18.–26.1. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[5][6]
KilpailuaSuomalaista
Kilpagolf

Ponnahduslautana Erkko Trophy – kisan mestarit ovat haalineet kohta 30 voittoa pääkiertueilla

Mikko Ilonen on Erkko Trophyn miesten kilpailun ainoa suomalaisvoittaja, joka on yltänyt voittoihin myös European Tourilla. Kuva: Getty Images

Suomen merkittävimmässä amatöörikilpailussa on nähty vuosien varrella myös useita Euroopan Ryder - ja Solheim Cup -joukkueissa esiintyneitä pelaajia.

Joachim B. Hansenista tuli toissa viikonloppuna European Tourilla käydyssä Joburg Openissa järjestyksessään kahdeksas golfin pääkiertueilla turnauksen voittanut pelaaja, jonka amatöörivuosien meriittilistalta löytyy Finnish Amateur Championshipin eli Erkko Trophyn mestaruus.

Hansen on samalla Erkko Trophyn miesten sarjan voittajista tuorein, joka on yltänyt tähän saavutukseen. Tanskalaisen mestaruudesta tuli menneenä kesänä kuluneeksi kymmenen vuotta.

Kaksinkertainen CT-voittaja ehti jo säväyttää viime kaudella sijoittumalla vaativassa Open de France -kilpailussa toiseksi. Hansenin voiton voisi sanoa roikkuneen ilmassa, sillä hänen tilastoistaan löytyy kahdeksan muutakin top 10 -sijoitusta ET:ltä.

Ensimmäisenä *Erkon voittajista isommasta pääkiertuemenestyksestä pääsi nauttimaan Ruotsin Carin Koch (os. Hjalmarsson) noustuaan vuonna 2000 LET:n ohjelmaan kuuluneen Chrysler Openin ykköseksi. Vuoden 1989 Erkon naisten sarjan mestari ehti sittemmin voittaa urallaan vielä kaksi kilpailua LPGA Tourilla.

Suomalaisista Erkko-menestyjistä pääkiertueilla ovat voittoihin pystyneet Mikko Ilonen ja Minea Blomqvist-Kakko. European Tourilla vuonna 2007 voittotilinsä avannut Ilonen kokosi urallaan kaikkiaan viisi ykköstilaa European Tourilla. Blomqvist-Kakon kahdesta LET-voitosta ensimmäinen on vuodelta 2004, jolloin hänestä tuli kaikkien aikojen nuorin sekä Erkon että pääkiertueella pelatun kilpailun voittaja.

Erkko Trophyn mestareista Ross Fisher on päässyt maistelemaan menestystä myös Ryder Cupissa. Kuva: Getty Images

Muista kotimaisista Erkon mestareista lähimpänä ET-voittoa on ollut Talissa vuosina 2008 ja 2009 komean pokaalin haltuunsa saanut Kalle Samooja, jolla on pääkiertueelta kaksi uusintatappiota.

Erkko Trophyn viimeisimmistä valtiaista – 2015 – pääkiertueilla voittajien kirjoihin on noussut Thaimaan Kanyalak Preedasuttijit. Hän venyi voittoon Ladies European Tourilla vuonna 2018 käydyssä Ladies European Thailand Championshipissä ollen 22-vuotiaana tämän hetken nuorin kyseiseen yhdistelmään pystynyt pelaaja.

Ensimmäisenä Erkon miesten sarjan voittajista pääkiertuevoittoon ylsi vuoden 1999 mestari Simon Dyson. Voittotilinsä Indonesiassa vuonna 2006 avannut englantilainen on myös Talin sankareista − voittojen määrällä mitattuna − menestynein miespelaaja kuudella European Tour -voitollaan. Neljä vuotta myöhemmin Erkossa juhlineen Dysonin maanmiehellä Ross Fisherillä on Ilosen tavoin viisi ykköstilaa vanhan mantereen kiertueelta.

Hehkeimmän uran Talissa voittopuheen pitäneistä pelaajista on luonut Maria Hjorth, joka haali vuosien varrella seitsemän voittoa pääkiertueilla. Näistä viisi tuli LPGA Tourilla ja kaksi LET:llä. Ruotsalainen oli lähellä voittaa myös majorin, mutta hän joutui tyytymään niin vuoden 2007 Women’s British Openissa kuin seuraavan kauden Women’s PGA Championshipissäkin kakkostilaan.

Tässä caddiensa Mark Brittonin kanssa vuoden 2010 LPGA Tour Championshipin voittoa juhlivan Maria Hjorthin mestaruus Talissa tuli kaudella 1990. Kuva: Getty Images

Hjorthin meriittilistalta löytyy myös viisi edustusta Euroopan joukkueen riveissä Yhdysvaltoja vastaan pelatussa Solheim Cupissa. Myös Carin Kochilla on kokemusta viidestä Solheim Cupista, näistä viimeisimmässä vuonna 2015 käydyssä ottelussa hän toimi joukkueen kapteenina.

Miesten puolella Erkon mestareista ainoana Ryder Cupissa on pelannut Ross Fisher, joka oli ottamassa joukkueelleen voittoa USA:sta Celtic Manorissa Walesissa vuonna 2010. Ryder Cupiin valituista pelaajista Erkkoon ovat osallistuneet myös Paul Broadhurst, Niclas Fasth, Ignacio Garrido, Robert Karlsson sekä Francesco ja Edoardo Molinari.

Meritoitunein Erkon kävijä on 15-vuotiaana kauden 1981 naisten sarjassa toiseksi sijoittunut Liselotte Neumann, joka kokosi urallaan 13 LPGA- ja 11 LET-voittoa. Ruotsalaisen uran tärkein saavutus on major-titteli vuoden 1988 U.S. Women’s Openista.

*Finnish Amateur Championshipin naisten kilpailua kutsutaan virallisesti IBM Cupiksi.

Erkko Trophyn pääkiertuevoittajat:

1989 Carin Hjalmarsson SWE
1990 Maria Hjorth SWE
1998 Mikko Ilonen
1999 Simon Dyson ENG
2002 Minea Blomqvist-Kakko
2003 Ross Fisher ENG
2010 Joachim B. Hansen DEN
2015 Kanyalak Preedasuttijit THA

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje