Oppaana Kenttäranking: Itä-Suomeen meni Kenttärankingin hopeaa ja pronssia - Golfpiste.com

31.1.–7.2. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][8]
KilpailuaSuomalaista
Kenttäranking

Oppaana Kenttäranking: Itä-Suomeen meni Kenttärankingin hopeaa ja pronssia

Tahkon Old Coursen maisema on suomalaisille mieleen. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Itä-Suomi jyrää kauneusarvoillaan. Alueelta löytyy kaksi Kenttärankingin Top 3 -kenttää ja Suomen parhaat ysit.

Itä-Suomen alue rajoittuu Porvoo-Lahti-Viitasaari-linjan itäpuolelle ja ulottuu etelä-pohjoissuunnassa Kotkasta Iisalmeen. Alueeseen kuuluu 23 golfseuraa, joilla on yhteensä 25 golfkenttää. Sen helmet ovat Kenttärankingin toiseksi sijoittunut Viipurin Golfin Etelä-Saimaa sekä kolmanneksi noussut Tahkon Old Course.

Etelä-Saimaa äänestettiin Suomen kauneimmaksi golfkentäksi. Tahkon Old Course oli kategorian kakkonen. Esteettisyys onkin Itä-Suomen kenttien parasta antia. Alueelle tyypilliset mäntykankaat, koivumetsiköt sekä runsaat ja monimuotoiset vesistöt muodostavat golfkentälle sellaisen ympäristön, jota suomalaiset rakastavat. Lähes kaikki itäsuomalaiset kentät pärjäävät esteettisyydessä paremmin kuin yhteispisteissä.

Toinen silmiinpistävä piirre itäsuomalaisten kenttien arvostelupisteissä on erinomainen hinta-laatusuhde. Hinta-laatusuhde-kategorian viiden kärjessä on kolme itäsuomalaista golfkenttää: Kartanogolf, VG Etelä-Saimaa ja Eerikkala Golf. Idässä tasokkaille kentille pääsee edullisesti.

Viipurin Golf saa huippupisteet läpi linjan. Ainoastaan ravintolatoiminnassa on realistisesti nähtynä reilummin parantamisen varaa, mutta kokonaisuuden korkeasta tasosta kertoo, että ravintolakin saa rankingin 19. parhaat pisteet. Etelä-Saimaa alkaa olla jo käsite, joka löytyy monen harrastajan jokakesäiseltä bongauslistalta.

Mutta Itä-Suomessa riittää muitakin huippukenttiä. Tahkon kentistä Old Course saa New Coursea paremmat pisteet. Suurin ero syntyy kenttäsuunnittelussa, Old Course oli kategorian kolmonen, ja esteettisyydessä. Jos tie käy Tahkolle, molemmat kannattaa pelata, sillä myös New Course kerää yli 82 pistettä ja sijoittuu kovassa seurassa sijalle 21.

Puula Golf oli jälleen Suomen paras ysireikäinen goflkenttä. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Vähältä piti, ettei Itä-Suomi olisi saanut kolmattakin kenttää kärkikymmenikköön. Kartanogolf Joroisissa jäi siitä vain yhden sijan ja 0.09 pisteen päähän. Kartanogolf loistaa palvelussa ja ilmapiirissä. Kentän osalta sen parasta antia on hyvä kunto, mutta myös suunnittelu ja kauneusarvot kestävät vertailun.

Alueen suurin seura on Tarinagolf yli 2300 jäsenellään. Sen kentät, Vanha ja Uusi Tarina, sijoittuvat sijoille 50 ja 68.

Itä-Suomessa sijaitsevatkin kiistatta Suomen parhaat yhdeksänreikäiset golfkentät. Niistä paras on Kenttärankingissa kunniakkaasti sijalle 34. päätynyt Puula Golf Kangasniemellä. Eteläsavolainen mäntykangas on loistava maapohja golfkentälle ja Pekka Sivulan parhaimpiin luomuksiin lukeutuva kenttä kerää loistavat pisteet niin suunnittelustaan, se arvioitiin maan kuudenneksi parhaaksi, kunnostaan kuin esteettisyydestäänkin. Oheispalveluiden kohdalla se joutuu antamaan turhan paljon tasoitusta, mutta olennainen – golfkenttä – on loistava.

Nurmeksessa sijaitseva Pielis-Golf ei jää kuin pari pykälää Puulan taakse. Pieliseen työntyvällä niemellä ja sitä reunustavalla rantakaistaleella mutkitteleva kenttä on kaunis ja haastava. Kosti Kuronen on pystynyt nostattamaan vaikeuskerrointa paitsi vesielementin myös runsaiden korkeudenvaihteluiden avulla. Jos et pidä ysireikäistä golfkenttää oikeana, pelaa tämä kaksikko, ja jatketaan sitten aiheesta!

Karelia Golf Joensuun pohjoispuolella sijoittui rankingissa jaetulle 47. sijalle yhdessä Katinkullan Nuas-kentän kanssa. Jos ongelmat kentän kunnossa saadaan selätettyä, on Karelia golfilla aineksia isoonkin nousuun seuraavassa rankingissa. Kuva: Lassi Pekka Tilander

Eerikkala Golf Tervossa on niin ikään ysireikäinen. Sekin pokkaa lähes 80,00 pistettä sijoittuen reilusti puolivälin paremmalle puolella.

Kokonaisuudessaankin Itä-Suomen kenttien taso on erittäin hyvä. Kahdeksan kenttää yltää maagisen 80,00 pisteen rajan yläpuolelle. Määrä on sama kuin Keski-Suomessa ja muutaman korkeampi kuin Lounais-Suomessa. Edellä mainittujen kenttien lisäksi yli 80 pistettä saavat Koski-Golf ja Kerigolf. Niiden pistekertymä on hyvin samankaltainen eli tasainen läpi linjan. Suunnittelu on hyvää ja kauneusarvot kohdillaan, mutta kaudella 2019 kunto ei yltänyt aivan kärkikenttien tasolle.

Keskimäärin Itä-Suomen kentät keräsivät 74,69 pistettä. Keskimääräinen sijoitus Kenttärankingissa oli 63,92 eli matalampi kuin millään muulla alueella. Tulos kuitenkin vain suuntaa antava, sillä alueen kentistä neljä, Kaakon Golf, Lampila Golf, Leppävirran Golf ja Ylä-Savon Golf, saivat niin vähän arvioita, ettei tulos ollut tilastollisesti luotettava. Siksi kentät eivät ole mukana Kenttärankingissa.

Itä-Suomen golfkentät Kenttärankingissa 2019:

2. Viipurin Golf – Etelä-Saimaa   87,11
3. Tahko Golf – Old Course   85,57
11. Kartano Golf   83,43
21. Tahko Golf – New Course   82,11
34. Puula Golf   80,41
36. Pielis-Golf   80,25
37. Koski-Golf   80,24
41. Kerigolf   80,02
47. Karelia Golf   79,59
50. Tarina Golf – Vanha Tarina   79,29
50. Kymen Golf   79,29
54. Eerikkala Golf   78,89
68. Tarina Golf – Uusi Tarina   77,97
76. Imatran Golf   77,14
90. Rantasalmi Golf   75,90
110. Golf-Porrassalmi   72,49
117. Mikkelin Golf   70,78
119. Iitin Golfseura   70,61
120. Viipurin Golf – Kahilanniemi   70,57
122. Holiday Club Golf   70,44
125. Outokummun Golfseura   69,35

Artikkelia on päivitetty 14.12.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje