Takkulassa siirrytään ensi kaudella Mestarin ja Kisällin aikaan - Golfpiste.com

16.–23.8. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[11][16]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Takkulassa siirrytään ensi kaudella Mestarin ja Kisällin aikaan

LG:n uuden golfkeskuksen odotetaan tuovan Takkulaan runsaasti greenfee-pelaajia. Kuva: Lahden Golf

Lahden Golf ry vietti päättyneellä kaudella 55-vuotista taivaltaan. Perinteikkäässä seurassa ei ole kuitenkaan käperrytty muistojen valtaan, sillä toiminta Takkulassa lienee tänä päivänä vireämpää kuin koskaan aiemmin. Hyvänä nuorten pelaajien kasvattajana tunnettu Lahden Golf ja sen vuonna 1997 perustama kenttäyhtiö ryhtyivät vuosikymmenen alussa merkittäviin toimenpiteisiin vetovoimaisuutensa takaamiseksi.

Tämän tuloksena Takkulassa avataan 18-reikäinen Mestari-kenttä ja 9-reikäinen Kisälli-kenttä kaudella 2015. Lahtelaiset ovat tyytyväisiä uudistusten tuomiin mahdollisuuksiin, mutta toimintakokonaisuutta halutaan hioa LG:ssä yhä paremmaksi.

Seura joutui hakeutumaan vajaat 30 vuotta sitten uusiin maisemiin, kun paikallinen huonekaluteollisuus ja uudisrakentaminen tarvitsivat lisää maata silloisen Mukkulan 9-reikäisen kentän alueelta. Monet LG:n vanhemmat aktiivit jättivät tutut seudut haikeina, mutta kyseessä ei ollut huono ”vaihtokauppa”. Vuonna 1986 valmistunut Takkulan kenttä onkin palvellut pelaajia sen verran hyvin, etteivät kaikki osakkaat olleet halukkaita mittaviin muutoksiin.

”Tämän kokoisissa hankkeissa ei ole koskaan mahdollisuutta saavuttaa täyttä yksimielisyyttä. Yhtiökokouksessa selkeä enemmistö kannatti isoa uudistusta”, Lahden Golf Oy:n toimitusjohtaja Tommi Nikunen sanoo.

”Katsoimme, että Takkulan nyt 28 vuotta käytössä ollut kenttä on tullut peruskorjausikään rakenteellisten heikkouksien vuoksi. Pelkkä peruskorjaus olisi pitänyt meidät pitkään yhdeksän reiän varassa. Uusien ratkaisujen avulla pystymme parantamaan laatua ja pidentämään kautta. Laajennus lisää myös pelimahdollisuuksia ja vähentää ruuhkaisuutta.”

Näkymä Mestari-kentän kuudennelle väylälle. Kuva: Lahden Golf

Näkymä Mestari-kentän kuudennelle väylälle. Kuva: Lahden Golf

Lähes päivälleen kaksi vuotta sitten käynnistyneen projektin suunnittelija on Lassi Pekka Tilander, jonka piirustuspöydältä ovat kotimaassa saaneet alkunsa muun muassa Muuramen, Iitin, Aulangon ja Naantalin kentät.

”Mestari-kenttä valmistuu osittain vanhalle vuokramaalle. Uudistusta varten vuokrasimme viisi hehtaaria lisää maata Lahden kaupungilta. Uudet väylät oli alun perin tavoitteena avata jo tänä vuonna, mutta ruohon kasvu ei käynnistynyt toivotulla tavalla epäsuotuisten sääolosuhteiden vuoksi. Syksyllä ne olisivat olleet reuna-alueita lukuun ottamatta pelikelpoisia. ”

Toimitusjohtajan mukaan seitsemän uuden väylän avaaminen ajoittuu ensi juhannuksen tienoolle. Täysin uudistuneelle kentälle Lahden Golfin jäsenet pääsevät vuoden 2016 aikana.

Nikunen on tyytyväinen, että kenttäprojektin alkuperäinen 1,3 miljoonan euron budjetti on pitänyt. Tähän summaan sisältyy myös 9-reikäisen Kisälli-kentän rakentaminen. Pay and play –tyyppinen kenttä valmistuu ensi vuoden aikana kuuden vanhan väylän maastoon, joka sijaitsee nykyisen kentän etuysiä ympäröivällä alueella. Kun joitakin Mestari-kentän vanhoja väyliä pidennetään ja viheriöitä uusitaan, nousee koko 27-reikäisen kenttäurakan kokonaiskustannukset 1,9 miljoonaan euroon.

Kun päätös kenttäprojektin käynnistämisestä syntyi, kohdistettiin jokaiselle Lahden Golfin osakkeelle maksettavaksi 1172 euron rahoitusvastike. Takkulassa järjestettiin vuonna 2013 osakeanti, jossa merkittiin 56 uutta osaketta. Tämänvuotisessa, syyskuun viimeisenä päivänä päättyneessä osakeannissa tarjolla oli enintään 100 C-osaketta, joissa ei ollut vuonna 2012 sovittua rahoitusvastikevelvollisuutta.

LG:n juniorijoukkue juhli suomenmestaruutta viime kesänä Pickalassa.

LG:n juniorijoukkue juhli suomenmestaruutta viime kesänä Pickalassa.

Kenttäprojektin ohella LG:ssä on eletty tyypillistä, aktiivisen golfseuran elämää. Lahden Golfin nuoret voittivat tällä kaudella joukkueiden SM-kultaa ja kutakuinkin samalla joukkueella miesten SM-kultaa.

”Meillä on takana urheilullisesti erinomainen kausi. Voitimme joukkueissa kaksi kultamitalia, ja erityisesti nuorten voitto lämmittää – siinä tytöillä oli suuri rooli. LG:ssä on ollut aikamoinen tyhjiö tyttöpelaajien suhteen, kun Stanleyn siskokset jäivät pois. Hyvästä menestyksestä on kiittäminen uutta päävalmentajaamme Riku Äyriä.”

”Henkilökohtaisissa SM-kisoissa voitimme yhden mitalin, saimme kaksi pelaajaa seitsemän joukkoon miesten SM-lyöntipelissä ja menestyimme hyvin myös senioreissa.”

Maailmanlistalla upean nousun 40:n joukkoon tehnyt Mikko Ilonen on Lahden Golfin kasvatteja, ja tästä ollaan Takkulassa syystäkin iloisia: ”Seuramme jäsenet ja lahtelaiset yleisesti ovat hyvin ylpeitä Mikon menestyksestä. Hänen esimerkkinsä kannustaa luonnollisesti meidän nuoria pelaajiamme, mutta näinhän on varmasti kaikkialla muuallakin Suomessa.”

Ilonen käy Nikusen mukaan silloin tällöin Takkulassa, useimmiten PR-tarkoituksissa, mutta toisinaan muun muassa junioreiden harjoituksissa.

”Saimme viime vuonna tuntuvan avustuksen Mikon nimeä kantavasta rahastosta, jolla hankimme välineitä koulugolfia varten. Tämä voi olla alku taas uusille lahtelaisille menestystarinoille. Mikko oli kesällä mukana myös LG:n ja shop-yrittäjämme järjestämässä huutokaupassa, missä kerättiin varoja uuden lastensairaalan hyväksi. ”

Lahden Golf haluaisi tehdä enemmänkin yhteistyötä Ilosen kanssa, mutta Nikunen tiedostaa hänen kiireisen aikataulunsa ja kysyntänsä myös toisaalla. ”Haluaisimme tietysti Mikon mukaan ensi kesänä uuden kentän avajaisjuhlallisuuksiin, esimerkiksi lyömään avauslyönnin, ja muuta sellaista. En silti usko, että voimme häntä pyynnöillämme paljon nykyistä enempää kuormittaa.”

Lahtelaiset ovat ylpeitä Takkulan kentän kasvatin Mikko Ilosen menestyksestä. Ilonen uskoo harjoittelevansa tulevaisuudessa enemmän uudella kentällä. Kuva: Getty Images

Lahtelaiset ovat ylpeitä Takkulan kentän kasvatin Mikko Ilosen menestyksestä. Ilonen uskoo harjoittelevansa tulevaisuudessa enemmän uudella kentällä. Kuva: Getty Images

Ilonen itse on hyvillään Takkulan uudesta kenttäprojektista. Hän uskoo muutosten myötä ilmestyvän kentälle useammin omien mailojensa kanssa.

”Uudistusten myötä toivon, että paikalliset harjoitusolosuhteet muuttuvat oleellisesti, ja että ne antavat myös itselleni mahdollisuuden treenata siellä. Olisi ollut hyvä, jos minua olisi kysytty hiukan mukaan harjoituspaikkojen suunnitteluun (olettaen että niitäkin muutetaan)”, Ilonen sanoo.

”Mutta kentän osalta muutokset ja uudistukset tulevat tarpeeseen. Innolla tietenkin odotan niiden valmistumista, ja että pääsen myös pelaamaan uutta kenttää. Uskon, että tulevaisuudessa tulen käyttämään fasiliteetteja hiukan tiuhempaan kuin viime vuosina.”

Tommi Nikunen kertoo, että Lahden Golfin jäsenmäärässä on ollut tasaista kasvua tällä vuosikymmenellä. Tällä hetkellä LG:n jäsenluettelossa on noin 1500 nimeä, ja heistä aktiivipelaajia on arviolta 1100.

”Kierrosmäärät nousivat viimevuotisesta yli tuhannella. Tänä vuonna saavutimme lähes 30 000 kierroksen rajan. Pelaajat ovat valtaosin LG:n jäseniä, mutta uskon, että uudistuneet puitteet houkuttelevat meille paljon enemmän greenfee-pelaajia lähivuosina.”

Takkulaan on parhaillaan haussa myös uusi ravintolayrittäjä, jolta Nikunen odottaa uudistushalukkuutta ja innovatiivisuutta. ”Meillä on tarjolla hyvä mahdollisuus osaavalle yrittäjälle. Uudistukset tuovat varmasti lisää asiakkaita myös ravintolaan. Klubirakennuksen tilat keittiöineen ja ravintolasaleineen ovat lisäksi mainiossa kunnossa.”

Nikunen katsoo tulevaisuuteen Lahden Golfissa luottavaisin mielin. Pyörät pyörivät, ja asiat ovat tavallista paremmalla mallilla. ”Olemme tyytyväisiä, mutta aina riittää kehitettävää. Toiminta LG:ssä on hedelmällistä, sillä seura ja kenttäyhtiö pelaavat hyvin yhteen. Yhteisöllisyys on täällä ainutlaatuista.”

Lahden seudulla riittää kenttätarjontaa, mutta Tommi Nikunen odottaa, että uudistusten myötä Takkulasta löytyy Päijät-Hämeen kiinnostavin kenttäkokonaisuus. Uuden Mestari-kentän (par 72) kokonaispituus valkoiselta tiiltä ennen tulevien uusien lisäuudistuksia on 5910 metriä. Kisälli-kentän (par 32) maksimipituus on 2165 metriä.

Marko Kuivasaari

Lahden Golf, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje