16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Paloheinän golfkentän laajennus myötätuulessa, seuraavaksi asiasta päättää kaupunginhallitus

Paloheinän kenttä istuu hyvin ympäröivään peltomaisemaan. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Helsingin kaupunkiympäristölautakunta esittää golfkentän laajentamisen mahdollistavan kaavamuutoksen hyväksymistä.

Helsingin kaupungin kaupunkiympäristölautakunta esittää Helsingin kaupunginhallitukselle Paloheinän golfkentän laajentamisen mahdollistavan asemakaavamuutosehdotuksen hyväksymistä. Kaupunkiympäristölautakunta teki päätöksen kokouksessaan 4. kesäkuuta. Kaavaratkaisu perustuu Paloheinä golfin alustavaan laajentumissuunnitelmaan.

Helsingin kaupunginhallitus kokoontuu seuraavan kerran maanantain 10. kesäkuuta. Kokouksen esityslistalla ei vielä sunnuntaina olllut asemakaavan muutosehdotusta.

”Asia etenee kaupunginhallituksen käsittelyyn toivottavasti jo tällä viikolla. Jos se menee hallituksessa läpi, niin se menee vielä valtuuston päätettäväksi”, Paloheinä Golfin yrittäjä ja head pro, sekä HIFK Golf ry:n toiminnanjohtaja Hanna Teerijoki kertoo.

”Kuokka menee maahan saman tien, jos asia hyväksytään. Se on pitkän suunnitelman tähtäin, että saadaan homma heti käyntiin. Sitä varten sitä on ajettu”, Teerijoki sanoo.

Paloheinässä on pelattu golfia nykymuotoisella yhdeksänreikäisellä kentällä vuodesta 2013 lähtien. Kentän on suunnitellut Lassi Pekka Tilander, jonka käsialaa on myös laajennussuunnitelma. Kentällä on pelattu viime vuosina lähes 40 000 kierrosta vuosittain ja suuret kävijämäärät ovat luoneet tarpeen täysimittaiselle kentälle. Asemakaavahanke käynnistyi lähes puolitoista vuotta sitten.

Asemakaavan muutos koskee Tuomarinkylän kaupunginosassa sijaitsevia Haltialan maisemapeltoja sekä Paloheinän liikuntapuiston nurmialueita. Päätöksen merkittävin vaikutus on, että se mahdollistaa Paloheinän golfkentän laajentamisen 18-reikäiseksi.

Kuva: Lassi Pekka Tilander

Uudet yhdeksän reikää on piirretty nykyisen kentän itä- ja länsipuolelle. Käytännössä viisi reikää tulisi Haltialan tilan suuntaan olevalle pellolle ja neljä reikää Keskuspuiston suuntaan.

Päätöksessä mainitaan, että tavoitteena on säilyttää Vantaanjoen alueen arvokas viljelymaisema avoimena ja tukea alueen luonnon monimuotoisuutta. Golfkentän laajentamisalueet sijoittuvat nykyään maisemapeltoina hoidettaville alueille ja päätöksessä mainitaan, että golfkenttä tulee sovittaa osaksi kulttuurimaisemaa.

Paloheinä on talvella erittäin suosittu hiihtokohde. Nykyisen peltoladun linjaus kulkee golfkentän läpi ja tämä on huomioitu suunnitelmassa niin, ettei ladun linjausta jouduta muuttamaan.

Suomen luonnonsuojeluliitto on 2023 lausunut vastustavansa golfkentän laajentamista, koska se näkee, että aluetta tulisi kehittää luonto- ja virkistysalueena. Osa Keskuspuistosta on luonnonsuojelualuetta. Näille, lainvoimaisesti suojelluille alueille kenttää ei laajenneta ja myös metsäalueet pysyvät koskemattomina.

Kaupunkiympäristölautakunta on huomioinut luonnonsuojeluliiton lausunnon omassa päätöksessään, jossa mainitaan mm. seuraavaa: ”Kaavamuutoksessa on huomioitu muutosalueen ulkopuoliset luonnonsuojelualueet. Tavoitteena on luonnon monimuotoisuuden huomioiminen suunnittelualueella siten, että laajennusalueen säilyvillä reunavyöhykkeillä sekä kylvettävällä ja istutettavalla kasvillisuudella sekä golfkentän hiekkaesteillä ja kosteikoilla olisi luonnon monimuotoisuutta vahvistava vaikutus.”

Useissa tutkimuksissa golfkenttien on todettu jopa lisäävän luonnon monimuotoisuutta ja toimivan turvasatamina erilaisilla hyönteis- ja lintulajeille, joten oikein toteutettuna golfkenttä tuskin on riski luonnolle kyseisellä alueella.

Lue seuraavaksi: Paloheinä Golfin laajentuminen nytkähti eteenpäin – edessä pitkä lausuntokierros

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (3 kpl)