26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Green card -suorituksissa jälleen rajua kasvua – Paloheinä totutusti kovin yksittäinen korttien myöntäjä

Paloheinän kursseilla on riittänyt tänäkin vuonna sutinaa. Kuva: Paloheinä Golf

Paloheinä Golfin green card -rekisteröinnin hulppea nousu selittyy suosituiksi osoittautuneilla verkkokursseilla.

Golf on vetänyt tänäkin vuonna poikkeuksellisen laajasti uusia harrastajia puoleensa. Koronapandemian pitkittyessä kaikenlainen ulkoliikunta on ollut suuressa suosiossa, ja tuhannet suomalaiset ovat nähneet golfin aloittamisen kiinnostavimpana vaihtoehtona muiden lajien rinnalla.

Kun Suomen Golfliiton tilastojen mukaan kotimaassa rekisteröitiin viime vuonna ennätyksellisesti vajaat 12 500 green card -suoritusta, oli kyseinen määrä ylittynyt jo elokuun lopulla noin 3000 suorituksella. Entinen ennätys tulee kohenemaan vielä huomattavasti, sillä vuosi sitten vastaavana ajankohtana tilastoissa oli rekisteröity vajaat 9000 suoritusta.

Golfliiton tietopalveluiden asiantuntija Aarni Nordqvist kertoo, että rekisteröintimäärät eivät kerro täyttä totuutta green cardin suoritusten kasvusta.

”Digitaalinen rekisteröinti käyttäjän toimesta eBirdieen on lisännyt rekisteröintiaktiivisuutta huomattavasti ja tiedot tulevat aiempaa kattavammin ja reaaliaikaisemmin. Tällä on merkittävä syy näin suureen kasvuun tässä vaiheessa vuotta”, hän painottaa.

”Arvioimme viime vuonna, että green cardeja suoritettiin kokonaisuudessaan noin 15 000. Tämänhetkisen arvioni mukaan tähän tulee tänä vuonna ainakin viidenneksen kasvu.”

Tuorein tieto syyskuun puolivälissä kertoo, että viime vuoden arvioitu kokonaislukumäärä on ylittynyt noin 1500 rekisteröidyllä suorituksella.

Golfliiton tilaston perusteella eniten green card -suorituksia oli rekisteröinyt helsinkiläinen Paloheinä Golf, jossa kortti oli myönnetty 1615 henkilölle. Viime vuonna tehty edellinen ennätys on mennyt komeasti rikki, sillä tuolloin koko kauden aikana suorituksia kertyi noin 1100.

”Paikan päällä toteutuneilla kursseilla on käynyt väkeä suunnilleen samaan tahtiin kuin viime vuonna. Tuntuva kasvu perustuu tällä kaudella aloittamiimme verkkokursseihin, joilla on ollut suunnilleen 500 osallistujaa”, kentän head pro Hanna Teerijoki sanoo.

Kursseilla on tälläkin kaudella käynyt viimevuotiseen tapaan paljon nuoria aikuisia, mutta etenkin 25–40-vuotiaiden naisten määrä on lisääntynyt Paloheinässä tuntuvasti.

”Golfia pidetään tänä päivänä tasavertaisena lajina kaikkien liikuntamuotojen kanssa. Vanhanaikainen ajattelu lajista ’ruutuhousu-urheiluna’ on onneksi kadonnut. Myös Matilda Castrenin ja Sanna Nuutisen hienot peliesitykset ovat luultavasti saaneet naisia entistä enemmän innostumaan lajista.”

Neljällä opettajalla operoivassa Paloheinässä on menty pitkin kautta viiden green card -kurssin viikkotahdilla. Koulutusta on ollut enintään kahdeksan hengen ryhmissä kahtena peräkkäisenä päivänä kaksi tuntia kerrallaan. 129 euron kurssimaksun hintaan on sisältynyt lisäksi kuukauden rajaton pelioikeus Paloheinän Evergreen-kentällä.

”Pelaamaan oppii pelaamalla. Evergreen on mainio sisäänajokenttä”, Teerijoki tähdentää.

Kauden käännyttyä syyspuolelleen, Paloheinässä jatketaan yhden green card -kurssin viikkotahdilla. Tällä tavalla mennään kauden loppuun tai niin kauan kuin osallistujia riittää.

Uusia pelaajia on paljon, ja heidän pitämisessä lajin parissa riittää työsarkaa.

Myös HIFK Golfin toiminnanjohtajan tehtäviä Paloheinässä hoitava Teerijoki on ollut kaikilla mittapuilla tiimeineen Suomen ahkerin golfkouluttaja koko vuosituhannen ajan. Hänen organisoimillaan kursseilla on tiensä lajin pariin löytänyt yli 20 000 golfaria. Urheilun monitaituri ei kuitenkaan myönnä tuntevansa väsymystä.

”Lähinnä kannan huolta siitä, miten kurssien kiinnostavuuden kanssa käy ensi vuonna. Tuleeko notkahdus? hän kysyy.

Hanna Teerijoki miettii, mahtaako golfkursseilla olla enää samanlaista imua kun yhteiskunta vähitellen aukeaa kohti normaalia. Kuva: Robert Lindström

Tällä Teerijoki viittaa yhteiskunnan avautumiseen normaalimpaan suuntaan, kun pandemian selkä on saatu taitettua. Sillä saattaa olla jonkinlainen vaikutus ulkoharrastusten kiinnostavuuteen, kun sisätiloissa voi isommissakin ryhmissä olla taas turvallisemmin.

”Meidän on alettava satsaamaan aiempaa enemmän jatkokoulutukseen. Uusia pelaajia on paljon, ja heidän pitämisessä lajin parissa riittää työsarkaa.”

Martikaisella vapaapäivät tiukassa

Kirkkonummella Kurk Golfissa opettava pro Janne Martikainen kertoo asennoituneensa siihen, että korona-ajan kova kysyntäpiikki alkaa olla takanapäin.

”Siihen pitää varautua. Ehkä on ihan hyväkin, jos vähän tasaantuu. Muuten pitää alkaa rakentaa vauhdilla uusia kenttiä.”

Paljon on riittänyt kurssilaisia myös Kurkissa, jossa entinen ammattilaispelaaja on ottanut vastaan yli 300 green card -suoritusta. Kyseessä lienee kovin yhden opettajan myöntämien korttien lukumäärä tällä kaudella.

”Olen vetänyt 39 yhden päivän green card -kurssia, joihin on mahtunut kerrallaan kahdeksan tai yhdeksän osallistujaa. Tämän lisäksi meillä on ollut toinen alkeiskurssien pitäjä, kun itselläni on ollut torstaisin ja perjantaisin juniorikoulutusta”, hän sanoo.

Martikainen kertoo, ettei ole kauden aikana montaa vapaapäivää ehtinyt pitää, mutta isommat kiireet alkavat vähitellen helpottaa.

”Viime viikolla oli tämän vuoden viimeinen green card -kurssi. Vielä on jonkin verran yksityisopetusta, mutta pian pääsee lomailemaan, ja sitten alkaa valmistautuminen hallikauteen.”

Hurjat green card -luvut on pöytään iskenyt myös Ylä-Pirkanmaalla sijaitseva Golf-Virrat, joka oli rekisteröinyt syyskuun puoliväliin mennessä eBirdieen 763 green card -suoritusta. Tätä selittää yhteistyö Verkossa golfariksi -palvelun kanssa.

”Omilla kursseillamme green cardin on suorittanut noin sata henkilöä ja reilut 600 korttia on myönnetty verkkokurssin kautta”, Golf-Virtain pro Tapio Varis sanoo.

Golf-Virtojen rooli Verkossa golfariksi -palvelussa on toimia vain green card -kortin myöntävänä seurana, koska muuten suoritusta ei voi rekisteröidä.

”Verkkokurssilla green cardin suorittaneet voivat hakeutua minkä seuran jäseneksi tahansa haluavat, mutta myös Golf-Virtoihin on liittynyt jonkin verran jäseniä tätä kautta.”

Myös seuran toiminnanjohtajana ja Toriseva Golf Oy:n toimitusjohtajana työskentelevä Varis on sitä mieltä, että paras vaihtoehto on tulla varsinaiselle paikan päällä tapahtuvalle kurssille. Hän kuitenkin katsoo, että myös verkkokurssilla on oma tilauksensa.

”On aina hieno asia, kun saamme uuden harrastajan lajin pariin. Tärkeintä olisi, että muutaman pelikierroksen jälkeen aloittelija osaisi hakeutua harjoitusalueilla pidettäville jatkokursseille nopeuttaakseen kehittymistään”, Varis sanoo.

Kenttämaisemissa järjestettävillä kursseilla myönnettyjä green cardeja on tänä vuonna rekisteröity Uudenmaan ulkopuolella eniten Naantalin Aurinko Golfissa, vajaat 420 kappaletta.

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje

Artikkelin kommentit (11 kpl)

    bogiman says:

    Tämä verkkokoulutus,joka on tietysti helppoa rahastamista,näkyy kyllä valitettavasti
    kentällä.

    Nahkamaila says:

    Verkkokursseista, onko näitä suorittajia ohjattu jatko-oppiin vai heitetäänkö heidät vaan syvään päähän. Olis mielenkiintoista kuulla SGL:n analyysi kuinka moni verkkokurssin käyneistä jää lajin pariin?

    Pidetään uusista harrastajista yhdessä hyvää huolta! Tässä on golfseuroilla näytön paikka tehdä oma toiminta niin kiinnostavaksi, että sieltä ”Golf Virroilta” tai ”Hattulasta” tullaan sen pelattavan lähikentän jäseneksi.

    Bogitaipar(i) says:

    Jossain vaiheessa kesällä kuulin vähän sivusta green card-verkkokursseista, luulin vitsiksi, mutta ei näköjään valitettavasti ollut…

    Kuutosväylän kettu says:

    Kuvittelepa tilanne: pelaat jääkiekkoa harrastejoukkueessa, yhtäkkiä sinne pölähtää kentällinen uusia pelaajia jotka eivät osaa luistella. Kyllä ne siellä oppii, joo, pitäähän niille antaa peliaikaa saman verran kuin muillekin. Saattaisi kokeneet pelurit alkaa hakeutua muihin joukkueisiin siinä vaiheessa.

    Vakavasti… Onhan lajin kasvu tietty hyvä, varsinkin kun sen kautta saadaan nuoria mukaan, samalla kun aiemman sukupolvet väistämättä vähentävät pelaamista ja lopulta joutuvat sen lopettamaan. Mutta etiketin lipsuminen, vaaralliset tilanteet (kun pitää sitä draiveria kaivaa joka tiillä), ovat se kolikon (kirjaimellisesti) toinen puoli.

    uolevi1947 says:

    Aina löytyy tuttuja, jotka neuvoo, ei siinä proota tarvita.

    uolevi1947 says:

    Eihän nyt vaadita edes jäsenyyttä, ei kun pelaamaan.

      McTavis says:

      Toisaalta kun ajatellaan ”kuinka paljon Jenkkilässä on huippupelaajia” eikä kentillä kysellä mitään ”green cardia” (sitä kysytään ainoastaan jos aikoo tehdä töitä ko. maassa). Samoin ajokortin voi suorittaa High Schoolissa 16 vuotiaana. Tietysti maassa maan tavalla, mutta jos tuo onnistuu USAssa niin miksei meillä (maailman onnellisin ja fiksuin kansa)?
      Jenkkilässä tapakasvatus hoidetaan (jos hoidetaan) yleensä perhepiirissä tai raamattupiirissä …
      Ei kun pelaamaan, kuten Uolevi asian ilmaisi.

    GK1 says:

    kun mietitään miksi ruotsista tulee enemmän huippupelaajia vs suomi niin vastaus on kunnalliset kentät, mihin ei vaadita jäsenyyttä.

    golftintti says:

    ”Hattulassa” on kurssitettu koko kesän myös ihan oman ja lähikuntien tulevia golfareita. Kurssit eivät ole pikakursseja, oppilaat saavat kunnon opetusta ja konkreettisen tuntuman oikealla kentällä pelaamiseen ja kulkemiseen. Siellä pidetään omista harrastajista hyvää huolta ja se näkyy kierrosmäärissä ja jäsenten tyytyväisyydessä!

    Mr.Tilteist says:

    Ilman muuta Paloheinä mietii miten jatkossa, kun rahahana uhkaa sulkeutua. Paloheinä ja sen kurssi on lähinnä vitsi ja rahastusta . Golf ei ole kiva laji ,jos et sittenkään osaa pelin alkeita vaikka kuinka joku rangella hokee…upee lyönti,hienoa! Matolta onnistuu aina paremmin kun ruoholla! Säänöistäkin on mukava tietää ja kuinka moni oikeasti viitsii sitten perehtyä niihin tarkemmin ,jotta peli sujuisi aikanaan…..Mitä tulee Ruotsiin ,en usko että sielläkään on ”omanonnen seppiä” jotka vain kunnallisilla kentillä on pelanneet ja lähtevät ammattilaiseksi,kyllä sielläkin on takan hyvä opetus ja ohjaus yms Sauvakävelykään ei ole mukavaa jos et osaa oikeaa tekniikkaa ja sen hyöty/ilo häviää kun tekee väärin,näin se vaan menee.

    GK1 says:

    Mr.Titleist olet hyvin oikeassa, että hyvällä valmennuksella on siihen ammattilaisuuteen tähtäväässä menossa asiansa. Näillä kunnallisilla kentillä luodaan niitä kokemuksia ja ”elon”-tunteita millä saadaan laji kevyesti käyntiin. Itse kerran Michiganissä eksyin pikeepaita päällä kunnalisen kentän 1-teelle, sain aika vinot katseet. Pay&Play kentät on vain hyvä juttu.