Kaupunki osti Kuusamon golfkentän, Holiday Club Resort ryhtyy pyörittämään kentän toimintaa - Golfpiste.com

21.–28.6. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[19][33]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Kaupunki osti Kuusamon golfkentän, Holiday Club Resort ryhtyy pyörittämään kentän toimintaa

Kuusamo Golfin yllä leijunut epävarmuus poistui, kun kaupunki päätti ostaa kentän konkurssipesältä. Kuva: Jukka Tarjanne

Neljä vuotta toiminnasta vastannut seura oli huojentunut kaupunginhallituksen päätöksestä.

Kuusamon 18-reikäinen golfkenttä on saanut uuden omistajan. Kenttä rakennuksineen ja laitteineen sekä maanvuokraoikeuksineen siirtyy 310 000 euron kokonaishinnalla kaupungin omistukseen. Asiasta päätettiin Koillissanomien mukaan alkuviikolla pidetyssä Kuusamon kaupunginhallituksen kokouksessa.

Kenttäyhtiö ajautui konkurssiin syksyllä 2017, ja on siitä lähtien ollut konkurssipesän hallussa. Jo entuudestaan kentän maapohjan omistanut kaupunki ja konkurssipesä ehtivät etsiä kentälle vuosikaudet uutta omistajaa. Tänä aikana kentän toiminnasta on huolehtinut Kuusamo Golf ry.

Tekeillä olevan puitesopimuksen myötä kaupunki vuokraa kentän Holiday Club Resortillle, joka harjoittaa kentän vieressä olevassa Kuusamon Tropiikissa kylpylä-, hotelli- ja ravintolatoimintaa. Indeksisidonnainen vuosivuokra on 33 900 euroa sisältäen kentän rakennukset ja laitteet. Tämä tarkoittaa sitä, että kaupungin investointi maksaa itsensä takaisin noin kymmenessä vuodessa.

”Kokonaisuuteen liittyy myös asemakaavamuutos, jolla halutaan mahdollistaa lisärakentaminen Tropiikin alueella”, kaupunginjohtaja Jouko Manninen kertoi Koillissanomissa.

Puitesopimuksen piiriin kuuluisi myös, että Holiday Club Resort ostaisi kaupungin omistamat Tropiikin rantasauna oy:n osakkeet. Mannisen mukaan on hyvä, että tämäntyyppiset kohteet ovat toimijan hallussa.

Holiday Club Resortin asema merkittävänä golftoimijana vahvistuu

Holiday Club Resortista toivottiin Kuusamossa pitkään myös kentän ostajaa, mutta toistuvista neuvotteluista huolimatta se ei tähän ryhtynyt. HCR omistaa Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevan kentän ja on osakkaana Katinkulta Golfissa. Tuoreen vuokrasopimuksen myötä Holiday Club Resort vahvistaa asemaansa kotimaassa merkittävänä golftoimijana.

Kuusamo Golfin toimnnanjohtaja Alpo Leinonen kertoi, että seurassa ollaan iloisia, että pitkittyneeseen tilanteeseen löytyi ratkaisu ja toimija, jolla on isommat hartiat pyörittää kenttää.

Seudulla on pyrkimys kasvattaa ympärivuotista matkailua, ja sen edistämisessä golfilla tiedetään olevan keskeinen rooli.

Kentän käyttäjät ehtivät huolestua Kuusamo Golfin tulevaisuudesta. Sen pyörittäminen kolmen kentänhoitajan ja noin kymmenen ikääntyneen talkoolaisen voimin on hoitunut ihailtavalla tavalla, mutta rajansa kaikella. Leinonen kertoi helmikuussa Golfpisteelle, että ”turnausväsymys alkaa jo painaa porukkaa”.

Työtä on tehty rakkaudesta lajiin, sillä yksikin väliin jäänyt kausi olisi saattanut olla kohtalokas rakennuskustannuksiltaan noin kolme miljoonaa maksaneelle kentälle: ”Olisi älytöntä päästää näin hieno kenttä kesannolle”, pienellä korvauksella seuran juoksevista asioista huolehtiva Leinonen sanoi tuolloin.

Kaupunki odotti viimeiseen saakka

Tuskin Kuusamon kaupunki olisi sitä tähän pisteeseen päästänytkään. Se luultavasti vain halusi katsoa viimeiseen saakka millaisia kortteja tilanteen ratkaisemiseksi on tarjolla. Seudulla on pyrkimys kasvattaa ympärivuotista matkailua, ja sen edistämisessä golfilla tiedetään olevan keskeinen rooli.

Kuusamossa riittää talvikaudella matkailijoita, mutta kesä on ollut haaste. Kuusamo Golf on tehnyt matkailun edistämiseksi hyvää työtä. Vieraspelaajille kirjattiin viime vuonna 3200 kierrosta, mikä on 40 prosenttia kauden kokonaiskierrosmäärästä. Petäjäkankaan kentällä kävi pelaajia Suomen lähes jokaisesta seurasta.

Kuusamo Golfin ahkerat talkoolaiset ovat varautuneet huolehtimaan vuonna 2013 avatun kentän toiminnasta vielä yhden kesän, kunnes Holiday Club Resort tarttuu ohjaksiin kaudella 2023. HCR vastasi kentän markkinoinnista ja caddiemaster-palveluista jo viime vuonna.

Kenttää kiusanneeseen kasteluongelmaan on tulossa myös apua, sillä ensilumen vedenottamo liitetään osaksi golfkentän kastelujärjestelmää. Pienellä budjetilla toimintaa pyörittävällä Kuusamo Golf ry:llä ole mahdollisuuksia kentän kehittämiseen ja tämän muutoksen kustantaa kaupunki.

Viheriöt jouduttiin kylvämään viime vuonna jääpoltteen seurauksena kahdesti, mutta kylmyys ja heti perään tullut hellejakso vaikeuttivat heinän kasvua. Kun kasteluvettä ei ollut riittävästi, pääsi ruoho kuumien kelien aikana kuivumaan.

Jatkossa Kuusamo Golfille on luvassa HCR:n mukaantulon kautta tukea myös kentänhoitoon Katinkullasta.

Lähde: Koillissanomat

Juttua korjattu 16.4.2022 kello 17.59. Toisin kuin jutussa aiemmin kerrottiin, Holiday Club Resort ei omista Lappeenrannassa Etelä-Saimaa Golf -kenttää vaan Lappeenrannan Rauhassa sijaitsevan Golf Saimaa -kentän.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (4 kpl)