[10][12]

[10][12]

Kuuden vuoden ”helvetti” on ohi – Broberg palasi ET:llä voittojen tielle

Kilpauran lopettamisen kynnyksellä ollut Kristoffer Broberg toi ruotsalaisille 113. voiton European Tourilla. Kuva: Getty Images

Kahdesti kenttäennätyksen tehnyt Kristoffer Broberg koki voittohaastattelussa totaalisen herkistymisen.

Kahdeksan lyönnin johtoasemasta Hollannin European Tour -kilpailun päätöspäivään lähtenyt Kristoffer Broberg (-23) piti kuin pitikin pintansa tapahtumarikkaassa Dutch Openissa. Hän pelasi kisan neljännellä kierroksella tuloksen 72, ja otti voiton kolmen lyönnin marginaalilla toiseksi nousseeseen Saksan Matthias Schmidiin.

Helpolla ei voitto maailmanlistalla sijalla 772 olevalle Brobergille tullut, vaikka hän saattoi kävellä sunnuntaina vapautuneesti kohti Bernardus Golfin kentän 18. viheriötä. Brobergin kanssa viimeisessä ryhmässä pelannut Schmid oli tulikuumassa vireessä kavennettuaan takaysin alussa eron kärkeen kahteen lyöntiin päivän seitsemännellä birdiellään.

Broberg sai olla 12. reiän karheikkoseikkailun jälkeen tyytyväinen bogiin, jota edelsi kenties päivän tärkein lyönti, bunkkerin takaa oikeaan osoitteeseen pallon pyöräyttänyt chippi. Moni odotti niukasti eaglen missanneen Schmidin nousevan tosissaan uhkaamaan ruotsalaisen johtoasemaa, mutta hänen liitonsa katkesi seuraavan reiän tuplabogiin.

Myös Broberg uitti pallonsa veteen 14. reiällä, mutta peli alkoi olla selvä, kun hän kuittasi Schmidin 16. reiän uhittelut heti perään finaalikierroksen kolmannella birdiellään.

Isossakaan johtoasemassa pelaaminen ei ole helppoa, etenkin kun kyseessä on Brobergin kaltainen kunnolla siipeensä saanut pelaaja. Hän käytännössä hiipui kuvasta otettuaan uusintavoiton Patrick Reedistä Shanghaissa pelatussa BMW Mastersissa vuonna 2015.

Maailmanlistalla parhaimmillaan sijalla 65 ollut Broberg näytti olevan viime vuosikymmenen puolivälissä matkalla kohti maailman terävintä kärkeä, mutta neljä vuotta voittoisan Shanghain kisan jälkeen hän oli pudonnut rankingissa sijan 2000 huonommalle puolelle.

Hän kykeni selkä- ja lonkkavaivojensa vuoksi pelaamaan vuosina 2018–2020 yhteensä vain 11 kilpailua, eikä uran loppuminen ollut kaukana. Broberg sai vihdoin helpotusta ongelmiinsa kun hänen reisiluustaan poistettiin kolmeen eri otteeseen luuta, jotta lonkalla olisi paremmin tilaa liikkua.

Tukholmasta kotoisin oleva 35-vuotias pelaaja oli tilastoinut European Tourilla ennen Dutch Openia 13 turnausta, joista seitsemän on päättynyt karsiutumiseen. Hollannissa tullut voitto oli häneltä odottamaton täysosuma, sillä kausi ei ollut tuonut kahta top 20 -sijoitusta kovempaa suoritusta.

Toista kuukautta sitten edellisen kerran kilpaillut Broberg herkistyi täysin kisalähetyksen voittohaastattelussa, kun häneltä tiedusteltiin ajatuksia vaikeilta vuosiltaan.

”Anteeksi, en pysty nyt puhumaan”, itkuun purskahtanut Broberg sanoi kerrattuaan ensin päätöskierroksen tapahtumia.

”Kuuden vuoden helvetti on ohi”, hän jatkoi hetken odottelun jälkeen. ”Se on ollut painajaista, ja lopettaminen oli todella lähellä. Tämä voitto on paljon tunteellisempi kuin ensimmäinen.”

Reilut 166 000 euroa palkintorahaa tienannut Broberg kohensi kisakentän ennätyslukemia kahteen kertaan. Ensin perjantaina tuloksellaan 64 – jota myös Englannin Richard Mansell sivusi samana päivänä – ja toistamiseen lauantaina tehtyään 61 lyönnin kierroksellaan eaglen ja kymmenen birdieä.

Hän nousi ET:n Race to Dubai -listalla sijalle 81 ja tulee tekemään mukavan harppauksen myös maanantaina päivitettävällä maailmanlistalla. Voittokategorian saaminen tulee avaamaan Brobergille tietä isompiin turnauksiin, ja hän pystyy nyt laatimaan kisakalenteriaan hieman pidemmälle.

Schmidille, 23, kakkostila oli ensimmäinen top 10 -sijoitus European Tourilla. Hän oli heinäkuussa pelatussa Open Championshipissä paras amatööri, ja ilmoitti kauden viimeisen majorin jälkeen ryhtyvänsä ammattilaiseksi.

Kilpailun ainoa suomalaisosallistuja, Janne Kaske, ei selviytynyt jatkokierroksille.