14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista

14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - Ladies European Tour

Hernandezilla tärppäsi heti

Maria Hernandez ei viivytellyt ensimmäisen ammattilaisvoittonsa kanssa pitkään. © Getty Images

Joskus voittaminen voi olla nopeaa ja vaivatonta, vaikka tutumpia ovat ne tarinat, joissa sitä ensimmäistäkään ykköstilaa ei kuulu vuosikausiin tai kenties milloinkaan. Maria Hernandez Munoz voi ainakin huokaista syvään tämän teeman kohdalla.

Hän starttasi Slovakiassa torstaina uransa ensimmäiseen turnaukseen ammattilaisena, ja nosti kolme päivää myöhemmin kannua päänsä ylle voiton merkiksi. Hernandezin voittotulos oli kahdeksan alle, josta toinen kiertuetulokas Kristie Smith jäi lyönnin.

Aivan vieraissa ympyröissä 24-vuotias Hernandez ei silti viikonvaihteessa liikuskellut. Hän pelasi amatöörinä kolme turnausta LET-kiertueella, joista paras saavutus oli Espanjan avointen 13. sija vuodelta 2005.

Kaikkiaan onnistuneen amatööriuran pelannut espanjalainen siirtyi viime kesänä ammattilaiseksi, saaden joulukuun karsinnoista paikan täksi kaudeksi Euroopan kiertueelle. Hernandez on pelannut kuitenkin pitkin vuotta Yhdysvalloissa, jossa hän on onnistunut vain kerran selvittämään cut-rajan neljässä startissaan.

”Olen pelannut hyvin, mutta en ole saanut tulosta aikaan koko vuotena. Täällä oli aluksi puttien kanssa hankalaa, mutta toisesta kierroksesta lähtien alkoi griinillä toimia. Loppu oli vahva ja sain siihen onnekkaasti pari voittoon johtanutta birdietä”, 52 500 euroa Tálessa tienannut Hernandez sanoi.

Voittomahdollisuutensa huonoon kolmanteen kierrokseensa tärvellyt Laura Davies hävisi voittajalle kaksi lyöntiä ja oli kolmas.

Ursula Wikströmin (+1) yritys nousta kärkikymmenikköön kärsi kolauksen sisääntulon alussa, jossa hän teki kolme peräkkäistä bogia. Tämän jälkeen Wikström löysi vielä uutta virtaa peliinsä neljän birdien muodossa, mutta eroa top-kymppiin jäi kaksi lyöntiä. Sunnuntaina tuloksen 72 pelannut suomalainen oli Slovakian ensimmäisessä LET-kisassa lopulta mukavasti 14:s.

”Kierroksen alussa olin kyllä täysin pihalla ja tein kaikki mahdolliset virheet. Onneksi kuitenkin sain käännettyä pelin suunnan. Loppukierroksella onnistuin tärkeissä puteissa ja sain sitä kautta pelistä taas kiinni”, Wikström sanoi.

Jenni Kuosa pelasi sunnuntaina toisen peräkkäisen 77 lyönnin kierroksen sijoittuen Ladies Slovak Openin lopputuloksissa 58:nneksi.

Marko Kuivasaari

Wikström kipusi kohti kärkikymmenikköä Slovakiassa

Ursula Wikströmin nousujohteiset otteet Slovakian LET-turnauksessa ovat johtaneet taisteluun paikasta kymmenen parhaan joukkoon. Nyt 11:ntenä olevalla Wikströmillä on matkaa top-kymppiin yksi lyönti, viidenteenkin sijaan vain neljä lyöntiä. Lauantaina 65 lyönnin edestä hurjastellut Melissa Reid venyi kisan paalupaikalle.

Ursula

Ursula Wikström on saanut juonen päästä kiinni Slovakiassa. Kuva: Tristan Jones/LET

Ukkonen on häirinnyt ensimmäistä Slovakissa pelattavaa naisten LET-turnausta useaan otteeseen ja osa pelaajista joutui lauantaina pelaamaan ensin perjantain kierroksensa loppuun. Heidän joukossaan myös Ursula Wikström (+1), joka kiersi Ladies Slovakia Openin kolmannen kierroksen kolme alle parin. Päivän neljänneksi parhaan kierroksen (69) pelannut Wikström nousi ennen finaalikierrosta kisassa jo 11:nneksi.

Vaisun avauskierroksen (75) jälkeen Wikström on parantanut Tálessa otteitaan jokaisella kierroksella. Kauden toinen ja uran kymmenes top ten -sijoitus onkin käymässä täysin realistiseksi.

”Aikamoisia päiviä täällä on ollut. Tänään aloitettiin pelaamaan jo klo 6.30 toinen kierros loppuun ja sitten kolmaskin kierros keskeytettiin kolmannen väylän jälkeen vähän yli tunniksi. Loppu rundikin pelattiin enemmin ja vähemmin sateessa. Päivä lähti hyvin käyntiin ja sain tehtyä useita hyviä pelastuksia. Erityisen tyytyväinen olen wedge-peliini joka alkaa tuntumaan jo varmemmalta”, Wikström sanoi.

Päivän parasta antia olivat reikien 4, 5 ja 7 birdiet sekä 18:lla tullut eagle. Bogeja lauantain tuloskorttiin merkittiin kaksi.

”Peli ei tänään tuloksesta huolimatta tuntunut mitenkään erilaiselta kuin aikaisempina päivinä. Tulos vaan kortissa näyttää paljon paremmalta. Tänään tuli muutamia hyviä lyöntejä hyviin paikkoihin, kuten väylän 18 kakkoslyönti, jossa löin hybridillä 2,5 metrin päähän.”

Sateen lisäksi oman haasteensa tuloksen tekoon tuo kilpailua isännöivän Grey Bearin viheriöt.

”Kentällä on erittäin mielenkiintoiset griinit, erittäin muotoillut. Täällä pystyy pelaamaan itsensä välillä melko haastaviin paikkoihin, eikä kenttä ole sateestakaan huolimatta liian märkä. Rullia ei juurikaan tule, mutta lätäkötkään eivät ole harmina. Hyvillä mielin tässä kisaa jatketaan. Kärki on jo karannut, mutta hyvään sijoitukseen on vielä kaikki mahdollisuudet.”

Neljästä kilpailuun startanneesta suomalaisesta jatkoon selvisi myös Jenni Kuosa, joka on sijalla 50, tuloksellaan +9.

Kärkipaikalle nousi kisan toistaiseksi kovimman kierroksen, 65, pelannut Englannin Melissa Reid (-8). Toisena oleva Australian Kristie Smith on lyönnin jäljessä.

Espanjan Maria Hernandez Munoz (-6) jatkaa kisaansa sunnuntaina kolmannelta sijalta.

Hole-in-one ei siivittänyt Salosta jatkoon

Kentän viidennellä reiällä hole-in-onen tehneen Hanna-Leena Salosen riemu jäi perjantaina rajalliseksi, kun paikka Slovakian turnauksen viikonlopun kierroksille on lipsahtamassa sivu suun. Osittain kesken jääneen kierroksen ainoa varma jatkoon menevä suomalainen on Jenni Kuosa.

Hanna-Leena

Hanna-Leena Salonen teki perjantaina Gray Bearin hankalalla viitosreiällä hole-in-onen.

Hanna-Leena Salonen (+7) vietti päiväänsä Slovakian Tálessa hieman kaksijakoisissa tunnelmissa. Kotkalaistaustainen pelaaja teki perjantaina Gray Bearin viitosella hole-in-onen, jolloin tilanne näytti kaikin puolin muutekin hyvältä. Kentän viides reikä on 157 metriä pitkä, ”ässään” johtaneen lyöntinsä Salonen löi rautaviitosella.

Kohtalokkaiksi Salosen kannalta kävivät kuitenkin vielä ulosmenon lopussa tulleet kaksi tuplabogia, jotka tylsyttivät tuloksen 75 lyöntiin. Kun osa pelaajista cut-rajan molemmin puolin jatkaa kierroksensa loppuun lauantai-aamuna, on Salonen tämän hetken tilanteen mukaan jäämässä pari lyöntiä jatkopaikasta.

Parhaana suomalaisena on 15 reikää toisesta kierroksestaan pelannut Ursula Wikström (+3), joka löytyy sijalta 27.

Jenni Kuosa ei ollut toisella kierroksellaan vasta perjantaina loppuun pelaamansa avauskierroksen (72) tasolla, mutta tulos 76 pitää hänet kuitenkin Gray Bearin väylillä kisan loppuun saakka. Tilanteessa +4 oleva Kuosa löytyy tulosluettelosta parhaillaan sijalta 39.

Sen sijaan Riikka Hakkarainen ei saanut otetta peliinsä toisellakaan kierroksella. Tulokset 79-78 (+13) jättivät hänet tylysti 99. sijalle.

Kisan johdossa on 33 reikää pelannut Laura Davies,tilanteessa -6. Täydet kaksi kierrosta pelannut Pernilla Lindberg on englantilaista lyönnin jäljessä.

Hyvää pohjoismaalaista panosta täydentävät Iben Tinning ja Linda Wessberg jakavat kolmannen sijan yhdessä Etelä-Afrikan Asleigh Simonin kanssa. Tämä kolmikko on tilanteessa -4.

Marko Kuivasaari

Sää kiusasi LET-kisan aloitusta Slovakiassa

Sade ja ukkonen olivat riittävä yhdistelmä keskeyttämään naisten Euroopan Tourin kisan ensimmäisen kierroksen Tálessa. Osa pelaajista ehti torstaina maaliinkin asti, joista Linda Wessberg (-4) johtaa kahdella lyönnillä ennen suursuosikki Laura Daviesta.

Ursula

Ursula Wikströmin peli ei ollut torstaina kohdillaan.

Kautta aikain ensimmäinen Slovakian maaperällä pelattava LET-turnaus ei käynnistynyt torstaina aivan toiveiden mukaisesti. Ukkosrintama osui sen verran vahvasti Tálen seudun ylle, että pelaajien oli laitettava iltapäivällä pillit pussiin kesken kaiken.

Ensimmäinen kierros on tarkoitus jatkaa loppuun perjantaina alkaen klo 6.30 paikallista aikaa, joten ilman keskeytyksiä kisajärjestäjät odottavat toisen kierroksen olevan kokonaisuudessaan valmis iltayhdeksään mennessä.

Yhteensä 67 kilpailijaa eteni torstaina kierroksensa loppuun sääongelmitta. Heidän joukossaan Ursula Wikström, jonka Ladies Slovak Openin aloitus sujui vaatimattomasti 75 lyönnillä. Wikströmin kierros sisälsi kahden birdien ohella viisi bogia, joista ensimmäiset tulivat välittömästi Gray Bearin kentän ykköselle ja kakkoselle.

Myös Hanna-Leena Salosella (76) on pelissään kokoamista perjantaina. Salosen päivän musta hetki osui kierroksen puolivälin tuntumaan, viiden bogin muodossa.

Muista suomalaisista Riikka Hakkaraisen ja Jenni Kuosan avauskierros on vielä alkutekijöissään.

Kisan kärjessä on tuloksen 68 (-4) pelannut Linda Wessberg. Ruotsalaisesta kahden lyönnin päässä on hyvävireinen Laura Davies.

Kolmannen sijan jakavat yhden alle pelanneet Helen Alfredsson, Emma Cabrera-Bello, Marta Prieto sekä Jade Schaeffer.

Marko Kuivasaari

Ursula Wikström suomalaistoivona Slovakiassa

Naisten Euroopan Tour tekee uuden aluevaltauksen viikonloppuna kun Gray Bearin kentällä Slovakiassa pelataan neljän kierroksen mittainen kilpailu jossa on palkintopotissa peräti 350.000 euroa. Kahdesti voittanut Laura Davies on ykkössuosikki, neljästä suomalaisesta Ursula Wikström on ennakkoon niiden pelaajien joukossa jotka voivat sijoittua kärkipäähän. Jenni Kuosan, Hanna Leena Salosen ja Riikka Hakkaraisen kausi on käynnistynyt mollivoittoisesti.

Ursula

Ursula Wikström metsästää Slovakiassa hyvää sijoitusta, rahalistalla hän on 25:s &copy Getty Images

Vaikka ollaan vasta toukokuun lopulla on perusteltua lyhyesti analysoida naisgolfia vanhalla mantereella. Naisten Euroopan Tourin pelaajat voidaan jakaa karkeasti kolmeen luokkaan. Huippupelaajat, tourjyrät sekä jononjatkot. Tasoerot naisten kisoissa ovat selkeästi miehiä suuremmat kun huomioidaan lyöntikeskiarvojen lisäksi se, kuinka paljon lyhyempiä kenttiä naiset pelaavat.

Kuluvalla kaudella kastijako on näkynyt tavanomaista selvempänä, kaikki voitot ovat menneet rutinoi

duille tähdille, kerran ykköstilan on pokannut tulevaisuuden tähti Melissa Reid.

Slovakian kisan suosikit Laura Davies, Gwladys Nocera , Iben Tinning ja Becky Brewerton lukeutuvat ehdottomasti ryhmään huippupelaajat. Voittoja sekä hyviä menestyksiä tulee pitkässä juoksussa tasaiseen tahtiin vaikka peli välillä takkuilee heilläkin.

Ursula Wikström hakee paikkaa huippujen joukkoon, kaksi hienoa kautta alla joiden aikana hän on ansainnut lähes 160.000 euroa ja noussut parhaimmillaan rahalistalla 18:ksi. Kuluva vuosi on tuottanut kuudessa kisassa yhden top-ten sijoituksen ja neljä jatkoonpääsyä. Wikström omaa potentiaalia kärjen uhkaamiseen missä tahansa kisassa. Ensimmäinen voitto ei yllättäisi ketään, mutta sen saavuttaminen vaatii lähes täydellistä onnistumista. Mikäli Wikström on kauden päätteeksi taas 30:n joukossa, voidaan vuotta pitää onnistuneena. Huippupelaajaluokitus tulisi Golfpisteen kategorioinnissa rahalistan sijoituksella 15:n joukkoon tai yksittäisellä voitolla.

Jenni Kuosan kausi 2009 oli uran paras, ensimäistä kertaa urallaan hän saavutti top-ten sijoituksen LET:lla maamme rajojen ulkopuolella. Vuosi 2010 ei ole käynnistynyt odotetusti, paras sijoitus on 46:s . Kuosa osaa paljon, lyö pitkälle, harjoittelee hyvin, mutta koko kisan läpipainaminen tasaisesti on ollut iso haaste koko uran ajan. Kuosa on suomalaisista suurin kysymysmerkki. Hän tullee kauden edetessä pelaamaan hyviä yksittäisiä kierroksia, tunkeutuminen rahalistalla 50:n joukkoon vaatisi paria kunnon onnistumista. Kuosa menee tällähetkellä selkeästi tourjyrä sarjaan, siinä pysyminen edellyttäisi myös kortin uusimista ilman karsintoihin joutumista.

Kaudella

Kaudella 2006 Teneriffain kisan voittanut Riikka Hakkarainen on pudonnut LET:lla häntäpäähän. Vierellä valmentaja Timo Karvinen.

Riikka Hakkaraisen paluu Tourille vuonna 2009 ei sujunut sairastelujen jatkuessa hänen odottamallaan tavalla. Kärki jäi kauas, tahti on jatkunut huolestuttavasti myös alkaneen vuoden aikana. Viidestä kisasta on vain yksi jatkoonpääsy.Hakkaraiselta puuttuu edelleen yksi iso vaihde pelistä, lyöntien mitassa hän antaa niin paljon tasoitusta, että sen ajaminen kiinni tarkkuudella ja lähipelillä vaatii yleensä sopivan lyhyen kentän ja paljon hyviä pomppuja. Vaikka Hakkaraisen tilannetta katsoisi kuinka sinivalkoisten lasien läpi, ennustetta on vaikea laatia kovin suuria menestyksiä sisältäväksi. Nykymenon jatkuessa Riikka Hakkarainen joutuu taistelemaan tiukasti jopa korttinsa uusimiseksi, kultaisen vuoden 2006 kaltaiseen vireeseen nouseminen tuntuu nyt varsin kaukaiselta unelmalta.

Hanna-Leena Salonen pelasi upean kauden Ruotsin Tourilla, nousi takaisin LET:lle jonne lähti ennakkoluulottomasti menestystä tavoittelemaan. Ensimmäise kuusi kisaa ovat olleet vaikeita, vain yksi jatkoonpääsy. Salosen peruspeli ei tunnu riittävän ykköstourilla ja kohtalona on Hakkaraisen tavoin jäädä jononjatkoksi. Ennusteeni on se, että sekä Hakkaraisen tavoin tällä hetkellä 116:na rahalistalla oleva Salonen joutuu kauden edetessä taistelemaan rajusti saadakseen kortin myös kaudelle 2011.

Minea Blomqvist tulee pelaamaan LET:lla ainakin Finnair Mastersin , mahdollisesti pari muutakin kisaa. Hän aloittaa kautensa USA:ssa kymmenes kesäkuuta jolloin pelataan Ilinoisissa.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje