16.7.–23.7. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[13][18]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Eke Golfin par 3 -kenttä sloupattiin uusien standardien pohjalta – tätä se tarkoittaa

Eke Golfin par 3 -kenttä mittaa pelaajien taitoja usein kinkkisiltä etäisyyksiltä.

Maailmanlaajuiseen WHS-tasoitusjärjestelmään vuoden alussa tehdyt muutokset mahdollistavat par 3 -kenttien tasoituskelpoisuuden.

Tammisaaressa sijaitseva Eke Golf oli ensimmäisten suomalaiskenttien joukossa, jonka par 3 -kenttä sloupattiin, eli arvioitiin tasoituskelpoiseksi. WHS-järjestelmää hallinnoivat kattojärjestöt R&A ja USGA muuttivat kentän pituuteen vaadittavia kriteereitä vuoden alussa, mikä mahdollistaa par 3 -kenttien ja muiden lyhyiden kenttien slouppaamisen.

Eke Golfin par 3 -kenttä on yhdeksänreikäinen. Ennen WHS:ään tehtyjä muutoksia yhdeksänreikäisen kentän vähimmäismitta oli 1371 metriä (1500 jaardia). Muutoksen jälkeen mittavaatimus puolitettiin.

Slope-arvioinnin jälkeen kentällä voi pelata tasoituskierroksen. Par 3 -kenttien osalta tilanne madaltaa ennen muuta aloittelijoiden kynnystä saada tasoitusta alaspäin, mikä mukavoittaa siirtymistä täysimittaiselle kentälle.

”Par 3 -kentän suosio on ollut jatkuvassa kasvussa. Nyt tehty slouppaus tukee hyvin pelaamista 18-reikäisellä kentällä. Odotamme, että aloittelijat lähtevät liikkeelle par-kolmoselta, jolloin heillä on tasoitus mennessään isolle kentälle pelaamaan”, sanoo Eke Golfin Henrik Sarajas.

Golfliiton johdolla

Suomessa golfkenttien slope-arviointi tapahtuu Golfliiton kautta. Eke Golfissa vieraili neljän hengen slope-ryhmä, joka mittasi ja arvioi kentän. Yhdeksänreikäisen par 3 -kentän arviointiin kului aikaa noin tunti ja tulokset, eli toisin sanoen slope-taulukot valmistuivat reilussa viikossa.

Arvioinnin yhteydessä punaiset ja keltaiset tiit yhdistettiin. Kentän kokonaismitta on hieman vajaa 1400 metriä. Miehille ja naisille on edelleen omat course ratinginsa. Esimerkiksi 18,0 tasoituksella pelaavan miehen pelitasoitus on 8. Samalla tasoituksella pelaavan naisen pelitasoitus on 12.

Kentän väylät ovat pituudeltaan 69–125 metriä. Reiät kulkevat mielenkiintoisissa ja paikoin haastavissakin metsämaisemissa lukuun ottamatta kahta viimeistä väylää, jotka ovat avonaisempia. Kapeilla väylillä ja pienillä griineillä lyöntien tarkkuus on oltava kohdallaan. Siten enemmänkin pelanneilla on mahdollisuus harjoitella lyhyempiä lyöntejä, ja halutessaan pelata samalla tasoituskierros.

”Golfopettajan näkökulmasta par 3 -kentillä pelaaminen kehittää monesti hankalia alle 100-metrisiä lyöntejä”, sanoo Henrik Sarajas.

”Kymmenen tasoituksella pelaavan miehen pelitasoitus par 3 -kentällä on kolme. Siten tuolla voi käydä kokeilemassa, vastaako tasoitus omia taitojaan noilta etäisyyksiltä. Antaahan tämä variaatioita peilata tasoitustaan par 3- kentällä ja isolla kentällä”, Sarajas heittää.

Suomessa par 3 -kenttiä on sloupattu tähän mennessä viisi. Eke Golfin lisäksi Kultarannan, Talman, Nurmijärven ja Pirkanmaa Golfin par-kolmoset ovat arvioitu.

Eke Golfin 18-reikäinen kenttä arvioitiin uudelleen

Samassa yhteydessä Eken par 3 -kentän slouppaamisen kanssa Golfliiton sloppaustiimi arvioi uudelleen Eken 18-reikäisen pitkän kentän. Pelaajat ovat kokeneet kentän haastavana suhteessa sen antamaan slopeen. Kenttä muuttuikin arvioinnin yhteydessä pelaajaystävällisemmäksi.

”Slopet nousivat 1–5:llä riippuen siitä, mihin tasoitusryhmään kuuluu. Muutos on meille erittäin tervetullut. Jos vertaa vaikkapa Nordcenterin Benziin, niin naisten osalta ero oli aikaisemmin 3–4 lyöntiä. Nyt se on tasoittunut, mikä koetaan positiiviseksi”, Sarajas kertoo.

Lue seuraavaksi: Tasoituskierroksia voi jatkossa pelata myös lyhyillä par 3 -kentillä

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (7 kpl)