Fantastinen McIlroy elementissään - Golfpiste.com

17.–24.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][30]
KilpailuaSuomalaista

17.–24.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][30]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf - PGA Tour

Fantastinen McIlroy elementissään

Rory McIlroyn loistavat peliesitykset jatkuivat Indianassa. © Getty Images

BMW Championshipin 11 ensimmäistä pelaajaa ovat voittaneet yhteistuumin 181 kisaa PGA Tourilla sisältäen 25 major-turnausta. Mutta yksi oli ylitse muiden. Maailman ykköseksi rankattu Rory McIlroy (-20) vankisti asemiaan huippugolfia dominoivana pelaajana: 23-vuotias pohjoisirlantilainen löi Indianassa pelatun FedExCupin kolmannen pudotuspeliturnauksen päätöskierroksella tuloksen 67 ja voitti kisan kahdella lyönnillä. Voitto oli McIlroylle toinen perättäinen ja neljäs Yhdysvaltain kiertueella tänä vuonna. McIlroy lujitti samalla johtoaan kokonaispistetilastossa, jonka voittaja saa vajaan kahden viikon kuluttua pelattavan Tour Championshipin päätteeksi kymmenen miljoonan dollarin bonuspalkkion. McIlroy teki päätöskierroksen ainoan boginsa viimeisellä reiällä. Hän varmisteli kolmen lyönnin johtoaan ja löi lähestymisensä griinistä hieman vasemmalle. ”Up and down” ei tuottanut paria, mutta sillä ei ollut edes kosmeettista vaikutusta. Mitä mahtoi kenttäarkkitehti Pete Dye ajatella kätellessään McIlroyta, jonka voittotulos painui Crooked Stickillä vastoin ennakko-odotuksia alle 270 lyönnin? ”Olen pelannut nämä kaksi viimeistä viikkoa täydellisellä luottamuksella omiin kykyihini”, McIlroy sanoi.

Tämäkin Pete Dyen ja <a href=Rory McIlroyn välinen " kaksinkamppailu"="" päättyi="" jälkimmäisen="" eduksi.="" &copy="" getty="" images"="" width="505">

Tämäkin Pete Dyen ja Rory McIlroyn välinen ”kaksinkamppailu” päättyi jälkimmäisen eduksi. &copy Getty Images

Kolmen lyönnin päässä kärjestä startannut Tiger Woods (-17) pelasi sunnuntaina hyvin, mutta hän ei ollut viheriöillä tarpeeksi kuuma. Woods arvioi ennen finaalikierrosta tarvitsevansa voittoon tuloksen 63-64 – jälkimmäinen olisi riittänyt. Tiger jakoi BMW Championshipissä neljättä sijaa kisan suurimman yllättäjän Robert Garrigusin kanssa.

Jenkit odottivat 54 reiän jälkeen paalulla olleelta Phil Mickelsonilta jackpotia. ”Lefty” osoitti lauantaina sen verran tasokasta puttipeliä, että ajatus hänestä voittajana ei ollut lainkaan tuulesta temmattu. Mickelson menetti mahdollisuutensa sisääntulon alussa missattuaan selvän birdiepaikan ja tehtyään heti perään bogin 12:lla. Vasuri jakoi Lee Westwoodin kanssa toista sijaa, kaksi lyöntiä McIlroylle hävinneenä.

”Olen erittäin tyytyväinen, kuinka pelini on edistynyt viimeisen kahden viikon (Deutsche Bank Championshipissä 4:s) aikana. Jos pystyn parantamaan vielä hieman, minulla on mahdollisuus voittaa Tour Championship ja koko FedExCup”, Mickelson valoi uskoa kisan jälkeen.

Mickelsonin kanssa johtopaikkaa ennen päätöskierrosta jakanut Vijay Singh (-15) kadotti puttipelinsä pahan kerran. Hän putosi lopputuloksissa kahdeksanneksi ja samalla ulos (33:s) koko FedExCupista. Nämä olivat samalla kokonaiskilpailun vuonna 2008 voittaneen Singhin viimeiset pudotuspelit PGA Tourilla. Hän täyttää ensi vuonna 50 vuotta ja siirtyy Champions Tourin kirjoihin.

Pystyykö <a href=Phil Mickelson vielä horjuttamaan nuoren pohjoisirlantilaisen unelmaa? &copy Getty Images" width="505">

Pystyykö Phil Mickelson vielä horjuttamaan nuoren pohjoisirlantilaisen unelmaa? &copy Getty Images

Kun kaikista isoimmat nimet tappelivat BMW-pokaalista, kävivät muut omaa kamppailuaan paikasta kauden viimeiseen pudotuspeliturnaukseen. Tour Championshipin ja FedExCupin voittoa puolustanut Bill Haas sortui Indianan kisan finaalikierroksella tulokseen 78 ja jäi pisteissä kaksi pykälää väärälle puolelle. East Laken kisaan valikoitui 30 eniten FedExCupin pisteitä ansainnutta pelaajaa.

Kirous tai ei, yksikään kuusi vuotta pelatun FedExCupin voittaja ei ole selviytynyt seuraavana vuonna mukaan Tour Championshipiin…

Triplabogin Crooked Stickin kuutosella tehnyt Kyle Stanley pelasi tuloksen 75 ja putosi niukasti (FedExCup 31:s) East Laken kisasta. Kolme viimeistä tikettiä Tour Championshipiin menivät RyanMoorelle (28:s), John Sendenille (29:s) ja Scott Piercylle (30:s). John Huh pelaa tänä vuonna ainoana kiertuetulokkaana PGA Tourin kaikki neljä pudotuspeliturnausta.

Vaikka timantinkovassa iskussa olevan McIlroyn kukistaminen on näinä aikoina vaikeaa, voi kuka tahansa joukosta Woods, Mickelson, Nick Watney ja Brandt Snedeker korjata vielä ison potin nimiinsä. Tämä edellyttää neljän jälkimmäisen osalta voittoa Tour Championshipissä.

Marko Kuivasaari (10.9. klo 7.49)

Mickelson päivän kuningas Indianassa

Carmelin pudotuspeliturnaus etenee vailla suurempia yllätyksiä. Maailmantähdet näyttävät ajoittaneen kuntopiikkinsä parhaalla mahdollisella tavalla.

<a href=Phil Mickelson toi lisää väriä jo muutenkin mielenkiintoiseksi muodostuneen Indianan kisan voittotaisteluun. &copy Getty Images" width="505">

Phil Mickelson toi lisää väriä jo muutenkin mielenkiintoiseksi muodostuneen Indianan kisan voittotaisteluun. &copy Getty Images

BMW Championship on osoittanut kolmen kierroksen aikana, että maailman parhaat pelaajat ovat ansainneet paikkansa listojen kärjessä. Kisassa on mukana 70 FedExCupin pisteissä parhaiten sijoittunutta pelaajaa, mutta voitosta taistelevat lajin todelliset tähdet. Vijay Singh jatkaa kisan johdossa, mutta hän sai lauantaina paalupaikalle seuraa kymmenen birdietä tehneestä Phil Mickelsonista. Heidän 54 reiän tuloksensa on 200 lyöntiä eli 16 alle Crooked Stickin parin.

Kolmatta sijaa jakavat Rory McIlroy ja Lee Westwood. McIlroy kiikaroi Carmelissa toista peräkkäistä playoff-voittoa. Maailman ykkönen säilytti hyvät asemansa kärjen tuntumassa peruspelilläänkin. Westwood pelaa ensimmäistä kertaa PGA Tourin pudotuspeleissä. Hän teki kierroksensa kaikki viisi birdietä sisääntulossa, joten ”Westyn” kiriherkkyys näyttäisi olevan kohdallaan.

Top-4:stä vain Mickelson ei ole ollut koskaan World Rankingin kärjessä.

Viidettä sijaa jakavat Adam Scott, Robert Garrigus ja Dustin Johnson. Heistä vain Garrigus ja yhdeksättä sijaa jakava Bo Van Pelt ovat ainoat, joita ei voi lukea top-kympissä huippugolfin kirkkaimpien tähtien joukkoon. Kaksi lyöntiä kärjestä olevasta kolmikosta Johnsonin osakkeet lienevät sunnuntaina kaikkein korkeimmalla: hänellä on tämän kauden pudotuspeliturnauksissa jo kaksi sijoitusta neljän joukossa.

<a href=Lee Westwood esitti sisääntulossa näyttävää peliä. &copy Getty Images" width="505">

Lee Westwood esitti sisääntulossa näyttävää peliä. &copy Getty Images

Kahdeksantena olevalla Tiger Woodsilla oli kolmannen kierroksen ulosmenossa suuria vaikeuksia. Hän teki kahdeksannella reiällä jo päivän neljännen boginsa, mutta sitten tilanne rauhoittui. Woods taituroi viiden seuraavan reiän sisällä neljä birdietä ja päätyi tulokseen 71. Tiger on Singhiä ja Mickelsonia kolme lyöntiä jäljessä.

”Minun on luultavasti pelattava huomenna tulos 63-64, jos aion voittaa”, Woods sanoi.

Mickelson pelasi lauantaina parhaimman kierrostuloksensa (64) sitten Pebble Beachin voittoisan turnauksen helmikuussa. Mastersista lähtien alavireisesti esiintynyt ”Lefty” otti hiljattain käyttöönsä claw-tyylisen puttiotteen ja tulosta on alkanut hiljalleen tulla. Hän pelasi viime viikolla TPC Bostonilla ensimmäisen kerran pitkästä aikaa neljä kierrosta alle 70 lyönnillä.

”On kestänyt jonkun aikaa, että olen saanut palaset kohdilleen”, Mickelson sanoi lehdistölle. ”Viime viikolla alkoi tuntua siltä, että olen jälleen valmis kilpailemaan korkeimmalla tasolla. Avauskierroksen ulosmeno oli täällä hieman väkinäinen, mutta sen jälkeen kaikki on sujunut hyvin.”

Kuudentoista joukossa olevat pelaajat ovat voittaneet urallaan yhteensä 29 major-turnausta ja 21 World Tourin kisaa. Jo tältäkin pohjalta BMW Championshipin voittajan ennustaminen on ylivoimaista. Voittajat ovat tulleet kahdessa edellisessä pudotuspelikisassa kahden-kolmen lyönnin takaa, miksipä ei sunnuntaina kauempaakin.

Marko Kuivasaari (9.9. klo 7.44)

Joko nyt olisi Vijayn vuoro? Vijay Singh tekee hitaasti uutta tulemistaan, mutta edellisestä voitosta on jo kauan. Hän on Indianan playoff-turnauksen paalupaikalla kisan puolivälissä.

Vijay Singhin peli kulkee, mutta neljän kierroksen ehjä kokonaisuus on jäänyt toistaiseksi puuttumaan.  &copy Getty Images

Vijay Singhin peli kulkee, mutta neljän kierroksen ehjä kokonaisuus on jäänyt toistaiseksi puuttumaan. &copy Getty Images

Vijay Singh (-13) ei ole voittanut PGA Tourilla neljään vuoteen ja aika käymässä vähiin. Singh täyttää helmikuussa 50 vuotta, mikä merkitsee sitä että fidziläinen siirtyy ensi vuoden alusta Champions Tourin kirjoihin. FedExCupin kolmas pudotuspeliturnaus saattaa kuitenkin tehdä Singhistä jälleen voittajan; hän johtaa BMW Championshipiä kahden kierroksen jälkeen.

”Olen pelannut kaksi päivää hyvin, mutta tarvitsen neljä hyvää pelipäivää. Uskon, että onnistun siinä ennemmin tai myöhemmin – toivottavasti jo tällä viikolla”, tuloksen 66 lyönyt Singh sanoi.

Vijayn viime vuosien pelaamistaan ovat haitanneet eriasteiset loukkaantumiset. Nyt pidempään täysipainoisesti harjoittelemaan pystynyt Singh on hienosäätänyt kaikessa rauhassa parasta virettään ja viikonlopun kierroksilla mahdollisuudet ovat omissa käsissä.

Neljä pitkää vuotta

Hänen edellinen voittonsa on vuoden 2008 Deutsche Bank Championshipistä. Singh voitti tuolloin FedExCupin kaksi ensimmäistä playoff-turnausta ja kuittasi lopulta kymmenen miljoonan dollarin bonuspalkkion nimiinsä.

Singh osoitti uutta tulemistaan PGA Championshipissä, jossa hän jakoi kisan puolivälissä kärkipaikkaa Carl Petterssonin ja Tiger Woodsin kanssa. Jälkimmäiset kierrokset (74-77) veivät sijoituksen 30:n huonommalle puolelle. Singh oli kaksi viikkoa sitten playoff-sarjan avauskisassa (Barclays) toisena 36 reiän jälkeen, mutta tuntuma katosi Bethpage Blackilla hieman samalla tavalla kuin kauden viimeisessä major-turnauksessa. Bostonissa hänen pelinsä kulki viikonloppuna, mutta vastaavasti alku oli nihkeämpi.

<a href=Rory McIlroy ja Tiger Woods jakavat kisan puolivälissä kakkostilaa. &copy Getty Images" width="505">

Rory McIlroy ja Tiger Woods jakavat kisan puolivälissä kakkostilaa. &copy Getty Images

Singh ei osannut sanoa lehdistötilaisuudessa sen tarkempaa syytä, miksi peli on ollut vaikeata pitää koossa läpi turnauksen: ”Ei aavistustakaan, ehkä siinä on liikaa yrittämistä”, hän pohti.

Singh toivoi lauantailta ja sunnuntailta ”mukavia kierroksia”, mutta lähimmät ahdistajat ovat pahimmasta päästä; Tiger Woods ja Rory McIlroy hengittävät niskaan lyönnin etäisyydellä. Kuuden ensimmäisen joukossa on kaikkiaan neljä jossain vaiheessa maailmanlistan kärjessä ollutta pelaajaa.

Crooked Stick kesynä

Woodsin kone käynnistyi perjantaina verkkaisesti, mutta kierroksen loppu oli tehokas. Kahteen birdieen päivän urakkansa päättänyt Woods löi tuloksen 67. Lyönnin enemmän pelannut McIlroy teki neljä bogia, mutta joukkoon mahtui hyviä pelastuksia. Kolmantena pyöränä yhteistilanteessa -12 on Ryan Moore, joka on ennenkin onnistunut BMW Championshipissä.

Lee Westwood (65) ja kotiosavaltiossaan Indianassa pelaava Bo Van Pelt (69) ovat kärjestä kahden lyönnin päässä.

”Ei ole ihan tavallista, että kärki on Pete Dyen suunnittelemalla kentällä tilanteessa -13 kahden kierroksen jälkeen”, Woods sanoi. Tigerin mainitsema tulostehtailu johtuu Carmelin seudulla useita päiviä jatkuneista sateista, joka on tehnyt muuten kiukkuisesta kentästä varsin säyseän. Toisenkin kierroksen startteja aikaistettiin myöhemmin illalla Carmeliin odotetun ukkosrintaman vuoksi.

Ryan Moore on laittanut kirkkaimmille tähdille hyvin hanttiin.  &copy Getty Images

Ryan Moore on laittanut kirkkaimmille tähdille hyvin hanttiin. &copy Getty Images

Lipun paikat olivat perjantaina vaikeimmissa paikoissa, mutta sillä ei ollut suurempaa merkitystä maailmantähtien käsittelyssä. Toisella kierroksella pelaajilla oli oikeus puhdistaa ja asettaa pallo lyhyeksi leikatulla alueella.

Mikäli tulostaso jatkuu viikonvaihteessa samanlaisena, voisi pelkkiä tuloksia katsomalla olla vaikea uskoa, että menossa on PGA Tourin pudotuspelit. McIlroy voitti edellisviikon kisan TPC Bostonilla tuloksella 264 (-20).

Kuchar, Simpson ja Stricker vaisuja

”En lyönyt palloa yhtä hyvin kuin avauskierroksella, missasin pari avausta ja pari rautalyöntiä”, McIlroy sanoi. ”Neljä alle silti, olen siihen erittäin tyytyväinen.”

Crooked Stickillä pelattiin perjantaina 32 kuutosella alkavaa tulosta, vain kymmenen pelaajaa löi tuloksensa yli parin. Jälkimmäiseen joukkoon kuului kolme USA:n Ryder Cup pelaajaa – Matt Kuchar, Webb Simpson sekä hole-in-onen kuutosreiällä tehnyt Steve Stricker.

Päivän kovimmasta tuloksesta (64) vastasi FedExCupin voittoa puolustava Bill Haas.

Marko Kuivasaari (8.9. klo 7.49)

Tähdet keulilla BMW Championshipissa

Rory McIlroy (-8) ja Tiger Woods (-7) selviytyivät loistavasti avauskierroksestaan Cooked Stick-kentällä Fedex Cupin kolmannen finaalin käynnistyessä.

<a href=Tiger Woods osoitti torstaina, kuinka tulosta tehdään, vaikka kenttäpeli ei olisikaan parhaimillaan. &copy Getty Images" width="505">

Tiger Woods osoitti torstaina, kuinka tulosta tehdään, vaikka kenttäpeli ei olisikaan parhaimillaan. &copy Getty Images

Tulosmurskajaiset. Tällä sanalla voidaan kuvata BMW Championshipin ensimmäistä päivää peräti 55 pelaajaa 70:sta alitti parin, vain yhdeksän ylitti sen.

Kärjen tulostaso on hurja, 15 ensimmäistä kiersi tuloksiin 64-67. Johtopaikan jakajista major-voittajat Webb Simpson ja Rory McIlroy ovat nimekkäimmät.

US Openin sankari Simpson käytti putteriaan vain 22 kertaa. ”Upotin alkuvaiheilla kaiken mahdollisen”.

Hän kiritti pelikaverinsa Bo van Beltin samaan tulokseen.

Tiger Woods chippasi viimeisellä sisään ja sai tuloksekseen 65. Hän antoi rehdin tunnustuksen paremmuudesta Rory McIlroylle.

”Minä scoorasin lyömiseen nähden erittäin hyvin. Rory oli se, joka ryhmässämme pelasi kaikki pelin osa-alueet mainiosti”, Woods suitsutti itseään 13,5 vuotta nuorempaa maailmanlistan ykköstä.

McIlroy osui viheriöihin 15 kertaa, Tiger 14. Draivien keskimitassa oli hämmästyttävä ero, joka saattaa pohjautua myös mailavalintoihin. McIlroyn kaksi mitattua uloslyöntiä päätyivät 282 metrin päähän, Tigerilla vastaava luku oli 228 metriä..

Webb Simpson antoi oivan näytteen puttitaidoistaan Indianan osakilpaiun avauspäivänä &copy Getty Images

Webb Simpson antoi oivan näytteen puttitaidoistaan Indianan osakilpaiun avauspäivänä &copy Getty Images

Eurooppalaispelaajista torstaina nostivat päätään myös Luke Donald (-6), Justin Rose (-5), Ian Poulter (-4), Graeme McDowell (-4), Lee Westwood (-4) ja Sergio Garcia (-3).

Kenttä on varsin ”scoorattavassa kunnossa”, viheriöt pitävät hyvin ja lähestymisiä sihdataan suoraan lipuille. Kolmella viimeiselläkin kierroksella tultaneen näkemään hyvää tulostasoa. Menestyäkseen Crooked Stickilla täytyy putterin olla varsin lämpimänä.

Teemu Tyry

ennakko:

<a href=Rory McIlroy ja Tiger Woods tavoittelevat kauden neljänsiä ykköstilojaan PGA Tourilla &copy Getty Images" width="505">

Rory McIlroy ja Tiger Woods tavoittelevat kauden neljänsiä ykköstilojaan PGA Tourilla &copy Getty Images

Viikonlopun kilpailu Pete Dyen suunnittelemalla Crooked Stick-kentällä on torstain ja perjantain osalta toisinto Fedex Cupin avauskisasta New Yorkissa. Suurin huomio keskittyy yhdessä pelaaviin kärkimiehiin. Rory McIlroyn seurana ovat listakakkonen Nick Watney sekä Tiger Woods. Watney jää väkisinkin vähälle huomiolle, Woods ja McIlroy ovat shown tähdet.

”On todella mukavaa pelata Tigerin kanssa, en koe että välillämme olisi näiden kierrosten aikana mitään isompaa jännitettä. Koko kisalle, yleisölle ja medialle tilanne on herkullinen”, hyväntuulinen McIlroy kuvaili lähtökohtaa keskiviikkona.

McIlroy on voittanut kolmesta viimeisestä kisastaan kaksi, PGA Championshipin kenttä Kiawah Islandilla on Crooked Stickin tavoin Pete Dyen työnjälkeä. Väylät ovat leveitä, kenttä sateiden johdosta, avauksissa käytetään paljon draiveria, pituudesta on tavallista enemmän hyötyä. Kattaus sopii erinomaisesti niin McIlroylle kuin myös Tigerille.

”Täällä on pyrittävä pitämään avaukset väylillä, se avaa mahdollisuuden hyökätä lipulle, ” Tiger kommentoi lähtökohtia.

McIlroyn ja Tigerin kohtaamisia saattaa seuraavien viikkojen aikana olla luvassa todella paljon. Tour Championshipin ja Ryder Cupin lisäksi he osallistuvat samoihin kisoihin Turkin Belekissä sekä Kiinassa.

Viikonlopun BMW Championshipissa on mukana 70 pelaajaa, joista viikonlopun jälkeen pisteissä 30 ensimmäistä saa paikan Tourin finaaliin, jossa lopulta löytyy ykkönen ja kymmenen miljoonan dollarin lunastaja.

McIlroy on jo varmistanut nykyisillä pisteillään paikan niiden viiden joukkoon, joille varmuudella riittää Tour Championshipissa voitto jättipotin saavuttamiseen. Watney ja Tiger ovat tietty vahvoja ehdokkaita tuohon joukkoon, teoriassa kaikki 30 voivat nousta Fedex Cupin sankareiksi.

<a href=Sergio Garcialla suuntaa viikonlopun kisan jälkeen kotimaahansa Espanjaan syömään paellaa ennen Tour Championshipia ja Ryder Cupia &copy Getty Images" width="505">

Sergio Garcialla suuntaa viikonlopun kisan jälkeen kotimaahansa Espanjaan syömään paellaa ennen Tour Championshipia ja Ryder Cupia &copy Getty Images

USA:n pelaajat ovat vahvasti miehittäneet listan kärkikymmenikön. Carl Pettersson on 11:s, Sergio Garcia 15:s. 30:n joukkoon eurooppalaisista mahtuvat tässä vaiheessa myös Luke Donald, Lee Westwood sekä Justin Rose.

Fedex Cup on pelattu kauden päätteeksi viisi kertaa. Tiger on kuitannut jättipotin kahdesti (2007&2009), USA:n pelaajista viimeisen kisan jälkeen ovat villisti päässeet tuulettelemaan myös Jim Furyk (2010) sekä Bill Haas (2011). Vijay Singh oli paras 2008.

Osakilpailuja on takana 18, eurot ovat yltäneet vain yhteen ykköstilaan.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje