27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Johnson voitti PGA Tourilla vuoden tauon jälkeen

Zach Johnsonin uran seitsemäs voitto PGA Tourilla näki päivänvalon Fort Worthissa. © Getty Images

Zach Johnson sai takkikokoelmaansa täydennystä voittaessaan sunnuntaina päättyneen Crowne Plaza Invitationalin. Ilman uusintaa tullut voitto vierähti Johnsonille pitkän kaavan mukaan, sillä finaalikierroksen loppupuolella peli jouduttiin keskeyttämään ukkosen uhan vuoksi kahteen kertaan.

Ratkaiseva niitti Johnsonin voiton kannalta oli 17:llä uponnut nelimetrinen birdieputti, jonka jälkeen toiseksi sijoittuneella Brian Davisilla ei ollut käytännössä enää mahdollisuuksia hätyytellä vuoden 2007 Masters-voittajaa.

Johnsonin voittotulos -21 on Fort Worthin turnauksen uusi ennätys. Kenny Perryn vuosina 2003 ja 2005 pelaama -19 parani näin kahdella lyönnillä.

Vaikka Johnsonin peli oli lennokasta ja toimivaa, ei hän ole viime aikoina esittänyt erityisen huikeita otteita. Kauden paras sijoitus ennen Teksasin kisaa oli Sony Openin 12:s tila, kauden 2010 toisella viikolla. Edellisestä voitostakin oli ehtinyt vierähtää jo vuoden verran, hänen oltuaan viimeksi ykkönen San Antoniossa toukokuussa 2009.

Uran seitsemäs voitto PGA Tourilla toi punaruudullisen takin ohella Johnsonille n. 1,1 miljoonan dollarin ansiot sekä 500 FedExCupin pistettä. Johnson on Ernie Elsin johtamassa pistetilastossa nyt sijalla 14.

Davisin kohtaloksi koitui jälleen toinen sija. Pääsy uusintaan ei ollut tällä kertaa kovinkaan lähellä, sillä Johnsonin voittomarginaaliksi jäi kolme lyöntiä.

Jeff Overton ja Ben Crane jakoivat kolmannen sijan tuloksellaan -17. Lyönnin huonommin pelanneet Scott Verplank sekä muutaman päivän kärjessä ollut Bryce Molder olivat viidensiä.

—————————————————-

LPGA Tour:

Francella uusinnassa Brasil Cupin voittoon

Rio de Janeroissa pelattu 36 reiän HSBC Brasil Cup ratkesi vasta uusinnassa Meaghan Franchellan eduksi. Toisena osapuolena ollut Mariajo Uribe taipui kuudennella jatkoreiällä.

Meaghan

Meaghan Francella kypsytti Mariajo Uriben Brasil Cupin uusinnassa. &copy Getty Images

Järjestyksessään toinen Brasil Cup päättyi sunnuntaina Meaghan Francellan voittojuhliin. Tasaisessa kisassa Francella ja Mariajo Uribe päätyivät kahden kierroksen jälkeen tasatulokseen -6, ja edessä oli playoff. Pelaajat eivät olleet saada selvyyttä paremmuudestaan, kunnes Francella ratkaisi kisan edukseen kuudennen jatkoreiän birdiellään.

Päätöskierroksella yhdessä Francellan ja Uriben kanssa pelannut Maria Hjorth (-4) ei saanut sunnuntaina kunnollista liekkiä peliinsä, vaan putosi tuloksen 74 myötä kisassa jaetulle neljännelle sijalle yhdessä Kristy McPhersonin kanssa. Candie Kung (-5) oli kolmas.

Francella ansaitsi LPGA Tourin epävirallisen kisan voitollaan 105 000 dollaria. Hän otti ensimmäisen voittonsa Yhdysvaltain naisten kiertueella vuonna 2007, jolloin Annika Sörenstam sai olla Mastercard Classicin uusinnassa vastaanottavana osapuolena.

Viime vuonna pelatun ensimmäisen Brasil Cupin voitti Catriona Matthew, joka oli nyt 27 pelaajan joukossa 14:s.

Marko Kuivasaari

Saako Davis uuden mahdollisuuden Teksasissa?

Brian Davisista tuli viime kuussa kenties suurempi sankari USA:ssa kuin hänestä olisi tullut voittonsa myötä Verizon Heritagen uusinnassa. Itselleen kaksi rangaistuslyöntiä sääntörikkeestä järjestänyt englantilainen silotti tuolloin Jim Furykin tietä voittoon. Nyt Bryce Molderin seuraksi kärkeen nousseella Davisilla on taas hyvä mahdollisuus ottaa uran ensimmäinen ykköstila PGA Tourilla. Maria Hjorth johtaa Brasilian ”sivuturnausta” avauskierroksen jälkeen.

Brian

Brian Davis on toipunut playoff-kohustaan. Ensimmäinen voitto PGA Tourilla on jälleen ulottuvilla. &copy Getty Images

Toisen peräkkäisen bogittoman kierroksen (65) pelannut Brian Davis nousi lauantaina Bryce Molderin rinnalle Crowne Plaza Invitationalin kärkeen. Kaksikko on 54 reiän jälkeen tuloksessa 194 (-16) lyöntiä.

Davis oli huhtikuussa yksi puhutuimmista pelaajista Yhdysvalloissa, kun hän joutui ehdottamaan itselleen kahta rangastuslyöntiä uusinnassa Jim Furykia vastaan. Voittajasta ei ollut tämän jälkeen epäselvyyksiä, mutta Davis nousi herrasmiesmäisellä menettelyllään oitis isompiin otsikoihin kuin itse Verizon Heritagen voittaja Furyk.

Tämän jälkeen Davis oli New Orleansissa 57:s, kunnes karsiutui kolmessa peräkkäisessä turnauksessaan ennen Colonialin kisaa.

”Kadotin hieman balanssiani Verizon Heritagen jälkeen. Menetin keskittymiseni ja missasin kolme cutia putkeen. Olen sen jälkeen joutunut korjailemaan ajatuksiani”, Davis sanoi.

Sunnuntaina 35-vuotiaalla britillä on taas hyvä mahdollisuus ottaa uran ensimmäinen voitto isolla kiertueella.

Näin on myös Molderin kohdalla, jonka vuonna 2001 alkaneen ammattilaisuran ainoa voitto on peräisin Nationwide Tourilta neljä vuoden takaa. Tällä kaudella Molder on kuitenkin sijoittunut lupaavasti neljä kertaa kymmenen parhaan joukkoon PGA Tourilla.

Hän pelasi perjantaina uransa kovimman yksittäisen kierrostuloksen, 62 lyöntiä, mutta esitti lauantaina hurjaa puttivirettään selvittämällä yhdeksän griiniä peräkkäin yhdellä putilla.

Zach Johnson (-15) on kolmantena, tilanteessa -14 olevien Ben Cranen, Jeff Overtonin ja JasonBohnin jakaessa neljännen sijan.

Olosuhteet Fort Worthissa ovat olleet kolme päivää hyvät ja sillä on suora vaikutus tasokkaisiin tuloksiin. Cutin selvittäneistä vain Ian Poulter (+1) on tällä hetkellä yli parin.

Colonialin turnauksen tulosennätys -19 (2003 ja 2005) on Kenny Perryn nimissä. Tämän voisi olettaa rikkoutuvan sunnuntaina.

————————————————-

LPGA Tour:

Hjorth otti komennon Riossa

Maria Hjorth (68) johtaa Rio de Janeirossa lauantaina käynnistynyttä LPGA Brasil Cupia. Kierroksen muut 70-lyönnin alittajat olivat Meaghan Francella ja Mariajo Uribe. Pienessä kahden kierroksen turnauksessa on mukana 27 pelaajaa.

Maria

Maria Hjorth otti ensimmäisen keulapaikan Brasilian miniturnauksessa. &copy Getty Images

Järjestyksessään toinen LPGA Brasil Cup pyörähti lauantaina käyntiin Riossa. Kisan kärkipaikan otti vaisusti kierroksen alussa pelannut Maria Hjorth. Ruotsalainen oli Itanhangan kentän kolmosen jälkeen jo kaksi yli, kunnes teki seitsemän birdietä rei’illä 4-12.

Tuloksen 68 pelannutta Hjorthia jahtaavat lyönnin päässä hole-in-onen tehnyt USA:n Meaghan Francella sekä Kolumbian Mariajo Uribe. Kiertuetulokas Uribe, joka voitti vuonna 2007 Yhdysvaltain amatöörimestaruuden, pelaa Brasilian kisassa sponsorin kutsusta.

Jaetulla neljännellä sijalla ovat tuloksellaan 71 mm. Candie Kung, Brittany Lang sekä Janice Moodie.

Kisan voittoa puolustava Catriona Matthew aloitti vaisusti. Tulos 74 riittää tässä vaihessa 13. tilaan.

Kahden kierroksen turnauksena pelattava LPGA Brasil Cup kuuluu naisten Yhdysvaltain kiertueen pienempiin turnauksiin. Kisan palkintoarvo on 700 000 dollaria.

Marko Kuivasaari

Molder ponkaisi kärkeen Teksasissa – Mickelson ulkona

Uransa parhaan kierrostuloksen, 62, pelannut Bryce Molder otti johtopaikan Fort Worthin kisassa 36 reiän jälkeen. Molderin ainoa ammattilaisvoitto on peräisin USA:n kakkoskiertueelta neljän vuoden takaa. Phil Mickelsonin haaveet nousta maailmanlistan ykköseksi murenivat perjantaina karsiutumiseen turnauksen jatkokierroksilta.

Bryce

Bryce Molder muutti viimeisellä griinillä oikein lukemansa puttilinjan virheelliseksi ja menetti mahdollisuuden kenttäennätykseen. &copy Getty Images

”Texas Swingin” viimeisestä turnauksesta ei muodostunut Phil Mickelsonin uran yhtä mieleenpainuvinta kisaa. Hän olisi voitollaan Fort Worthissa noussut maailmanlistan ykköseksi ohi Tiger Woodsin. Listan kakkossija on käynyt Mickelsonille ajan saatossa varsin tutuksi: hän on ollut Woodsin valtakaudella varmasti jo omasta mielestään turhankin uskollinen adjutantti maailman kenties tunnetuimman urheilijan vanavedessä.

Mickelson karsiutui Crowne Plaza Invitationalin jatkokierroksilta kuudella lyönnillä. Varsinaista syytä alavireisille otteilleen vasuri ei keksinyt. Olosuhteet ovat olleet Fort Worthissa mainiot ja Colonial on huippukunnossa kovia kierrostuloksia ajatellen. Kenties sittenkin mahdollisuus nousta maailman ykköseksi hiipi liikaa Mickelsonin mieleen siirtäen hänen ajatuksensa periaatteessa epäolennaisiin asioihin.

Kisan johtopaikalle nousi Bryce Molder, jolla oli enää n. 2-3 metrinen birdieputti viimeisellä griinillä matkalla kohti uutta kenttäennätystä. Molder sai kuitenkin tyytyä pariin pelatessaan tuloksen 62. Avauskierroksella 65 kertaa lyönyt Molder on yhteistuloksellaan -13 lyönnin Jason Bohnia edellä.

Molder ei ole PGA Tourin kisoissa tuttu nimi tulosluetteloiden kärkisijoilta. Hänen tiensä on kulkenut vuoden 2002 ammattilaisdebyytin jälkeen PGA Tourin ja Nationwide Tourin väliä tasaiseen tahtiin. Uran ainoa ammattilaisvoitto on peräisin kakkoskiertueelta, neljän vuoden takaa.

Mutta Molder näyttäisi olevan tulossa. Hän on sijoittunut PGA Tourilla jo neljä kertaa kymmenen parhaan joukkoon tällä kaudella. Tosin viime viikonlopun Byron Nelsonin kisan 41. sijaa edelsi kolme peräkkäistä karsiutumista.

John

John Daly (-5) saa ihailla auringonlaskua Colonialilla myös viikonloppuna. Sijoitus 27:s. &copy Getty Images

Jos sai PGA Tourin parhaaksi voitottomaksi pelaajaksi tituleerattu Tim Clark hiljattain karistettua kyseenalaisen kunnian niskoiltaan, on Fort Worthissa kolmantena oleva Brian Davis (-11) hyvää vauhtia matkalla kohti eteläafrikkalaiselta vapautunutta manttelia.

Davis on kiertueella keskimääräistä parempi 54 reiän pelaaja, mutta ei ole erityisemmin vielä kunnostautunut sunnuntaisin. Viimeksi iso apina oli horjahtaa Davisin harteilta Verizon Heritagessa, jonka uusinnassa Jim Furykia vastaan hän joutui kohtalokkaasti ilmoittamaan sääntörikkeestään tuomarille.

Tämän jälkeen Davis sai nopeasti sankarin maineen USA:ssa, mutta pelikin meni vähäksi aikaa pois raiteiltaan. Englantilainen oli Zurich Classicissa 57:s ja karsiutui tämän jälkeen kolmessa peräkkäisessä turnauksessaan.

Kris Blank jakaa Teksasissa kolmannen sijan Davisin kanssa. Tuloksessa -10 olevat Jeff Overton ja pitkästä aikaa hieman ryhdikkäämpää peliä esittänyt Boo Weekley miehittävät viidennen sijan.

Marko Kuivasaari

Mickelson tuskaili pelinsä kanssa Teksasissa

Phil Mickelsonin yritys valloittaa maailmanlistan kärkipaikka koki kolauksen Teksasin turnauksen avauskierroksella. Vasurin +1 riitti kovatasoisen päivän päätteeksi vasta 89. sijaan, mistä riittää venymistä viikonlopun peleihin. Jason Bohn, Jeff Overton ja Blake Adams pelasivat seitsemän alle.

Phil

Phil Mickelsonin avaukset eivät tahtoneet pysyä väylillä Colonialissa. &copy Getty Images

Phil Mickelsonin mahdollinen siirtyminen maailmanlistan ykköseksi näyttää ainakin tämän viikonlopun osalta mutkikkaalta. Crowne Plaza Invitationalin avauskierros tarjosi hänelle ainoastaan tuloksen 71, jolla ”Lefty” mahtuu niukasti 90 joukkoon.

Mickelson aloitti kierroksensa lupaavasti kahdella birdiellä, mutta sen jälkeen ei tapahtunutkaan mitään mainittavaa. Kun kanssakilpailijat iskivät Colonialilla roppakaupalla birdieitä, joutui Mickelson kamppailemaan pitääkseen pallonsa jollain tavalla pelissä. Hän osui 14 väylästä vain viiteen ja missasi kuusi griiniä.

Viimeisellä viheriöllä hitaat päänpyöritykset kertoivat paljon vuoden 2008 kisan voittajan tunnelmista.

”Ei tälle löydy mitään selitystä. Kenttä on loistavassa kunnossa, eikä edes tuullut. Paljon tuli kovia tuloksia, minä en vain ole niiden joukossa”, Mickelson sanoi.

Kaksi kertaa Crowne Plaza Invitationalin voittanut Mickelson saa tehdäkin perjantaina vielä melkoisen päivätyön selvitäkseen mukaan kisan jatkokierroksille. Torstaina peräti 75 pelaajaa pystyi alittamaan parin.

”Texas Swingin” viimeisen turnauksen kärkipaikan ottivat Jason Bohn, Jeff Overton ja Blake Adams tuloksellaan 63 (-7).

Kyseessä oli Overtonin uran paras yksittäinen kierrostulos, vaikka vielä alussa mikään ei viitannutkaan sellaiseen: hän oli seitsemän reiän jälkeen vasta tilanteessa par.

Viime kuussa New Orleansissa voittanut Bohn puolestaan sanoi toisen korvansa olleen koko päivän niin pahasti lukossa, ettei hän kuullut sillä mitään.

Edelleen ensimmäistä voittoaan PGA Tourilla tavoitteleva Brian Davis (64)on neljäntenä, kun taas tulokseen 66 päätynyt John Daly (14:s)pelasi bogittoman kierroksen ensimmäisen kerran kahteen vuoteen.

Marko Kuivasaari

Phil Mickelson suosikkina Teksasissa

Voitto Ben Hoganin kotikentällä Colonial Country Clubilla nostaisi Phil Mickelsonin ensimmäistä kertaa urallaan maailmanlistan ykköseksi.Vasuri on voittanut samalla kentällä vuosina 2000 ja 2008. Tiger Woods vahvisti keskiviikkona puolustavansa voittoa seuraavan viikon kilpailussa Ohiossa.

Phil

Phil Mickelson tavoittelee maailmanlistan ykköspaikkkaa Teksasissa. Kuva Pebble Beachin kentältä &copy Getty Images

Teksasissa pelataan jo kolmas perättäinen kisa joka on näistä ennakkoon kovatasoisin pelaajakatraaltaan. Odotusarvoa lisää se, että Phil MIckelsonilla on jälleen mahdollsuuus syöstä Tiger Woods maailmanlistan kakkoseksi. Tämä edellyttäisi ykköstilaa tarkkuutta ja lähipelitaitoja mittaavalla Colonial Country Cubilla.

”Se on luonnollisesti helpompaa suunnitelma kuin tehdä. Vastus on todella kova, onnekseni pidän kentästä ja kovista haasteista. Olisi tietysti upeaa nousta maailmanlistan ykköseksi ensimmäistä kertaa urallaan”, vajaan kuukauden kuluttua 40 vuotta täyttävä Mickelson pohti median edessä. Mickelsonilta odotetaan paljon myös US Openissa joka käydään 17-20. kesäkuuga Pebble Beachissa. Viidesti kauden toisessa majorissa kakkoseksi jäänyt Mickelson on kolmasti voittanut samalla kentällä PGA Tourin osakilpailun

Edellisvuonna Colonialin voittaja oli Steve Strcker joka palaa loukkaantumisensa jälkeen kisakentille viikonloppuna. Muita suosikkeja ovat Players Championshipin voittaja, kahdesti peräkkäin Colonialissa kakkoseksi jäänyt Tim Clark sekä Jim Furyk.

Tiger Woods vahvisti keskiviikkona osallistumisensa Memorialiin jonka hän on voittanut neljästi, viimeksi edellisvuonna. Playersissa viimeisellä kierroksella niskakipujen johdosta keskeyttänyt Woods on parannellut vammojaan lepäämällä.

”Lääkärit suosittelivat viikon lepoa ja fysikaalisia hoitoja sekä hierontaa. Vaikka en olekaan täysin kunnossa, oloni on jo huomattavasti parempi”, Tiger kirjoitti nettisivuillaan.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje