26.3.–2.4. - Live Scoring - Seuraa suomalaisten menestystä

[6][5]
KilpailuaSuomalaista
Golfkentät

Keinonurmiviheriöillä on mahdollista pidentää varsinkin harjoitusalueiden pelikautta

Keinonurmi muokkautuu moneen. Puttaamiseen ja pallonlyömiseen on erilaisia vaihtoehtoja.

Suomessa tekonurmesta ei ole tehty vielä yhtään griiniä täysimittaisella kentällä.

Viime vuonna Englannissa mönkijällä hurjastellut vandaali tuhosi Sussexissa sijaitsevan golfkentän kaksi viheriötä. Kentällä päädyttiin uudenlaiseen ratkaisuun. Toinen griini kylvettiin normaaliin tapaan uudestaan, mutta viereiselle viheriölle asennettiin hybridiruohoviheriö. Menetelmä on tuttu monilta jalkapalloareenoilta ympäri maailman. Vertailukelpoisia tuloksia kahdesta griinistä on odotettavissa tänä vuonna.

Suomessa hybridiruoho- tai keinonurmiviheriöitä ei ole asennettu toistaiseksi täysimittaiselle golfkentälle. Hybridiruohon asentaminen on monimutkaisempaa ja kalliimpaa. Esimerkiksi maata täytyisi kaivaa metrin syvyydeltä ja laittaa täytteeksi muun muassa korkkipuuta.

Keinonurmiviheriö olisi siten mahdollisesti järkevämpi ratkaisu, jos mietitään korvaavaa vaihtoehtoa luonnonnurmelle. Tekonurmesta valmistettuja griinejä on tehty Suomessakin harjoitusalueille ja par 3 -kentille. Esimerkiksi Levi Golfin, Tahko Golfin ja Oulun Golfkerhon par 3 -kentät ovat tekonurmesta.

Tekonurmia on lukemattomia erilaisia. Lähes mistä tahansa sekatavarakaupasta on mahdollista hankkia jonkinlainen tekonurmimatto, mihin tarkoitukseen se sitten tuleekin. Golfkenttiä ja ennen kaikkea griinejä silmällä pitäen tällainen ratkaisu ei tietenkään palvele. Erilaisten ja muokattavien ominaisuuksien ansiosta tekonurmea voidaan hyödyntää viheriöilläkin.

Niin sanottu viheriötekonurmi poikkeaa vaikkapa rangeilta tutuista lyöntimatoista merkittävästi. Rangella tekonurmi joutuu aivan erilaiselle koetukselle entä viheriöillä, joten sen täytyy kestää toisenlaista kulutusta. Niinpä tekonurmi onkin eri tavalla valmistettu. Viheriötekonurmi on esimerkiksi kuidultaan lyhyempää, jolloin puttaaminen olisi mahdollisimman lähellä luonnonnurmea.

Puttaamiseen soveltuvissa tekonurmissa on hyvä erottaa toisistaan ne, joita käytetään sisähalleissa ja sellaiset, jotka soveltuvat ulkona pelaamiseen. Toki molempia voi käyttää sekä ulkona että sisällä, mutta jos griinille on tarkoitus lyödä lähestymislyöntejä (pidempiä kuin 30m), täytyy sen valmistustapa poiketa ainoastaan puttaamiseen soveltuvista keinonurmista.

Par 3 -kentiltä tuttuihin viheriötekonurmiin laitetaan hiekkaa 20 kiloa neliömetrille. Tekonurmi on valmistettu siten, että hiekka menee nurmen sisään. Tällä tekniikalla saadaan kyseinen viheriö käyttäytymään mahdollisimman luonnonmukaisesti. Viheriötekonurmissa on testattu erimuotoisia kuituja, joista ”kiharanmallinen” on tällä hetkellä osoittautunut toimivimmaksi.

Keinonurmi soveltuu parhaiten harjoitusalueille

Intergreens on toteuttanut jutun alussa mainittujen kenttien par 3 -kentät. Yrityksen Helsingin varastolla on tekonurmimattoja joka lähtöön, joten jo käsin hiplaamalla saa nopeasti käsityksen niiden soveltuvuudesta golfkentille.

”Joo kyllähän vaikkapa futiskenttien tekonurmet, joihin ajetaan hiekkaa ja kumirouhetta ovat ihan erilaisia verrattuna noiden par 3 -kenttien griineille laitettaviin nurmiin”, sanoo Kalle Syrjä Intergreensiltä.

Suomen haastavat olosuhteet golfkenttien nurmien kasvattamisessa tiedetään. Vuoden takainen kevät oli näyte, mihin vaikea talvi voi pahimmillaan johtaa. Voisiko keinonurmessa olla ratkaisu saattaa viheriöt tasalaatuiseen kuntoon vuodesta toiseen olosuhteista huolimatta?

”Kentät, joilla on resursseja hoitaa griinejään, tuskin tulevat siirtymään keinonurmeen täysimittaisilla kentillään. Jos sitten on jokin pienempi kenttä, jossa ei välttämättä ole henkilökuntaa hoitamaan griinejä, niille tämä voisi olla vaihtoehto”, Syrjä sanoo.

”Ei meillä ole varsinainen tarkoituskaan korvata luonnonnurmea täysimittaisilla kentillä, mutta harjoitusalueet ja par 3 -kentät voitaisiin tehdä tekonurmesta. Silloin ne olisivat kuukautta aikaisemmin ja kuukauden pidempään pelattavassa kunnossa.”

Keinonurmiviheriön hoitaminen ei hirveästi vaadi verrattuna luonnonnurmeen. Tekonurmi täytyy harjata pari kertaa vuodessa, ettei hiekka painu liian alas. Sen lisäksi se täytyy luonnollisesti pitää puhtaana sammaleesta tai muusta kasvillisuudesta.

Golfkentille soveltuvien tekonurmien teknologiassa ei ole tapahtunut muutaman viime vuoden aikana valtavia harppauksia. Vaikka Suomessa keinonurmiviheriöitä ei ole suuressa mittakaavassa ollut harjoitusalueillakaan, on teknologia ollut saatavilla jo kymmenen vuotta.

 ”Tiedän, että isommat valmistajat tekevät koko ajan kehitystyötä, että golfkentillekin saataisiin edelleen lähempänä luonnonnurmea olevia keinonurmia. Tällä hetkellä ollaan jo lähellä.”

Englannin Sussexissa hurjastellutta ilkivallantekijää ei toivota Suomen kentille. Hänen toimintansa innoittamana uusia menetelmiä voi silti tarkastella avoimin silmin. Pari kuukautta pidempi pelikausi olisi ainakin enemmän pelaavien mieleen. Luonnonnurmea on mahdotonta korvata, mutta isossa kuvassa kaikki harrastajaryhmät huomioiden, luonnollisesti käyttäytyvällä tekonurmella on mahdollista ottaa nähtyä suurempi rooli kenttien tuottamassa tarjonnassa.

Lue seuraavaksi: Ilkivalta ajoi brittikentän kokeilemaan hybridiruohoviheriötä – tulokset olivat vaikuttavia

Lisää aiheesta

Tilaa Golfpisteen uutiskirje