18.6.–25.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[17][22]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Tulva teki golfkentän vesiesteestä vaarallisen – ja vei 17 vuotta myöhemmin vaaran mennessään

Härkähai on yksi ihmiselle vaarallisimmista hailajeista. Kuva Getty Images.

Carbrookin kentän haiden tapaus kiinnosti aikanaan myös tutkijoita.

Carbrook Golf Club on melko tavallinen golfklubi Australian itärannikolla Brisbanen kupeessa. Poikkeuksellinen tapahtuma teki siitä kuitenkin ainutlaatuisen golfkentän ja yhdestä sen vesiesteestä ihmiselle vaarallisen, kertoo yhdysvaltalainen The New York Times.

Kentän viereinen Logan-joki tulvi vuonna 1996 ja yhdistyi hetkellisesti yhden golfkentän vesiesteen kanssa. Tulva toi tullessaan kuusi nuorta härkähaita (carcharhinus leucas), jotka jäivät tulvaveden laskettua vesiesteeseen ja vaille ulospääsyä.

Härkähai on yksi ihmiselle vaarallisimmista hailajeista, sillä se viihtyy matalissa rantavesissä sekä makeavetisissä joissa ja järvissä. Härkähai voi kasvaa useiden metrien pituiseksi ja painaa yli 200 kiloa.

Toisin kuin useimmat hailajit, Carbrookin härkähait selviytyivät jopa tutkijoita hämmästyttäen makeassa vedessä elossa, sillä ne pystyivät kierrättämään suolaa elimistössään. Kyvystä on härkähaille muutenkin hyötyä, sillä ne voivat nousta synnyttämään jokisuistoihin, joihin merissä poikasia vaanivat pedot eivät voi tulla. Ennen merivesiin siirtymistään härkähait kasvavat jokisuistojen turvallisessa ympäristössä.

Carbrookin hait söivät ravinnokseen vesiesteen pienempiä kaloja, ja niitä myös ruokittiin lihalla. Kentän golfareille ne eivät koskaan aiheuttaneet ongelmia.

”Joka ainoa jäsen täällä rakasti haita”, kentän toimitusjohtaja Scott Wagstaff kertoo.

Haista tuli golfkentälle melkein lemmikkejä, ja hain muoto piirtyi myös golfkentän uusittuun logoon. Kentän junioriohjelma sai puolestaan nimekseen Junior Sharks Golf Program.

Hait asuivat Carbrookin vesiesteessä lopulta seitsemäntoista vuoden ajan, kunne ne katosivat yhtä ihmeellisesti kuin olivat saapuneetkin. Logan-joki tulvi vuonna 2013 ja tarjosi niille reitin vapauteen.

Nyt Carbrookin haikuusikko alkaa olla elämänsä ehtoopuolella, sillä härkähait elävät noin 30-vuotiaiksi.

Suomessa Carbrookin haista kertoi ensimmäisenä Tekniikan Maailma.

Lue seuraavaksi: Vesi koettelee golfkenttiä, Ruuhikoskella tilanne voi äityä tulvaksi

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje