26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista

26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt - Kilpagolf

Krapulaa, tviittejä ja kesken kierroksen loppuneita palloja – Eddie Pepperell osaa herättää huomiota

Eddie Pepperell on yksi sosiaalisen median seuratuimmista golfareista. Päivitysten mausteena on useimmiten huumori, joskus myös pippuri.

Useimmat golfammattilaiset antavat tekojensa puhua ja pitävät matalaa profiilia kentän ulkopuolella. Eddie Pepperell on veistetty toisenlaisesta puusta. Tammikuussa 30 vuotta täyttävä britti haluaa ottaa kantaa, herättää keskustelua ja kaiken ohessa myös viihdyttää. Välineiksi hän on ottanut blogit ja sosiaalisen median.

Blogeissaan Pepperell ampuu välillä kovilla, välillä tasapainoilee hyvän maun rajoilla. Parhaimmillaan hän on täysiverinen ajattelija. Pepperell on kirjoituksissaan valottanut osuvasti esimerkiksi Bryson DeChambeaun vallankumouksellisuutta ja golfpelin ja shakin suhdetta. Turkin, Saudi-Arabian ja Qatarin osakilpailut ovat saaneet hänet pohtimaan kilpagolfin etiikkaa ja niin edelleen. Hutejakin tulee, mutta nekin ovat useimmiten virkistävää luettavaa.

Eddie Pepperell on kirjoituksissaan ja tviiteissään seurannut tarkasti Bryson DeChambeaun tekemisiä. Kuva © Getty Images.

Itsetuntemusta opettelemassa

Pyrkimys analyyttisyyteen leimaa myös omaa peliä. Golf on Pepperellille nimenomaan peli, leikki jota on opittava leikkimään omilla vahvuuksilla. Siksi itsetuntemus on yksi tärkeimmistä menestyksen avaimista. Harjoittelussa pääpaino on huonojen tapojen kitkemisessä, ei toistoissa toistojen vuoksi.

Itetuntemuksen ohella Pepperellille tärkeintä ovat tekniikka ja taito. Ja taitokin on hänelle nimenomaan pitkälle hiottua tekniikkaa.

Omaa etenemistään kentällä Pepperell kutsuu tyyliltään lempeäksi verrattuna moderneihin brutaaleihin pommittajiin à la Brooks Koepka tai Rory McIllroy. Oikeat ratkaisut ovat hänelle menestyksen avain, samoin huippuunsa hiottu lähipeli.

”Haluan tulla oman pelini asiantuntijaksi ja olla selvillä parhaista puolistani”, Pepperell sanoi haastattelussa jokin aika sitten.

Pohdinnat tuottivat tulosta menestyksekkääksi osoittautuneen kauden 2018 edellä. Pepperell lähti tietoisesti muokkaamaan alakierteen määrää draiveissaan. Tarkkuus oli tärkeämpää kuin pituus – pelaajalle, joka jo lähtökohtaisesti häviää avauksillaan parikymmentä metriä kiertueiden tykittäjille.

”Oli yksinkertaisesti kyse siitä, että uskoin suuremman alakierteen auttavan minua pitämään pallon avauksissa paremmin pelissä ja laittavan minut asemiin, joilla pystyn tavoittelemaan mahdollisimman alhaisia reikätuloksia.”

Kun lähipelikin toimi, tulosta alkoi tulla. Ensin uran ensimmäinen pääkiertuevoitto Qatarissa ja myöhemmin ykköstila myös British Mastersissa. Parhaimmillaan sijoitus maailmanlistalla oli 33:s.

Kesän 2018 Open Championshipissä Pepperellin oli tarkoitus esiintyä kommentaattorina. Kakkostila edellisen viikonlopun Scottish Openissa toi kuitenkin paikan Carnoustiessa pelatussa kilpailussa. Lopputuloksissa Pepperell jakoi kuudetta tilaa Tiger Woodsin ja Kevin Chappellin kanssa. Viimeisen kierroksen nousun avaimeksi Pepperell paljasti lehdistötilaisuudessa punaviinin aiheuttaman krapulan. Media oli innoissaan.

Pepperell on myös yksi median lempilapsista ja tuntuu itsekin nauttivan saamastaan huomiosta. Kuva © Getty Images.

Pallot loppuivat kesken

Pepperelliltä oli jo opittu odottamaan odottamatonta. Kentällä tapahtui välillä liikaakin. Uransa alkutaipaleella Pepperell tuli seuran mestaruudesta pelattaessa iskeneeksi putterin lavan griinin pintaan sellaisella voimalla, että perässä tullut ryhmä katsoi asiakseen ilmoittaa tapahtuneesta kilpailutoimikunnalle. Seurauksena oli puolen vuoden porttikielto.

Viime vuoden lopulla Pepperell käveli kentältä kesken Turkish Openin lyötyään bägin tyhjäksi palloista peräkkäisillä veteen päätyneillä lähestymisyrityksillään. Seurauksena oli diskaus ja sakko.

”Olen nähnyt vastaavaa vain elokuvissa”, kommentoi samassa ryhmässä pelannut Martin Kaymer viitaten Kevin Costneriin Tin Cupissa. Kaymerin mukaan merkkejä oli ollut ilmassa jo edellisellä reiällä, jolla Pepperell oli lyönyt palloa putterin sijasta wedgellä.

”Eddie löi pallot niin nopeasti, että en pysynyt mukana laskuissa. 80 prosentin todennäköisyydellä niitä oli viisi, 20 prosentin todennäköisyydellä neljä.”

Toinen diskaus tuli Qatar Mastersissa vain joitakin viikkoja myöhemmin. Nyt syynä oli virheellisen tuloskortin allekirjoittaminen. Surkuhupaisaa on, että Pepperell ehti jo huomata merkitsijän tekemät virheet, mutta tuli itse tehneeksi uuden lapsuksen virheitä korjatessaan.

Satiiri puree

Pepperellin tempaukset ovat vuosien varrella tuoneet hänelle runsaasti näkyvyyttä sekä perinteisessä että sosiaalisessa mediassa. Twitterissä hän on yksi seuratuimmista golfammattilaisista. Ei ole sattuma, että Pepperell on ollut yksi vakiokasvoista myös European Tourin viimeaikaisissa valtavirrasta poikkeavissa sosiaalisen median päivityksissä.

Onko Pepperell jopa yksi aivoista European Tourin nykyisen pelaajia uudella tavalla esiin tuovan mediastrategian taustalla? Ainakin luottamustoimi kilpailutoimikunnan jäsenenä olisi viime aikoina antanut siihen hyvät edellytykset.

Valinta toimikunnan jäseneksi sai Pepperellin vuoden 2017 lopulla julkaisemaan Twiterissä kymmenkohtaisen ja laajasti huomiota herättäneen kieli poskessa laaditun manifestin. Pepperell ilmoittautui 40 sekunnin kellon vastustajaksi, suositteli Italian Openiin pysyvää siirto-oikeutta ja muun ohessa kehotti hankkiutumaan eroon starttirahoista.

Viime aikoina Pepperell on Twitter-päivityksissään ottanut näkyvästi kantaa koronaepidemiaan ja siihen kuinka sitä on hoidettu Britanniassa. Mausteena on usein pureva satiiri.

Näin lokakuun 19. päivänä:

”The good thing about lockdowns is that it eliminates the chances of dying of Covid 19, which when you’re depressed and homeless, is a real relief.”

Henki oli sama jo viisi päivää aiemmin:

”At least 2020 is stripping back life and helping us realize what matters most. Things like depression and nihilism.”

Kiitoksia Pepperell jakelee silloin, kun sellaiseen on aihetta. Näin oli esimerkiksi Pepperellin kannalta surkeasti sujuneen syyskuisen U.S. Openin jälkeen:

”Kun asiaa tarkemmin ajattelee, ja vaikka pelasin kuin donitsi, ottaisin Winged Footin milloin tahansa uusiksi. Se on yksinkertaisesti upea kenttä. En keksi toista kenttää, joka testaisi taidot yhtä monipuolisesti. Kiitos @USGA nöyryyttämisestä ja elähdyttämisestä samassa paketissa.”

Omat taidot eivät tällä kerralla riittäneet. Kävi niinkuin Pepperell oli ennakoinut pitkältä tauolta kentille palatessaan: ”Ei oikein tiedä mitä odottaa. Luulenpa että pelaan joko tosi hyvin tai tosi huonosti, enkä usko että siihen väliin mahtuu juuri mitään.”

Tosi hyvä on viime aikoina antanut odottaa itseään. Sijoitus maailmanlistallakin on pitkästä aikaa sadan huonommalla puolella. Kaksi top 10 -sijoitusta lokakuulta antavat kuitenkin viitteitä siitä, että uusi tuleminen saattaa hyvinkin odottaa jo nurkan takana. Vaikka niin ei kävisikään, Pepperell voi vielä pitkään olla pelillistä painoarvoaan isompi tekijä eurooppalaisessa golfissa  – kiitos ennen kaikkea aktiivisuuden kentän ulkopuolella.

Triviaa

  • Alkoi pelata golfia neljän vuoden iässä. Veli on opettava ammattilainen.
  • Oli amatöörinä kolmesti mukana voittamassa Jacques Léglise Trophya ja mukana ottamassa Englannille joukkueiden EM-kultaa vuonna 2010. Pelasi vuonna 2010 myös Englannin MM-kisajoukkueessa.
  • Ei onnistunut heti lyömään läpi ammattilaisena. Kutsu Ranskan Challenge Tourin osakilpailuun kaudella 2012 toi voiton ja avasi ovet kohti European Touria. Voitti kaudella 2018 kahdesti pääkiertueella.
  • Joutui uusimaan korttinsa pääkiertueelle kauden 2016 päätteeksi.
  • Kertoo lukeneensa ensimmäisen kirjan kannesta kanteen vasta 22-vuotiaana. Se oli elämän käännekohta. ”Golf ei ole kaikki kaikessa. Vasta nyt tajuan sen.”

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (1 kpl)

    golftintti says:

    Yksi raadollisimmista Pepperellin kirjoittamista blogiteksteistä kertoi ensimmäisestä kokemuksesta ET-tourilla. Kuinka odotukset tavata kauan ihailemiaan karismaattisia huippupelaajia loppuivat tylyyn kohteluun. Rangella innokkaasti harjoittelevan Pepperellin tervehdyksiin ei vastattu, tulokas oli kuin ilmaa vastaantuleville nimekkäille pelaajille ja osan karisma rapisi heti ensimmäisenä päivänä.
    Kaikki ei aina ole sitä miltä se näyttää.