Paloheinä Golfin laajentuminen nytkähti eteenpäin – edessä pitkä lausuntokierros - Golfpiste.com

6.6.–13.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][13]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Paloheinä Golfin laajentuminen nytkähti eteenpäin – edessä pitkä lausuntokierros

Uudet väylät sijoittuisivat kuvassa takaoikealla ja etuvasemmalla näkyville niityille. Kuva: Lassi-Pekka Tilander

Laajentuminen vaatii asemakaavan muutoksen.

Helsingin pohjoisosassa sijaitseva Paloheinä Golf on laajentumassa täysimittaiseksi 18 reiän kentäksi. Huhupuheissa asia on ollut jo vuosia, mutta nyt laajentumishanke on ottanut ensimmäisen konkreettisen askeleen.

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu
Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Paloheinä Golfin aloitteesta on käynnistetty asemakaavahanke. Kentän laajeneminen vaatii asemakaavan muutoksen. Tällä hetkellä kaavaprosessi on niin sanotussa OAS-vaiheessa (Osallistus -ja arviointisuunnitelma). OAS:ssa esitetään miksi asemakaava laaditaan, miten kaavoitus etenee ja missä vaiheessa siihen voi vaikuttaa.

Vuodesta 2013 lähtien Paloheinä Golf on ollut yhdeksänreikäinen. Suuret kävijämäärät ovat luoneet painetta ja tarpeen kentän laajentumiseksi 18-reikäiseksi. Viime kaudella kentällä pelattiin lähes 40 000 kierrosta. Range ja Evergreen -harjoitusalue ovat myös olleet vilkkaassa käytössä.

Uudet yhdeksän reikää on piirretty nykyisen kentän itä- ja länsipuolelle. Käytännössä viisi reikää tulisivat Haltialan tilan suuntaan olevalle pellolle. Neljä reikää sijoittuvat Keskuspuiston suuntaan. Uusien reikien arkkitehtinä on Lassi-Pekka Tilander, joka on suunnitellut myös Paloheinä Golfin nykyisen kentän.

Osa Keskuspuistosta on luonnonsuojelualuetta. Nämä alueet ovat lainvoimaisesti suojeltuja, joihin ei tulla kajoamaan. Keskuspuiston peltoalueiden avara maisema tullaan säilyttämään ja metsäalueet pysyvät koskemattomina. Kaavaan on merkitty, että yli 1,5 metriä korkeampia kumpareita alueelle ei saa tehdä, joten uusien väylien muodot noudattavat tätä määräystä.

Uusien reikien sijoittuminen karttakuvassa. Kuva: Lassi-Pekka Tilander.

Asemakaavojen muutokset vievät Helsingissä tyypillisesti puolitoista vuotta. Tarkistettu asemakaavaehdotus menee alkuperäisen aikataulun mukaan kaupungin poliittisten päättäjien käsittelyyn noin vuoden päästä. Lopullisen päätöksen kaavan hyväksymisestä tekee Helsingin kaupunginvaltuusto.

Kaavan saadessa lainvoiman voidaan uusien väylien rakentaminen aloittaa. Samaan aikaan kaavamuutoksen kanssa käydään neuvotteluja mahdollisista urakoitsijoista. Paloheinä Golfin tahtotila on, että heti kun asemakaavan muutos on hyväksytty, voidaan kuokka iskeä maahan. Tästä ajankohdasta kestää 1,5-2 vuotta väylien valmistumiseen.

Projektin eteneminen kaikkinensa aikataulussa tarkoittaisi, että Paloheinässä pelataan 18-reikäisellä kentällä kaudella 2026.

Paloheinässä ollaan luottavaisia

Paloheinä Golfin golfyrittäjä Hanna Teerijoki sanoo laajentumisprojektin nousseen toden teolla keskusteluihin viime vuoden aikana. Kasvaneet kierrosmäärät ovat tarkoittaneet, että kaikille halukkaille ei ole ollut aina peliaikoja tarjolla.

“Haluamme palvella kaikkia golfareita mahdollisimman hyvin ja täysimittainen kenttä antaisi siihen paremmat mahdollisuudet. Välillä peliaikojen saaminen on ollut hankalaa. Laajentumisen myötä pelaajia pääsisi samaan aikaan enemmän pelaamaan”, Teerijoki kertoo.

Asemakaavan muutosprosessit eivät tuskin koskaan ole läpihuutojuttuja. Paloheinä Golfin tapauksessa se on ehkä normaalia haastavampaa, koska kenttä sijaitsee Keskuspuistossa.

“Kun saimme viimeksi “Ison Ysin” tehtyä, niin ennen sitäkin sanottiin, ettei Keskuspuistoon voida saada tällaista kaavamuutosta aikaiseksi. Ei me tämänkaltaiseen hankkeeseen oltaisi lähdetty, jos emme uskoisi sen menevän läpi.”

Paloheinä Golfin pelaajat ovat luonnollisesti olleet laajentumisen kannalla. Teerijoki sanoo kaupungin suhtautumisen olevan tällä hetkellä positiivista.

Keskeisen sijaintinsa ansiosta Paloheinä on monelle golfarille helposti saavutettavissa. Jokamieskentän arvot ja luonne tulevat edelleen säilymään mahdollisen laajentumisen tapahtuessa.

“Minulle on ollut ilo huomata, että esimerkiksi ennestään tuntemattomat ihmiset löytävät toistensa seuraan tässä meidän kentällä. Ne ovat paljon merkittävimpiä asioita kuin kierrostulokset. Meille kaikki ovat aina tervetulleita.”

Artikkeli jatkuu mainoksen jälkeen
Artikkeli jatkuu

Keskuspuiston alueella on tärkeitä ja arvokkaita metsä-, niitty- ja vesialueita. Golfkentänkin vieressä kulkee ojia ja puroja, jotka laskevat Vantaanjokeen. Vaikka uudet väylät eivät näitä tuhoaisikaan voi mahdollisia valituksia tulla. Teerijoki tunnetaan toiminnan ihmisenä ja joku heikkohermoisempi saattaisi menettää yöunensa projektin kanssa.

“Ei tässä voi oikein muuta kuin olla kärsivällisenä. Edetään järjestyksessä ja käydään tarvittavat vaiheet läpi”, Teerijoki hymyilee.

Edit: Lisätty karttakuva artikkeliin.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (5 kpl)