Osakekauppojen määrä viisinkertaistui, kun Kalajoella luovuttiin pakkovastikkeesta - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Osakekauppojen määrä viisinkertaistui, kun Kalajoella luovuttiin pakkovastikkeesta

Kalajoella tehtin tänä vuonna yhtä paljon osakesiirtoja kuin viiden viimeisen vuoden aikana yhteensä. Kuva: Kalajoki Golf

Toimitusjohtaja Esa Takala on hyvillään, että osakkeelle on saatu pitkästä aikaa kohtuullinen arvo.  

Kalajoki Golfissa tehtiin edellisen kauden päätteeksi merkittävä päätös, kun yhtiökokous hyväksyi kenttäyhtiön hallituksen esityksen osakkeen vastikevelvollisuuden luopumisesta.

Ratkaisulla oli huomattava vaikutus osakkeiden arvoon, joka on nyt liikuskellut vapailla markkinoilla 500 ja 1000 euron välillä.

”Meillä tehtiin tänä vuonna noin 30 osakesiirtoa, joka on yhtä paljon kuin viiden viimeisen vuoden aikana yhteensä”, Hiekkasärkät Golf Oy:n toimitusjohtaja Esa Takala sanoo.

”Kiinnostus osakkeen omistamista kohtaan on noussut, ja osakkeella on nyt kohtuullinen arvo. Halusimme päätöksen myötä osoittaa, että osakkeen omistaminen kannattaa. Samalla perikuntamörko on hävinnyt”, Takala tiivistää osuvasti.

Perikuntamörköllä Takala tarkoittaa sitä, että omainen tai muu henkilö saa perinnön kautta itselleen tarpeettoman golfosakkeen, johon liittyy vastikevelvollisuus.

Kalajoki Golfin innokkaat aktiivit olivat kentän perustamisen aikaan viisikymppisiä golfareita. Nyt ikääntyneen joukon pelaamiset ovat jääneet vähemmälle. Se oli yksi tärkemmistä syistä yhtiöjärjestyksen muutokselle.

Hurja kasvu green fee -tuloissa

Tämän vuoden pelituotot olivat lähes samalla tasolla kauden 2020 tuottojen kanssa. Kassaan kilahti 420 000 euroa osakkaiden kausimaksuista, vuokrapelioikeuksista ja vieraspelimaksuista kertynyttä tuloa.

”Green fee -tuottoja saimme kokoon ennätyksellisesti 160 000 euroa eli 50 000 euroa enemmän kuin toissa vuonna. Green fee -maksujen osuus oli kaikista pelituotoista vajaat 40 prosenttia.”

Takala sanoo, että green fee -maksujen tuntuvan kasvun taustalla oli kotimaanmatkailu ja pelilippujen väheneminen markkinoilta.

Kenttäyhtiön osakkeiden pelioikeuksia on myyty 550, joista vajaa sata jäi tänä vuonna aktivoimatta. Osakkeenomistajan kausimaksu oli 610 euroa, aikuisten vuokrapelioikeuksista piti pulittaa 150 euroa enemmän.

Yhä kasvavasta turistivirrasta golf tulee saamaan oman osuutensa.

Vaikka vastaavanlaisia vastikevelvollisuudesta luopumisia on tehty jo aiemminkin, ovat Kalajoki Golfin kokemukset tuoreimpana muutokseen päätyneenä yhtiönä kiinnostaneet kenttiä, jotka ovat harkinneet samanlaista ratkaisua.

”Jonkin verran olen saanut aiheeseen liittyviä yhteydenottoja. Uskon, että tämä käytäntö yleistyy jatkossa melkoisesti. Tietysti aina tulee olemaan profiililtaan sellaisia kenttiä, joille vastikemalli sopii parhaiten.”

Esa Takala sanoo, että vastikkeesta luopumisen myötä perikuntamörkö katosi. Kuva: Kalajoki Golf

Vuodesta 2008 Kalajoki Golfissa työskennellyt Takala sanoo, että yhtiökokouksessa päätettävään vastikkeeseen on usein liittynyt lieviä jännitteitä. Maksujen perustuessa nyt vapaaehtoisuuteen, myös tunnelmat ovat muuttuneet vapautuneemmaksi.

Pelikierroksia Kalajoella kirjattiin tänä vuonna 22 000 eli tuhat vähemmän kuin kaudella 2020, jolloin syntyi uusi ennätys.

”Olimme tänäkin vuonna matkalla kohti ennätystä, mutta syksyn sateinen sää jarrutti tahtia.”

Kuten green fee -tuotoista käy ilmi, kierroksista huomattava osa oli vierailijoiden pelaamia. Se tarkoittaa sitä, että kenttä oli tänäkin kesänä kaksi kuukautta täynnä. Muuna aikana oli väljempää ja etenkin ilta-ajoille kohdistettiin tarjouksia.

Kalajoki on matkailijoiden suosima kaupunki, jonka merenranta ja luonto vetävät puoleensa lomailijoita. Kalajoella kirjattiin heinäkuussa yli 100 000 rekisteröityä yöpymistä, mikä oli neljänneksi eniten Helsingin, Tampereen ja Turun jälkeen.

Yhä kasvavasta turistivirrasta golf tulee saamaan oman osuutensa, ja tähän Takalan mielestä on pitkän tähtäimen suunnitelmissa kiinnitettävä huomiota.

”Kentän ympärille on rakennettu niin paljon majoitustiloja, että ihan tähän lähelle ei voi uutta ysiä kaavailla. Ehkä siitä voisi tulla joskus sellainen Tahkon kaltainen ratkaisu, jossa kentät ovat selvästi erillään.”

Tuhansia vuodepaikkoja lisää

Kalajoella on meneillään valtava majoitusrakennusbuumi. Takala näkee työhuoneensa ikkunasta useammankin keskeneräisen rakennuksen, jotka nousevat nimenomaan matkailijoiden tarpeisiin. Oma lukunsa on golfkentän viereen valmistuva lomailu- ja virkistyskeskus Kalajoen Marina, josta odotetaan isoa vetonaulaa.

”Täältä löytyy 14 000 vuodepaikkaa, mutta 2000 lisää on tulossa lähitulevaisuudessa.”

Seudun matkailijoista on 97 prosenttia kotimaasta, joista valtaosa 200–400 kilometrin säteeltä. Loput tulevat lähinnä Ruotsista ja Norjasta. Pandemian helpotettua ulkomaalaisten osuus yöpyjistä tulee jonkin verran kasvamaan.

Huomattava osa Kalajokilaakson Golf ry:n 1000 jäsenestä on Kalajoki–Ylivieska–Oulainen-alueelta. Kalajokisia jäsenistöstä on reilu kolmannes.

Kalajoki Golf sijoittui Golflehden vuoden 2019 Kenttärankingissa top 20:een, parhaiden pisteiden tultua kunnosta ja viimeistelystä, jossa se ylsi kärkikymmenikköön. Pelaaja Ensin -tyytyväisyyskyselyssä Kalajoki Golf valittiin tänä vuonna toisen kerran peräkkäin viihtyisimmäksi kentäksi.

Lue seuraavaksi: Kalajoki Golf teki ison päätöksen, osakkeista poistui vastikevelvollisuus

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje