11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista

11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

McDowellista Valderraman sankari

Valderraman kisan voitto kruunasi jo ennestään Graeme McDowellin upean kauden. Vieläkö on lisää tulossa...? © Getty Images

Graeme McDowell (-3) sai kuin saikin pidettyä pahimmat uhkaajansa Damien McGranen ja Gareth Maybinin takanaan sunnuntaina päättyneessä Andalucia Valderrama Mastersissa. McDowell pelasi finaalikierroksen vaativassa tuulessa tuloksen 74, peitoten McGranen, Maybinin sekä vahvasti nousseen Sören Kjeldsenin lopputuloksissa kahdella lyönnillä.

McDowell ja Maybin aloittivat finaalikierroksen neljän lyönnin johtoasemassa, mutta McGrane näytti saaneen sunnuntaina parhaimman vaihteen päälle. Kun 39-vuotias irlantilainen oli jo kävelemässä kohti voittoa, muuttui turnauksen voittopokaalin kuva hänen silmissään yhtäkkiä kangastukseksi: tuplabogi ja kaksi bogia kolmella viimeisellä reiällä pimensivät McGranen tunnelmat.

Kun myös Maybinin voitto- tai uusintahaaveet kaatuivat kahteen bogiin rei’illä 17 ja 18, ei McDowellin tarvinnut pelata viimeistä reikää enää kieli keskellä suuta.

Finaalikierroksen vaativissa olosuhteissa vain kolme pelaajaa pystyi alittamaan Valderraman kentän parin. Heistä Kjeldsen ja jaetulle viidennelle tilalle yhdessä Thomas Björnin kanssa sijoittunut Joost Luiten pelasivat tuloksen 69 sekä José Maria Olazábal lyönnin enemmän. Viime vuosina reumasta kärsinyt espanjalainen mahtui kisassa niukasti kymmenen parhaan joukkoon, mm. yhdessä Sergio Garcian kanssa.

McDowellille voitto oli jo uran seitsemäs Euroopan Tourilla. Tuoreimman menestyksensä myötä hän siirtyy maanantaina päivitettävällä maailmanlistalla kymmenen parhaan joukkoon. Samalla hän onnistui kaventamaan tuntuvasti eroa Race to Dubai -listalla kärjessä olevan Martin Kaymeriin.

Saksalaisen olisi pitänyt sijoittua Valderramassa vähintään toiseksi, jotta hän olisi kyennyt nousemaan World Rankingin ykköseksi ohi Tiger Woodsin. Koska Kaymer (+7) jäi kisassa lopulta 21:nneksi, nousee Lee Westwood maanantaina uudeksi maailman ykköseksi.

Uusimman maailmanlistan top-kympissä tulee olemaan kaikkiaan kuusi eurooppalaista: Westwood, Kaymer, Paul Casey, Luke Donald, Rory McIlroy sekä McDowell. Yhdysvaltalaisia kärkikymmenikköön mahtuu neljä.

Marko Kuivasaari

Pohjoisirlantilaiskaksikko Valderraman kisan keulilla

Pohjois-Irlannin Graeme McDowell ja Gareth Maybin jakavat Valderraman ET-turnauksen kärkipaikan 54 reiän jälkeen. Parivaljakolla on finaalikierroksen alla neljän lyönnin johto Damien McGraneen ja Miguel Angel Jiméneziin. Myös hiljattain tauolta palannut Sergio Garcia on pelannut Aurinkorannikon kisassa pirteästi.

Graeme

Graeme McDowell ja Gareth Maybin matkalla kohti Valderraman 11:nnen griiniä. Mikä lienee sunnuntaina miesten lopullinen järjestys?

Kauden viimeinen Euroopan maaperällä pelattava ET-turnaus starttaa sunnuntaina mielenkiintoisista lähtökohdista. Onhan Andalucia Valderrama Mastersin kärjessä kaksi pohjoisirlantilaista: GraemeMcDowell sekä harvemmin johtopalloissa nähty Gareth Maybin. Kaksikko on kolmen kierroksen jälkeen tilanteessa -6.

Ennen lauantain kierroksen viimeistä reikää näytti siltä, että McDowell lähtee finaalkierrokselle parin lyönnin johdossa, kunnes jokseenkin odottamattomasti hän tyri 18:lla tuplabogin.

”Olen joka tapauksessa hyvissä asemissa sunnuntaita ajatellen. Minulla on laadukkaat mahdollisuudet voittaa turnaus, joten tavoitteen mukaisesti edetään”, McDowell sanoi hieman sarkastisesti.

Mikäli Maybin ei liiaksi kunnioita menestyneempää maanmiestään, saattaa sunnuntaina uran ensimmäinen ET-voitto olla sopivasti hänen kätensä ulottuvillaan. Maybin on pelannut Valderramassa ehjää ja seesteistä peliä, kuten kierrokset 69-68-70 kertovat. Mutta taustalla on myös omat uhkansa, vaikka kolmannen sijan jakavat Damien McGrane ja Miguel Angel Jiménez neljä lyöntiä perässä ovatkin. Voi myös kysyä, onko kolme kisaa tällä kaudella voittanut Jiménez enää riittävän nälkäinen lähteäkseen sunnuntaina kunnon takaa-ajoon?

Pitkähkön paussin kilpagolfista pitänyt Sergio Garcia palasi viime viikonloppuna kehiin, mutta Valderramassa näyttää hiljalleen irtoavan. Garcia jakaa yhdessä Thomas Björnin kanssa viidennen sijan tilanteessa -1.

Kymmenen parhaan joukkoon mahtuvat lisäksi mm. Jeev Milkha Singh, Robert-Jan Derksen, SörenKjeldsen sekä Raphaël Jacquelin. Heidän mahdollisuuksiaan kärjen sekoittamiseen ei voi kuitenkaan pitää kovin suurena.

Kun Martin Kaymer ei pystynyt kolmannella kierroksella haamusuoritukseen, on tässä vaiheessa jo selvää että maanantaina päivitettävällä World Rankingin listalla uudeksi maailmanykköseksi nousee Valderraman kisan skipannut Lee Westwood.

Marko Kuivasaari

Ilosen pelit päättyivät karsiutumiseen Valderramassa

Mikko Ilosen (+9) tahti näytti riittävän vielä sisääntulon alussa Valderraman turnauksen jatkokierroksille, kunnes kaksi peräkkäistä tuplabogia vei mahdollisuudet. Näillä näkymin Andalucia Valderrama Masters jäi Ilosen viimeiseksi kilpailuksi ET:lla tällä kaudella. Kisan kärkeen siirtyi US Open -voittaja Graeme McDowell (-7).

Tarkkakaan

Tarkkakaan sihtailu ei vienyt Mikko Ilosta tällä kertaa ET-kisan jatkokierroksille. &copy Getty Images

Mikko Ilosen (76-75) toive viikonlopun kierroksilla pelaamisesta kaatui Espanjan Aurinkorannikolla reiíllä 12 ja 13 tulleisiin tuplabogeihin. Ennen näitä Ilonen oli kierrostaan hienosti kaksi alle. Ilonen aloitti kierroksensa lupaavasti tehden reiíllä yksi ja kolme birdiet. Ulosmenossa korttiin merkittiin vielä kaksi bogia, birdiet yhdeksännellä ja 11:llä nostivat suomalaisen torstain jälkeiseltä 80. sijalta hetkeksi yhteistulokseen +3 ja 40:n joukkoon, jolla olisi päässyt kirkkaasti jatkoon.

”Pelasin ihan ok peliä ne 11 reikää. Valderraman 12 ja 13 vaativat tarkkaa pallonlyömistä. Nyt en onnistunut, tein virheitä joista tuli tuplat. Sen jälkeen ei askel seuraavilla väylillä ”osunut lankulle”. Pitää tulla tänne joskus pelaaamaan ajan kanssa ja oppimaan paikalliset metkut”, Ilonen kertoi tuntemuksistaan. Pienenkin toiveen jatkopaikasta vei 14:n bogi. Ilosen yhteistuloksessa 151 (+9) oli 4 lyöntiä liikaa jatkoonpääsyyn. Mikko Ilosen Euroopan Tourin kausi 2010 on suurella todennäköisyydellä pelattu. Shanghain, Singaporen, Hongkongin ja Dubain kisoihin hän ei tämänhetkisen ennusteen mukaan kategoriallaan mahdu mukaan. ”Jollen pääse mukaan Singaporeen tai Hongkongiin, suuntaan pariksi viikoksi Black Mountainin kentälle treenaamaan.” Kauden aikana Suomen ykkögolfari on pelannut ET:lla 25 kilpailua ja ansainnut 418.000 euroa. Sijoituksia kymmenen joukkoon on viisi, parhaita sijoituksia kolmas tila Marokosta ja neljäs Kiinan avoimista. Plussamerkintä tulee myös siitä, että Ilonen sijoittuu jo neljännen kerran peräkkäin rahalistalla sadan joukkoon. Hän selvitti myös karsintojen kautta tiensä Pebble Beachissa pelattuun US Openiin ensimmäistä kertaa urallaan. Ilonen pelaa kalenterivuonna 2010 vielä ainakin yhden kisan. Joulukuun puolenvälin jälkeiseen Aasian Tourin päätöskisaan Hua Hiniin hän on saanut kutsukortin. Kisa pelataan Black Mountainin kentällä, joka on hänen kotikenttänsä talviaikana.

GMac

GMac otti kahden lyönnin kaulan Andalucia Valderrama Mastersin puolivälissä. &copy Getty Images

Andalucia Valderrama Mastersin kärkeen nousi Pebble Beachin sankari Graeme McDowell (-7). Torstaina virheettömän kierroksen pelannut McDowell teki perjantaina kaksi bogia, mutta tuplasti enemmän birdieitä (6) kuin avauspäivänä.

McDowellin maanmies Gareth Maybin on toisena tilanteessa -5, päivän kovimman kierroksen (66) pelanneen Niclas Fasthin noustua 41 sijaa aina kolmannelle tilalle saakka. Miguel Angel Jiménez ja Gary Boyd jakavat neljännen sijan tilanteessa -2.

Martin Kaymerin yritykset valloittaa sunnuntaina maailmanlistan kärkipaikka kokivat toisella kierroksella ratkaisevan kolauksen. Saksalaisen päivän tulos 74 riitti lopulta vain parin lyönnin turvin viikonlopun kierroksille. Ilosella vaikea alku Valderramassa

Mikko Ilosen peli käynnistyi kauden viimeisessä Euroopan mantereella pelattavassa ET:n turnauksessa vaisusti. Vielä toiveita Dubaissa pelattavaan kauden huipennukseen elättelevä lahtelainen löi Andalucia Valderrama Mastersin avauspäivänä tuloksen 76, ollen tässä vaiheessa vasta sijalla 80. Kärjessä on isäntämaan Pablo Larrazabal tuloksellaan 66.

Mikko

Mikko Iloselta vaaditaan perjantaina jatkopaikkaan arviolta 72-73 lyönnin tulos. &copy Getty Images

Mikko Ilonen pelasi Andalucia Valderrama Mastersissa avauskierroksen tulokseen 76 (+5) ja on 96 pelaajan joukossa sijaluvulla 80. Kilpailua johtava Espanjan Pablo Larrazabal (66) on kymmenen lyöntiä suomalaista edellä. Valderraman kentällä tulee perinteisesti isoja eroja kärjen ja keskiryhmän välille. Torstaina vaikean kentän pari alitti vain 14 pelaajaa. Ennen kisaa Ilonen tiesi, että väyliin on sitkeiden karheikkojen johdosta osuttava hyvällä prosentilla. Vain viisi väyliin osunutta avausta 14:stä on varsin vähän. Ilonen missasi lähestymisillään viheriön kymmenen kertaa ja oli vaikeuksissa etenkin bunkkereissa, joissa hän vieraili poikkeuksellisen useasti, viidesti. Kertaakaan näistä hän ei saanut palloaan kahdella reikään. Päivän huippuhetki oli birdie seitsemännellä, joka oli kentän toseksi vaikein väylä. Ilonen onnistui kahdeksan viheriöosumansa kautta upottamaan kolme birdietä.

”Avaukset eivät osuneet väyliin. On niin monta tiiauspaikkaa, joilta lyöminen ei vaan osu meikäläiseen silmään. Ei kykene selkeästi visualisoimaan suoritusta. Siitä tuli melkoista rypistelyä, jouduin puiden välistä kikkailemaan monenlaista lyöntiä päivän aikana. Bogeja kertyi melkoinen määrä ( kahdeksan). Käytin kyllä hyvin birdiepaikat edukseni”, Ilonen sanoi. Perjantain kierroksen päällimmäinen tarkoitus on paikan varmistaminen viikonlopun kierroksille (top 65-pelaajaa). Kello 12.45 Suomen aikaa käynnistyvällä kierroksella tähän voi riittää hyvinkin tulos 72-73, mikäli olosuhteet pysyvät samanoloisina.

”Perjantaina otan tavoitteekseni Valderraman henkilökohtaisen ennätyksen rikkomisen (72). Sen myötä nousu tuloslistalla olisi jo varsin nopeaa.”

Graeme McDowell ja Damien McGrane jakavat Valderramassa toisen sijan, tuloksellaan 68. Maailmanlistan kärkipaikkaa havitteleva Martin Kaymer saa puolestaan esittää toisenlaisia otteita jatkossa, mikäli mielii Tiger Woodsin paikalle World Rankingin seuraavassa päivityksessä. Saksalainen on ensimmäisen kierroksen jälkeen vasta 30:ntena, lyötyään tuloksen 72. Ilosella tiukka haaste edessään Valderramassa, Kaymer kiikaroi Woodsin valtaistuimelle

Mikko Ilosen on sijoituttava torstaina käynnistyvässä Andalucia Valderrama Mastersissa minimissään kärkikymmenikköön, jotta hänen pelinsä Euroopan Tourin viimeisissa kisoissa jatkuisivat. Samassa turnauksessa voitto tai jaettu toinen sija vie Martin Kaymerin maailmanlistan ykköseksi ohi Tiger Woodsin.

Mikko

Mikko Ilonen pelaa viikonloppuna Espanjan Aurinkorannikon parhaaksi arvioidulla kentällä Valderramassa Euroopan Tourin kisan. Tämä tulee olemaan hänelle kalenterivuoden viimeinen Euroopassa, mahdollisesti myös koko Euroopan Tourilla. Ainoa varma kisa Valderraman jälkeen nimittäin on Aasian tourin päätös Hua Hinissa johon Ilonen saa villin kortin. Mikäli Ilonen nousee ET:n rahalistalla 60:n ensimmäisen joukkoon, pääsee hän mukaan myös Dubai World Championshipiin. Tämä vaatisi kuitenkin top-ten sijoitusta ET:lla. Viimeinen mahdollisuus tähän saattaai olla Aurinkorannikolla. Valderramassa Ilonen kohtaa 95 maailmanhuippua jotka kisaavat kolmen miljoonan euron kokonaispotista. Kilpailijoiden kovasta tasosta kertoo paljon sekin, että Ilonen pääsi kategoriallaan viimeisenä mukaan. Jollei tämä olisi onnistunut, hän olisi saanut villin kortin. Aiemmin urallaan Mikko Ilonen on pelannut vain yhden kisan Valderramassa. Tuolloin hän jäi tuloslistalla 55:ksi 26 lyöntiä voittajalle hävinneenä. -Tämä on major-luokan tiukka kenttä jollaisia Euroopan Tourilla vain harvoin tulee vastaan. Lyöntien on oltava erittäin tarkkoja, väylällekin osuva suoritus saattaa päätyä linjaan josta on vaikeaa päästä seuraavalla haluttuun kohteeseen. Rehellisesti sanottuna tämä ei menestyksen kannalta ole minulle paras mahdollinen areena, Ilonen ennakoi keskiviikkona iltapäivällä

Aasian voittokategoria ei auta Singaporessa tai Hongkongissa

Mikko Ilonen voitti maaliskuussa 2007 Indonesian osakilpailun joka kuului Aasian Touriiin ja myös ET:n ohjelmistoon. Se antoi voittajakategorian Aasian Tourille vuosiksi 2007-2009. Tämä ei siis enää ole voimassa

Ilosen osallistuminen Aasiassa pidettäviin Tourien yhteiskisoihin Singaporessa ja Hongkongissa on mutkistunut, vaikka Singaporeen esimerkiksi otetaan lähes 200 pelaajaa kahdelle kentälle.

-Singaporessa ET:lla on vain 75 paikkaa, Hongkongissa tilanne on samankaltainen. Aasian Tour ja One Asia pitävät luonnollisesti omiensa puolta pelaajapaikkoja jaettaessa, hän tiedostaa edessä olevan tilanteensa.

Kaikki on kuitenkin omissa käsissä:

-Voitto Valderramassa avaisi portit varmuudella myös seuraavan viikonlopun Shanghain World Tourin kisaan, sekä Singaporeen, Hongkongiin ja Dubaihin.

-Mikäli Ionen on sijoilla 2-5, hän saanee myös sijiotuksen perusteella kutsun Singaporeen ja pääsisi lähes varmasti myös Dubaihin.

-NÄitä alhaiempi top-ten sijoitus (6-10) antaa sekin ainakin teoreettisen mahdollisuuden 60:n joukkoon nousemiseen, siellä pysymiseen ja Dubain kisaan pääsemiseen.

Sören

Kokonaisuudessaan kausi on ollut varsin onnistunut. Ilonen on sijoittunut viidesti kymmenen joukkoon ja ansainnut yli 418.00 euroa. Edellisessä kisassaan Portugalissa Ilonen oli kaikkien neljän päivän ajan kärkikymmenikössä. Viimeisen reiän tuplabogey pudotti hänet yhdeksänneksi, par olisi tuottanut jaetun toisen sijan. Ilonen pelaa torstaina viimeisessä kolmikossa yhdessä Santiago Lunan sekä Rafa Echeniquen kanssa. He starttaavat ykköstiiltä kello 15.35 Suomen aikaa.

Teemu Tyry

Kaymer tähyilee maailmanlistan kärkipaikkaa Valderramassa

Martin

Martin Kaymer on viikonvaihteessa aikamoisen mahdollisuuden edessä. &copy Getty Images

Mikäli Martin Kaymer voittaa Andalucia Valderrama Mastersin tai sijoittuu turnauksessa korkeintaan yhden kilpailijan kanssa jaetulle kakkostilalle, kaappaa hän samalla Tiger Woodsilta vuosikaudet hallussa olleen maailmanlistan ykköspelaajan valtikan. Siinä tapauksessa Kaymerista tulee kautta aikain toinen saksalainen Bernhard Langerin jälkeen, joka on yltänyt tälle himoitulle paikalle.

Kaymer on parhaillaan Race to Dubai -ansiolistan keulilla lähes miljoonan euron erolla toiseen Euroopan joukkueen Ryder Cup -sankariin, Graeme McDowelliin nähden. Molemmat kulkivat samaa reittiä Valderamaan, sillä he osallistuivat viime viikolla Bermudassa pelattuun PGA Grand Slam of Golfiin. Kaymer ja McDowell jakoivat Ernie Elsin voittamassa kisassa kolmannen sijan.

Kaymerin ja McDowellin ohella Valderramassa nähdään Euroopan Ryder Cup -joukkueen pelaajista myös Ross Fisher, Peter Hanson, Miguel Angel Jiménez sekä Francesco ja Edoardo Molinari. Viime aikoina harvemmin kisoissa nähdyt Sergio Garcia ja José Maria Olazábal koettavat puolestaan saada kotiyleisön tuella parempaa aikaiseksi.

Mistä tahansa näkövinkkelista katsoen 25-vuotiaan Kaymerin edesottamukset tulevat keräämään Valderramassa suurimman huomion. Onhan hänellä kerrassaan upea tilaisuus syöstä Woods vallasta ensimmäisen kerran sitten kesäkuun 2005, jolloin Vijay Singh ponkaisi voittoputkessaan maailmanlistan kärkeen.

Oman värinänsä Espanjassa aiheuttaa myös se, pystyykö Kaymer voittamaan neljännen peräkkäisen pelaamansa lyöntipeliturnauksen. PGA Championshipin, KLM Openin ja Alfred Dunhill Championshipin jatkeeksi Valderraman kisan valloittaminen olisi jo melko sankarillinen teko.

Oli sitten sunnuntaina maailman uusi ykkönen Kaymer tai Lee Westwood, ei kummankaan asemaa World Rankingin kärkipelaajana tarvitse kyseenalaistaa. Toki Woods itse aiheutti omilla sähläyksillään pelillisen suvantovaiheensa, mutta syystä jos toisesta pitkilläkin valtakausilla on aina ollut taipumus päättyä.

Valderrama on isännöinyt vuodesta 1988 lähtien 16:tta kauden viimeistä vanhalla mantereella pelattua turnausta. Pelaattiinpa kentällä myös vuoden 1997 Ryder Cup, jolloin Seve Ballesteroksen kipparoima Euroopan joukkue lähetti Yhdysvallat kotimatkalleen laihoin eväin.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje