21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista

21.5.–28.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[12][16]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Garrigus sai balsamia haavoilleen Floridassa

Memphisin kisan tapahtumat eivät painaneet enää CMNC:n voitonjuhlissa Robert Garrigusin mieltä. © Getty Images

PGA Tourin syyssarjan ja kauden 2010 viimeinen turnaus, Children’s Miracle Classic sisälsi tuttuun tapaan monenlaisia kohtaloita. Finaalikierroksen lopussa kentällä muutamat jäljellä olleet pelaajat aiheuttivat lyönti lyönniltä muutoksia ennustetun ansiolistan järjestykseen, jossa täysi pelioikeus oli luvassa ensi kaudeksi vain 125 parhaalle.

Kolmelle pelaajalle kävi rajan tuntumassa sunnuntaina köpelösti, kun Troy Matteson, Woody Austin ja Michael Allen lipashtivat 125:nnnen huonommalle puolelle. Heidän on haettava täyden pelioikeuden lunastamiseksi vauhtia joulukuussa pelattavassa kiertueen karsintafinaalista.

Myös kärjen tuntumassa olleet pelaajat tarvitsivat menestystä uusiakseen korttinsa PGA Tourille kaudeksi 2011. Pitkään kärjessä viihtynyt Roland Thatcher tarvitsi Lake Buena Vistasta voiton tai vähintään yksin otetun toisen sijan, kattavan työsopimuksen saavuttamiseksi.

Thatcher lähti finaalikierrokselle neljän lyönnin johdossa, kunnes sisääntulossa alkoi myllertää. Johto hupeni hiljalleen kolmen bogin myötä, kun hyvässä nosteessa edellä pelannut Robert Garrigus käänsi peliä edukseen. Kun Garrigus huudatti yleisöä 17:n birdiellään, oli Thatcherin saatava pidettyä itsensä yksin toisella sijalla.

Silminnähden kovien paineiden alla viimeistä väylää edennyt pelastui kuin pelastuikin Spencer Levinin myötävaikutuksella, jolle olisi riittänyt par Thatcherin sysäämiseksi hankalaan tilanteeseen. Thatcher teki parin lunastaen paikkansa jälleen tammikuussa liikahtavassa kiertueen junassa.

Garrigusille olisi riittänyt hieman heikompikin sijoitus kortin uusimiseen, mutta päivän parhaan kierrostuloksen (64) pelanneena hän nousi kisan suurimmaksi sankariksi. Garrigus oli aiemmin kaudella Memphisin turnauksessa kiinni voitossa, kunnes teki viimeisellä triplabogin ja hävisi Lee Westwoodille uusinnassa.

Uran ensimmäinen voitto toi Garrigusin tilille 846 000 dollaria ja nousi lopullisella ansiolistalla sijalta 122 sijalle 51.

Garrigusilla oli muutamia vuosia sitten ongelmia huumeiden ja alkoholin käytön vuoksi. Ajan kuluessa lupaava pelaaja sai karistettua päihteet elämästään ja nousi Nationwide Tourilta pääkiertueelle.

Lake Buena Vistassa ratkaistiin myös toista vuotta pelatun Kodak Challengen voittaja. Kun kolmikko AaronBaddeley, Rickie Fowler ja Troy Merritt päätyi kisassa tasatulokseen -17, piti ratkaisua hakea uusinnassa. Siinä Merritin vastustamaton birdie oli muille liikaa, ja näin hän kuittasi itselleen Kodak Challengen voittopotin miljoona dollaria.

Sunnuntai oli Merrittille muutenkin onnen päivä, sillä onnistuneen finaalikierroksen (67) avulla hän venyi viimeiselle (125:s) täyden pelioikeuden ensi kaudeksi oikeuttavalle paikalle.

Marko Kuivasaari

Thatcher askeleen lähempänä kortin uusintaa

Roland Thatcher takkuili Lake Buena Vistan kisan kolmannen kierroksen lopussa, mutta johtaa edelleen neljällä lyönnillä. Vain voitto tai yksin otettu toinen sija vie hänet ensi kaudeksi varmuudella PGA Tourille.

Vaikka

Vaikka kierroksen loppu ei sujunut Roland Thatcherilta aivan käsikirjoituksen mukaan, on hänen johtonsa neljä lyöntiä. &copy Getty Images

Vuosi sitten Roland Thatcher putosi kahden kierroksen jälkeen Children’s Miracle Network Classicin jatkokierroksilta. Rahalistalla tuolloin sijalla 119 ollut pelaaja sai sittemmin kotonaan jännittää seuraavan vuoden pelioikeuden kohtaloa. Lopulta Thatcher sijoittui ansiolistalla 121:nneksi ja sai pidettyä täyden pelioikeutensa kiertueella.

”Ei ollut helppoa seurata kotona tilanteen kehittymistä. Itse ei voinut siinä vaiheessa tehdä mitään asian hyväksi”, Thatcher muisteli vuoden takaisia hetkiä.

Thatcherin tilanne ei tänä vuonna ole välttämättä yhtään helpompi. Päinvastoin, nyt hänen on itse hoidettava homma kunnialla, jotta täysi pelioikeus heltiäisi kaudeksi 2011. Vain voitto tai yksin saavutettu toinen sija riittävät.

”Sikäli parempi, että nyt tämä on omissa käsissä. Ja mikä mahtavinta, minulla on mahdollisuus voittaa turnaus.”

Thatcherin (-18) johto ennen CMNC:n finaalikierrosta on neljä lyöntiä toisena olevaan Chris Stroudiin nähden. Johto olisi voinut olla suurempi, mikäli Thatcher olisi kyennyt välttämään pienen herpaantumisensa (tuplabogi ja bogi) lopussa.

”En hirveästi katso mitä muut tekevät, mutta hän oli jo karkaamassa muilta. Mukavampi olla hieman lähempänä, Stroud sanoi.

Thatcher on selvittänyt urallaan 45 cutia ja missannut 64. Uran ainoa top-ten -sijoitus on peräisin tämänvuotisesta New Orleansin turnauksesta. Se voi vielä sunnuntaina osoittautua Thatcherille arvokkaaksi.

Kiivasta kamppailua kortinuusinnasta käyvät Thatcherin ohella muutamat muutkin. Heistä mm. Joe Durant (rahalistan 120:s), Woody Austin (123:s) ja Michael Allen (124:s) missasivat cutin Floridassa, mutta Durant lienee joukosta kuivilla. Austinin ja Allenin on haettava vahvempaa korttia joulukuun karsinnoista.

Marko Kuivasaari

Thatcherin ”kenraali” edistyy hienosti

Roland Thatcher on henkisesti ollut jo pitkään valmis osallistumaan PGA Tourin karsintoihin. Lake Buena Vistan turnauksen kärjessä olevaa pelaajaa ei kuitenkaan välttämättä tulla näkemään kortinhakureissulla, mikäli otteet jatkuvat Children’s Miracle Classicissa loppuun saakka samankaltaisina.

Roland

Roland Thatcher joutui laittamaan tavoitteensa Floridassa uusiksi. &copy Getty Images

Roland Thatcher on asennoitunut pelaamaan PGA Tourin pikapuoliin jatkuvassa karsintaruljanssissa. Hän on jopa maininnut ääneen pitävänsä kiertueen viimeistä kilpailua ikään kuin harjoituksena karsintoja varten. Toistaiseksi näyttää hyvältä, sillä Thatcher (-16) on Lake Buena Vistassa Floridassa pelattavan kisan puolivälissä neljän lyönnin johdossa.

Thatcher on kiertueen ansiolistalla parhaillaan sijalle 179, kun 125 parasta saavat ensi kaudeksi täyden pelioikeuden. Sijoille 126-150 päätyneet joutuvat tyytymään rajoitettuun pelioikeuteen.

”Olen joutunut hieman tarkistamaan tavoitettani”, Thatcher sanoi perjantaina pelattuaan toisen kierroksen 63 lyönnillä.

Magnolia-kentällä pelannut Thatcher löi kaikkiaan 15 griiniosumaa ja puttasi 23 kertaa. Kaikki tuntui onnistuvan, vain 10. reiällä viiidestä metristä ohimennyt eagle-putti oli ainoa ”missi”.

”En oikeastaan olisi voinut pelata yhtään paremmin”, jo ensi viikolla Houstonissa pelattaviin karsintojen toiseen vaiheeseen ilmoittautunut pelaaja jatkoi.

Thatcherin, joka johtaa urallaan ensimmäisen kerran PGA Tourin kisaa 36 reiän jälkeen, kauden ainoa top-ten –sijoitus on peräisin New Orleansista. Voiton lisäksi hänelle riittäisi Lake Buena Vistassa yksin otettu toinen sija pelioikeuden varmistamiseksi PGA Tourille kaudeksi 2011.

Myös ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa ollut Chris Stroud oli ennen kisaa epävarma paikastaan kiertueella. Ansiolistalta sijalta 119 löytyvälle Stroudille riitti kuitenkin pääsy CMNC:ssä viikonlopun kierroksille. Hän on kisassa 36 reiän jälkeen toisena, neljä lyöntiä Thatcheria jäljessä: Stroud voi onnitella itseään pelioikeuden varmistumisesta.

Brian Gay jakaa Stroudin kanssa Floridan kisassa toisen sijan. Miljoonan dollarin kauden mittaisessa reikäturnauksessa Kodak Challengessa tilanne tasoittui entisestään, kun Rickie Fowler teki Magnolialla perjantaina birdien. Näin kolmikko Fowler, Aaron Baddeley ja Troy Merritt on tasatilanteessa -17, ennen lähestyvää ratkaisua.

Itse lyöntipelikisassa Fowlerin (11:s) haaveet voittaa uran ensimmäinen ammattilaiskilpailu koki pienen kolauksen. Toisen kierroksen tulos 70 pudotti hänet pois top-kympistä, matkaa johdossa olevaan Thatcheriin on nyt kahdeksan lyöntiä.

Vaivoistaan toipunut Jesper Parnevik (-4) oli yksi perjantain valopilkkuja. Palm Coursella pelattu tulos 66 nosti ruotsalaisen (47:s) kahden lyönnin turvin cut-rajan paremmalle puolelle.

Marko Kuivasaari

Stroud tehokkaana Floridassa, myös Fowler hyvissä asemissa

Vielä ensi kauden pelioikeutensa kanssa taisteleva Chris Stroud osoitti torstaina Lake Buena Vistassa, ettei mitään jätetä sattumaan varaan. Tulos 62 osui sopivaan paikkaan, kun minimivaatimus on selvittää turnauksen cut-raja. Ensimmäistä voittoaan janoava Rickie Fowler on neljän lyönnin päässä sijalla kolme.

Rickie

Rickie Fowler haluaa päästä jo pikimmiten voittajien joukkoon. &copy Getty Images

PGA Tourin ansiolistalla 119:ntenä oleva Chris Stroud lienee ensi kauden pelioikeuden kanssa vahvoilla, mikäli hän yltää Children’s Miracle Network Classicissa jatkokierroksille. Tämän hetken tilanteen suhteen ei pitäisi olla mitään hätää, sillä Stroud oli torstaina täyttä rautaa iskiessään tauluun tuloksen 62.

”On lähes sama, mitä kenttää pelaamme ja minkälaisissa olosuhteissa. Yleensä aina joku pelaa tuloksen 62-64, tällä kertaa se osui minun kohdalleni”, Stroud sanaili vaatimattomana.

Stroud ei varmasti kuulukaan kisan suurimpiin voittajasuosikkeihin, eikä niihin, joita ensimmäistä voittoa PGA Tourilla jahtaavan Rickie Fowlerin pitäisi ennakkoon tarkkailla. Fowler (66) oli joka tapauksessa avauskierroksella hyvä, ja ennen Stroudin nousua hän näytti olevan menossa kohti piikkipaikkaa. Lopulta kuitenkin myös Roland Thatcher (65) kiilasi päivän päätteeksi nuorukaisen edelle. Hämärän laskeuduttua Lake Buena Vistan ylle, 14 pelajalle jäi avauskierrokselta hieman viimeisteltävää perjantaiksi.

Fowler on viime aikoina matkustellut ahkerasti: kilpailusirkus on kuljettanut 21-vuotiasta pelaajaa Walesista Las Vegasiin ja Shanghaista Floridaan. Vaikka Fowlerin pelissä ei jetlag torstaina mitenkään näkynytkään, oli hän kisan harjoituskierrospäivänä vielä sen verran väsynyt, että joutui tyytymään lyhyeen rangeharjoitukseen. Mutta kauden viimeinen mahdollisuus ottaa ensimmäinen voitto Yhdysvaltain kiertueella antaa virtaa.

Vuoden sisällä Fowler on sijoittunut kahdesti toiseksi (Memorial ja Phoenix) kooten 2,6 miljoonan dollarin ansiot. Plakkarissa on myös sijoitus maailmanlistalla 50 parhaan joukossa ja kaikin puolin oikeutettu paikka USA:n Ryder Cup -joukkueessa. Fowler esitti Celtic Manorissa kaikkein upeimman loppukirin nousemalla ottelussa Edoardo Molinaria vastaan tasoihin, vaikka matsi näytti pitkään menevän suvereenisti italialaiselle.

Fowler kamppailee CMNC:ssä myös Kodak Challengen voitosta. Aaron Baddeley onnistui nousemaan kauden mittaisessa reikäkisassa torstaina tasoihin yksin kärjessä olleen Troy Merritin kanssa. Fowler on Baddeleytä ja Merrittiä lyönnin jäljessä. Koko kauden mittaisen Kodak Challengen voittajalle on luvassa viiikonvaihteessa miljoonan dollarin palkintopotti.

Floridan kisassa on mukana myös selkä- ja lonkkavaivojen vuoksi pitkään sivussa ollut Jesper Parnevik. Jo uran lopettamisen kynnyksellä käynyt ruotsalainen pelasi ensimmäisen kierroksen 74 lyönnillä.

Marko Kuivasaari

Viimeistä viedään PGA Tourilla

PGA Tourin pitkä kausi on pientä pyrähdystä vaille valmis, sillä kauden ja kiertueen syyssarjan viimeinen turnaus starttaa torstaina Lake Buena Vistassa Floridassa. Tuleva viikonloppu saattaa tuoda Rickie Fowlerille suuren mahdollisuuden.

Rickie

Rickie Fowler on noussut nopeasti PGA Tourin seuratuimpien pelaajien joukkoon. &copy Getty Images

Tammikuun seitsemäntenä päivänä käynnistynyt Yhdysvaltain kiertueen kausi 2010 taputellaan meneillään olevalla viikolla loppuun Floridassa. Kyseessä on ns. syyssarjan viides turnaus, Children’s Miracle Network Classic, jonka viimevuotinen ykkönen Stephen Ames ei ole puolustamassa Lake Buena Vistassa voittoaan. Ames kärsii lokakuun lopulla Las Vegasin kisassa hankalaksi äityneestä selkävammasta, eikä usko pelaavansa turnausgolfia vielä yli kahteen kuukauteen.

CMNC pelataan Walt Disney Worldin kainalossa kahdella kentällä, Magnolia Coursella ja Palm Coursella. Kisassa tullaan näkemään tuttuun tapaan kovia tuloksia, sillä molemmat kentät ovat vuosikausia sijoittuneet kiertueen helpoimpien joukkoon. Tämä sopii kauden viimeisen turnauksen teemaan hyvin, sillä ilotulitusta on aina hauska seurata.

Hauskuus on silti kaukana monella pelaajalla sunnuntaina, kun viimeisetkin pelioikeudet ensi kaudelle sinetöityvät Mikki Hiiren valtakunnassa: kiertueen ansiolistan 125:s sulkee kisan päätyttyä portin seuraavalle sijalle päätyneen nenän edestä. Hänen ja monien muiden kohtalona on hakea lisävauhtia yritykselleen PGA Tourin joulukuisista karsinnoista tai kenties pidemmän kaavan mukaan Nationwide Tourilta.

Maagisen rajan molemminpuolin löytyy niin Woody Austinia, Michael Allenia, Briny Bairdia kuin BobEstesiäkin. Sijalla 125 oleva Troy Mattesson on 723 328 dollarin ansioillaan seuraavaa eli ensimmäisen putoajan paikalla olevaa Bairdia edellä n. 13 000 taalaa.

Mahdollisia voittajasuosikkeja nimetessä ei voi sivuuttaa ainakaan Rickie Fowleria. Hieman yli toista vuotta ammattilaisena pelannut Fowler on tällä kaudella osoittanut mikä hän on miehiään, vaikka uran avausvoitto uupuu vielä. Mikäli Shanghain kisan aikaero ei paina liikaa päälle, voi nuorukainen korkata voittotilinsä Floridassa.

Fowlerilla on kiikarissaan myös toinen titteli, sillä hän on koko kauden mittaisessa Kodak Challengessa toisena, lyönnin TroyMerrittiä jäljessä. Fowlerin kanssa toisen sijan Kodak Challengessa jakaa AaronBaddeley. Viimeisenä ja miljoonan dollarin voittopotin ratkaisevana Kodak Challenge -reikänä pelataan Magnolia Coursen 17. reikää, joka on 443 metriä pitkä par-nelonen. Lisää Kodak Challengesta artikkeliosiossamme.

Muita potentiaalisia menestyjiä CMNC:ssä voisivat olla mm. Jeff Overton ja Vijay Singh. PGA Tourin ansiolistalla 12:ntena komeileva Overton on pelannut hienon kauden (5 x top-3) vaikka voittoa ei ole tänä vuonna tullutkaan.

Singhin parin viime vuoden peleistä ei riitä gloriaa ylistyslauluihin saakka, mutta hän on sijoittunut CMNC:ssä viidesti kymmenen parhaan joukkoon, sisältäen voiton kaudella 2003. Singh on jättänyt neljä edellistä ”Disneyn kisaa” väliin, joten fidziläisen mukanaolo on selkeä merkki halusta pärjätä hänelle yleensä menestyksellisessä turnauksessa.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje