28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista

28.5.–4.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][14]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Martin puolusti onnistuneesti ET-kauden avauksen voittoa

Sunnuntain kiperistä hetkistä huolimatta Pablo Martinin voittoa ei päästy Malelanessa kunnolla uhkaamaan. © Getty Images

Kun Alfred Dunhill Championshipiä kolme päivää johtaneen kokemattoman Anthony Michaelin ei arvattu pysyvän kahta luokkaa kovempien Pablo Martinin ja Charl Schwartzelin kyydissä Etelä-Afrikassa pelatun ET-kauden avauskilpailun finaalikierroksella, väittämä piti vain osittain paikkansa.

Vaikka jaetulle toiselle sijalle päätynyt Michael ainoastaan kaksi lyöntiä Martinille (-11) hävisikin, ei hän itse asiassa juurikaan pystynyt hätyyttelemään espanjalaisen voittoaikeita. Sen sijaan 25-vuotiaan Michaelin kanssa samaan tulokseen päätynyt vuoden 2004 voittaja Schwartzel ei saanut sunnuntaina sellaista revanssihenkeä otteisiinsa, joita useamman (3) ADC:stä tarttuneen kakkostilan olisi luullut aiheuttavan.

Martin repäisi Malelanessa, lähellä Krugerin kansallispuistoa pelatun kisan päätöskierroksella parhaimmillaan jo viiden lyönnin kaulan seuraaviin, mutta oli itse sössiä lopussa selvältä näyttäneen voittonsa. Hän pelasti nahkansa hieman onnekkaasti 13:nnen parilla, kunnes 14:llä ja 17:llä tulleet bogi ja tripla vetivät espanjalaisen ilmeen hieman vakavaksi. Kun Martin pystyi tekemään viimeisellä reiällä viileän birdien, olisi Michaelilta sekä niin ikään toisen sijan jakaneelta Thorbjörn Oleseniltä vaadittu uusintaa ajatellen eagle 18:lle.

Olesenin lisäksi Challenge Tourilta täksi kaudeksi ET:n maisemiin siirtyneistä top-teniin mahtui myös kuudenneksi sijoittunut Robert Dinwiddie (-6).

Etelä-Afrikasta 158 500 euron ansiot raapaissut 24-vuotias Martin voitti kauden avausturnauksen, Alfred Dunhill Championshipin toisen kerran peräkkäin. Aiemmin saman turnauksen peräkkäisinä kausina oli Euroopan Tourilla pystynyt voittamaan Padraig Harrington, joka oli British Openin ykkönen Carnoustiessa vuonna 2007 sekä Royal Birkdalessa vuotta myöhemmin.

Martin pääsi kiertueen ennätysten kirjoihin tasan vuosi sitten yllettyään Euroopan Tourilla ensimmäiseksi pelaajaksi, joka oli pystynyt voittamaan ET:n turnauksen sekä amatöörinä (2007) että ammattilaisena.

Euroopan Tour pysyttylee vielä kolmen seuraavan turnauksen ajan Etelä-Afrikassa. Ensi viikolla on vuorossa Durbanissa pelattava South African Open Championship, joka on kalenterivuoden viimeinen kilpailu.

Marko Kuivasaari

ET-kauden avauksesta kehkeytymässä jälleen Martinin ja Schwartzelin kaksintaistelu?

Alfred Dunhill Championshipin voittoa puolustava Pablo Martin on saamassa Charl Schwartzelista viimevuotiseen tapaan kiistakumppanin kauden avauskilpailun kärkikahinoihin. Johdossa on kuitenkin edelleen kisan keulapaikalla alusta saakka viihtynyt Anthony Michael.

Pablo

Pablo Martin kiikaroi toista peräkkäistä Alfred Dunhill Championshipin voittoa. &copy Getty Images

Euroopan Tourin kauden 2010 ensimmäinen turnaus sujuu Anthony Michaelilta (-10) mukavasti. Hän on johtanut kotimaassaan pelattavaa Alfred Dunhill Championshipiä alusta saakka, mutta ennen viimeistä kierrosta lyönnin päässä huohottavat turnauksen viimevuotinen voittaja Espanjan Pablo Martin sekä Michaelin pitkälyöntinen maanmies Dawie Van Der Walt.

Maailmanlistalla 890:ntenä oleva Michael on melkoisen tuntematon pelaaja Etelä-Afrikan ulkopuolella, vaikka olikin Zimbabwe Openin voitossa kiinni vielä finaalikierroksella. Kisassa lopulta neljänneksi jäänyt Michael uskoo silti oppineensa jotain Zimbabwen kisan loppuhetkistä.

”On myönnettävä, että jännittää. Zimbabwe Openin tapahtumat toimivat kuitenkin hyvänä kouluttajana”, Michael sanoi.

Kun myös Martinin kanssa kisan voitosta viime vuonna kovasti taistellut Charl Schwartzel (-7) on noussut hiljalleen kohti kärkeä, saattaisi kisan voitto ratketa toistamiseen näiden kahden välillä.

Marko Kuivasaari

Eteläafrikkalaiset jyräävät ET-avauksessa

Alfred Dunhill Championship näyttää sujuvan eteläafrikkalaisilta kuin leikiten. Turnauksen isäntämaan pelaajista neljä mahtuu kuuden parhaan joukkoon, mutta missä ovat menestykseen tottuneet Louis Oosthuizen ja Charl Schwartzel?

British

British Open -voittaja Louis Oosthuizen konttasi ET-kauden avauksessa pahan kerran. &copy Getty Images

Kun kaiken piti Euroopan Tourin avauskilpailussa olla pedattuna Louis Oosthuizenin ja Charl Schwartzelin menestykselle, näyttävät muut eteläafrikkalaiset olleen toista mieltä. Major-voittaja Oosthuizenia (69:s) ei tulla kotiyleisön hämmästykseksi näkemään edes Alfred Dunhill Championshipin jatkokierroksilta, joilta hän karsiutui perjantaina lyönnin erolla.

Schwartzel on Malelanessa pelattavassa turnauksessa liikkeellä sentään hieman tottelevammin käsin. Kierroksin 70-70, Schwartzel (-4) jakaa ADC:ssä 12. sijan mm. James Kingstonin ja David Howellin kanssa.

Etelä-Afrikan liput liehuvat parhaillaan villeimpinä Anthony Michaelin (-9), Dawie Van Der Waltin (-7) ja Alex Haindlin (-7) puolesta. Kahden viimeksi mainitun seuraksi jaetulla toiselle sijalla pysyttelee avauspäivän tapaan Englannin Robert Rock.

Pohjoismaalaisista Marius Thorp (-6) ja hänestä lyönnin päässä olevat Thorbjörn Olesen ja Oskar Henningsson mahtuvat myös Alfred Dunhill Championshipin puolivälissä top-kymppiin.

Marko Kuivasaari

Joko nyt olisi Robert Rockin aika voittaa?

Viimeiset pari vuotta Euroopan kiertueella hyviä otteita väläytellyt Robert Rock jahtaa edelleen uransa ensimmäistä voittoa. Kun kauden avausturnauksen osallistujalista ei pursua huippunimiä, voisi viikonvaihteesta tulla vihdoinkin britin juhlaa. Rock on Alfred Dunhill Championshipin jälkeen toisena tuloksellaan 67.

Robert

Robert Rockin voittohaaveet ovat parhaimmillaankin hyytyneet kalkkiviivoilla. Tuoko kauden avauskilpailu asiaan korjausta? &copy Getty Images

Robert Rock on tuttu nimi huippugolfia seuraaville jo vuosien takaa. Vaikka kaudesta 2005 lähtien 151 turnausta ET:llä pelannut Rock on välillä kyennyt esittämään aivan paraatipeliä, eivät hänen paukkunsa ole riittäneet voittoihin saakka.

Rockin pelissä tapahtui pari vuotta sitten kunnon ryhtiliike. Hän sijoittui kaudella 2009 kolmesti kakkoseksi, joista Irish Open oli lähellä tuoda sen ensimmäisen kaivatun vonkaleen. Tuolloin kuitenkin amatööri Shane Lowry tuli ja korjasi potin Rockin nenän edestä.

Vaikka mennyt kausi ei suonut Rockille top-kolmosia, sijoittui hän silti kuudessa kisassa kymmenen parhaan joukkoon. Toistamiseen Dubain loppuhuipennuksessa marraskuussa mukana ollut Rock saalisti kauden mittaan 629 315 euron ansiot nostaen koko uransa yhteistienestit yli 2,5 miljoonaan euroon.

Euroopan Tourin kauden 2011 avauskilpailu Alfred Dunhill Championship starttasi 33-vuotiaalta britiltä mukavasti. Rock on Etelä-Afrikassa pelattavassa kisassa ensimmäisen kierroksen jälkeen jaetulla kakkostilalla tuloksellaan 67.

Turnauksen kärjessä on Etelä-Afrikan Anthony Michael lyönnin verran Rockia paremmalla tuloksella. Kisan suurimmista suosikeista Charl Schwartzel (18:s) käynnisti pelin tuloksella 70, mutta kolmas eteläafrikkalainen, major-voittaja Louis Oosthuizen (110:s) oli torstaina melkoisessa kohmeessa, mitä kierrostulos 76 hyvin osoittaa.

Kisan viimevuotista voittoa puolustava Pablo Martin on sijalla 11 tuloksellaan 69.

Marko Kuivasaari

Oosthuizen ja Schwartzel tähdittävät ET-kauden 2011 avausta Etelä-Afrikassa

Kun vasta vajaat kaksi viikkoa on kulunut Euroopan kiertueen menneen kauden loppuhuipennuksesta, kolkuttaa jo torstaina uuden kauden kujeet ovella. ET:n ja Sunshine Tourin avauskilpailu Alfred Dunhill Championship pelataan Etelä-Afrikassa tähtinään isäntämaan suursuosikit Louis Oosthuizen sekä Charl Schwartzel.

Charl

Charl Schwartzel hakee kauden avauskisasta revanssia hävittyään viime vuonna kalkkiviivoilla Pablo Martinille. &copy Getty Images

Kausi 2010 oli monelle Euroopan Tourin pelaajalle ikimuistoinen. Yksi heistä on Louis Oosthuizen, joka hieman yllättäen voitti viime heinäkuussa maailman arvostetuimman golfturnauksen, British Openin. Tätä taustaa vasten ei ole vaikeaa olettaa, että St Andrews’n sankari saa torstaina ET-kauden 2011 avaavassa Alfred Dunhill Championshipissä kotiyleisöltään majesteettisen vastaanoton.

Race to Dubai -listalla kahden miljoonan euron kausiansiorajan rikkonut Oosthuizen voitti menneellä kaudella myös Andalucia Openin. Kahden voiton lisäksi neljä top-5-sijoitusta saavuttanut pelaaja ylsi World Touriin kuuluvassa Bridgestone Invitationalissa kymmenen parhaan joukkoon.

Pitkään ei Oostuizenia kuitenkaan tulla tällä kaudella Euroopan Tourilla näkemään, sillä hän ilmoitti hiljattain maanmiehensä Charl Schwartzelin tavoin pelaavansa ensi vuoden puolella enimmäkseen PGA Tourilla.

ET:n ansiolistalla kahdeksanneksi sijoittunut Schwartzel sai viime kauden alkajaisiksi melkoisen lentävän lähdön, sillä hän voitti neljästä ensimmäisestä turnauksesta kaksi ja oli yhdessä toinen. Maaliskuisen CA Championshipin toisen sijan myötä Schwartzelin kausi näytti sujuvan kuin vettä vaan, mutta jatkossa menestys oli hieman tiukemmassa. Kauden toisen World Tourin kisan jälkeen hänen parhaaksi sijoituksekseen jäi Omega European Mastersin viides tila.

Louis

Louis Oosthuizen pelaa viikonvaihteessa ensimmäisen turnauksen kotimaassaan major-voittajana. &copy Getty Images

Vuonna 2005 Alfred Dunhill Championshipin voittanut Schwartzel tappeli lujasti myös vuosi sitten Malelanessa pelattavan kisan voitosta, mutta sai tunnustaa tuolloin Pablo Martinin paremmakseen. Samassa kisassa Martin teki Euroopan Tourin historiaa ollen kiertueella nyt ainoa, joka on pystynyt voittamaan ET:n turnauksen sekä amatöörinä että ammattilaisena.

Palkintoarvoltaan miljoonan euron kilpailussa muita aikaisempia mukana olevia voittajia ovat: Richard Sterne (2009), John Bickerton (2008), Marcel Siem (2004) sekä Anthony Wall (2000).

Varhaiselle kaudelle ominaisesti ADC avaa Challenge Tourilta kategorian ET:lle saaneille hyvän tilaisuuden nousta monta luokkaa kirkkaimpiin parrasvaloihin. Viime kauden menestyneistä CT-kasvoista ovat Etelä-Afrikan kisaan starttaamassa mm. Alvaro Velasco, Matt Haines, Thorbjörn Olesen sekä Floris De Vries.

ET:n ja Sunshine Tourin yhteiskilpailu Alfred Dunhill Championship pelataan Gary Playerin suunnittelemalla Leopard Creek Country Clubin kentällä. Se sijaitsee Krugerin kansallispuiston välittömässä läheisyydessä, joten lukuisat villieläimet tulevat tuttuun tapaan varsin lähelle kilpailutapahtumia.

Mikko Ilonen aloittaa kautensa ET:lla vasta vuoden 2011 puolella. Sitä ennen hän osallistuu kuitenkin ensi viikolla Hua Hinissä pelattavaan Aasian Tourin kauden 2010 päätöskilpailuun.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje