27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista

27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
European Tour - Kilpagolf

Briteillä kolmoisjohto Dubaissa

Ross Fisher vastasi Dubaissa toisen kierroksen parhaasta tuloksesta. © Getty Images

Ross Fisher ja Ian Poulter (-9) jakavat Euroopan Tourin kauden viimeisen turnauksen, Dubai World Championshipin johdon 36 reiän jälkeen. Kaksikosta Fisher oli koko päivän paras sivuttuaan tuloksella 64 Earth Coursen kenttäennätystä.

Ilman virheitä kierroksensa selvittänyt Fisher taituroi perjantaina kahdeksan birdietä, joista neljä molemmilla kenttäpuoliskoilla.

Fisherin kauden kohokohta osuu heinä-elokuun vaihteessa pelattuun Irish Openiin, jonka hän voitti kahden lyönnin erolla Padraig Harringtoniin. Sen lisäksi englantilaisen plakkarissa on kolme muuta top-ten -sijoitusta, kuten mm. BMW International Openin toinen sija sekä Skotlannin avointen kahdeksas sija.

Toisella kierroksella tuloksen 66 lyönyt Poulter on pelannut Dubaissa jo 36 reikää ilman bogeja. Poulter sai päivän kierrokselleen todella lentävän lähdön, sillä hän teki heti alkajaisiksi neljän birdien putken. Seuraavat ja perjantain kaksi viimeistä birdietä tulivat vasta sisääntulon loppupuolella.

Niin ikään vauhdikkaasti liikkeelle (kolme birdien suora) toisella kierroksella lähtenyt Lee Westwood päätti ilmoittautua perjantaina mukaan Dubain turnauksen voittotaisteluun. Kisan voittoa ja Race to Dubai -titteliään puolustavalla Westwoodilla ei ole enää mahdollisuuksia nousta ansiolistan ykköseksi, mutta kausi 2010 tulee olemaan hänelle silti ikimuistoinen.

Westwoodista tuli muutama viikko sitten ensimmäinen, joka pystyi suistamaan Tiger Woodsin syrjään maailmanlistan kärjestä yli viisi vuotta kestäneen valtakauden jälkeen. Kauden ainoan henkilökohtaisen voittonsa PGA Tourilla saavuttanut Westwood on pelannut osittain loukkaantumisensakin vuoksi Euroopan Tourilla vain 13 turnausta ennen Dubain kisaa silottaen ansiolistan keulilla olevien Martin Kaymerin ja Graeme McDowellin tietä kahdenkeskeiseen taisteluun Euroopan kuninkuudesta.

Martin

Martin Kaymerin kulkua kohti Euroopan ykkösen titteliä ei taida estää enää mikään. &copy Getty Images

Westwood (-8) on kisan puolivälissä kolmantena, lyönnin päässä maanmiehistään Fisheristä ja Poulterista.

Kaymerin ja McDowellin välinen kamppailu Race to Dubai -tittelin voitosta näyttää latistuvan ennen viikonlopun kierroksia, kun pohjoisirlantilainen ei ole saanut peliään kulkemaan. Neljännen sijan yhdessä Paul Caseyn ja Thongchai Jaideen kanssa jakava Kaymer (-7) on vetäissyt McDowelliin jo kahdeksan lyönnin kaulan.

McDowellin voisi pelastaa vielä kaksi raudanlujaa kierrosta; ts. hieman samantaipainen loppukiri kuin US Openissa, jossa hän nousi voittoon selvitettyään cutin vain niukasti.

”Aion pistää vielä itseni täysillä peliin – kaivaa esiin kaiken mitä irti saan. Kisa ei ole vielä pelattu. Kaksi kuusviitosta ovat täysin mahdollisia”, McDowell valoi uskoa lehdistötilaisuudessa.

Ensimmäisen kierroksen jälkeen johdossa olleelle Robert Karlssonille päivä oli synkkä. Avauspäivään nähden kymmenen lyöntiä huonompi (75) tulos siirsi ruotsalaisen tulokseen -4, mikä oikeuttaa tässä vaiheessa 12. tilaan.

Marko Kuivasaari

Karlssonilla ruuti kuivaa Dubaissa

Kahden vuoden takainen Euroopan ykkönen Robert Karlsson (65) aloitti pirteimmin kauden viimeisen ET-turnauksen Dubaissa. Ruotsalainen johtaa kisaa lyönnillä ennen Seung-yul Nohia. Ansiolistan kärjessä oleva Martin Kaymer (67) veti ainoaan uhkaajaansa Graeme McDowelliin oitis viiden lyönnin kaulan.

Robert

Robert Karlsson oli vielä ennen viimeistä reikää kiinni kenttäennätyksessä. &copy Getty Images

Martin Kaymerin ja Graeme McDowellin välinen taistelu Euroopan Tourin kuninkuudesta käynnistyi saksalaisen nuottien mukaan. Kaymer oli kierrostaan 11. reiän jälkeen jo viisi alle, mutta pelasi loput reiät parissa ikään kuin kynttilää vakan alla pitäen. Tulos 67 oli joka tapauksessa viisi lyöntiä parempi kuin ainoalla hänen mahdollista Race to Dubai -titteliään uhkaavalla McDowellilla.

Välimatka pääsi venähtämään Kaymerin eduksi parhaimmillaan jo seitsemään lyöntiin, kun McDowell takkuili kierroksen puolivälin tuntumassa korttiinsa kolme bogia. Pian tulleet kaksi birdietä jättivät kuitenkin pohjoisirlantilaiselle jatkoa ajatellen pientä toivonkipinää.

Kaymerilla on McDowelliin nähden lähes 291 000 euron etumatka kiertueen ansiolistalla. Mikäli McDowell voittaa Dubaissa on pelin henki selvä – hänestä tulee samalla Euroopan uusi ykkönen. McDowellin on kaikesta huolimatta sijoituttava sunnuntaina kolmen parhaan joukkoon, jotta pienimmätkin mahdollisuudet valtikkaan säilyvät. Kaikissa muissa tapauksissa Kaymer nousee korkeimmalle jalustalle.

Tilanteessa -5 oleva Kaymer on Dubai World Championshipin avauskierroksen jälkeen kolmantena, McDowellin (par) löytyessä sijalta 25.

Päivän nimi oli Robert Karlsson, joka voitti Euroopan Tourin ansiolistan vuonna 2008. Karlsson järjesti torstaina melkoisen ilotulituksen, tekemällä päivän mittaan kahdeksan birdien ohella yhden eaglen. Joukkoon mahtui myös kolme bogia, joista kaksi kierroksen molempiin päihin ja yksi keskelle.

Hänellä oli ennen viimeistä reikää mahdollisuudet birdiellä Jumeirah Golf Estatesin kenttäennätykseen, mutta ne haihtuivat voimakkaasti vasemmalle suuntautuneen avauksen myötä harakoille.

Ruotsalaisella (65) on Dubaissa lyönnin johto ennen Seung-yul Nohia. Thongchai Jaidee (68) on neljäntenä, Henrik Stensonin, Sergio Garcian, Alejandro Cañizaresin, hole-in-onentehneen Charl Schwartzelin, Ian Poulterin ja Lee Westwoodin jakaessa viidennen sijan tuloksella 69.

Dubai World Championshipin ykkönen tulee kuittaamaan voitostaan 910 348 euron palkintoshekin. Mikäli voittaja on Kaymer tai McDowell, on jommalle kummalle tiedossa ansiolistan voitosta lisäksi yli miljoonan euron bonuspotti.

Marko Kuivasaari

Kaymer vai McDowell?

Euroopan Tourin kausi huipentuu tällä viikolla Dubaissa pelattavaan 7 500 000 dollarin turnaukseen. Mukana on ansiolistan 60 parasta, joista enää Martin Kaymerilla ja Graeme McDowellilla on mahdollisuus voittaa liki vuoden pituinen kilpajuoksu nimeltään Race to Dubai.

Enteileekö

Enteileekö Graeme McDowellin käsimerkki tulevaa vai onko Martin Kaymerin viileys sittenkin valttia? &copy Getty Images

ET:n kausi 2010 on pientä mutta sitäkin merkittävämpää silausta vaille valmis. Takana on 48 kilpailun urakka, joka on asetellut kiertueen pelaajat ansiolistalla esitystensä mukaisille sijoille. Kaikkia ei kaudesta käteen jäänyt anti miellytä, sillä vain listan 115 ensimmäiselle on luvassa kisoja kalenterin täydeltä myös ensi kaudella. Sen sijaan ansiolistan 60 parasta jatkavat ”juoksuaan” vielä tämän viikon, taistelemalla torstaina käynnistyvän Dubai World Championshipin voitosta.

Kiertueen kuninkuus ratkaistaan viikonvaihteessa kahden pelaajan, Martin Kaymerin ja GraemeMcDowellin kesken. Molemmille kausi on ollut ikimuistoinen, sillä McDowell juhli kesäkuussa US Openin ja Kaymer pari kuukautta myöhemmin PGA Championshipin voittoa. Uran ensimmäisen major-voiton lisäksi kumpikin oli kampeamassa Yhdysvaltain joukkuetta nurin Celtic Manorissa pelatussa Ryder Cupissa.

Ennen mestarillista esitystään Pebble Beachissa McDowell antoi esimakua tulevasta voitettuaan kesäkuun alussa pelatut Walesin avoimet. Kauden kolmas henkilökohtainen voitto tuli Valderramasta myöhemmin syksyllä. Kaymerin todellinen kuntopiikki osui kauden jälkipuoliskolle: kolme kisaa, kolme voittoa. Vietettyään PGA Championshipin jälkeen kolmen viikon loman, hän palasi tositoimiin entistä nälkäisempänä. Tästä osoituksena voitot KLM Openissa sekä Alfred Dunhill Links Championshipissä. Kauden avausvoittonsa Kaymer otti tammikuussa pelatussa Abu Dhabin turnauksessa.

”Kausi on ollut fantastinen ja sujunut totta puhuen yli odotusteni. Kun onnistuin voittamaan major-turnauksen, niin tulin samalla vakuuttuneeksi että voin voittaa minkä tahansa kilpailun maailmassa”, 25-vuotias saksalainen sanoi Dubain turnauksen ensimmäisessä lehdistotilaisuudessa.

Kaymerin johto Race to Dubai -listalla olisi huvennut McDowellin Hong Kongin viime viikon kisan mahdollisen voiton myötä n. 66 000 euroon, mutta pohjoisirlantilainen jäi Fanlingissa lopulta viidenneksi. Eroa ennen viimeistä kisaa on Kaymerin eduksi sievoiset 291 000 euroa, mutta voittaessaan Dubain turnauksen McDowell nousee joka tapauksessa Euroopan ykköseksi. Muilla pelaajilla ei ole enää teoreettistakaan mahdollisuutta voittaa ansiolistaa.

Matteo

Matteo Manasseron voitto Dubaissa olisi tämän vuosikymmenen kovin golfteko. &copy Getty Images

”En voi kontrolloida kentällä Martinin (Kaymer) palloa – ainoastaan omaani. Aion keskittyä täysin omaan peliini, katsotaan mitä sitten tapahtuu. Minun on vielä säädettävä muutamia juttuja, mutta kaiken kaikkiaan tuntuu hyvältä. Nykykunnollani tiedän pystyväni voittamaan, enkä enempää voi toivoa”, Kaymeria kuusi vuotta vanhempi McDowell sanoi.

Race to Dubain viimevuotinen voittaja Lee Westwood on pelannut pohjevammansa vuoksi syksyllä harvakseen, mutta uhkuu nyt levänneenä taistelutahtoa. Maailmanlistan ykkönen voi parhaimmassa tapauksessa nousta vielä ansiolistalla toiseksi. Samoin on Shanghaissa hänen nenänsä edestä World Tourin kisan voittaneen Francesco Molinarin kohdalla.

Sanansa lienee sanottavaan Dubaissa myös hyvää nousukuntoa viime aikoina osoittaneella Ian Pouterilla, joka harppasi Hong Kongin kisan voitollaan ansiolistalla viidenneksi. Mielenkiintoista on lisäksi nähdä, kuinka pitkälle isoin harppauksin maailman terävintä huippua saavuttavan Matteo Manasseron rahkeet riittävät titaanien taistelussa. Teinitähti hävisi Poulterille viime viikon ET-kisassa vain lyönnillä sijoittuen Simon Dysonin kanssa jaetulle kakkostilalle. Manassero on Race to Dubai -listalla 29:ntenä tienattuaan pelaamissaan 18 kilpailussa 846 705 euron ansiot.

Dubai World Championshipin bonuspotti jaetaan tänä vuonna ansiolistan 15 parhaan pelaajan kesken, mikä merkitsee sitä, että turnauksen voittajalle ojennetaan sunnuntaina upean saavutuksensa merkiksi 1 092 418 euron palkintoshekki.

Marko Kuivasaari

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje