18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Lee Westwood - vaatimaton taistelija

© Getty Images

Olet saanut tällä kaudella paljon medianäkyvyyttä hyvin peliesi ansiosta. Tunnistetaanko sinut nykyään paremmin kuin ennen? Itse asiassa minut tunnetaan paremmin Jenkeissä kuin Englannissa, ja amerikkalaiset ovat olleet mahtavia. Voisin juoda itseni humalaan joka ilta, kun ihmiset haluavat tarjota minulle kaljan. Mutta joinain iltoina minun on vastattava, että en juo, koska pitää tehdä töitä.

Moni eurooppalainen PGA-pelaaja on muuttanut perheineen Yhdysvaltoihin, mutta sinä asute edelleen kotikaupungissasi Worksopissa, Englannissa. Miksi? Minä viihdyn siellä. Olen sieltä kotoisin, siellä ovat kaverini ja siellä lapseni käyvät koulua. Tyttäreni Poppy on 5-vuotias. 9-vuotias poikani Sam on Manchester City fani, mikä on valitettavaa, koska itse kannatan Nottingham Forestia.

Harrastavatko lapsesi urheilua, niin kuin sinä lapsena? Poppy tykkää prinsessoista, poneista ja pinkistä. Sam kiipeilee ja pelaa krikettiä, jalkapalloa ja rugbya koulussa. Hän pelaa myös golfia, jos lähden hänen kanssaan kentälle ja lyö ikäisekseen todella pitkälle. Mutta en halua painostaa häntä.

Sinun ei tarvitse lähteä kotoa kauas palloja lyömään. Kertoisitko enemmän omasta harjoituskentästäsi? Ostin vuonna 2000 51 eekkeriä maata ja rakensin taloni taakse rangen. Siellä on bunkkereita, griini ja tiiauspaikat kummassakin päädyssä, jotta voin lyödä kumpaankin suuntaan. Se on ainoa paikka, jossa harjoittelen ollessani kotona. Ruoho on loistavaa ja griinit leikataan yhtä nopeiksi kuin PGA kiertueen pelikentillä. Minulla on links-kentiltä tuttu poterobunkkeri ja perinteinen amerikkalainen bunkkeri. Rangella on myös katettu lyöntipaikka englannin arvaamattomien säiden varalta.

Kuka kerää rangepallot? Minä teen edelleen sen itse.

Vietät vuodessa monta viikkoa USA:ssa. Mikä siellä on parasta? Mahdollisuudet. Ja golfin kannalta olosuhteet.

Entä huonointa? Mielestäni amerikkalaiset eivät matkusta tarpeeksi muissa maissa. He pysyvät mukavuusalueellaan eivätkä tutustu muuhun maailmaan.

Pysähdytkö koskaan miettimään, mitä kaikkea olet saanut elämässäsi aikaan? Ai niin kuin, että miten tämä kaikki tapahtui? Kyllä minä tiedän kuinka onnellinen saan olla. Golfarina saa matkustaa maailman hienoimpiin paikkoihin, mutta paljon aikaa kuluu vain lentokentillä, golfkentällä ja hotellilla. On hienoa pitää vapaata ja kierrellä ympäriinsä aina kun siihen on aikaa.

Sinulla on ollut mahdollisuus voittaa useampi edellisistä 10 major-kilpailusta. Koetko sen turhauttavaksi? No, aina siinä ei ole pahemmin eroa onko toinen vai ensimmäinen. Siinä ollaan veitsenterällä, mutta ihmiset kysyvät aina minulta samaa. Mutta en kai minä nyt sen takia yhtäkkiä lopeta! Moni tyrmää pelaajan liian nopeasti. Siinä piilee myös huonon pelin etu – kun nousee mudista takaisin pinnalle, on joka kerta mentaalisesti paljon vahvempi.

Tarkoitatko omaa putoamistasi ranking-sijalta 4. sijalle 266.? Ajattelitko koskaan silloin lopettamista? Kyllä. Oli hetkiä, jolloin kadotin täysin haluni harjoitella enkä tullut yhtään paremmaksi, vaikka tein todella paljon töitä. Mielestäni on todella masentavaa mennä rangelle, kun ei edisty, tai itse asiassa, tulee koko ajan huonommaksi.

Mitä tekisit nyt, jos olisit lopettanut? En tiedä, enkä halua miettiä sitä. Olen onnellinen, että jatkoin. Se, että pelaa huonosti, opettaa paljon, etenkin omasta itsestään.

Mikä nosti sinut takaisin peliin? Määrätietoinen halua nousta takaisin maailman 10 parhaan joukkoon. En anna helposti periksi. Olen aina ollut taistelija.

Näköjään palasit entistäkin parempana. Ehdottomasti. Kun minulta kysytään, onko turhauttavaa pelata hyvin, mutta toistuvasti jäädä ilman major-voittoa, vastaan, että ei ole. Turhauttavaa on se, kun ei tiedä lähteekö pallo oikealle vai vasemmalle. Nouseminen tuosta lähtökohdasta entistäkin paremmaksi on itse asiassa minulle paljon suurempaa kuin yksikään voitoistani.

Onko totta, että aloitit golfin vasta teini-ikäisenä? Kyllästyin kalastamaan kaiket kesät, ja olin melkein 13-vuotias, kun lähdin isäni perässä golfkentälle. Vuoden sisällä voitin piirikunnan mestaruuden olin alueen paras alle 18-vuotias.

Mitä vanhempasi tekevät työkseen? Isäni on matematiikan opettaja ja äiti on jalkahoitaja. Minun jalkani ovatkin todennäköisesti kiertueen parhaimmassa kunnossa.

Oletko perinyt isältäsi matemaattisia lahjoja? Sain kyllä kiitettävän matikasta, mutta myös paljon opetusta kotona. Kieltämättä paineet kiittävien saamisen olivat kovat. Luokkani 29 oppilaasta 27 sai kiitettävän ja kaksi tyydyttävän. Olisin taatusti ollut ongelmissa, jos olisin ollut jompikumpi noista kahdesta.

Olit lapsena hyvä urheilija. Mitä muuta harrastit? Olin hyvä jalkapalloilija ja juoksija. Jälkimmäinen kuulostaa varmasti hämmästyttävältä, mutta en ole aina ollut yhtä pulla kuin nyt.

Mitä Gary Player sanoin sinulle vuoden 1998 Mastersissa fyysisestä kunnostasi? Hän sanoi lehdistölle, että olen lihava ja että minun pitää päästä parempaan kuntoon. Ja hän oli oikeassa. Kuvittelin, että minun pitää pudottaa painoa, mutta oikeasti minun piti tulla vahvemmaksi.

Mikä on salaisuutesi painonhallinnassa? Kaikkea kohtuudella. Rakastan ruokaa, ja minusta on vaikeaa olla dieetillä. Enkä ole koskaan mennyt kuntosalille painon pudotuksen vuoksi. Paino putoaa yleensä treenauksen seurauksena, mutta kaloreita en laske.

Mitä teet treenien jälkeen? Juon oluen tai lasin viiniä ja syön kunnon pihvin, niin kuin moni muukin.

Kerro suosikki golfvitsisi? En voi, ne ovat liian härskejä. Mutta jos lähdet kaljalle kanssani, niin voin kertoa muutaman.

Teksti Rich Lerner

Juttu julkaistu Golf Digest 7/2010 -lehdessä.

#Digest#

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje