18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Karsinnan loppuhuipentuma ovella

Antti Ahokas yrittää paluuta ET:lle kiertueen karsintafinaalissa. © Getty Images

Euroopan kiertueen karsintafinaali käynnistyy lauantaina Gironassa, Espanjassa. Edessä on kuusi kierrosta käsittävä kilpailu, jonka päätteeksi 30 parasta (+ jaetut) tulevat saamaan ET:lle kattavan kategorian kaudelle 2012.

Karsinnan ensimmäisen vaiheen turnaukset pelattiin syys-lokakuussa Britanniassa sekä eri puolilla Manner-Europpaa. Viime viikolla oli vuorossa toinen vaihe, jolloin Espanjassa neljältä eri kentältä selviytyi jatkoon 81 pelaajaa. Yhteensä karsintafinaaliin kelpuutettiin 156 kilpailijaa.

Suomalaisista Gironan finaaliin ylsi ainoastaan Antti Ahokas, joka sijoittui Alicantessa omassa karsintaryhmässään sijalle 12. Ahokkaan kanssa samalla kentällä pelannut Mikko Korhonen jäi jatkopaikasta kahden lyönnin päähän. Korhonen oli suurimman osan kaudesta ainoa suomalaisedustaja ET:llä sijoittuen kiertueen ansiolistalla 167:nneksi.

Muut karsintafinaalista ulos jääneet suomalaiset olivat Peter Erofejeff, Miro Veijalainen sekä ensimmäisen vaiheen turnauksen Italiassa voittanut Jaakko Mäkitalo.

Vuodesta 1976 lähtien pelatut Euroopan kiertueen karsinnat eivät ole olleet suurmenestys suomalaisille. Sitten 90-luvun vain Tuomas Tuovinen (2005), Mikko Korhonen ja Roope Kakko (2010) ovat onnistuneet saamaan pelioikeuden ET:lle, vaikka sinänsä monia osaavia ja kansainväliset kriteerit täyttävää pelaajia on maahan vähitellen kasvanutkin. Tuovista edelsi Anssi Kankkosen vuoden 1995 läpimeno, joten kymmenen vuoden ajanjaksoon mahtui lukuisia epäonnistuneita yrityksiä.

Joka tapauksessa Mikko Ilosen ja Kakon lisäksi kolmaskin suomalainen saattaa pelata ensi kaudella ET:llä täydellä kattauksella. Ahokkaalle paluu ykköstasolle olisi takuulla revanssihenkinen, sen verran nihkeästi hänen tulokaskautensa sujui kaksi vuotta sitten. Vammojansa parannelleet Ilonen ja Kakko ovat palaamassa sairauslomaltaan takaisin tositoimiin talven aikana.

Joakim

Joakim Haeggman on yksi karsinnan menestyneimpiä pelaajia. &copy Getty Images

Tämänvuotisen karsintafinaalin tunnetuimmat pelaajat ovat Paul Broadhurst, Nick Dougherty, Joakim Haeggman sekä Jarmo Sandelin. Heistä Broadhurstilla on pääkiertueelta koossa kuusi voittoa, Sandelinilla viisi. Dougherty ja Haeggman ovat molemmat kolmen voiton miehiä. Broadhurst, Haeggman ja Sandelin ovat myös esiintyneet takavuosina Euroopan Ryder Cup -joukkueessa.

ET:n karsintafinaali on aina yllätyksellinen, eikä yhdenkään pelaajan läpimenoa ole mahdollista julistaa etukäteen. 30 parhaan joukkoon pääseminen kuuden kierroksen turnauksessa vaatii onnistumista. Tässäkin turnauksessa on sopiva yhdistelmä kokemusta ja nuorten pelaajien palavaa halua näyttää kyntensä. Torstaina korttinsa saavat tulevat ne vilpittömästi ansaitsemaan.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje