18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Amatöörigolf - Kilpagolf

Lucas Bjerregaardin hermo piti ratkaisuhetkillä

Lucas Bjerregaard piti pintansa Vanajanlinnassa lauantain päätöskierroksella. KUVA: Antti Luukkonen

Henkilökohtaisten EM- kilpailujen viimeinen päivä päättyi tanskalaisjuhliin. Kolmantena päivänä kenttäennätyksen 64 pelannut Lucas Bjerregaard piti Tommy Fleetwoodin ja Anton Pavanin lyönnin erolla takanaan. Voittotulos oli ihanteellisissa olosuhteissa hurja, 15 alle parín.

”Olin ennen kierrosta erittäin hermostunut. Tiesin, että Tommy tulee olemaan kova haastaja. Avaukseni olivat mainioita, samoin ratkaisevat putit. Tämä oli luonnolliseti urani suurin voitto, en oikein vielä usko sitä todeksi”, sympaattinen juutti tunnelmoi.

Kilpailu alkoi hänen osaltaan surkeasti, keskiviikkona hän teki ensimmäisellä pelaamallaan reiällä triplabogeyn lyötyään väärää palloa…

”Siinä vaiheessa en tosiaankaan uskonut viikon päättyvän voitonjuhliini”, Bjerregaard kertoi tuoreeltaan voiton jälkeen lehdistötilaisuudessa.

Vaan eipä hän tainnut osata pelätä palkintojenjaon jälkeistä sukellustakaan. Joukkuetoverit näet viskasivat taskunsa tyhjentäneen Bjerregaardin viheriön viereiseen vesiesteeseen ennen kuin tämä sai shampanjapullon tyhjennettäväkseen.Tanskalaiset ovat aina osanneet juhlia railakkaasti tilaisuuden tullen.

Ratkaisevat putit sisään Viimeisillä reiíllä Bjerregaard sekä hänen caddienään toiminut joukkueen kapteeni saivat kyykistellä puttilinjoja tarkistellen moneen otteeseen. 13:lla tanskalainen teki Fleetwoodin tavoin tuplabogeyn, mutta tämän jälkeen hän oli lähipelissään erehtymätön.

”Sain upotettua vaikean, vasemmalta oikealle pudonneen birdieputin 14:lla, seuraavalla tein up&downin ja birdien 15:lla, ne pitivät minut johdossa”.

Bjerregaardin hermo piti myös kolmella viimeisellä, joilla kullakin hän joutui upottamaan noin metrin mittaiset par-putit.

”Tämä voitto näyttää todella hyvältä ansiolistallani, tietysti on upeaa päästä mukaan British Openiin jonka tämä ykköstila mahdollistaa. Suunnitelmani opiskelujen osalta eivät kuitenkaan muutu. Käyn koulun loppuun Tanskassa, vuoden kuluttua aloitan opiskelut Florida Staten yliopistossa”

Tommy Fleetwood siirtyy ammattilaiseksi

Tommy

Tommy Fleetwood oli täynnä henkeä kuten katselijat hänen upotettuaan chippinsä 16:lla.Kuva : Tomi Paju

Englannnin Tommy Fleetwood suoritti viimeiset puttinsa amatöörikisoissa Vanajanlinnan 18:lla.

”En pelannut erityisen hyvin. Selvitin lähipelillä, lähinnä chipeillä monta tilannetta. Lyömiseen nähden tulokseni oli hyvä. Lucas pelasi mainiosti, hän ansaitsi ykköstilansa”, Fleetwood antoi tunnustuksen voittajalleen.

Seuraavan kerran Fleetwood pelaa villillä kortilla ja ammattilaisen Tsekin ET-kilpailussa, edessä on myös matka CT:n kisaan Kazakstaniin.

”Uskoisin saavani 3-4 kutsua molempien tourien kisoihin. Jos menestyn, saatan saada kortin (ET:lle tai CT:lle) vuodeksi 2011. Mikäli tämä ei onnistu, suuntaan ET:n karsintoihin”, hän suunnitteli.

Italian Anton Pavan manaili puttejaan.

Tommy

Tommy Fleetwood, Lucas Bjerregaard ja Anton Pavan erottuivat selvästi omaksi ryhmäkseen tuloslistalla. Kuva: Antti Luukonen

”Kolmannen päivän sisääntulossa putterini toimi huonosti, samoin tänään. Jätin mahdollisuuksia käyttämättä. Silti tämä oli minulle erinomainen viikko, sain lyöntini kulkemaan. Tullessani Vanajanlinnaan minulla oli varsinkin avausten kanssa suuria vaikeuksia”, Pavan kertoi.

Amatöörien World Rankingilla hienosti kuudentena oleva Pavan jää myös alkavaksi viikoksi Suomeen. Hän pelaa keskiviikkona käynnistyvässä Erkko Trophyssa ja lukeutuu taas suosikkeihin.

”Syksyllä osallistun US PGA Tourin karsintoihin, mahdollisesti myös ET:n vastaaviin, 21-vuotias Pavan jatkoi.

Tapio Pulkkanen paras suomalainen

Tapio

Tapio Pulkkanen jäi voittajalle neljän kierroksen aikana 13 lyöntiä. Hän oli edellisvuoden tapaan paras suomalainen.Kuva Antti Luukkonen

Kolmannen päivän jälkeen oli jo selvää, että suomalaisten nousu kymmenen joukkoon on erittäin epätodennnäköistä. Suomalaisnelikko Tapio Pulkkanen ( 68), Mikael Salminen (71), Henri Satama (68), Kalle Samooja (71) kiersi lauantaina ryhdikkäästi.

Pulkkanen teki pientä nousua, ainoa bogey syntyi 17:lla kolmen putin myötä.

”Kisan aikana avaukset ja lyhyet putit olivat hyviä. Kokonaisuus ei kuitenkaan tyydytä, pelasi kaksi heikkoa kierrosta ja sillä ei näissä kinkereissä pärjätä. Luotin ehkä ajoittain liikaakin tunteeseen ratkaisuja tehdessäni, tuli selkeitä virheitä”, Pulkkanen myönsi.

Mikael Salminen pelasi tasaisimmat kierroksen suomalaisista, 70 lyönnin raja ei kuitenkaan alittunut.

”Päätöspäivänä peli oli hyvää, en vaan saanut lyhyiltä matkoilta puttejani sisään, pidemmältä kylläkin”. Salminen oli yhdessä Henri Sataman kanssa tuloksellisesti joukkueen myönteisin yllättäjä.

”Syksyllä siirryn ammattilaiseksi, seuraavaksi on vuorossa kuitenkin Erkko Trophy. MM-valinnoista en osaa kohdaltani sanoa, Erkko lienee siihen viimeinen näytönpaikka”.

Argentiinan kisoihin selviä lähtijöitä ovat Kalle Samooja ja Tapio Pulkkanen, maajoukkueen valmentajan Staffan Johanssonin papereissa viimeisestä paikasta kisaavat vakavimmin Toni Hakula, Mikael Salminen sekä pahasti epäonnistunut Miro Veijalainen.

Henri Satama taisteli urheasti keskiviikkona (76) jolloin hän joutui epäonnekseen iltapäivän ryhmään jolla keli oli varsin myrskyisä. Seuraavat kolme sujuivat hienosti (71-72-68), nurmijärveläinen nousi Salmisen tavoin jakamaan sijaa 33:s.

Kalle Samooja ei ollut viikon aikana pelillisesti parhaimmillaan, tämän hän myönsi auliisti kisan jälkeen. Sijaluvuksi tuli 46:s.

”Mikael ja Henri ovat varmasti suurin piirtein tyytyväisiä esitykseensä, Tapiolle ja Kallelle jäi karvaampi maku tapahtumasta. Kannan valmentajana vastuun siitä, että en saanut heitä parhaaseen mahdolliseen vireeseen”, Johansson mietti.

Johanssonin kaksivuotinen pesti maajoukkueen valmentajana päättyy vuodenvaihteessa.

”Uudesta jaksosta ei vielä ole neuvoteltu. Olen varmasti kiinnostunut jos liitto satsaa entistäkin selkeämmin nuorten pelaajien tukemiseen. Minun kielelläni se tarkoittaisi sitä, että 5-6 pelaajan joukko otettaisiin tiiviisti liiton siipien suojiin ja vietäisiin heitä eteenpäin. Ulkomaille pelaajien pitää suunnata myös talvikaudella. Pressuun lyöminen sisällä liian pitkiä jaksoja antaa muille turhaa etumatkaa, Johansson linjasi.

Järjestelyt saivat suitsutusta

Tiimityöskentelyä

Tiimityöskentelyä tanskalaisittain. Lucas Bjerregaardia ei ilmeestä päätellen pieni sukellus pelottanut ilmalennon aikana.

Vanajalinnnan kenttä ja järjestelyt saivat syystäkin suitsutusta kaikilta tahoilta.

”Suhtauduin hyvin luottavaisesti tähän jo ennen kisaa. Edellisvuoden CT-tapahtuman pohjilta lähes kaikki pohjatyö oli tehty, pyöritteli sanojaan liiton toimitusjohtaja Petri Peltoniemi.

Kisojen suojelija, asuntoministeri Jan Vapaavuori piti Peltoniemen lausuntoa turhan diplomaattisena.

”Alä sinä Petri vähättele. Nämä olivat aivan loistavasti järjestetyt kisat. Me suomalaiset olemme näissä asioissa turhan vaatimattomia kun arvioimme omaa tekemistämme. Pitää uskaltaa kehua omiaan silloin kun siihen on aihetta. Olen erittäin siitä ylpeä, että sain olla näin hienon tiimin järjestämässä kisassa mukana”, Vapaavuori hehkutti lyöden kättä Peltoniemen olalle. Viimeisenä päivänä väkeä Vanajanlinnan kentän laitamilla oli varsin runsaasti, 1500-2000 oli yleisin arvio.

Hienot kisat kaikkinensa. Suomalaismenestys vaan jäi uupumaan, urheilullisesti isäntien esitys saa arvosanan tyydyttävä. Sijoitus kymmenen joukkoon oli täysin mahdollinen, mitalistit olivat todella kaukana edellä.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje