Kirkkonummelta löytyy markkinaehtoisesti toimivien golfkenttien keskittymä.
Golfkausi
Nämä kolme golfkenttää ovat Hirsala Golf, Kurk Golf ja Peuramaa Golf, jonka omistajat hyväksyivät syyskuun lopussa pidetyssä yhtiökokouksessa merkittävät muutokset yhtiöjärjestykseen.
Jos ja kun Patentti- ja rekisterihallitus hyväksyy Peuramaa Golfin uuden yhtiöjärjestyksen muutoksen, golfkentältä poistuu hoito- ja rahoitusvastikepakko – mutta myös osakkeeseen kuulunut pelioikeus. Tämän jälkeen raha golfkentän pyörittämiseen ja kehittämiseen kerätään pääosin pelaajilta.
”Vastikemallin tulevaisuus nähtiin hiipuvana, ja osakkeen arvo on kyntänyt nollassa”, Peuramaa Golfin toimitusjohtaja Juha Tuukkanen perustelee päätöstä.
Taustalla vaikutti myös GoGolf-konsernin kaatuminen vuosi sitten. GoGolf omisti ennen konkurssia Peuramaa Golfin osakekannasta noin 40 prosenttia. Nämä osakkeet pienosakkeiden perustama yhtiö hankki sittemmin konkurssipesältä.
Tuotteistaminen helpottuu
Peuramaan Golfin osakkeista vain alle viidesosa on ollut osakkaiden omassa pelikäytössä, joten vuokrapelioikeuksien markkina on ollut Peuramaalla jo entuudestaan merkittävä.
Samaan aikaan tuotteistus on kuitenkin ollut jäykän yhtiöjärjestyksen takia kankeaa. Green feen lisäksi ainoa vaihtoehto myydä pelaamista on ollut rajoittamaton pelioikeus. Ahkerille pelaajille se sopi mainiosti, mutta satunnaisille kehnosti, kun hinta kierrosta kohti nousi korkeaksi. Yhtiöjärjestyksen muutoksen jälkeen enää vain mielikuvitus on rajana, kun pelaajille kehitetään erilaisia tuotteita.
”Kysyntäongelmaa meillä ei ole pitkään aikaan ollut, mutta emme ole onnistuneet kohtaamaan asiakkaita oikeilla tuotteilla. Nyt voimme myydä asiakkaille eri sisältöisiä tuotteita ja kenties yhä useampi löytää sen ansiosta meidät”, Tuukkanen uskoo.
Edullisesti ensi kaudella pelaavat erityisesti Peuramaa Golfin osakkaat.
Juuri nyt Peuramaa Golfissa on ennakkomarkkinoinnissa ensi kaudelle useita erilaisia pelioikeuksia, joista erä hyvin edullista satunnaisen pelaajan pelioikeutta myytiin loppuun muutamassa päivässä. Hinta oli huokea, vain 450 euroa, mutta varausoikeudet vastaavasti hyvin rajoitetut.
”Jos pystyy vapaasti pelaamaan niihin aikoihin, kun meillä on tilaa, tämä voi mahdollistaa ahkerankin pelaamisen. Mutta prime time -aikoihin tiiausaikaa voi olla vaikea saada”, Tuukkanen arvioi.
Edullisesti ensi kaudella pelaavat erityisesti Peuramaa Golfin osakkaat. Esimerkiksi Osakkaan pelioikeudeksi -nimetyn tuotteen osakas voi hankkia 600 eurolla. Se sisältää kaikkein parhaat varausoikeudet. Satunnaisen pelaajan pelioikeutta Peuramaa Golfin osakkaille ennakkomarkkinoidaan vain 350 eurolla.
Hirsala ei pelkää kilpailua
Linnuntietä vain muutaman kilometrin päässä Peuramaa Golfista sijaitsevassa Hirsala Golfissa ei olla huolissaan lisääntyneestä kilpailusta, vaikka naapurissakin ollaan siirtymässä markkinaehtoiseen malliin. Hirsalassa uskotaan nimittäin vahvasti omaan päätuotteeseen eli golfkenttään ja sen profiiliin.
”Kentät ovat aika erilaisia profiililtaan. Se, että useampi kenttä toimii markkinaehtoisella mallilla, ei merkittävästi kilpailutilannetta muuta”, Hirsala Golfin toimitusjohtaja Jussi Kuusela sanoo.
Hirsala Golfissa pelioikeustuotteita on myynnissä Peuramaa Golfin tapaan melkoinen kirjo. Lisäksi Hirsalassa myydään henkilökohtaisia sarjakortteja ja useamman henkilön kesken jaettavia green fee -paketteja.
Kun vaihtoehtoja piisaa, eikö runsauden pula suorastaan vaikeuta pelaajan päätöstä hankkia itselleen pelioikeus? Kuusela ei näe tässä ongelmaa.
“Pyrimme tarjoamaan jokaiselle asiakkaalle mahdollisimman hyvän peliratkaisun, joka vastaa hänen tarpeitaan ja sopii budjetille”, Kuusela arvioi.
Hän myös sanoo, että jos jokin tuote ei myy, se poistetaan listoilta ja tilalle kehitetään toinen. Näin kävi tänä syksynä kuulemma kahden tuotteen kohdalla.
Puolet ensi vuoden pelioikeuksista kohta jo myyty
Hirsalassa on toimittu täysin markkinaehtoisesti vuodesta 2020 lähtien. Käytännöksi on vakiintunut, että pelioikeuksien myyminen seuraavalle kaudelle aloitetaan jo lokakuussa. Hinnat nousevat sitä mukaa kuin kauden alku lähestyy.
”Syksyllä meillä on merkittäviä alennuksia ja kohta kauden 2025 pelioikeuksista on jo puolet myytynä”, Kuusela sanoo.
Edullisin kahdeksantoista reiän pelioikeus aikuiselle maksaa Hirsala Golfiin nyt 990 euroa, mutta se on voimassa vain arkisin. Normaalihinta on 1 290 €. Kattavimman pelioikeuden hinta on 1 790 euroa. Sitä myydään nyt 1 290 eurolla.
Kauden kierrosmäärä on uusi ennätys ja lähes tuplasti enemmän kuin ennen markkinaehtoiseen pelaamiseen siirtymistä.
Kuuselan mukaan Hirsala haluaa palkita syksyn alennuksilla hyvissä ajoin ne pelaajat, jotka sitoutuvat hankkimaan pelioikeuden seuraavalle kaudelle. Hänen mukaansa kyse ei ole siitä, että tällä haluttaisiin pienentää riskiä siitä, että esimerkiksi kehnon talven jäljiltä golfkenttä ei olisikaan heti keväällä priimakunnossa.
”Hirsalan tuntevat pelaajat ovat tyypillisesti voineet luottaa siihen, että kenttä on loistavassa kunnossa heti kentän auetessa.”
Tänä vuonna sää suosi golfin pelaamista, mikä näkyy myös pelaajamäärässä. Kuuselan mukaan Hirsalassa tulee täyteen 32 000 kierrosta, kun kausi sunnuntaina päättyy. Se on uusi ennätys ja lähes tuplasti enemmän kuin ennen markkinaehtoiseen pelaamiseen siirtymistä.
Kuuselan mukaan kierrosennätyksiä Hirsalassa ei tosin erityisesti tavoitella, vaan mieluummin siellä halutaan tarjota hyviä peliaikoja huippukuntoisella kentällä. Hirsala profiloi itseään premium-luokkaan, mikä näkyy myös pelioikeuksien hinnassa. Samoin kuin hyvä sijainti Kehä III:n päässä Länsiväylän varrella.
Kurkiin tulee pelaajia laajalta alueelta
Kurk Golf kuului vuosi sitten konkurssiin menneeseen GoGolf-konserniin. Nyt sen omistaa ruotsalainen golfkenttäoperaattori GolfStar. Myöskään GolfStar Finlandin toimitusjohtaja Tuomas Snäkin ei ole huolissaan pelaajien riittävyydestä, vaikka myös Peuramaa Golf toimii jatkossa markkinaehtoisesti.
Syy on se, että Kirkkonummen kentille autoillaan myös Helsingistä ja Espoosta, joissa golfkenttiä on asukaslukuun suhteutettuna vähän.
”Meille tulee pelaajia isommalta alueelta kuin Kirkkonummelta”, Snäkin sanoo.
Siinä missä Peuramaalla ja Hirsalassa tuotevalikoima on laaja, Kurk Golfissa tuotteistus on pyritty pitämään yksinkertaisena. Kentälle myydään kolmea erilaista pelioikeutta, jotka ovat Small, Medium ja Large. Ne eroavat toisistaan ainoastaan samaan aikaan voimassa olevien varausten määrällä.
Tällä kaudella suosituin tuote on ollut Small-pelioikeus, joka pitää sisällään vain yhden samanaikaisen varauksen 30 päivän aikana.
Kurk Golfin henkilökohtaiset pelioikeudet ensi kaudelle maksavat GolfStarin verkkokaupassa 549, 649 ja 749 euroa. Satasella pelaaja voi hankkia itselleen yhden voimassa olevan varauksen lisää aina kolmeen yhtäaikaiseen varaukseen saakka.
”Smallin yksi varausoikeus riitti tänä vuonna suurimmalle osalle pelaajista”, Snäkin sanoo.
”Siinä aidosti säästää rahaa, jos hankkii pelioikeuden tämän vuoden puolella.”
Vuodenvaihteen jälkeen hinnat nousevat mahdollisen arvonlisäveron korotuksen verran eli 20–30 euroa riippuen pelioikeudesta. Hirsalan ja Peuramaa Golfin kaltaisia syysalennuksia Kurk Golfissa ei siis ole tarjolla. Sen sijaan Kurk Golf pyrkii houkuttelemaan ostamaan pelioikeuden jo syksyllä erilaisten kylkiäisten avulla. Tarjolla on pelioikeuden ostajalle esimerkiksi kymmenen pallokoria rangelle tai golfauton kertavuokra veloituksetta.
”Uskoisin, että pelioikeuksia myydään tämän vuoden puolella aika reilusti. Arvonlisäverotuksen muutos koskettaa enemmän liikuntapalveluita kuin yleisen alvin muutos. Siinä aidosti säästää rahaa, jos hankkii pelioikeuden tämän vuoden puolella”, Snäkin toteaa.
Kurk Golfin edullista hintaa kilpailijoihin nähden Snäkin perustelee hieman syrjäisellä sijainnilla ja ruotsalaisen emoyhtiön liiketoimintakonseptilla.
”GolfStarilla haetaan aina golfarille hyvää hinta-laatutasoa. Emme halua olla viiden tai yhden tähden kenttä, vaan aina asiakkaan rahan arvoinen”, hän muotoilee.
Kauden olosuhteet ovat olleet lähes täydelliset
Hirsala Golfin tapaan myös Kurk Golfissa ja Peuramaa Golfissa on takana onnistunut kausi. Peuramaa Golfin Tuukkanen kertoo, että golfkentällä rikottiin monessa eri kategoriassa myyntiennätyksiä ja kassatilanne on hyvä.
Parhaillaan Peuramaalla rakennetaan Trackman-rangea. Kyseessä on yli 300 000 euron investointi, joka maksetaan tulorahoituksella kassasta.
Snäkin puolestaan sanoo, että Golfstar Finland Oy tulee tekemään positiivisen tuloksen, vaikka se pääsi aloittamaan tähän kauteen valmistelut melko myöhään. Kurk Golfin lisäksi yhtiö pyörittää myös Hirvensalon Golfkenttää Turussa sekä kahta rangea pääkaupunkiseudulla.
Kaikki kolme toimitusjohtajaa myöntävät, että sääolosuhteet golfin pelaamiseen ovat olleet tällä kaudella lähellä täydellistä. Todelliseen tulikokeeseen markkinaehtoisesti toimivat kentät joutuvat silloin, jos esimerkiksi sääolosuhteiden takia golfin pelaaminen vähenee merkittävästi.
Vain pari vuotta sitten jääpolte tuhosi pelipinnat käytännössä kaikilta Etelä-Suomen kentillä vaikuttaen merkittävästi golfkenttien myyntiin.
”Puskuria täytyy olla, kun siirrytään markkinaehtoisuuteen. Sekin helpottaa, että meillä ei ole myöskään velkaa ollenkaan. Kestämme huonommatkin ajat”, Juha Tuukkanen sanoo.
Tuukkasen mukaan yhtiöjärjestyksen muutos ja osakkaita suosiva hinnoittelu on jo vaikuttanut Peuramaan golfosakkeen arvostukseen. Hän sanoo, että osakkeita on jo vaihtanut omistajaa päätöksenteon jälkeen yli tuhannella eurolla – kiitos osakkeenomistajille myytävien selvästi halvempien pelioikeuksien.
”Moni osaa laskea, milloin osakkeeseen tehty investointi maksaa itsensä takaisin.”
Lue seuraavaksi: Osakekauppojen määrä viisinkertaistui, kun Kalajoella luovuttiin pakkovastikkeesta
Mietin, että miten näissä ns markkinaehtoisissa hoidetaan, ettei pääse kertymään korjausvelkaa tai miten hoidetaan isommat investoinnit (tällä hetkellä n. 5 M€/18 reikää) noin 20 vuoden välein.
Pyöritetäänkö toimintaa voitolla, joka sitten rahastoidaan tuleviua investointeja varten?
Saako osakkeenomistaja osinkoa vai minkä vuoksi hän olisi halukas sijoittamaan kenttään sitten kun isompi investointi tulee tarpeelliseksi?
Jotenkin käy mielessä, ettei vain ajettaisi kenttää loppuun (= kun kukaan ei suostu maksamaan pelioikeusmaksuja) ja sitten annetaan kasvaa pajukkoa.
Ainakaan asuntojen kohdalla vastikemalli ei ole hiipumassa. Kai tämä markkinaehtoisuus rinnastuu Airbnb -vuokraustoimintaan, joka sekää ei ole ihan ongelmatonta.
Mutta varmaankin olen ymmärtänyt väärin…
Ei tarvitse mennä laidasta laitaan. Paras olisi malli jossa osake ja pelioikeus olisi erotettu toisistaan. Vaikka joku 100€ vuodessa vastiketta tms ja pelioikeus jos niin haluaa. Laittaisi varmaan liikettä tyhjän panttina oleviin sijoittajaosakkeisiinkin, joita on vastikkeettomilla kentillä.
Sitten jos osakkailla on muita etuja niin osakkeesta tulisi kovinkin haluttu.
Hirsalaan on ainakin investoitu viime vuosina paljon. Padelkenttiä, uusi range ja harjoittelualue, isoja muutoksia kenttään.
Iso muutos pidemmällä tähtäimellä on se, että yhtiön äänivalta siirtyy vähitellen sellaisille, jotka eivät pelaa golfia.
Kun omistus on golfareiden käsissä, maksuja on helpompi perustella sillä, että kenttää tai toimintaa kehitetään pelaajien etua ajatellen. Muutoinhan budjetti ei mene läpi. Sen sijaan on kysymysmerkki osakkeenomistajan intresseistä, jos tämä ei pelaa golfia. Arvailla voi, olisiko intressi kiinteistöjen kehittäminen muuhun tarkoitukseen, vai mikä?
Toisaalta monille golfyhteisöille pelaajaomisteisuus on johtanut jämähtämiseen ja kenttien hitaaseen taantumiseen. Pelaajat kiintyvät ja tottuvat vallitsevaan monesti vaatimattomaan kenttään (Keimola, Master, jne) vaikka tasoa ylläpitäville parannuksille olisi selvä peruste ja tilaus.
¨Sarfvikissahan on menossa noin 10 miljoonan kenttäuudistus osakkaiden rahoilla/vastuilla ja Pickalassa tehdään päätös mahdollisesta Park-kentän uusinnasta, sekin 10 miljoonaa, alkavalla viikolla.
On vaikea nähdä, miten vastaavia projekteja voitaisiin toteuttaa tässä markkinaehtoisessa mallissa. Toki osakasvetoisessa mallissakin vastarintaa esiintyy, erityisesti vanhemman omistajakunnan keskuudessa.
Arvaisin, että vastaavan isomman uusinnan tarve on edessä Kurkissa ja Peuramaalla kymmenne vuoden sisällä, Hirsalassa ehkä 20 vuoden kuluttua.
Nämä uusinnat ovat golfkenttien ”putkiremontteja” eikä niitä vuokralaiset maksa, vaan omistajat, jotka haluavat ylläpitää omaisuuttaan tuottavassa kunnossa. Golfkenttien tapauksessa kysymyksenä on, mikä on tuo omistajan ansaintalogiikka.
Green fee-pelaamisen kysyntä kasvanee Hirsalassa, Peuramaalla ja ehkä jopa Kurkissa. Mikäli Pickalan Parkin kenttäuudistus (vajaa 10 milj. Eur) hyväksytään 24.10 yhtiökokouksessa, rajoittaa Pickala green fee pelaamista ja suunnitelman mukaan vieraspelaajien määrä pudotetaan puoleen. Sarfvikissa rakennetaan parhaillaan vajaalla 10 milj eurolla Old Coursea täysin uudeksi. Seuraavat 2 kautta Old Coursella on pelattavissa vain lyhennetty 9-reikäinen, ensi kaudella pääosin nykyisen etuysin alueella ja 2026 juhannuksesta alkaen nykyisen takaysin alueelle tehdyt uudet reiät. Kenttä rakennetaan uusiksi 9 reikää kerrallaan. Sarfvikista siirtyy jonkun verran isoja ja rahakkaita yritystapahtumia muualle, samoin muuta jäsenten vieraana olevaa green fee-pelaamista, koska 2025-27 yritystapahtumia ei Sarfvikissa järjestetä, kentät varataan pelioikeutettujen käyttöön. Sarfvikissa kenttää uudistaa sama urakoitsija, joka on rakentanut Pickala Rockin, ja sama urakoitsija toteuttaisi myös Pickalan Parkin uudistuksen.
Yksikenttäiset voivat olla sitten pulassa jos korjaukset vievät puolikkaan pois myynnistä. Jos 50% tuloista tulee gf myynnistä, niin mitä tilalle. Toisaalta osakkaat alkavat olla vanhoja eivätkä hevin suostu suuriin remontteihin. Pickalassa on onnneksi kolme kenttää.Masterissa saattaa tulla Forestin remppa 9+9 taktiikalla.
Eli alkaa näyttää siltä että osakkuus voi tulla kalliiksi. Niin tulee hyyryläisyykin, Masterissa pyydetään 1800€.
”Sarfvikissa rakennetaan parhaillaan vajaalla 10 milj eurolla Old Coursea täysin uudeksi.”
Näin kallis uudistus (~15 000 €/osakas?) tuskin onnistuu vastikkeettomassa yhtiössä.
Sarfvikissa Old Coursen uudistus kustantaa noin 10 000 eur/osake. Maksetaan rahoitusvastikkeena samalla lailla kuin taloyhtiöiden putkiremonteissa. Rahoitusvastiketta yhtiö on kerännyt nyt syksyllä ja lisää tammikuussa 2025 muutaman tonnin per osake, jolloin saatu kasaan rahoittajapankin edellyttämä omarahoitusosuus. Lisäksi omarahoitukseen käytetään yhtiön erittäin vahva kassa, joka on ylijäämää edellisiltä vuosilta. Loppu projektin kustannuksista lainaa pankilta. Tämän yhtiölainan oman osakekohtaisen osuuden osakkaat saavat halutessaan maksaa pois kenttäuudistuksen valmistuttua 2027, muuten maksetaan vuosittain rahoitusvastikkeena. Osan lainasta yhtiö maksaa pois säästyvilä hoito- ja investointikuluilla, muutama sata tonnia/vuosi sekä vuoteen 2024 verrattuna kasvavilla yritystapahtumatuotoilla, joiden kasvu myös pari sataa tonnia/vuosi. Pickalan materiaalit löytyvät Pickalan kotisivuilta.