18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista

18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Jamieson paras kolmen uusinnassa

Scott Jamieson yllättyi iloisesti voitostaan. Kuva: All Over Press

Scott Jamieson kukisti Steve Websterin ja Eduardo De La Rivan Durbanin tynkäturnauksen uusinnassa. Euroopan kiertueen kauden 2013 ensimmäinen kilpailu jouduttiin tiivistämään 36 reiän pituiseksi, koska rankkasateet tekivät pelaamisen mahdottomaksi kahtena ensimmäisenä päivänä.

Jamieson aloitti toisen kierroksen kuusi lyöntiä kärjestä, mutta sai pelinsä sunnuntaina todelliseen lentoon. Lukemat 57 olivat päivän parasta antia, samaan tulokseen ylsi myös Jaco VanZyl. Haamutulokset johtuvat sateen piiskaamasta kentästä, jota oli jouduttu lyhentämään tuntuvasti. Royal Durban Golf Clubin kentän par oli kilpailun ajan 65 ja pituus vaivaiset 5116 metriä.

Koska toista kierrosta ei pelattu paremmuusjärjestyksessä, joutuivat tulokseen -7 päätyneet Jamieson, Webster ja De La Riva odottelemaan useamman tunnin mahdollisia kärkipaikan valloittajia. Avauskierroksen jälkeen johdossa ollut Tim Clark näytti potentiaaliselta sopan hämmentäjältä, mutta hänen voittohaaveensa kaatuivat 17. reiän tuplabogiin.

Kun De La Riva teki uusinnan ensimmäisellä reiällä bogin ja Webster tuskaili seuraavalla, riitti Jamiesonille kaksi peräkkäistä paria voittoon. Nelson Mandela Championshipin voitto on skotlantilaisen ensimmäinen ET:llä.

Ratkaisun paikka useammalla

Steve Webster oli ratkaista pelin ensimmäisellä uusintareiällä. Kuva: All Over Press

Steve Webster oli ratkaista pelin ensimmäisellä uusintareiällä. Kuva: All Over Press

”Nimen saaminen mihin tahansa ET:n turnauksen palkintopokaaliin on fantastinen saavutus. Mutta kun asiaan liittyy sellainen henkilö kuin Nelson Mandela, on siinä jotain spesiaalia”, Jamieson sanoi.

”Tämä on uskomatonta. Minun on annettava eritysmaininta vaimolleni Natalielle, perheelleni, Nike Golfille, kaikille kotiklubillani (Cathkin Braes) ja muille ihmisille, jotka ovat auttaneet minua pääsemään näin pitkälle. En olisi saanut tätä aikaan ilman heitä.”

Toista sijaa jakaneista De La Riva nousi ensimmäisen kerran kymmenen vuoteen ET:lle kiertueen karsinnoista. Hänelle olisi riittänyt par toisen kierroksen viimeisellä reiällä voittoon.

Yli viisi vuotta sitten viimeksi voittanut Webster jätti puolestaan ensimmäisellä uusintareiällä yhdeksänmetrisen birdieputtinsa niukasti vajaaksi.

Maximilian Kieffer, Matthew Nixon, Morten Örum Madsen ja Tim Clark jakoivat Durbainissa neljättä sijaa. He jäivät uusinnasta lyönnin päähän.

Euroopan kiertue jatkuu tulevana torstaina Alfred Dunhill Championshipin merkeissä. Kilpailu pelataan Malelanessa, Etelä-Afrikassa.

Marko Kuivasaari 9.12. klo 20.44 Durbanin turnaus vihdoin käyntiin Nelson Mandela Championshipissä päästiin tositoimiin kaksi päivää myöhässä. Tim Clark ja Morten Örum Madsen (60) pitävät kärkipaikkaa hallussaan.

Tim Clark aloitti Durbanissa pirteästi. Kuva: All Over Press

Tim Clark aloitti Durbanissa pirteästi. Kuva: All Over Press

Myrskyn ja runsaiden vesisateiden vuoksi siirtynyt ET-kauden 2013 avausturnaus pääsi alkamaan vasta lauantaina. Royal Durbanin kenttää on hankalien olosuhteiden vuoksi jouduttu lyhentämään reilusti, joten Etelä-Afrikassa on tiedossa tavallista hurjempia tuloksia. Kahdeksan par-kolmosta sisältävällä kentällä on Nelson Mandela Championshipin aikana mittaa vain 5116 metriä.

Ensimmäisenä viitosella alkavaa tulosta uhitteli aamun starttaajien joukossa pelannut Tim Clark. Kuusi birdietä ja yhden bogin sisältänyt kierros sujui Clarkilta 60 lyönnillä. Päivän kuluessa myös Tanskan Morten Örum Madsen ylsi samaan tulokseen. Britti Chris Llyod sekä Clarkin maanmies Lindani Ndwandwe ovat lyönnin päässä kärkikaksikosta.

Madsen sekä Llyod ovat molemmat tulokkaita Euroopan kiertueella. Madsen päätyi tänä vuonna Challenge Tourin rankingissa sijalle 19, Llyod sai korttinsa ET:lle hieman toista viikkoa sitten pelatussa karsintafinaalissa.

Nelson Mandela Championshipissä pelataan kahden peruutuspäivän vuoksi ainoastaan 36 reikää. Kisassa ei ole mukana suomalaisia.

Marko Kuivasaari 8.12. klo 19.44

Branden Grace haluaa päättää unelmavuotensa voitoilla Varmasti jokainen European Tourin karsintoihin osallistunut pelaaja toivoo, että pystyisi samaan kuin Etelä-Afrikan Branden Grace. Mies voitti kauden aikana neljä kilpailua.

Branden Grace nousi vuosi sitten karsintojen kautta European Tourille ja on voittanut jo neljä kilpailua. Kuva All Over Press.

Branden Grace nousi vuosi sitten karsintojen kautta European Tourille ja on voittanut jo neljä kilpailua. Kuva All Over Press.

European Tour ottaa varaslähdön ensi kauteen jo viikonvaihteessa pelattavalla The Nelson Mandela Championshipilla. Kotimaassaan pelaava Branden Grace sijoittui kuudenneksi Race to Dubai –listalla ja aikoo osoittaa, että tämän vuoden menestyksessä ei ollut kysymys yhden vuoden onnenkantamoisesta.

”Tällä kaudella aion keskittyä entistä paremmin majoreihin, kun nyt olen varmistanut pelipaikan niihin kaikkiin. Tavoitteena on lähteä liikkeelle samalla tavalla kuin vuosi sitten – ottaa ensimmäinen voitto ja jatkaa siitä eteenpäin”, puntaroi Grace.

Puhuessaan majoreista Grace ei halua uhota, mutta toteaa, että varmasti jokainen pelaaja haluaa voittaa ainakin yhden majorin.

”Ensi vuoden aikana yritän saada jalansijaa PGA Tourille ja päästä mukaan isoihin kilpailuihin. Kun saan sieltä kilpailurutiinia, niin parin vuoden kuluttua voin ajatella voittavani myös majorin. Toisaalta on tietysti niinkin, että jonkun viikon aikana peli voi kulkea kuin unelma ja sitten taas ei”, Grace puntaroi.

Eteläafrikkalainen haluaa menestyä myös kotimaansa Sunshine Tourilla, jonka rahalistaa hän nyt johtaa. Ykköstilasta taistelevat Gracen lisäksi George Coetzee ja Trevor Fisher Junior.

”Ensi viikko ratkaisee paljon ja uskon, että ykköstila ratkeaa minun ja Georgen välillä.”

Suomalaisia ei Etelä-Afrikassa nähdä. Mikko Ilonen valmistautuu jo ensi kauteen ja karsinnat läpäisseet Mikko Korhonen ja Peter Erofejeff huilaavat koti-Suomessa.

Jari Jokinen

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje