11.6.–18.6 - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[15][23]
KilpailuaSuomalaista
Henkilöt

Appleby nousi Australian Mastersin sankariksi

Stuart Appleby kiri toistamiseen tällä kaudella kaukaa kärjen takaa voittoon. © Getty Images

Stuart Applebyn (-10) virheetön, kuusi birdietä tuottanut kierros sinetöi kokeneelle australialaiselle voiton sunnuntaina päättyneessä Australian Mastersissa. Finaalikierrokselle saakka kisaa johtanut AdamBland ei pystynyt koventuneessa paineessa vastaamaan Applebyn loppukiriin, vaan joutui tyytymään lyönnillä hävinneenä toiseen sijaan.

Applebyn finaalikierroksen tulos 65 oli yhdessä Tiger Woodsin päivän paras noteeraus. Woodsin loppuveto oli harvinaisen näyttävä, sillä hän oli neljättä kierrostaan 12:n jälkeen vielä parissa. Tigerin kuusi viimeistä reikää sisälsi kahden birdien lisäksi kaksi eaglea, joista jälkimmäinen syntyi viimeisellä reiällä. Viime vuoden voittaja nousi lopputuloksissa neljänneksi, kolme lyöntiä voittajasta.

Kisan nimekkäät pelaajat pesivät Melbournessa pelatun kisan viimeisellä kierroksella kasvonsa huolellisesti, sillä kahdeksan parhaan joukkoon mahtuivat vielä tulokseen kolme alle päätyneet Geoff Ogilvy, RobertAllenby sekä kisan tasaisimmasta sarjasta (71-70-70-70) vastannut Camilo Villegas. Nimimiehistä vain toisella kierroksella vanhaa osaamistaan väläytellyt Sergio Garcia (+1) jäi kauas kärjestä ollen 28:s.

Voitto oli 39-vuotiaalle Stuart Applebylle toinen tällä kaudella. Ensimmäinen tuli heinä-elokuun vaihteessa Länsi-Virginiassa pelatussa Greenbrier Classcissa. Tuolloinkin Appleby nousi upean loppukirin jälkeen voittoon iskien PGA Tourilla kautta aikain viidentenä pelaajana tulostaululle lukemat 59.

Appleby menetti vaimonsa auto-onnettomuudessa Lontoossa vuonna 1998 missattuaan muutama päivä aikaisemmin cutin British Openissa. Hän avioitui uudelleen vuonna 2002 Ashley Saleetin kanssa. Perheessä on kolme lasta.

Marko Kuivasaari

Maailmantähdet kesyjä Melbournessa

Tiger Woods, Camilo Villegas, Sergio Garcia…Yhdelläkään heistä ei ole enää mahdollisuuksia järkyttää australialaisten asemaa JBWere Australian Mastersin kärkipaikoilla. Ennen kisan finaalikierrosta vaikuttaa siltä, että voitto ratkeaa Adam Blandin, Daniel Gauntin ja Andre Stoltzin kesken.

Vakituisemmin

Vakituisemmin Nationwide Tourilla pelaava Adam Bland jahtaa sunnuntaina tiukasti Australian Mastersin voittoa. &copy Getty Images

Vaikka Melbournessa pelattava Australian Masters ei ole saanut houkuteltua tänäkään vuonna Victoria Golf Clubin kentän väylille kuin muutaman maailmantähden, olisi silti saattanut jonkun joukosta Tiger Woods, Camilo Villegas ja Sergio Garcia nousevan kisassa kärjen kiusaksi.

Näin ei ole kuitenkaan käymässä. Paras yritys oli perjantaina Garcialla, joka kuitenkin lysähti lauantaina hienon toisen kierroksen jälkeen takaisin harmaaseen massaan. Tulos 77 pudotti espanjalaisen (+2) sijalle 26.

Tasaisinta peliä kolmikosta on esittänyt Villegas, joka löi lauantaina toisen kierroksen tapaan tuloksen 70. Villegas on kisassa seitsemäntenä, mutta matkaa kärkeen on hänelläkin jo yhdeksän lyöntiä.

Australian Mastersin voittoa puolustava Woods lähti Melbourneen toiveikkaana. Hän ei ole kuitenkaan tällä kertaa pystynyt missään vaiheessa esittämään aussiyleisölle sellaisia otteita, mihin viime vuoden menestys pohjautui. Tigerin voittotili on tältä kaudelta edelleen avaamatta, ja vahvasti näyttää siltä että sille tilille on jäämässä lopulliseksi saldoksi pyöreä nolla.

Woods on ennen Melbournen kisan päätöskierrosta 14:ntenä, tilanteessa -1.

Nuorten austraalialaispelaajien itseluottamukselle tekee tietysti vain hyvää saalistaa kerralla monta kovaa päänahkaa. Alusta saakka kisan keulilla pysytelleellä vasuri Adam Blandilla (-11) on kolmen lyönnin johto Challenge Tourilta tuttuun Daniel Gauntiin nähden. Kolmantena olevalla Andre Stolzillakin (-7) on vielä hyvät mahdollisuudet hämmentää sunnuntaina Blandin suunnitelmia.

Aussitähdistä Stuart Appleby (5:s) on seitsemän ja Geoff Ogilvy (7:s) yhdeksän lyöntiä Blandia perässä.

Marko Kuivasaari

”El Niño” is back?

Yllämainittu otsikko menee kenties asioiden edelle, mutta siitä huolimatta Sergio Garcia (4:s) pelasi Australian Mastersin toisella kierroksella parhaan tuloksen, 65 lyöntiä. Kärjessä porskuttaa Adam Bland, jonka tahtiin Garcialla on matkaa kuusi lyöntiä. Tiger Woodsin eväät eivät taida riittää voiton uusimiseen.

Sergio

Sergio Garcia pelasi perjantaina Melbournessa mainiosti. &copy Getty Images

Vaikeita aikoja pelinsä kanssa elänyt Sergio Garcia oli perjantaina Melbournessa jatkuneen Australian Mastersin hahmo. Ammattilaisuransa alkuaikoina ”El Niño” -lempinimen saanut espanjalainen pelasi kisan toisen kierroksen parhaan tuloksen 65 lyöntiä nousten neljänneksi. Eroa kärjessä olevaan Adam Blandiin (-10) on Garcialla nyt kuusi lyöntiä.

Garcia oli vielä pari vuotta sitten maailmanlistalla toisena, jonka jälkeen hänen pelilliset otteensa ajautuivat jyrkkään alamäkeen. World Rankingissa sijalle 70 hiipunut pelaaja päätti meneillään olevan kauden jälkipuoliskolla pitää kahdeksan viikon tauon saadakseen tuntuman takaisin raiteilleen. Ensimmäinen paluun jälkeinen turnaus, Castelló Masters (mc) meni Garcialta poskelleen, mutta viikkoa myöhemmin Valderramassa hän oli kymmenes.

Innokkaimmat kannattajat uskovat perjantain onnistumisen jälkeen Garcian sitkeän suvantovaiheen olevan ohi, mutta pelaaja itse toppuuttelee fanejaan.

”Tuskin tämä on mikään urani käännekohta, sinne on vielä matkaa. Peli tuntuu vähitellen paremmalta, mutta jos pelaan huomenna tuloksen 75, ovat olettamukset taas toisenlaiset”, 30-vuotias Garcia sanoi hieman pateettisesti.

Huonot ajat ovat syöneet selvästi Garciaa, ja itseluottamus on kärsinyt surkeiden esitysten myötä kovan kolauksen. Tästä huolimatta hänen jatkokommentistaan paistaa pilvien välistä hieman aurinkoakin.

”Etenen pieniä askeleita kerrallaan, ja koetan ammentaa kaikista onnistumisista puhtia. On myös kyettävä olemaan lannistumatta huonon kierroksen jälkeen.”

Kisan muista tunnetuimmista pelaajista Stuart Appleby (69) otti perjantaina pienen askeleen kohti top-kymppiä, mutta noustaakseen kärkikahinoihin, olisi kaksi alle olevan aussin pystyttävä pelaamaan lauantaina haamukierros.

Lyönnin Applebytä jäljessä oleva Tiger Woods (16:s) lienee jo ulkona toisen peräkkäisen Australian Mastersin voittojuhlista. Neljä bogia perjantain tuloskortissa kertovat, että jotain on tähden asetuksissa yhä pielessä.

Marko Kuivasaari

Nimimiehillä kiinnikuromista Australian Mastersissa

Kansainvälisesti hieman tuntemattomammat australialaispelaajat valtasivat Australian Mastersin kärkipaikat avauskierroksen jälkeen. Kisan viimevuotista voittoaan puolustava Tiger Woods (17:s) pelasi tuloksen 69, ja hänellä on piikkipaikkaan matkaa neljä lyöntiä.

Challenge

Challenge Tourilta ensi kaudeksi ET:lle noussut Daniel Gaunt oli Australian Mastersin avauskierroksella hyvässä vireessä. &copy Getty Images

Adam Bland, Daniel Gaunt ja Alastair Presnell olivat Melbournessa käyntiin pyörähtäneen Australian Mastersin terävimmät pelaajat avauskierroksella. He jakavat kisan ykköspaikan pelattuaan torstaina kierrostuloksen 65 lyöntiä.

Kärkitrion perässä, kahden lyönnin päässä tulee seitsemän miehen letka, joiden joukossa on ensimmäinen ei-australialainen pelaaja, Uuden Seelannin Gareth Paddison.

Australian Mastersin viime vuonna voittanut Tiger Woods aloitti pelin Victoria Golf Clubin kentällä tuloksella 69. Woodsin kierros sisälsi kolmen birdien lisäksi yhden bogin. Silmäys tilastoihin paljastaa nopeasti Woodsin pelin heikon kohdan: Tiger (17:s) tarvitsi ensimmäisellä kierroksella kaikkiaan 33 puttia, kun esimerkiksi kärjessä oleva Bland selvisi avauspäivän urakastaan 23 putilla.

Kisan muista Oseanian ulkopuolelta tulevista tähdistä Camilo Villegas (41:s) pelasi tuloksen 71 ja SergioGarcia (67:s) kaksi lyöntiä enemmän.

Myöskään aussisuosikeista Stuart Appleby (71), Geoff Ogivy (72) ja Robert Allenby (73) ei kukaan saanut torstaina koneitaan kunnolla käyntiin.

Marko Kuivasaari

Tiger Woods uskoo mahdollisuuksiinsa Australiassa

Thaimaassa maanantaina viimeiseksi Skins Gamesissa jäänyt Tiger Woods puolustaa ykköstilaa Australian Mastersissa joka pelataan hänelle uudella, Victoria Golf Clubilla. Vakavimmat haastajat tulevat isäntämaasta, mukana ovat myös pitkän aikaa alle kykyjensä pelanneet Camilo Villegas sekä Sergio Garcia.

Tiger

Tiger Woods palasi edellisvuonna Australiaan kymmenen vuoden jälkeen ja sai aikaan melkoisen hysterian. Australian Mastersin liput myytiin nopeasti loppuun, Woods hoiti pelihommansakin loistavasti voittaen kisan kahden lyönnin marginaalilla. Torstaina Melbournessa hän puolustaa titteliään suosikkina, mutta moni asia on toisin. Lippuja on edelleen jäljellä, Tiger on maailmanlistan kakkonen ja peliesityksensä suuri kysymysmerkki. Varsinkin kun Australian kolmeen suureen kisaan kuuluva Masters on siirtynyt edellisvuotta tarkempaa lyöntiä vaativalle Victoria Golf Clubille.

”Lyön palloa pidemmälle kuin aikoihin, tarkkuuden kanssa on haasteita”, Tiger kertasi faktan joka ainakin jälkimmäisen osalta pitää tasan paikkansa. Maanantaina Thaimaassa Woods sai kierroksen aikana vain yhden skinnin pelattuaan Camilo Villegasin, Thongchai Jaideen ja Paul Caseyn kanssa. Viikonloppuna hän menetti Shanghaissa mahdollisuutensa lyötyään avauksiaan ja rautojaan pitkin karheikkoja. ”Kun saan pelini kulkemaan parhaalla mahdollisella tavalla, kykenen varmasti voittamaan kisoja jo nyt. Ilmassa on ollut hyviä merkkejä niin Ryder Cupissa kuin myös Shanghaissa”, hän muistutti.

Villegas ja Garcia hakevat nostetta pelilleen

SergioAustraliassa ei vuosikausiin ole järjestetty kilpailua johon olisi saatu houkuteltua suurempaa joukkoa ammattilaisia. Australian Masters ei muodosta poikkeusta, supertähden ohella ykkösrahoista kilpailevat maan omien ykkösmiesten lisäksi ”vain” Camilo Villegas sekä pelillisesti syvässä suossa kulkeva Sergio Garcia.

Villegas osoitti toipumisen merkkejä voittaen lopputalvesta Floridassa, kulunut kausi oli kuitenkin kokonaisuudessaan vaisu, maailmanlistalla kahteen otteeseen kympin joukossa ollut Villegas on nyt 30:s. Puheet siitä, että hän nousisi top-teniin pysyvästi ovat laantuneet merkittävästi.

Garcia piti pitkän tauon turhauduttuaan pelinsä , lähinnä putin kanssa. Paluu Espanjan kahdessa kisassa toi jo vähän valoa taloon, Valderramassa hän oli kymmenes. Mikäli Victoria Golf Club tosissaan mittaa lyönnin tarkkuutta, tämä on Garcialle hyödyksi. Syöksy maailmanlistalla on pudottanut entisen kakkosen sijaluvulle 70:s, tulevan kauden majoreihin itsensä hilaaminen on monelta osin vielä siis hänen osaltaan auki.

Aussipelaajista suurimpia suosikkeja ovat konkarit Geoff Ogilvy, Robert Allenby ja Stuart Appleby, jotka tekevät varmasti kaikkensa kukistaakseen Tigerin.

Teemu Tyry

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje