Nordcenterissa panostetaan osakkaiden etuihin - Golfpiste.com

24.–31.5. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[16][20]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Nordcenterissa panostetaan osakkaiden etuihin

Nordcenterin Fream-kenttä valittiin kaudella 2011 Golf Worldin top-100 listalle Euroopassa © Getty Images

Nordcenterin golfosakeyhtiön kokous hyväksyi tiistaina ehdotuksen, jonka mukaan Nordcenterista muodostuu ”Suomen ensimmäinen golfin osakasklubi”. Osakasklubi termiä on maassamme käytetty varsin harvoin, Nordcenterissa se on kuitenkin katsottu paremmaksi kuin privaattikenttä.

Osakkeita Nordcenterissa on kaikkiaan 1637, näistä kustakin maksetaan kaudella 2013 vastike, jonka suuruus on 1195 euroa. Osaketta kohden on yksi nimetty pelioikeus, sen lisäksi perheenjäsenet pääsevät kentälle kierroskohtaisella maksulla. Aiemmin osakkeeseen pystyi nimeämään kaksi pelioikeutettua, jotka eivät kuitenkaan saaneet pelata kentillä samanaikaisesti.

”Haluamme strategiamme mukaisesti kannustaa perhepelaamista. Tulevaisuudessa esimerkiksi nelihenkinen perhe voi pelata helpommin ja edullisemmin yhdessä” , Nordgolfin hallituksen puheenjohtaja Mikael Charpentier maalailee tulevaisuuden kuvioita. Perheenjäsenten pelaaminen ei edellytä osakkaan läsnäoloa kierroksella.

Merkittävin uudistus on siis se, että Nordcenter luopuu ensimmäisenä golfkenttänä Suomessa normaalista green fee -pelaamisesta molemmilla kentillään. Vihdissä sijaitseva Hill Side Golf on jo aiemmin rajoittanut Hill-kenttänsä kokonaisuudessaan osakkaiden ja heidän vieraittensa käyttöön, Valley-kenttä toimii kuitenkin kaikille avoimena pay & play-kenttänä.

Nordcenterissa pääsee jatkossa” normaalilla” greenfeellä pelaamaan vain maanantaisin, jolloin maksua vastaan voi halutessaan pelata koko päivän.

”Hinta tulee olemaan noin sata euroa”, uskoo toimitusjohtaja Staffan Tuomolin.

Juniorien valmennus ja kilpailutoiminta jatkuvat

Nordcenterissa on panostettu jo pitkään laadukkaaseen ja ympärivuotiseen junioritoimintaan. Menestystäkin on tullut nousujohteisesti

– Tavoitteenamme on olla Suomen johtava valmennusyhteisö. Varaamme ja haluamme tarjota pelioikeuksia myös sellaisille junioripelaajille, joiden vanhemmat eivät ole osakkaitamme, Charpentier sanoo.

Nordcenterin

Nordcenterin toimitusjohtaja Staffan Tuomolin suoritti vastikään ensimmäisenä suomalaisena arvostetun Certified Club Manager tutkinnon. Hän kuuluu myös golfjohtajien Euroopan järjestön hallitukseen.

Ulkopuolisille ovea ei laiteta kuitenkaan täysin kiinni, sillä kilpailutoiminta säilyy kentällä ennallaa. Kentillä järjestetään jatkossakin avoimia kilpailuja harjoituskierroksineen.

– Erityisesti Fream-kenttäämme arvostetaan kilpakenttänä paljon, joten tarjoamme sitä kilpakäyttöön myös tulevaisuudessa. Haluamme osaltamme olla mukana golf-urheilun kehittymisessä Suomessa, Nordgolfin toimitusjohtaja Staffan Tuomolin toteaa.

Benz-kentän

Benz-kentän 18. on valittu mm. Golf Digestin Dream 18 kenttään.

Nordcenterissa uskotaan, että myös yritysten järjestämiä tapahtumia alueella voitaisiin järjestää nykyistä enemmän. Vuonna 1988 avatun golfkeskuksen palveluja myydään tältä osin samassa kalleimmassa hintakategoriassa Kytäjän ja Linna Golfin kanssa.

– Åminnen kartanolla puitteet, miljöö sekä kapasiteetti ovat kunnossa: Tarjolla on kaksi erilaista kenttää, kilpakenttä Fream sekä jokaiselle sopiva pelikenttä Benz. Lähialue on viime aikoina kehittynyt voimakkaasti. Vielä kun uusi moottoritie valmistuu, paikka on entistä helpommin saavutettavissa, Tuomolin summaa.

Näkökulma: Rohkea veto

Nordcenterissa rohkea päätös kentän yksityistämisestä enimmäkseen osakkaiden käyttöön on pitkän harkinnan tulos. Kuumaa perunaa on pyöritelty ja uudistuksia suunniteltu ainakin parin vuoden ajan. Tavoite on selkeä ja sama kuin muillakin kentillä, luoda osakkuudelle todellista arvoa.

Fream-kentän yli kolme miljoonaa maksaneen remontin myötä puitteet ja molemmat kentät ovat entistä paremmassa kunnossa, toisaalta vastikkeetkin korkeita.

Väljyydestä kentällään osakkaat ovat saaneet nauttia tähänkin asti, kahden viimeisen kauden aikana kahdella kentällä kierrosmäärä on ollut kumpanakin yhteensä noin 23.500. Osakkaiden osuus tästä 14.000, vieraspelaajien ja kilpailijoiden määrä sekin yli 9000. Greenfeepelaajista kaudella 2012 vain 30 prosenttia maksoi ns. listahinnan. Sijaintinsakin vuoksi Nordcenterin varsinainen sesonki on lyhyt , suuri osa kierroksista pelataan juhannuksen ja heinäkuun lopun välisenä aikana.

Osakkaiden vieraat, Platinakortilla ja muilla etukorteilla ( mm. Golfpisteen kortti) kiertäneet muodostivat ulkopuolisistä enemmistön yhdessä kilpailijoiden ja yritystapahtumien pelaaajien kanssa.Kaudella 2013 Nordcenter jättäytyy pois Platinakortista ja muista etukorteista.

Nordcenter on viimeisen vuosikymmenen aikana noussut julkisuuteen sisäisten riitojensa ja arvonsa menettäneen osakkeensa myötä. Tälläkin hetkellä arvopaperin saa jälkimarkkinoilta ilmaiseksi, ostajalle on usein jopa luvattu pieni korvaus. Eihän sen näin pitänyt mennä, tuumivat aiheellisesti muutkin kuin osakkeenomistajat.

Toivoa sopii, että tavoitteeksi asetettu osakepaperin arvonnousu käynnistyy nyt tehdyillä muutoksilla.Nordcenter pyrkii aidosti erilaistumaan muista kentistä. Vastaavia visioita kentän palveluiden suuntaamisesta enimmäkseen osakkaiden käyttöön on muuallakin.

Oleellinen kysymys kuuluu aina, ovatko osakkaat valmiita maksamaan korkeammalla vastikkeella normaalin vieraspelaamisen tuottaneen vuositulon ja vaikuttaako tämä osakkeen arvoon nostavasti vai laskevasti?

Nordcenter ei siis kuitenkaan sulje pois vieraspelaamista. Nordcenterin osakkaat isännöivät oletettavasti entistä tiuhempaan vieraitaan, yritystapahtumien määrää pyritään lisäämään, myös vilkkaan kilpailutoiminnan jatkuminen antaa mahdollisuuden vieraspelaamiseen. Ilman osakkaan ohjausta tai kilpailemista kentille pääsee edelleen maanantaisin, toki kovaan hintaan.

Nordcenterissa tehtyjä päätöksiä voidaan pitää jopa luonnollisina, rohkeina ja mallia muille vastaavaan kehitykseen antavina. Nostan peukalot ylös, maahamme tarvitaan erilaisia kenttiä palveluineen. Avoimeen vieraspelaamiseen on nyt ja tulevaisuudessa riittävästi mahdollisuuksia ympäri Suomen.

Teemu Tyry

Nordcenter, kotisivut

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)

 • jari says:

  Käsittääkseni mm. Messilä golfissa on ollut jo pari vuotta käytäntö että green fee pelaaminen onnistuu vain ma-pe klo 11.00-14.00 ja viikonloppuisin ei ollenkaan. Poislukien osakkaan tai pelihaltijan vieraana tietyinrajoituksin. Todennäköisesti kokemukset ovat olleen vain positiiviset osakkaan näkökulmasta. Nordcenterissä on kuitenkin 2 kenttää eikä nuo kierrosmäärät nyt aivan mahdottomilta tunnu etteikö kentälle mahtuisi myös green fee pelaajia joten ehkä tuollainen ”aikasabluuna” tuntuisi enemmän järkeenkäypälle kuin lähes totaalinen ”osakaskenttä”. Ainakin pääkaupungin näkövinkkelistä kenttä on vähän kaukana ja peliaika vain maanantaisin hintaan 100e on ainakin itselleni aivan liikaa. Jokatapauksessa toivon onnea ja menestystä valitsemalle polulle. t. Osakas 302C

 • jussi says:

  Nodikassa on aina pelattu pääasiaksi osakkaiden vieraana, green fee pelaajia on ollut muutamia kymmeniä ja lisäksi nämä Platina- ja Golfpiste -korttilaiset. Mielestni turhaa hehkutusta, ei tämä ainakaan osakkeenarvoa nosta. Mikään ei muutu näkyvästi.

 • KSR says:

  Arkirealismi näköjään kadonnut Nordcentrin päättäjiltä! 100,00 euroa greenfeestä ”in the middle of Nowhere”. Ainoa etu yhtiön kannalta lienee, että runsaslukuisilta osakkaitten vierailta saadaan enemmän rahaa. Olen pelannut vuosittain 3-4 kierrosta osakkaan vieraana ja fee on ollut kohtuullinen. Jos osakkaan vieraana uusi hinta on 100 euroa – 50% ei enää kiinnosta. On Etelä-Suomessa muitakin kenttiä. Jäävät ainakin minulta ja vaimoltani tulevaisuudesa Nordcenteriltä 150 – 200 euroa / kesä saamatta.

 • TET says:

  Olen silloin tällöin käynyt Nordcenterissä pelaamassa. Nyt eivät nuo tuomani eurot enää kelpaa yhtiölle! Onnea vaan valitsemallenne tielle minkä päässä mielestäni siintää konkurssi.