenyt uudelleen. En ole ihan parhaimmillani.”

McIlroy aloitti kahdella nopealla birdiellä, mutta teki nelosella bogin. Tämän jälkeen 23-vuotias maailman ykkönen ei sortunut enää virheisiin. Jatkossa neljä birdietä muotoilivat päivän tulokseksi 67, lyönnin enemmän kuin torstaina.

Donald oli 17. reiän jälkeen yhden lyönnin McIlroyta ja Warrenia perässä. Hän löi viimeisellä pitchin aivan reiän viereen ja teki lopulta vaivattoman birdien. Englantilainen ei ole tehnyt kahden kierroksen aikana vielä yhtään bogia.

”Jämäkkä kierros, vaikka en ollut griinillä ihan yhtä hyvä kuin eilen. Minulla oli hyviä paikkoja, mutta luin muutaman kerran linjan väärin”, Donald pohdiskeli.

”Tästä on tulossa hauska viikonloppu. Mukana on runsaasti loistavia pelaajia ja kauden viimeinen kisa, joten jännitystä tulee varmasti riittämään.”

Marc Warren ei ole ujostellut maailman tähtien joukossa. © GettyImages

Marc Warren ei ole ujostellut maailman tähtien joukossa. © GettyImages

Skotlannin avoimet niukasti viime heinäkuussa hävinnyt Marc Warren on ollut toistaiseksi turnauksen valopilkku. Hän tavoittelee Dubaissa ensimmäistä voittoaan sitten vuoden 2007, mutta tehtävä ei ole helppo. Ensiksi olisi kammettava tieltä mm. maailman kaksi parasta pelaajaa.

”On hienoa jakaa kärkipaikkaa skottina englantilaisen ja pohjoisirlantilaisen kanssa”, Warren sanoi. ”Tulostaulu näyttää todella tasokkaalta, eikä se voisi olla missään päin maailmaa tätä parempi. Loistavaa, että pääsen osalliseksi tällaisesta.”

Potentiaalisia kärjen hämmentäjiä riittää enemmänkin, sillä kuudetta sijaa jakavat Charl Schwartzel ja Richie Ramsay ovat kahden lyönnin päässä paalupaikasta. Kahdeksatta sijaa jakaa peräti kymmenen pelaajaa; heidätkin erottaa vain kolme lyöntiä McIlroysta, Donaldista ja Warrenista.

Sergio Garcian (-7) tekemä Earth Coursen uusi kenttäennätys menee taatusti eriskummallisimpien joukkoon huippugolfin historiassa. Hän teki sisääntulossa kaksi eaglea ja yhden triplabogin, mutta ei yhtään paria. Yhdeksän birdien lisäksi Garcian värikkääseen korttiin mahtui perjantaina kolme paria ja kaksi bogia.

Lauantain starttiaikoja kärjen osalta (Suomen aikaa): 10.20 Charl Schwartzel-Louis Oosthuizen 10.30 Luke Donald-Branden Grace 10.40 Rory McIlroy-Marc Warren

Marko Kuivasaari 23.11. klo 15.58

Tutut nimet kärjessä Maailmanlistan kaksi parasta, Rory McIlroy ja Luke Donald esittivät Dubain turnauksen avauspäivänä laadukkaita otteita. Marc Warren oli torstain suurin yllättäjä.

Luke Donald oli Dubain kisan ensimmäisellä kierroksella rautaa. © GettyImage

Luke Donald oli Dubain kisan ensimmäisellä kierroksella rautaa. © GettyImage

Dubaissa käynnistynyt Euroopan kiertueen finaaliturnaus oli ensimmäisen kierroksen osalta odotetun tasokas. Ansiolistalla sijalla 55 olevan Marc Warrenin tulos 66 kesti pitkään yksinäisenä kärkituloksena, kunnes Gonzalo Fernandez-Castano nousi pari tuntia myöhemmin hänen rinnalleen. Johtopaikkaa pitää 18 reiän jälkeen hallussaan kuitenkin Luke Donald.

Rory McIlroyn koneet lämpenivät kunnolla vasta sisääntulossa. McIlroy oli ulosmenon jälkeen tilanteessa -1, mutta kiipesi takaysin viiden birdien myötä tasoihin Warrenin ja Fernandez-Castanon kanssa.

”Draivini olivat tänään loistavia lukuun ottamatta 18. reiän (par-5) avausta”, McIlroy sanoi. Pohjoisirlantilainen draivasi pallonsa 18:lla veteen, mutta onnistui pelastamaan vielä parin.

Viime sunnuntaina Japanin kiertueella voittanut Donald teki virheettömällä kierroksellaan seitsemän birdietä, joista kaikki syntyivät 5. ja 14. reiän välillä.

”Tunnelmat ovat aina erilaiset voittoa seuraavalla viikolla. Voitin kisan viidellä lyönnillä, ja se antoi minulle valtavasti lisäpuhtia tähän turnaukseen”, maailmanlistalla kakkoseksi ohi Tiger Woodsin noussut Donald sanoi.

Mahdollinen voitto sunnuntaina olisi Donaldille neljäs tällä kaudella. McIlroylla on jo koossa neljä voittoa, myös ”kilpajuoksu” Dubaihin on ratkennut jälkimmäisen eduksi.

Vastoin ennakko-odotuksia Donald ja McIlroy eivät pelaa perjantaina samassa ryhmässä. Britin kanssa johtopallossa starttaa Warren, McIlroyta kirittää Fernandez-Castano.

Padraig Harrington on kahden lyönnin päässä kärjestä.  &copy Getty Images

Padraig Harrington on kahden lyönnin päässä kärjestä. &copy Getty Images

Mikään ei viitannut ulosmenon jälkeen, että Fernandez-Castano hätyyttelisi ensimmäisen kierroksen jälkeen kärkeä. Hän kuitenkin rysäytti sisääntulossa kuusi birdietä ja oli luonnollisesti hyvillään päivän urakasta.

”Takaysillä ei ollut mitään tekemistä etuysin kanssa”, espanjalainen sanoi lehdistölle. ”Pelasin ulosmenon todella hyvin, uskokaa tai älkää. En vain saanut siellä putteja sisään, mutta pysyttelin kärsivällisenä.”

Warren oli päivän suurin yllättäjä. Hänen edellinen voittonsa on vuodelta 2007, mutta pitkä kuiva kausi oli katketa heinäkuussa. Warren johti Skotlannin avoimia finaalikierroksen loppusuoralla, mutta tunaroi viimeiset neljä reikää neljä yli. Unelma lipui ohi lyönnin erolla voittajaan…

”Voittaminen on kaikista hauskinta golfturnauksissa ja sen haluaisin kokea pian uudelleen”, skotti sanoi.

Viidettä sijaa jakavien joukossa ovat mm. Martin Kaymer, Lee Westwood, Louis Oosthuizen sekä komeat movember-viikset kasvattanut Padraig Harrington. He löivät avauspäivänä tuloksen 67.

Tilastot osoittavat, kuinka kovatasoisesta joukosta Dubaissa on kysymys. Tulosluettelon kymmenen ensimmäistä tekivät torstaina yhteensä vain kolme bogia. Lisäksi 41 pelaajaa alitti Earth Coursen parin.

DP World Tour Championshipiin sai kutsun ET:n rahalistan 60 parasta, mutta viivalle ilmestyi vain 56 pelaajaa. Thomas Björn ja Retief Goosen ovat loukkaantuneiden kirjoissa, Ross Fisher vetäytyi sivuun aiemmin tällä viikolla. Shane Lowry oli saanut sen verran voimakkaan viruksen, että joutui sairaalaan tiputukseen.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)