[10][12]

[10][12]

Broberg polvisti Reedin BMW Mastersissa

Helpottunut Kristoffer Broberg tuulettaa voittoa Lake Malaren -kentän 18. viheriöllä. Kuva: Getty Images

Kristoffer Broberg saavutti sunnuntaina uransa debyyttivoiton Euroopan kiertueella. Hän kukisti dramaattisten vaiheiden jälkeen maailmanlistalla 17. olevan Patrick Reedin ensimmäisellä jatkoreiällä. Kaksikko päätyi ET:n finaalisarjan kolmannessa turnauksessa kokonaistulokseen 271 (-17).

Brobergin kanssa päätöspäivänä pelannut amerikkalainen nousi sisääntulon puolivälin vahvalla esityksellä kisan kärkeen, mutta 17. reiän bogi osoittautui hänelle kalliiksi. Molemmille tarjoutui vielä 18. viheriöllä hyvä mahdollisuus birdieen ja suoraan voittoon, mutta putit jäivät lyhyiksi.

Uusintareiällä Broberg ei enää missannut alle viisimetristä birdieputtiaan. Reedin kohtaloksi osoittautui oikealle karheikkoon suuntautunut avaus, mistä hänen lähestymisensä painui vasemmalle griinibunkkeriin.

”Voitto on todellinen unelmien täyttymys. Olen tehnyt niin paljon töitä koko elämäni tämän eteen. Nyt ei sanoja tahdo oikein löytyä”, Broberg sanoi kisan jälkeisessä haastattelussa.

Broberg löi uusinnassa rohkean ja upean avauksen hieman 18. väylän vasemmalle puolelle. Tyylikkäästi pitkin viikkoa pelanneen ruotsalaisen ei ollut sen jälkeen vaikea tehtävä nostaa palloa rautaysillään tarpeeksi hyvälle birdiepaikalle.

Myös vuodentakainen BMW Masters eteni uusintaan. Tuolloin Marcel Siem päätti Alexander Levyn ja Ross Fisherin pyristelyt chippaamalla pallon reikään ensimmäisellä jatkoreiällä.

Henrik Stenson, Lucas Bjerregaard, Byeong Hun An ja Thonghai Jaidee jäivät lopulta lyönnin päähän uusinnasta. Nelikosta yksikään ei pystynyt tekemään birdietä viimeisellä, kolmen kierroksen jälkeen johdossa olleen Jaideen yritys oli kaikkein lähimpänä onnistumista.

Myös Ian Poulter ja Sergio Garcia (-13) olivat pitkään kärkitaistelussa, mutta loppusuoralla tulleet isot virheet pudottivat molemmat kymmenen joukosta. Huolimattomasti läheltä putannut Garcia löi 18. reiällä jopa kaksi palloa veteen.

Pohjoismaalaisten panos kisassa oli hieno, sillä myös Søren Kjeldsen (-14) mahtui Top 10:een. Hänen 64 lyönnin tuloksensa oli päätöspäivän kovin noteeraus.

Shanghaissa, Lake Malaren Golf Clubilla pelatun kisan sivuuttanut Rory McIlroy säilytti johtoasemansa Race to Dubai –listalla ennen ensi viikolla pelattavaa päätösturnausta. Danny Willettillä oli hyvä tilaisuus nousta pistetilaston ykköseksi, mutta hän joutui tyytymään BMW Mastersissa 28. tilaan. Kaksikon ero on kuitenkin marginaalinen, ja kummalla tahansa on mahdollisuus juhlia viikon kuluttua Euroopan kiertueen kuninkuutta Dubaissa.

Shanghaissa yli miljoonaa euroa tienannut Broberg, 29, oli kolme vuotta sitten satelliittikiertueen pelaaja, jonka nousun kohti kirkkaampia valoja voi katsoa alkaneeksi Kytäjällä pelatusta Finnish Challengesta. Hän voitti vielä saman kesän ja syksyn aikana kolme muuta Challenge Tourin kisaa, ja nousi suoraan Euroopan kiertueelle. Näihin neljään voittoon hän tarvitsi vain viisi turnausta.

Tukholmassa asuva Broberg sijoittui vielä vuonna 2012 Etelä-Afrikassa pelatussa ET:n kisassa kakkoseksi. Hän oli viime kaudella Mikko Ilosen voittamassa Irish Openissa kolmas ja Scottish Openissa toinen. Tanskan turnauksen kakkostila oli Brobergin kovin saavutus tänä vuonna ennen Shanghain turnausta. Tilastojen valossa voi todeta, että voitto pääkiertueella ehti roikkua hänen osaltaan hetken aikaa ilmassa.

Oikea vastaus päivän kysymykseemme: 34 ruotsalaista miespelaajaa on voittanut vähintään yhden turnauksen golfin pääkiertueilla (ET, PGA tai World Tour).