19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista

19.9.–26.9. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][14]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Kuka suitsii seuraavaksi Tiger Woodsin svingiä?

Hank Haneyn valmennuskaudella Tiger Woods voitti kuusi majoria. © Getty Images

Tiger Woodsin elämänmullistukset jatkuvat. Maailmanlistan ykkösen ja tämän valmentaja HankHaneyn tiet erosivat viime viikolla, valmentajan aloitteesta.
Kuka astuu Haneyn saappaisiin Woodsin valmentajana? Kengät ainakin ovat isot. Haney sai Woodsin kanssa nimittäin hyviä tuloksia aikaan: Haneyn valmennuskauden viimeisen kahden ja puolen vuoden aikana Woods voitti kisoistaan 44 prosenttia ja oli kolmen parhaan joukossa lähes kaksi kertaa kolmesta. Aiemmin Woodsin voittoprosentti oli 24.

Osaltaan Haneyn ja Woodsin hyviä tuloksia viimeisen kahden ja puolen vuoden ajalta selittää Woodsin vähäinen kisamäärä. Vuonna 2008 Woods pelasi PGA Tourilla vain kuusi kisaa ja voitti niistä neljä. Viimeisin voitto tuli U.S. Openista, jonka jälkeen Woods jäi sairaslomalle polvivamman vuoksi. Vuonna 2009 maailmanlistan ykkönen pelasi 17 kisaa. Marraskuussa 2009 sattuneen autokolarin jälkeen Woods piti liki viiden kuukauden tauon ennen vuoden 2010 U.S. Mastersia. Kahden vuoden aikana kisoja kertyi siis 23. Esimerkiksi vuonna 2000 Woods pelasi PGA Tourilla 20 kisassa ja voitti niistä yhdeksän.

Uusia nimiä valmentajarulettiin

Osa golfmedioista on esittänyt näkemyksiä, joiden mukaan Woodsin pitäisi palata takaisin ButchHarmonin oppiin. Woods ja Harmon työskentelivät yhdessä vuosina 1993-2002. Uusina niminä Woodsin tulevasta valmentajasta pinnalle ovat nousseet SeanFoley ja BillyHarmon, Butch Harmonin pikkuveli.
Sean Foley on Sean O´Hairin ja Hunter Mahanin valmentaja. O´Hair hakeutui Foleyn oppiin talvella 2009. O´Hair oli vaellellut teillä tietämättömillä loppukaudesta 2008. Voittoja tai hyviä sijoituksia ei tullut ja karsiutumisia tuli vino pino. Valmentajan vaihtaminen auttoi. Kaudella 2009 O´Hair voitti ja karsiutui vain viidesti. ”Olen oppinut Sean Foleyn kanssa svingistä enemmän puolessa vuodessa kuin koko aikaisemman elämäni aikana”, O´Hair kertoi maaliskuussa 2009. Foley on saanut O´Hairin avaukset ruotuun, O´Hair on tällä kaudella väyläosumien tilastossa sijalla 55. Foleyn toinen oppilas, Hunter Mahan, osuu väyliin vielä paremmin. Mahan on tilastossa sijalla 13.
Woods sai paluukisastaan, U.S. Mastersista, kohtalaiset arvosanat. Sijoitus neljänneksi yllätti monet. Seuraavassa kisassaan Quail Hollow Championshipissa Woods karsiutui rumin lukemin 74-79. Avaukset olivat pahasti hakusessa. Woods osui väyliin vain joka viidennellä avauksellaan. Seuraavalla viikolla The Players Championshipissa Woods jätti leikin kesken niskavamman vuoksi. Avaukset osuivat nyt väyliin joka toisella kerralla.
Tuttu loru Woodsin heikoilla kausilla on ollut huono väyläosumaprosentti tai heikko puttipeli. Hank Haneyn kaudella Woodsin svingistä yritettiin muokata helpommin toistettava. Muutos tuntui onnistuneen, sillä Woods oli kentillä vuosien 2004-2009 aikana lähes pitelemätön. Haneyn opeista syytä heikolle menestykselle kauden 2010 kolmessa turnauksessa lienee turha etsiä. Niskavammasta tai naisseikkailujen mediamylläkän aiheuttamasta henkisestä vammasta löytynee uskottavampi selitys.

Apua ex-alkoholistilta
Svingivalmentaja on usein muutakin kuin pelkkä svingivalmentaja. Butch Harmonin pikkuveli Billy Harmon kykenisi varmasti tajoamaan hätäapua svingin kanssa, mutta myös paljon muuta. Billy Harmon on ollut viimeiset 17 vuotta kuivilla alkoholismin jälkeen.
”Minua ei ole pyydetty Tigerin valmentajaksi ja tuskin pyydetäänkään. Mutta jos Tiger kysyisi minua valmentajakseen, hienointa olisi saada mahdollisuus auttaa hänen elämänsä jälleen kuntoon”, Harmon kertoi golf.com:in haastattelussa.
Golfillisestikin Harmonilla on näkemyksiä Woodsin pelistä: ”Pelaajat, joiden lantionkääntö on räjähtävä, kuten Tigerilla, tapaavat tulla palloon flättinä. Joten, jos svingin aloittaa liian flättinä ja tulee vielä palloonkin liian flättinä, niin mitä tapahtuu?” Harmon mietiskeli.
Valitsee Woods uudeksi valmentajakseen kenet tahansa, joutuu kaksikko tarkkaan syyniin. Jos tuloksia ei ala tulla, tulilinjalla on ennen kaikkea uusi valmentaja. Mahdollisuudet sille, että Woods ei välittömästi palkkaa uutta valmentajaa ovat olemassa. Ongelmat lienevät nyt pitkälti muualla kuin svingissä.

Ilari Ceder

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje