23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista

23.4.–30.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][27]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Yliopistogolf

Kaksi työtä, mutta vain 24 tuntia vuorokaudessa – miten yliopistopelaajat selviävät kaikesta kiireestä?

Texas State Universityn kampuksen halki kulkevan joen varrella Svahn käy joukkuekavereidensa kanssa usein joogaamassa. Kuva: Juha Hakulinen

Texas Statessa opiskeleva Matilda Svahn avaa huippukiireisen yliopistogolfmaailman aikatauluhaasteita.

Paineessa ne timantitkin syntyvät, sanotaan. Entä kun paine ja stressi kasvaa liian suureksi, eikä vuorokaudessa tunnit tunnu riittävän kaikkien asioiden tekemiseen niin laadukkaasti kuin haluaisi? Tätä on monen yliopistogolfarin arki, sanoo Texas State Universityn naisten golfjoukkueeseen kuuluva Matilda Svahn.

Yliopistourheilun kattojärjestö NCAA on määritellyt tarkasti, että valmentajat saavat olla golfjoukkueen kanssa tekemisissä 20 tuntia viikossa. Mutta mitä tuohon 20 tuntiin sitten lasketaan, onkin eri asia.

”Meidän pelit kestävät yleensä viisi tuntia, mutta niistä kirjataan kuitenkin vain kolme tuntia, niin siinä tulee aina ekstraa. Olen laskenut, että me olemme noin 30 tuntia joukkueen kanssa viikossa. Ja siihen päälle koutsi olettaa, että me treenaamme 5–10 tuntia viikossa omatoimisesti”, Svahn kertoo.

Koulua Svahnilla on 15 tuntia viikossa, ja läksyihin on varattu sama 15 tuntia. Eli viikossa koulu ja golf vievät aikaa noin 65–70 tuntia. Ja siihen päälle vielä liikkumiset paikasta toiseen.

”Nyt on tajunnut, että tässä tekee kahta täyspäiväistä työtä samaan aikaan. Ei niitä molempia voi tehdä koko aikaa täysiä. Pitää osata valita se aika, milloin keskittyy golfiin ja milloin kouluun. Nyt meillä on esimerkiksi kaksi kisaa putkeen. Nyt on se aika, kun pitää keskittyä golfiin. Se koulu voi jäädä vähän pienemmälle. Kyllä minä saan sen kiinni kisojen jälkeen.”

Matilda Svahn kokee olevansa itseohjautuva harjoittelija, eikä valmentajan tarvitse olla häntä koko aikaa vahtimassa. Kuva: Juha Hakulinen

Tuo oivallus oli Svahnin kohdalla tärkeä stressin lieventymisen kannalta. Kympin oppilaalle täydellisyyden tavoittelu on normaali ajatusmaailma, mutta siitä on ollut pakko hieman antaa periksi, vaikka se sotii hänen omaa ajatusmaailmaansa vastaan. Hän myös muistuttaa, että muutto pois kotoa on ollut iso harppaus kaikille heidän joukkueessaan, ja oppiminen itsenäiseen elämiseen ottaa aikansa.

”Viime kevät oli vaikeaa stressin kanssa, kun kaikki oli vielä tosi uutta, eikä ymmärtänyt, miten tämä homma toimii. Me myös pelattiin tosi paljon kisoja viime keväänä, niin se meni vähän sellaiseksi jatkuvaksi stressaamiseksi. Tänä syksynä olen antanut itselleni luvan ysiin – yhdessä aineessa”, Svahn nauraa.

Tauon kautta paras irti koneesta

Toisen vuotensa 45 000 opiskelijan jättiläiskoulussa tänä syksynä aloittanut Svahn oli viime keväänä ajanut itsensä sellaiseen stressitilaan, että hän otti totaalisen tauon golfista. Viikon aikana hän ei koskenut mailoihin ollenkaan. Sen jälkeen hän saavuttikin tähänastisen yliopistouransa parhaan sijoituksen oltuaan neljäs San Antoniossa pelatussa turnauksessa.

”Treenasin päivän, pelasin harkkakierroksen ja menin pelaamaan kisan”, Selänne & Piltz Golf Academyyn kuuluva Svahn muistelee menestysreseptiään hyvän kilpailun taustalla.

Myös kesä Suomessa lomaillen ja golfia hieman kevyemmällä ajatuksella pelaten auttoi moninkertaista tyttöjen SM-mitalistia palautumaan kouluvuoden kuormasta.

Ja ettei kenellekään välity väärä kuva, Svahn ei valita asiasta, vaan kertoo, minkälaista arki yliopistomaailmassa on. Suomessa amerikkalaisen yliopistourheilun arki ei välttämättä ole kovin kirkkaana tiedossa, ja odotukset eri pelaajien menestyksestä saattavat muodostua liian suuriksi. Kiira Riihijärven ja Matilda Castrenin huippuotteet yliopistomaailmassa ovat todella poikkeuksellisia, ja niihin yltävät vain harvat pelaajat.

Pääainevalinta tuotti harmaita hiuksia

Viime syksynä pääaineekseen elektronisen median valinnut Svahn on käynyt itsensä kanssa henkistä painia, mikä hän haluaa olla isona. Koulun alettua hänelle selkeni varsin nopeasti, että ura televisiokameroiden edessä tai radioäänenä ei ollut häntä varten. Pääaine vaihtui digitaalisen median puolelle, mutta se osoittautui nopeasti vääräksi valinnaksi.

Stressi hyppäsi jälleen peliin mukaan, kun valinta piti hiljalleen lyödä lukkoon. Tänä syksynä koululla käyneet vierailijat saivat Svahnin lopulta vakuuttuneeksi siitä, että ura televisiossa on hänen juttunsa, mutta ei kameroiden edessä, vaan tuottajapuolella kameran takana.

”Meillä kävi paljon eri uutiskanavilta ihmisiä kertomassa heidän työstään, ja moni heistä työskenteli tuottajana. Silloin minulle selkeni, että tuo on juuri se työ, mitä minä haluan tehdä. Se kuulosti niin mun jutulta”, Suomessakin toimittajan töitä hieman tehnyt Svahn innostuu.

Iloinen hymy on Matilda Svahnin huulilla aiempaa useammin, kun suurin stressi on väistynyt. Kuva: Juha Hakulinen

Yliopiston jälkeen Svahn on suunnittelut jäävänsä asumaan Yhdysvaltoihin, joten paikallisen median käytännöt on hyvä sisäistää jo kouluvaiheessa. Mutta golf on silti edelleen se ykkösjuttu, ilman kahta sanaa.

”Haluan katsoa, kuinka pitkälle golfilla voi päästä. En halua kauheasti stressata siitä. Yritän päästä siitä jatkuvasta stressaamisesta eroon. Olen ajatellut, että annan golfille kaikkeni tämän yliopistoajan. Kun valmistun täältä, katson sitten, missä mennään. Haluan pitää molemmat kortit auki”, päättäväinen Virvik Golfin kasvatti sanoo.

”Jos tuntuu, että golf kulkee hyvin, niin todellakin lähden karsimaan. Jos taas tuntuu, ettei kulje tai ei vaan halua, niin se on ihan yhtä ok. Mutta kyllä tällä hetkellä on sellainen unelma siitä LPGA Tourille noususta.”

Kiira Riihijärvi osoitti mallia, miten LPGA Tourille noustaan yliopistogolfin kautta. Siinä on Svahnille ja muille suomalaispelaajille mallia, miten homma hoidetaan.

Lue seuraavaksi: Matilda Svahn lähti viisumiseikkailun kautta Texasiin yliopistoon – "Haluan olla seuraava Matilda, Matilda 2.0."

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje