27.2.–5.3. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[10][11]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kuusamon golfkenttä sai Holiday Clubilta leveämmät hartiat, mutta toimintaa varjostaa näkemysero seurojen välillä

Kuusamossa pelattiin ensimmäinen kausi uuden isännän komennossa. Kuva: Jukka Tarjanne

Kuusamo Golf haluaisi yksimielisesti kotiseura-statuksensa takaisin. Kentän nykyisen seuran saama jäsenpalaute kertoo täysin päinvastaisesta tilanteesta.

Kuusamon golfkentällä on lyhyt mutta värikäs historia. Kenttä avattiin vuonna 2013, mutta Kuusamon Golf oy ajautui maksuvaikeuksien takia konkurssiin vain reilut neljä vuotta myöhemmin.

Maapohjan omistanut Kuusamon kaupunki ja konkurssipesä etsivät kentälle pitkään uutta omistajaa, kunnes Kuusamon kaupunki osti kentän rakennuksineen, laitteineen ja maanvuokraoikeuksineen keväällä 2022.

Kentän käyttäjät ehtivät olla huolissaan Kuusamo Golfin tulevaisuudesta. Syystäkin. Toimintaa pyöritettiin viiden vuoden ajan kolmen kentänhoitajan ja noin kymmenen aktiivisen pelaajan muodostaman talkooporukan voimin jaksamisen äärirajoille.  Kenttää ei haluttu päästää kesannolle, sillä golf nähdään tärkeänä matkailuvalttina myös kaupungin näkökulmasta.

Toimintaan saatiin vuosien odotuksen jälkeen leveämmät hartiat, kun Kuusamon kaupunki ja Holiday Club Resorts oy (jäljempänä HCR ja Holiday Club) allekirjoittivat puitesopimuksen. Sen tähtäimenä on pitkäaikainen vuokrasopimus kentästä. HCR:llä on kentän vieressä Kuusamon Tropiikki -niminen kylpylähotelli, joten golf täydentää luontevasti sen palvelukokonaisuutta.

Holiday Club siirtyi vastaamaan kentän markkinoinnista ja caddiemaster-palveluista jo vuonna 2021, mutta vastuun koko kentän pyörittämisestä matkailualan yritys otti viime keväänä.

Tämä peli ei ole meidän osaltamme vielä pelattu.

Muutosten vuoksi seuratoiminta ja kentän kotiseuran rooli siirtyi Kuusamo Golf ry:ltä Holiday Club Golf ry:lle, jonka toiminta on puolestaan keskittynyt Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevan HCR:n hallinnoiman toisen kentän, Golf Saimaan yhteyteen.

Puheenjohtaja: ”Mennyt kausi sanelupolitiikkaa”

Kentän viime kauden kunto sai pelaajilta kiitosta, mutta kuusamolaiset golfarit tunsivat kadottaneensa muuttuneen seurakuvion myötä henkisen kotinsa. Aktiivijäsenet turhautuivat menetettyään vaikutusmahdollisuutensa siihen, mitä kentällä tapahtuu.

”Mennyt kausi oli sanelupolitiikkaa. Meiltä ei kysytty mitään, emmekä saaneet tehtäviä hoidettavaksemme”, sanoo edelleen toiminnassa olevan Kuusamo Golf ry:n puheenjohtaja Markus Virmasalo.

Holiday Club Golfin otettua seuravastuun Kuusamossa, menetti Kuusamo Golf ry vailla kotikenttää olevana yhdistyksenä asemansa Suomen Golfliittoon kuuluvana jäsenseurana. Näin ollen sillä ei ole enää virallisen golfseuran statusta Petäjäkankaalla.

”Halusimme pitää seuran pystyssä, koska sillä on varoja ja toisaalta tämä peli ei ole meidän osaltamme vielä pelattu.”

Tällä kahdeksi seuraavaksi vuodeksi seuran puheenjohtajana jatkamaan valittu Virmasalo tarkoittaa sitä, että Kuusamon Golf ry:n jäsenillä on voimakas tavoite palauttaa yhdistys takaisin asemaan, joka sillä vielä edelliskaudella oli.

”Kuusamo Golfin vuosikokouksessa vallitsi sellainen henki ja myös yhdistyksen johtokunnan näkemys asiasta oli yksimielinen. Kentän jäsen- ja pelaajamäärän kasvattamisen sekä juniorityön kannalta olisi mielestämme parempi, että paikallisen seuran aktiivit antaisivat kasvonsa toiminnalle”, hän sanoo.

Kuusamon kentällä pelattiin viime kaudella 7200 kierrosta. Näistä reilu kolmannes oli vieraspelaajien tilastoimia kierroksia. Kuva: Kuusamo Golf

Virmasalon mukaan neuvottelut tulevan kauden seurakuvioista Holiday Clubin ja Holiday Club Golfin kanssa ovat kesken, ja selviävät aikanaan.

95 prosenttia tyytyväisiä toiminnan suuntaan

Holiday Club Resortsin golfkentistä vastaava liiketoimintajohtaja Apa Salmi ihmettelee Kuusamo Golf ry:stä kantautuneita huolia vallitsevasta seuratilanteesta. Hän kertoo, että 95 prosenttia kuusamolaisista pelaajista ovat kyselyn perustella olleet tyytyväisiä siihen suuntaan, mihin HCR on kentän toimintaa viemässä.

On selvää, että kuuntelemme asiakkaita ja paikallisia ihmisiä.

Myös Holiday Club Golfin toiminnanjohtaja Markku Hietanen nostaa samanlaisen prosenttiluvun esille kertoessaan kuusamolaisten pelaajien tyytyväisyydestä päättyneeseen kauteen.

”Sain Kuusamo Golfin puuhamiehiltä kirjeen, jossa sanotaan, että 95 prosenttia kentän aktiivisista käyttäjistä olivat tyytyväisiä kauteen 2023”, Hietanen sanoo.

Virmasalo ei ymmärrä Salmen ja Hietasen lukuja, ja painottaa vuosikokouksessa ollutta tahtotilaa muutoksesta.

”Kuulostaa oudolta. Mistä tällainen luku voi olla peräisin? Toisaalta voihan tuollaisen yksittäisen kirjeen lähettää ihan kuka tahansa. Meillä oli vuosikokouksessa täysin toisenlainen näkemys asiasta”, hän toteaa.

Salmi toppuuttelee tilannetta. Hän muistuttaa, että Kuusamon kenttä ja sen seuratoiminta ovat olleet Holiday Clubin hallinnassa vasta yhden kauden. Yhtiö aikoo kehittää kenttää pitkäjänteisesti, ja se tulee Salmen mukaan näkymään yhä parempana palvelutasona.

”Aiomme olla Kuusamossa vuosikausia. Ja kun lähdemme johonkin mukaan, haluamme myös kehittää toimintaa. On selvää, että kuuntelemme asiakkaita ja paikallisia ihmisiä.”

Golf tärkeä asia Holiday Clubille

Salmi myöntää, ettei mitään asiaa pystyy johtamaan tai kehittämään etäältä.

”Me olemme tosissamme tämän lajin kanssa, ja golf on Holiday Clubille tärkeä asia omissa kohteissamme – ykköskorissa kehitettävien kokonaisuuksien joukossa.”

”Otimme vastuun Kuusamon kentän toiminnasta pari kuukautta ennen kauden alkua, eikä siinä ajassa ole ehtinyt tekemään muuta kuin pakolliset eli käytännössä kentänhoitoon liittyvät asiat. Siihen nähden voin sanoa ensimmäisen kauden sujuneen Kuusamossa hyvin”, Salmi kertoo.

Kuusamon kentän mestaruuden viime kaudella voittanut Sami Palosaari komppaa tässä Salmea.

”Itse kaipasin viime kaudella kattavampaa kilpailukalenteria. Seuran vaihdos tapahtui kuitenkin nopeasti, joten ymmärrän, ettei HC Golf kerinnyt tekemään asian suhteen enempää. Tunnustellen on heidänkin pitänyt etämallilla tähän lähteä”, Palosaari sanoo.

Kentän Breikki-nimisessä kahvilarakennuksessa oli vielä toissa kaudella pienimuotoista palvelua, mutta tänä vuonna klubilta ei voinut ostaa evästä tai golfpalloja.

Syyskokoukseen ei ollut mahdollisuutta osallistua etäyhteydellä.

”Olisihan se hyvä, jos kentällä olisi tarjolla muutakin kuin vessat. Näkisin sen palvelevan etenkin vieraspelaajia, jos Breikissä olisi caddiemaster ja jonkinlaista myyntiäkin”, miettii junioripelaajia Kuusamossa ohjaava Palosaari.

Apa Salmi muistuttaa, että Holiday Clubin toiminta Kuusamon kentällä hakee vielä muotoaan. Kuva: Nina Salmi

Onko Palosaaren toive mahdollisesti toteutumassa ensi kaudella?

”Kentän caddiemaster-toiminta pysyy Kuusamon Tropiikissa, jossa R-kioski ja muut myyntipisteet palvelevat golfareita”, Salmi vastaa.

HC Golfin hallituksessa ei omaa kiintiötä kuusamolaisille

Valtaosa aktiivisista kuusamolaisista golfin harrastajista eli noin 200 henkilöä liittyi HC Golfin jäseniksi tarttuen samalla houkuttelevaan tarjoukseen. He saivat kauden 2023 pelioikeuden Petäjäkankaan kentälle puoleen hintaan eli 337,50 eurolla. Kaikkiaan HC Golfiin liittyi tänä vuonna 227 uutta jäsentä.

Kysymykseen, miksi Holiday Club Golf ry:n hallituksessa ei ole omaa kiintiötä Kuusamon kentän aktiiveille, Salmi vastaa, että kun edellisten erovuoroisten tilalle vuosi sitten valittiin uudet jäsenet, Holiday Club ei ollut vielä ottanut vastuuta kentän toiminnasta.

”Seuraavassa syyskokouksessa erovuoroisten tilalle ehdokkaiksi voi asettua uusia ihmisiä. Mielestäni kuusamolaisten kiintiö HC Golfin hallituskokoonpanossa on kehitysideana hyvä ajatus.”

Holiday Club Golfin syyskokous pidettiin perjantaina. Kokoukseen oli ilmoittautunut NexGolfissa seuran puheenjohtaja ja toiminnanjohtaja mukaan lukien 12 henkilöä. Heidän joukossaan ei ollut Kuusamon Golf ry:n tämänhetkisiä johtokunnan jäseniä.

Syyskokoukseen ei ollut mahdollisuutta osallistua etäyhteydellä. Se olisi kuitenkin saattanut kiinnostaa kuusamolaisia pelaajia, sillä välimatka muodostaa fyysiselle läsnäololle inhimillisen esteen. Kuusamon ja Lappeenrannan välinen etäisyys on lähes 700 kilometriä.

Kuusamon kentällä pelattiin neljä kuukautta kestäneellä kaudella 7200 kierrosta, mikä on lähellä vuoden 2022 lukua. Tosin toissa vuonna kentälle pääsi jo toukokuussa ja viimeiset kierrokset pelattiin marraskuun puolella. Vieraspelaajien osuus kauden 2023 kierrosmäärästä oli reilu kolmannes.

”Greenfee-pelaajien määrää haluamme kasvattaa. Tapasin hiljattain Ruka-Kuusamo Matkailun toiminnanjohtajan. Keskustelussa kävi ilmi, että Kuusamossa on iso intressi kehittää kesämatkailua ja saada golfin kautta lisää kävijöitä seudulle.”

Kuusamon kentän liikevaihto liikuskeli viime kaudella noin 200 000 euron tuntumassa ja saman verran rahaa käytettiin kentänhoitoon.

”Kun saamme verkostomme kautta apua, henkilökuntaa ja laitteita kentälle, niin uskon, että jatkossa pystymme vastaamaan vielä paremmin palveluvasteeseen”, Salmi sanoo.

Hallinnoimiensa Kuusamon kentän ja Golf Saimaa -kentän ohella Holiday Club pyörittää golftoimintaa Sotkamossa, jossa se omistaa osake-enemmistön Katinkullan golfkeskuksesta.

Lue seuraavaksi: Kaupunki osti Kuusamon golfkentän, Holiday Club Resorts ryhtyy pyörittämään kentän toimintaa

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje