14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista

14.5.–21.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[14][18]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Ernie Elsin voittovire hiipunut vuosien varrella

Ernie Elsin saldo maansa mestaruuskisoista on käsittämättömän komea. Neljä voittoa, kahdeksan kertaa sijoilla 2-3 © Getty Images

Ernie

Unelmafinaali, vieläpä kahden kierroksen mittaisena. Ernie Elsin ja Retief Goosenin kohtaaminen oman maan mestaruuskisoissa kiinnostaa ympäri maailman. Els (-14) on kaksi lyöntiä Goosenia (-12) edellä, kärkiparin takana voitonmahdollisuuksia omaavat myös Charl Schawatzel (-10), Louis Oosthuizen (-10), sekä ainakin teoriassa Tim Clark (-7).

Oppipoikana Elsin ja Goosenin ryhmässä kulkee mukana vain 19-vuotias Ranskan Romain Wattel (-11), joka voitti alkusyksystä amatöörinä Challenge Tourin kisan.

”Olen saanut kesän huonon jakson jälkeen peliäni kuntoon. Svingaaminen tuntuu hyvältä, putissa pallo pyörii tehokkaammin kohden reikää. Durban Country Clubilla täytyy olla tarkkkana. Vaikka tulostaso on hyvä, kentällä on monia sellaisia kohtia joilla yhdelläkin huonolla lyönnillä tuloskorttiin tulee helposti tupla”, Els kertoi medialle lauantain pelien jälkeen.

Torstain-lauantain aikana ehdittiin pelata vain kaksi kierrosta. Niinpä pyhänä urakka on normaaliiin nähden tupla, 36 reikää.

Polven loukkaantuminen käänsi uran laskuun

Ernie Els on vuosien 1991-2010 aikana voittanut yhteensä 66 ammattilaiskisaa joista kolme on majoreita. Maailmanlistan ykkösenäkin hän piipahti lyhyitä jaksoja 90-luvulla. Ura on numeroiden valossa kääntynyt selkeään laskuun. Vielä 2000-luvun ensimmäisellä puoliskolla Els oli Tigerin ykköshaastaja, nyt vain yksi muiden tähtien joukossa.

Voittojen määriä mitatessa tämä näkyy selkeänä pudotuksena. Käännekohtana voidaan pitää loppukesää 2005, jolloin Els loukkasi polvelnsa veneilymatkalla.Tämän jälkeen hän ei monien asiantuntijoiden mukaan enää ole ollut entisensä.

Seuraavassa Elsin voittojen määrä muutaman vuoden jaksoihin jaettuna:

1991-1996 21 voittoa, mm. US Open 1994

1997 -2000 15 voittoa, mm. US Open 1997

2001-2005 22 voittoa, mm. British Open 2002

2006-2010 11 voittoa

Teemu Tyry

Perjantai:

Samana vuonna 1969 syntyneet Ernie Els ja Retief Goosen ovat kulkeneet pitkän matkan yhdessä kilpakentillä. Viimeisten 15 vuoden aikana enimmäkseen oman maansa rajojen ulkopuolella, mutta myöskin Etelä-Afrikassa. Els oli jo juniorina supertähti, jonka osuminen samaan kisaan oli Goosenillekin tapaus. Puntit ovat tasoittuneet, major-voitot ovat Elsille 3-2, Etelä-Afrikan avoimissa saldo on 4-2.

Sunnuntaina viimeiseen saattaa tulla muutos , niin vahvasti parivaljakko pelasi perjantaina joka oli käytännössä torstain sateen takia ensimmäinen kisapäivä. Molemmat onnistuivat tekemään eaglen par-nelosella, Goosen myös toisen par-viitosella kahden bogeynsa vastapainoksi. Els vakuutteli medialle lyöntinsä olevan hyvässä kuosissa.

RetiefVaikka kisasta on perjantain jälkeen pelattu vasta 18 reikää, on perusteltu hyvä veikkaus se, että kisan voittaa joko Els, Goosen tai Charl Schwartzel, jotka saivat poikkeuksellisen hyvän startin kilpailuun.Avauskierroksen jälkeen kärkipaikkaa jakoi myös Saksan Alex Cejka, jonka mahdollisuuksiin kisan edetessä on vaikea uskoa. Kovemman kaliiberin miehet, jotka pelaavat kotimaisemissaan jyrännevät saksalaisen takavasemmalle.

Järjestäjät suunnittelevat peluuttavansa sunnuntaina 36 reikää. Mikäli tämä toteutuu ja viimeisessä ryhmässä olsivat Els & Goosen, saisi golfvuosi 2010 erittäin kiinnostavan loppuhuipentuman. Parivaljakko kohtasi samassa yhteydessä vuonna 2005 Fancourtin kentällä. Tuolloin Goosen veti viimeisellä reiällä vaihtelevien tilanteiden jälkeen pidemmän korren ja voitti toisen kerran maansa mestaruuden.

ps.

Huippugolfarien ”vuosikerroista” 1957 syntyneet ovat aivan omassa kategoriassaan. 1969 oli nykyaikana kenttiä kiertävistä paras. Ensimmäisen kerran päivänvalon ovat nähneet mm:

Ernie Els, kolme majoria

Retief Goosen, kaksi majori

Angel Cabrera, kaksi majoria, Etelä-Amerikan kaikkien aikojen paras pelaaja?

Michael Campbell, yksi major

Robert Karlsson, Skandinavian menestyksekkäin pelaaja ET:lla

Thongchai Jaidee, Thaimaan ykköspelaaja

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje