27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

McIlroy häikäisi Pohjois-Carolinassa

Jäätävästi Pohjois-Carolinassa pelannut Rory McIlroy nousi maailmanlistalla takaisin kymmenen parhaan joukkoon. © Getty Images

Vielä perjantain kierroksen sisääntulossa ei mikään näyttänyt siltä, että Rory McIlroy (-15) voittaisi viikonvaihteessa Charlottessa, Pohjois-Carolinassa pelatun PGA Tourin turnauksen. McIlroy oli vielä 15:n jälkeen kaksi lyöntiä cut-rajan huonommalla puolella, kunnes eagle seuraavalla toi hänelle mahdollisuuden pelata myös kisan kaksi jälkimmäistä kierrosta. Nuori pohjoisirlantilainen oli välttänyt täpärästi kolmannen peräkkäisen karsiutumisen jatkokierroksilta, lukemin +1.

Tämän jälkeen alkoi tapahtua. McIlroy löi lauantaina tuloksen 66 venyttäen itsensä kymmenen parhaan joukkoon ennen finaalikierrosta. Vielä tässä vaiheessa seurattiin mielenkiinnolla, kuinka pitkään kärjessä keikkunut Billy Mayfair pystyisi hangoittelemaan nimekkäämpien pelaajien kovassa seurassa.

Seitsemännen reiän tuplabogi oli lähtölaukaus Mayfairin haaveille sunnuntaina, mutta finaalikierroksella näyttivät kaikki muutkin jääneen kuin seisomaan McIlroyn hurjassa rynnistyksessä. Hän pelasi kahdeksan birdien ja yhden eaglen sävyttämällä kierroksellaan tuloksen 62 lyöden toiseksi sijoittuneen Phil Mickelsonin neljällä lyönnillä.

McIlroyn takana kahdeksan seuraavaa pystyivät esittämään sunnuntaina jonkunlaisen loppukirin, mutta he näyttivät silti nuorukaisen käsittelyssä enemmän tai vähemmän statisteilta. Tulos 62, joka on samalla Quail Hollow Clubin kentän uusi ennätys, huipentui vielä viimeisellä griinillä upeaan 12-metriseen birdieputtiin.

Tiistaina 21 vuotta täyttävä McIlroy nousi kautta aikain toiseksi nuorimmaksi voittajaksi PGA Tourilla, sillä Tiger Woods oli iältään 20 vuotta ja 10 kuukautta voittaessaan ensimmäisen kisansa Las Vegasissa vuonna 1996. Sinänsä ironista, että Woods pelasi viikonvaihteen turnauksessa uransa kehnoimman 36 reiän tuloksen karsiuduttuaan vasta kuudennen kerran 14-vuotisen uransa aikana kisan jatkokierroksilta.

Mutta pienten vaikeuksien jälkeen McIlroykin merkittävän voittonsa saavutti. Hän on kärsinyt tänä vuonna selkävaivoista ja ainakin osittain sen heijastamana ei ole pelannut kauden turnauksissa odotetusti. Hän sijoittui edellisen kerran kymmenen parhaan joukkoon helmikuun alussa.

McIlroyn ensimmäinen voitto Yhdysvaltain kiertueella toi hänelle 1,17 miljoonan dollarin ansiot sekä 500 FedExCup’in pistettä.

Sijat 3-6 menivät Angel Cabreralle (-10), Brendon De Jongelle (-9), Bo Van Peltille (-8) sekä RickieFowlerille (-7).

Marko Kuivasaari

Mayfair tiukassa paikassa PGA Tourilla

Billy

Billy Mayfairilla on täysi työ pitää nimekkäät kilpakumppanit takanaan sunnuntain päätöskierroksella. &copy Getty Images

Billy Mayfairilla on hyvä tilaisuus ottaa ensimmäinen voitto Yhdysvaltain kiertueella sitten vuoden 1998; hän johtaa Pohjois-Carolinan kisaa kahdella lyönnillä ennen viimeistä kierrosta. Tehtävä ei ole kuitenkaan helppo, sillä taustalla vaanivat mm. Phil Mickelson ja Jim Furyk.

Maanantaikarsinnoista paikan Quail Hollow Championshipiin saanut Billy Mayfair (-9) pysyttelee edelleen Pohjois-Carolinassa pelattavan turnauksen johdossa. Vaikka hänellä on kosolti kokemusta voittamisesta, on edellisestä kulunut aikaa jo 12 vuotta.

Kahden lyönnin johdon puolustaminen ei tule olemaan sunnuntaina helppoa, sillä lähituntumassa on tarjolla riittävästi taitoa ja kokemusta. Mayfairin kanssa finaalikierroksella pelaa Davis Love III, joka jakaa tilanteessa seitsemän alle toisen sijan yhdessä Phil Mickelsonin kanssa.

Quail Hollow on Mickelsonille ensimmäinen turnaus sitten voittoisan Mastersin. Hänellä oli alkuviikosta hieman ongelmia ruokamyrkytyksen johdosta, mutta hyvät otteet kisassa ovat osoittaneet ”Leftyn” fysiikan olevan kohdallaan.

Loven nousu Mayfairin seuraksi johtopalloon sinetöityi lauantain vahvan loppukirin ansiosta. Hän teki birdiet kolmelle viimeiselle reiälle, ja haluaa luonnollisesti hänkin päästä kaunistelemaan hieman viime vuosina laantunutta voittotilastoaan.

Mayfair ei ole silti voittajana mikään harvinaisuus. Plakkarissa on vakuuttavat viisi voittoa PGA Tourilla, joista viimeisin (Nissan Open) on tosin jo vuodelta 1998. Kyseissä turnauksessa Mayfair löi itsensä Woodsin kisan uusintarei’illä; temppu, johon kukaan toinen ei ole Yhdysvaltain kiertueella vielä pystynyt.

Viime aikoina on kuitenkin ollut hankalaa. 43-vuotias Mayfair menetti viime kauden päätteeksi statuksensa sijoituttuaan kiertueen ansiolistalla 157:nneksi. Tämän vuoksi hänen on pelattava maanantaikarsinnoissa pelipaikkoja saadakseen.

Pohjois-Carolinan kisan kymmenen parhaan joukosta ei nimekkäitä pelaajia puutu, sillä kaksinkertainen major-voittaja Angel Cabrera jakaa neljännen sijan yhdessä Dustin Johnsonin ja J.J. Henryn kanssa, tilanteessa -6. Top teniin mahtuvat lisäksi mm. kaksi kertaa tällä kaudella voittanut Jim Furyk, Anthony Kim sekä päivän parhaan kierroksen pelannut Rory McIlroy. Nuoren pohjoisirlantilaisen 66 lyönnin kierrokseen mahtui hulppeat yhdeksän birdietä.

Marko Kuivasaari

Tiger Woods romahti Pohjois-Carolinassa

Tiger

Tiger Woodsin peli oli perjantaina täysin poissa raiteiltaan, seurauksena selvä karsiutuminen. &copy Getty Images

Tiger Woodsin toinen turnaus viiden kuukauden tauon jälkeen päättyi perjantaina katastrofaalisesti. Woods pelasi toisella kierroksella tuloksen seitsemän yli (79) jääden kauas Quail Hollow Championshipin cut-rajasta. Billy Mayfair on kisan johdossa.

Tiger Woodsin paluu kauden ensimmäisessä major-turnauksessa, US Mastersissa sujui näyttävästi. Woods oli Augustassa pitkään mukana ainakin näennäisessä voittokamppailussa, sijoittuen lopulta neljänneksi. Jatkoa jäätiin odottamaan mielenkiinnolla.

Pohjois-Carolinassa parhaillaan pelattava Quail Hollow Championship kuitenkin osoitti, että Woodsin sisällä menneet tapahtumat taitavat vielä myllertää melkoisesti. Mitenkään muuten ei ole selitettävissä, että maailman ylivoimainen ykkönen karsiutuu turnauksen kahdelta viimeiseltä kierrokselta kahdeksalla lyönnillä. Woodsin 36 reiän tulos 153 (+9) on hänen huonoin kahden kierroksen tuloksensa koko 14-vuotisen ammattillaisuran aikana.

Jos Tigerin peli oli vielä avauspäivänä jotenkin siedettävää, ei siitä perjantaina näkynyt edes rippeitäkään. Hän teki toisella kierroksella hämmästyttävät kuusi bogia ja kaksi tuplabogia. Katastrofin huippu oli 15:n tuplabogiin johtaneet neljä puttia.

Kierrostulos 79 ei ole silti Woodsin uran heikon 18 reiän tulos. Tavoitellessaan vuonna 2002 Grand Slamia hän pelasi British Openissa tuloksen 81; se oli kuitenkin tuulen tuivertamassa Muirfieldissä varsin ymmärrettävä notkahdus.

”Tämä oli mitä oli. Ensi viikolla odottaa uusi turnaus, ja se on hienoa”, vähäpuheinen Woods sai sanottua epäonnistumisensa jälkeen.

Vasta kuudennen kerran urallaan cut-rajan väärälle puolelle jääneen Woodsin odottamattoman huono esitys herätti kanssakilpailijoissa luonnollisesti ihmetystä.

”Ilmeisesti hänen mielessään liikkuu nyt jotain, mitä tällaisen turnauksen aikana ei pitäisi liikkua. Pelaajan olisi vain löydettävä keinot, jolla golfiin ja siviiliin liittyvät asiat pidetään toisistaan erossa kilpailutilanteessa. Jos tämä ei toimi, voi seuraus olla tällainen”, Woodsin kanssa pelannut ja myös itse karsiutunut StewartCink sanoi.

Woodsin kannalta on tietenkin hyvä asia, että hänen seuraava turnauksensa on jo seuraavalla viikolla. Nähtäväksi jääkin, kuinka hän ehtii toipua TPC Sawgrassilla pelattavaan The Playersiin. Hän voitti kyseisellä kentällä kisan vuonna 2001, mutta on toisaalta sijoittunut The Playersissa useimmin 20 parhaan ulkopuolelle kuin missään toisessa turnauksessa.

Pohjois-Carolinan turnausta johtaa harvemmin kärkikahinoissa esiintyvä Billy Mayfair (-8). Toisena, lyönnin päässä Mayfairsta on Cinkin ohella Woodsin seurassa kaksi ensimmäistä kierrosta pelannut Angel Cabrera.

Kolmannen sijan, tuloksellaan -6, jakavat kisan kierrosennätystä (64) sivunnut JP. Hayes, Dustin Johnson, Paul Goydos sekä Phil Mickelson.

Marko Kuivasaari

Tigerin peli tökkiii, Villegas vauhdissa PGA Tourilla

Tiger

Tiger Woods oli torstaina varsin tuskastunut suorituksiinsa. Kuva Mastersista &copy Getty Images

Tiger Woodsin (74) esitys oli Pohjois-Carolinan kisan avauspäivänä varsin vaatimaton, sijaluku 88:s ei anna suuria odotuksia seuraaville päiville. Camilo Villegas (69) on pelannut upean alkukauden, hänen edellään ovat Bo van Belt (65) sekä Kenny Perry (66). Phil Mickelsonin (70) sijaluku on 15:s.

Tiger Woodsin paluu tavallisiin PGA Tourin kisoihin Mastersin jälkeen oli pelillisesti äärimmäisen raskas. Hän osui kierroksen aikana vain neljäsi väyliin, yhdeksän kertaa viheriöihin. Woods löi kahdesti veteen ja päivän päätteeksi lehdistötilaisuudessa hän soimasi esityksensä syystäkin kellarikerroksiin.

”Mikään ei sujunut. Kyse ei ollut pelkästään avauksistani, löin palloa molemmille puolille, tuntuma oli kadoksissa”, Woods noitui.

Heikko lyöminen oli suoraa jatkoa kolmen viikon takaiselle Mastersille, jossa Woods kahden viimeisen kierroksen aikana oli tuuliajolla lyöntiensä kanssa. Augustassa on enemmän tilaa , Quail Hollow- kentällä virheistä rankaistaan kovemmalla kädellä. Perjantaina Woods on ison haasteen edessä, jatkopaikkakin vaatii otteiden parantamista, kärkipään tavoittelu vaatisi hyvän kirin aloitttamista ennen kahta viimeistä kierrosta. Torstain jälkeen Woodsin mahdollisuuksiin on hyvin vaikea uskoa.

Kun kristallipallossa katseen ulottaa myös viikon päästä pelattavaan Players Championshipiin, ei Woodsin nimi nouse menestyjien joukkkoon. Sawgrassin kentällä Woods on voittanut kerran mutta ollut keskimäärin kesy mies . Menestyssaldo Playersista on vaatimaton.

Camilo

Camilo Villegas on tulossa vauhdilla isojen tähtien vakavaksi haastajaksi &copy Getty Images

Fedex Cup-pisteissä toisena oleva Camilo Villegas oli hyvässä vauhdissa avauspäivänä, hän selvisi kierroksestaan ilman bogeja. Kuluvalta kaudelta kolumbialaisella on jo yksi voitto ja kolmas tila. Ykköstila viikonloppuna nostaisi hänet toista kertaa urallaan maailmanlistalla kymmenen joukkoon.

”Tämä on vaativa kenttä jolla pitää pystyä kääntämään lyöntejään molempiin suuntiin. Se sopii minulle hyvin, haluan käyttää mielikuvitustani myös kentällä”, yleisön suosikki kertoi.

49-vuotias Kenny Perry on suvantovaiheen jälkeen etsimässä uutta nousua. Paikka Ryder Cupin kiinnostaa veteraania varmasti. Phil Mickelson on neljä lyöntiä Tigerin edellä, mahdollinen voitto nostaisi hänet jo aivan Tigerin kantaan World Rankingilla.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje