Oppaana Kenttäranking: Keski-Suomesta löytyy Suomen ykkönen ja monta muuta huippukenttää - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kenttäranking

Oppaana Kenttäranking: Keski-Suomesta löytyy Suomen ykkönen ja monta muuta huippukenttää

Laukaan Peurunkagolf on Suomen kauneimpia golfkenttiä. Se on maisemiltaan hyvin keskisuomalainen. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

Keski-Suomen parhaat kentät pärjäävät erinomaisesti Kenttärankingissa. Toisaalta myös häntäpäähän on tunkua.

Golfliiton aluejaossa Keski-Suomen alueeseen kuuluu 23 golfklubia, joilla oli Kenttärankingissa 2019 yhteensä 27 arvioitavaa golfkenttää. Alue on laaja ja ulottuu etelä-pohjoissuunnassa Loimaalta Laukaalle ja itä-länsisuunnassa Hankasalmelta Vammalaan. Keski-Suomen kenttiä voikin olla järkevintä tarkastella jakamalla ne suurimpien kaupunkien vaikutuspiirin mukaan.

Merkittävimmät kaupungit Keski-Suomen alueella ovat Tampere, Lahti, Jyväskylä ja Hämeenlinna. Viimeksi mainitussa sijaitsee Suomen parhaaksi äänestetty golfkenttä, Vanajanlinna Golf & Country Club.

Vanajanlinna on tottunut keikkumaan rankingin kärkisijoilla vuodesta toiseen. Vuoden 2017 rankingissa se joutui väistymään Viipurin Golfin Etelä-Saimaan viedessä ykkössijan. Kahden vuoden päästä Linna Golf iski takaisin kiilaten takaisin ykköseksi. Isoimman eron haastajiinsa se repi kentän kunnossa – se on Vanajanlinnassa aina timanttia. Ero haastajiin oli todella iso. Viimeistelty lopputulos heijastui myös esteettisyyteen, josta kenttä keräsi erinomaiset pisteet.

Ykkönen Linna oli myös design, reititys ja pelattavuus -kategoriassa sekä palvelussa. Linna on myös Suomen bongatuin, ja voisi ehkä sanoa kiinnostavin golfkenttä. Se hyödyttää osaltaan myös Hämeenlinnan alueen muita kenttiä, joskin yhteistyö niiden kesken ei juuri realisoidu esimerkiksi erilaisiin pelipaketteihin tai vastaaviin, jotka voisivat houkutella kotimaanmatkailijoita etenkin covid-19:n aikakaudella.

Golfarille Hämeenlinnan tiilaakso on kuitenkin Suomen olosuhteissa poikkeuksellinen keskittymä. Linna, Aulanko, Tawast ja Hattula sijaitsevat alle parinkymmenen kilometrin säteellä toisistaan eikä Lepaan ysireikäiselle kentällekään ole matkaa juuri tämän enempää.

Hämeenlinnan selkeä kakkonen, ja koko Keski-Suomen alueen kuutonen, on Aulangon Eversti. Se yltää 29. sijalle. Pisteitä se saa hyvin ja tasaisesti läpi linjan. Vain esteettisyydessä ja hinta-laatusuhteessa jäädään alle kasin, niissäkin hiuksen hienosti. Ravintolastaan kenttä saa erityiskiitosta. Paremmat pisteet – ainoastaan 0,04 – Keski-Suomesta keräsi vain Vanajanlinna.

Klubin toinen kenttä, Hugo-vanhus, yltää 84. sijalle. Sen vanhat jalopuut ja omaleimainen tunnelma kiehtovat monia ja kentällä onkin omat niin sanotut hard core -faninsa. Ei ihme, että esteettisyyden ja ilmapiirin kohdalla Hugo on parhaimmillaan.

Tawast Golf yltää sekin kunnioitettavalle 69. sijalle. Sen parhaat avut ovat toimiva suunnittelu ja hyvä palvelu. Myös muilta osa-alueilta se kerää hyvät pisteet, mutta kroonistuneet kunto-ongelmat paitsi herättävät huolestusta myös rokottavat pisteitä. Hattula on sijalla 113. ja Lepaa sijalla 130.

Tampere

Tampereen alueen kentiksi voidaan laskea kuuluvaksi Tammer-Golf, Pirkanmaan Golf, Golf Pirkkala sekä Nokia River Golf. Vähän venyttämällä mukaan ylettyvät Hiisi-Golf Lempäälässä, Lakeside Golf Vammalassa ja Poltinkoski Golf eli entinen Ikaalisten Golf.

Lakesiden Pirunpelto on Suomen kahdeksanneksi paras golfkenttä. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

Tampereen seudulla taso on kova. ”Kaupungin” ykköskentän tittelistä kamppailevat tasapäisesti Lakesiden Pirunpelto ja Nokia River Golfin Rock, jotka molemmat mahtuvat Kenttärankingin kympin kärkeen. Pirunpelto vie kisan nimiinsä 0,28 pisteen erolla. Ne se napsii kentän kunnosta ja esteettisyydestä, jotka ovat huippuluokkaa. Hinta-laatusuhteessa mitattuna Suomessa ei löydy Lakesidea parempaa golfkenttää.

Niin Nokialta kuin Vammalastakin löytyy kaksi täysimittaista golfkenttää. Ja vieläpä niin, että molempien klubien kummatkin kentät ovat tasoltaan erinomaisia. Nokia River Golfin River-kenttä sijoittui rankingissa 22. sijalle ja Lakesiden Järvenranta 24:nneksi. Molemmat voidaan siis lukea maamme kiistattomiin kärkikenttiin.

Tammer-Golf pokkasi 121. sijan. Kenttä menee tulevaisuudessa lähes kokonaan uusiksi ja hankkeen vetäjäksi on jo valittu Ilonen Design suunnittelutoimisto. Poltinkoski Golf, joka vielä rankingin tekemisen aikaan tunnettiin Ikaalisten Golfina, ylsi sijalle 131 ja pykälän siitä jäi Pirkanmaan Golf. Pitkästä kaudestaan tunnettu Hiisi-Golf jäi rankingissa hännänhuipuksi eli sijalle 138.

Lahti

Lahden seudulla sijaitsee seitsemän kenttää, kun tarkastelussa huomioidaan Vierumäen kaksi kenttää sekä Kanavagolf Vääksy ja mukaan venytetään puolipakolla myös Hartola, joka sijaitsee 80 km päässä Lahden keskustasta.

Lahden alueen kentät eivät yllä aivan samalle tasolle kuin Hämeenlinnan ja Tampereen parhaimmisto. Alueen ykkönen on Kanavagolf Vääksy. Se pokkaa rankingista komeasti yli 80 pistettä ja 39. sijan. Siitä kolmen pykälän päässä on niin ikään yli 80 pisteellä Vierumäen Cooke, joka on lay outiltaan maamme parhaimmistoa, monen mielestä jopa paras, mutta kunto-ongelmat sekä palvelukokonaisuuden hajanaisuus rokottavat pistesaldoa kovalla kädellä.

Kanavagolf taas menestyy hienosti kaikilla mittareilla. Se saa suunnittelusta ja kunnostaan yli kahdeksikon, mutta ei yllä esteettisyydessä aivan samalle tasolle. Muita kehityskohteita on vaikea löytää, niin hyvissä kantimissa kokonaisuus on.

Messilä hengittää sijalla 49. aivan Lahden seudun kärkikaksikon kintereillä, mutta muita Lahden alueen kenttiä ei 50 kärkeen yllä. Messilässä paukut on pantu kenttään, ja sen osalta se saa paremmat pisteet kuin Kanavagolf tai Cooke. Kunnoltaan Messilä on ollut lähellä priimaa. Kehityskohteet löytyvät siis kentän ulkopuolelta.

Jyväskylä

Jyväskylän alueeseen niputetaan nyt surutta myös Golf-Virrat ja Himos-Golf, vaikka niistä kertyy matkaa Suomen Ateenaan. Revontuli Golf ja Laukaa ovat jo selkeästi lähempänä, Muurame Golf aivan Jyväskylän kupeessa ja Jyväs-Golf lähes kaupungin ytimessä.

Alueen ykkönen on kauneusarvoillaan ja hienolla suunnittelullaan loistava Laukaan Peurunkagolf. Ronald Freamin piirtämä kenttä on niin hyvä, että satsaamalla kentän ulkopuolisiin asioihin, kuten ravintolaan ja palvelukokonaisuuteen, on Laukaan golfylpeydellä mahdollisuudet nostaa sijoitustaan seuraavassa rankingissa.

Jyväskylän seudun kakkonen on Revontuli Golf, joka ihastuttaa kunnollaan, eikä petä, jos ei loistakaan, oikeastaan millään muullakaan mittarilla. Hinta-laatusuhde on Revontulessa hienosti kohdallaan. Sijalle 70 yltävä Hartolan Golfklubi loistaa palvelussa sekä ilmapiirissä, eikä kenttäkään saa pyyhkeitä. Kahdeksan sijaa sen alapuolelta löytyvät Muurame menettää asemia klubitalonsa ja ravintolansa johdosta. Muilta puitteiltaan sillä pyyhkii hyvin.

Yhdeksänreikäiset Jyväs-Golf ja Golf-Virrat löytyvät sijoilta 107 ja 108. Jyväs-Golf nappaa yli kasin palvelusta, Golf-Virrat ilmapiiristä ja viihtyisyydestä. Alueen uusin kenttä, Himos-Golf, kyntää lähes pahnanpohjimmaisena. Hieman yllättäen se saa surkeat pisteet etenkin ravintola- ja palvelukokonaisuuksista.

Nokia River Golfin molemmat kentät mahtuvat 22 parhaan joukkoon. Kuva: Lassi Pekka Tilander.

Keski-Suomessa kenttien taso heittelee raisummin kuin vaikkapa Lounais-Suomessa tai Uudellamaalla. Alueen kenttien keskiarvopisteet olivat 72,86 ja varsin yllättäen keskimääräinen sijoitus oli täsmälleen sama. Se on selkeästi vähemmän kuin esimerkiksi Lounais-Suomessa, vaikka Keski-Suomen alueen kentistä neljä sijoittuu paremmin kuin Lounais-Suomen paras kenttä.

Kenttärankingissa 80 pisteen rajaa voi pitää eräänlaisena mittarina. Sen yli pääsi 42 kenttää. Niistä peräti kahdeksan löytyy Keski-Suomesta. Alueelta siis löytyy maamme kärkipään kenttiä useampia. Vastaavasti sadan huonommalle puolelle on lipsahtanut 10 keskisuomalaista golfkenttää. Sekin on suhteellisesti paljon.

Tampereen alue haastaa Hämeenlinnan tosissaan paitsi Keski-Suomen alueen, jopa Suomen kovatasoisimpana golfkaupunkina.

Keski-Suomen golfkentät Kenttärankingissa 2019:

1. Vanajanlinna Golf & Country Club 87,73
8. Lakeside Golf – Pirunpelto 84,24
10. Nokia River Golf – Rock 83,52
22. Nokia River Golf – River 82,07
24. Lakeside Golf – Järvenranta 81,85
29. Aulangon Golfklubi – Eversti 81,15
39. Kanavagolf Vääksy 80,10
42. Vierumäen Golfseura – Cooke 80,01
49. Messilän Golf 79,56
52. Laukaan Peurunkagolf 79,17
63. Revontuli Golf 78,36
69. Tawast Golf 77,88
70. Hartolan Golfklubi 77,77
75. Golf Pirkkala 77,32
78. Muuramen Golfseura 76,83
84. Aulangon Golfklubi – Hugo 76,45
85. Loimijoki Golf 76,44
89. Vierumäen Golfseura – Classic 76,04
97. Lahden Golf – Mestari 75,13
107. Jyväs-Golf 72,99
108. Golf-Virrat 72,95
113. Hattula Golf 72,11
121. Tammer-Golf 70,48
130. Lepaa Golf 67,05
131. Ikaalisten Golf 67,02
132. Pirkanmaan Golf 66,98
136. Himos Golf 63,11
138. Hiisi-Golf 59,74

Lahden Golfin Kisälli-kenttä ei ollut mukana Kenttäranking 2019 -kyselyssä, koska se oli rakennusvaiheessa.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje